Marco Pierre White…De duivel in de keuken!

#My Kitchen Heroes – 2

Marco Pierre White staat bekend als het “enfant terrible” van de moderne gastronomie – een cliché dat al heel lang op hem van toepassing is. Maar de titel is niet overdreven voor een wonderkind dat ooit Harveys, een van Engelands meest iconische restaurants, leidde. In die periode werkte hij samen met befaamde chefs als Gordon Ramsay, Heston Blumenthal en Robert Reid.

Marco-Pierre-White

Het begin

Marco Pierre White werd geboren in Leeds op 11 december 1961, als derde van vier zonen. White is Schots van vaderskant en zijn moeder, die stierf toen hij nog een kind was, was Italiaans. Kort nadat hij de middelbare school in Leeds, Allerton (waar hij in 1961 werd geboren) had verlaten zonder enige kwalificaties, besloot hij kok te worden, net als zijn vader.

Toen hij als 16-jarige met “£7.36, een doos boeken en een zak kleren” in Londen aankwam, begon hij zijn klassieke opleiding als keukenhulp bij “Le Gavroche” onder de legendarische Franse maestros Albert en Michel Roux.

Marco liep stage in de keuken van het St George Hotel in Harrogate, North Yorkshire en later in de Box Tree in Ilkley, West Yorkshire. Hij vervolgde zijn opleiding bij Pierre Koffman in “La Tante Claire” en bij de beroemde Raymond Blanc in Le Manoir. Hij werkte ook in een reeks veelgeprezen eetgelegenheden voordat hij zijn eigen zaak opende.

Marco-Pierre-White-now

Michelinsterren

In 1987 opende hij “Harvey’s” in Wandsworth Common, Londen, waar hij vrijwel meteen zijn eerste Michelinster won, en een jaar later zijn tweede.

Later werd hij chef-kok van “The Restaurant : Marco Pierre White”, in de eetzaal van het voormalige Hyde Park Hotel. Het was hier dat hij zijn derde Michelinster in de wacht sleepte. White was toen 33, en zo werd hij de jongste chef-kok ooit die drie Michelinsterren in de wacht sleepte.

Tijdens zijn carrière was White verantwoordelijk voor het weer op de kaart zetten van de Britse culinaire scene. Zijn vurige aard uitte zich zowel in zijn gedrag als in gedurfde gerechten, maar hij zocht altijd naar klassieke en verfijnde recepten. Je moet weten, White zette regelmatig klanten uit zijn restaurants en zag af van de drie Michelinsterren die zijn zelfbenoemde Londense restaurant kreeg.

Celebrity chef en ondernemer

Het lijdt geen twijfel dat hij de Britse keuken heeft veranderd en gevormd, want vóór hem sprak niemand over eten van het Britse eiland. Hij wordt beschouwd als de beste chef-kok van zijn generatie en wordt zelfs vandaag nog de eerste celebrity chef-kok van de Britse restaurant scene genoemd.

White heeft ook deelgenomen aan verschillende Tv-shows. In september 2007 was hij de chef-kok in ITV’s televisieserie Hell’s Kitchen. Maar zijn vurige karakter en opmerkingen hebben ook daar weer roet in het eten gegooid en kwam hij in opspraak door een aantal uitspraken die hij deed. Maar toch, White keerde terug op de schermen van ITV om de 4e serie van Hell’s Kitchen te presenteren in 2009.

White presenteerde Hell’s Kitchen Australia voor het Seven Network dat in 2017 werd uitgezonden. Na opmerkingen van Masterchef-jurylid Matt Preston over White’s zoon die 500.000 dollar van zijn vaders geld uitgaf aan drugs en prostitutie, deed White als vergelding mee aan dit rivaliserende programma.

Ook andere tv-shows passeerde zijn revue, denk maar aan “the chopping block”, Masterchef Australia en zijn eigen Marco Pierre white’s Kitchen Wars.

Even opgebrand

Maar de roem heeft hem ook pijn gedaan. In 1990 leed White aan uitputting en hoge bloeddruk, wat leidde tot een herstelperiode in Frankrijk. Negen jaar later gaf hij zijn Michelin-sterren terug en kondigde aan zich uit de keuken terug te trekken en restaurateur te worden – op 23 december kookte hij zijn laatste maaltijd voor een betalende klant in de Oak Room.

