Skrei in de oven met sauce Vierge.
Skrei in de oven met sauce Vierge! Een heerlijk stukje vis geserveerd met een klassieke saus!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge , plus wat extra
- 1 tl rozemarijn vers gehakt
- 1 tl tijm vers gehakt
- ½ tl venkelzaad fijn gestampt, (een vijzel is handig voor dit)
- 1 tl zwarte peperkorrels grof gestampt in de vijzel
- wat grof zeezout (Van Maldon bv.)
- 4 stuks skreifilet met vel, tussen de 200 en 250gr per stuk
Voor de sauce Vierge
- 6 el olijfolie extra vierge
- 2 el citroensap
- 3 el Tomates concassée (van trostomaat)
- 8 stuks zwarte kalamata olijven ontpit en in reepjes gesneden
- 2 stuks ansjovisfilets in olie, uitgelekt en in stukjes gesneden
- 1 teen knoflook fijn gehakt(of gebruik een lookpers)
- 1 el peterselie verse gehakte
- wat peper naar smaak
- wat zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven op 230°C
- Meng de olijfolie, de vers gehakte kruiden, het fijngestamp venkelzaad, de gestampte peperkorrels en een theelepel zout in een mengkom.6 eetlepels olijfolie, 1 tl rozemarijn, 1 tl tijm, 1/2 tl venkelzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, wat grof zeezout
- Leg de stukken skrei er in en keer een paar keer om zodat er rondom de skreifilets een laagje zit.4 stuks skreifilet
- Doe al de ingrediënten voor de "sauce Vierge" in een sauspan, enkel de vers gehakte peterselie, het zout en de peper laat je er nog even uit!6 el olijfolie, 2 el citroensap, 3 el Tomates concassée, 8 stuks zwarte kalamata olijven, 2 stuks ansjovisfilets, 1 teen knoflook
- Zet de pan even opzij om vlak voor het serveren op te warmen.
- Neem een vuurvaste koekenpan en zet ze op het vuur tot ze gloeiend heet is.
- Leg de Skrei filets met de velkant naar beneden in de pan en schroei ze 1 tot 2 minuten zodat het vel een mooie geschroeide kleur heeft.4 stuks skreifilet
- Draai de filets om. Zet de skrei in de oven. Laat ze 8 tot 10 minuten verder garen.
- Opmerking! : de tijd in de oven is aanpasbaar! Alles hangt af van dikte en grootte van je filets. Het ene stuk zal langer of korter nodig hebben om te garen. Het belangrijkste is dat jouw 4 stukken van gelijke grootte zijn. Controleer de vis zodat hij niet overgaar wordt.
- Zet nu de sauspan met de sauce vierge op het vuur en laat zachtjes opwarmen (niet koken!) Controleer dit regelmatig. Hou het gewoon warm.
- Leg voor het serveren de stukken vis op 4 warme borden.
- Roer dan de peterselie onder de sauce vierge, en kruid af met zeezout en peper naar smaak. Lepel de saus op en rond de gebakken skrei.1 el peterselie, wat zout, wat peper
- wat grof zeezout
- Serveer met puree, een gewone gekookte aardappel of gratin dauphinois.
- Je skrei in de oven met sauce vierge is klaar! Smakelijk!
Notities
Skrei in de oven met sauce Vierge.
Skrei, 'filet de skrei' of winterkabeljauw is een parel uit de zee! Een heerlijk stuk stevige vis! Lees er hier meer over!INFO EN TIPS :
- Sauce vierge" werd in 1976 door Chef Michel Guérard bedacht als tegenpool voor de andere, nogal zware en vette sausen die met vis geserveerd worden. Denk maar aan hollandaise, Beurre Blanc, ... Sinds die tijd is het een "klassieker"!
- Zorg voor top kwaliteit Skrei en ingrediënten en je hebt een heerlijk gerecht!
- Niet alleen skrei, maar ook kabeljauw, tarbot, griet, zeebaars of schelvis lenen zich voor dit gerecht. Eigenlijk alle witvis.
- Zorg steeds dat je vis kraakvers is!!! Wil je weten hoe...bekijk dan onze gids voor het aankopen en bewaren van vis!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Skrei in de oven met sauce Vierge.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
215
% Daily Value*
Fat
23
g
35
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
17
g
Cholesterol
1
mg
0
%
Sodium
52
mg
2
%
Potassium
67
mg
2
%
Carbohydrates
2
g
1
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
155
IU
3
%
Vitamin C
6
mg
7
%
Calcium
15
mg
2
%
Iron
0.5
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.