Samen met Jimmy Lahoud richtte hij White Star Line Ltd op, die ze enkele jaren samen uitbaatten tot ze in 2007 hun samenwerking beëindigden. Restaurants met zijn naam werden franchisemerken die door derden in het hele Verenigd Koninkrijk werden geëxploiteerd – en waar White het menuontwerp en sommige ontwikkelingen voor zijn rekening neemt.

Marco pierre white franchise

Boeken en merchandise

Ook heeft White wel wat boeken uitgegeven en zich gewaagd aan het uitbrengen van andere “merchandise” zoals zijn eigen Gin.

marco-gin

Het boek “White Heat” dat hij schreef is een kookboek gepubliceerd in 1990. Het bevat zwart-wit foto’s van Bob Carlos Clarke. Het is gedeeltelijk autobiografisch, en zijn de eerste memoires van de chef-kok. Het boek wordt vandaag de dag genoemd als van invloed op de carrières van verschillende Michelin-sterren en celebrity chefs, en werd door een criticus omschreven als “mogelijk het meest invloedrijke receptenboek van de laatste 20 jaar”. Het werd opnieuw uitgebracht bij de 25e verjaardag van het boek. White Heat vangt de magie en de geest van Marco Pierre White in het heetst van zijn keuken jaren.

White heat

White Heat is an edifying read…a book that breaks new ground.’ 

Time Out

White Heat is as unlike any previously published cook book as Marco is unlike any run-of-the-mill chef.’ 

Sunday Telegraph

Wonderfully illustrated with photographs by Bob Carlos Clarke…this will sit equally well on your coffee table or kitchen worktop.’ 

GQ

White heat

De dagen van White heat
De dagen van White heat

Andere boeken door Marco Pierre White

Naast zijn culinaire meesterwerken in de keuken heeft Marco ook zijn wijsheid en passie vastgelegd in verschillende boeken, die een onmisbare schat aan kennis vormen voor elke liefhebber van lekker eten.

Deze werken zijn niet alleen een venster naar zijn briljante culinaire geest maar bieden ook inzichten die van invloed kunnen zijn op jullie eigen avonturen in de keuken.

  1. “Marco Made Easy” (Marco Maakt Het Makkelijk): In dit boek deelt Marco Pierre White zijn kookgeheimen en -tips, waardoor complexe gerechten toegankelijker worden voor thuiskoks. Het is een geweldige bron voor diegenen die zijn culinaire expertise willen integreren in hun eigen keuken.
  2. “White Slave” (Witte Slaaf): Dit autobiografische werk biedt een kijkje in het leven van Marco Pierre White, inclusief zijn reis naar het bereiken van drie Michelinsterren en de uitdagingen die hij onderweg heeft overwonnen. Het is een eerlijk en boeiend verhaal over zijn leven in de keuken.
  3. “The Devil in the Kitchen” (De Duivel in de Keuken): Hierin deelt Marco Pierre White zijn memoires opnieuw, maar met aanvullende details en inzichten. Het biedt een dieper begrip van zijn persoonlijkheid en zijn reis naar culinaire grootheid.
White heat

Controverse

“Marco Pierre White Knorr recipes”….hier is wel wat om te doen geweest. De sterrenchef heeft een tijd beslist om Britse reclames voor “Knorr bouillonblokjes en bouillonketeltjes” te maken, een merk van Unilever.

De kritiek die hij kreeg, opdat hij zichzelf als chef-kok had verkocht, wimpelde hij af. Hij reageerde door te zeggen dat het een verrijking was om als merkambassadeur te werken.

Werken met bedrijven als Knorr stelt me in staat op een groter podium te staan en het leven van mensen te verrijken…

Marco Pierre White

Michelinsterren, dat is mijn verleden.” Eens een rebel, altijd een rebel!”

Marco pierre white knorr

Tot slot

Marco Pierre White wordt beschouwd als een van de eerste sterrenchefs. Zijn faam is enorm toegenomen sinds hij in 2007 de rol op zich nam van het populaire tv-programma Hell’s Kitchen. Nu is hij een zakenman met een reeks restaurants en franchises. Zelf zegt hij dat zijn tijd in de keuken “geweest en voorbij” is.

Voor velen, en ook voor mezelf, is dit toch één van de meest spraakmakende, inspirerende en controversiële “figuren” die in de wereld van gastronomie furore heeft gemaakt.

Zelf fan van Marco? Vond je dit verhaal het lezen waard? Reacties zijn welkom onder deze pagina!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Marco Pierre White…We salute u!

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...