Gratin Dauphinois.
Gratin dauphinois is een ovenschotel uit de traditionele regionale Franse keuken op basis van aardappelen en room. Het recept heeft zijn oorsprong in de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1,5 kg vastkokende aardappelen met geel vruchtvlees. Charlotte, Nicola, Opperdoes, ...
- 600 ml culinaire room vetpercentage van 40% (Als u geen crème fraiche hebt gebruikt u 800ml room)
- 200 ml verse crème fraiche (verkrijgbaar in supermarkt AH en AD)
- 200 ml volle melk
- 2 tenen knoflook gekneusd
- wat Zout uit de molen
- wat peper uit de molen
- wat nootmuskaat vers geraspt
Om de gratin dauphinois af te werken.
- 1 el roomboter om de gratinschotel mee te bestrijken.
- 2 tenen knoflook gesnipperd of door de lookpers
- wat zout uit de molen
- wat peper uit de molen
- wat nootmuskaat vers geraspt
Instructies
- Schil je aardappelen zorgvuldig met een dunschiller.
- Snijd alle aardappelen in plakjes van dezelfde dikte (4 mm of 5 mm) met een mandoline of een keukenrobot.
- Was de aardappelschijfjes in een kom onder koud stromend water. Haal het zetmeel er zo goed mogelijk af.
- Giet ze af en dep ze droog met een neteldoek.
- Verwarm je oven voor op 160˚C.
- Doe al de melk in een kookpot.
- Voeg de culinaire room toe.
- Voeg de crème fraiche toe.
- Kruid af met wat zout en peper uit de molen, 2 gekneusde tenen knoflook en een rasp er wat nootmuskaat in.
- Voeg de aardappelen toe en zorg er met de achterkant van een lepel voor dat alle aardappelschijfjes door het vocht bedekt zijn.
- Breng het aan de kook.
- Zodra het kookt, zet u het vuur lager en laat u het 15-20 minuten zachtjes sudderen.
- De aardappelen zijn klaar als je met een vinger een schijfje gemakkelijk in tweeën kunt delen.
- Beboter een ovenschotel.
- Snipper er 2 tenen knoflook bij in, of pers ze door een lookpers.
- Voeg peper, zout en nootmuskaat toe aan de schotel.
- Haal de aardappelen met een schuimspaan uit de pan en leg ze in lagen in de ovenschotel.
- De onderste laag moet de bodem van de schotel bedekken.
- Bestrooi die laag opnieuw met een beetje zout, peper en nootmuskaat en herhaal de kruiding bij elke laag tot alle aardappelen op zijn.
- Zet de pot met het overgebleven room/melk mengsel weer op het vuur en breng het aan de kook.
- Laat het geheel opnieuw inkoken met 1/4.
- Giet dan het mengsel over de aardappels.
- Zet de schotel in de oven en laat 45-60 minuten garen (totdat je met een lepel door de aardappelen kunt snijden en de gratin mooi gekleurd is).
- Haal uit de oven en laat een uur afkoelen op kamertemperatuur. Zo kan de room stollen en zal de gratin steviger worden.
- Uw Gratin Dauphinois is klaar! Portioneer, warm op in oven of microgolf en smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Gratin Dauphinois.
Dit gratin dauphinois recept lukt altijd. Heerlijke laagjes aardappel met net dat vleugje room zodat het smeuïg wordt. Zalig lekker bij visgerechten, maar ook bij wild, vlees en gevogelte. Ook op zichzelf is de gratin best smakelijk!TIPS EN INFO
- Gratin Dauphinois is zo één van die gerechten waar wel duizend verschillende recepten over bestaan. En als ik eerlijk ben, het heeft mij enorm veel moeite gekost om het juiste recept te vinden.
- Dit gratin Dauphinois recept lukt altijd, maar veel hangt af van welke soort aardappel je gebruikt! Zorg altijd voor een stevige, vastkokende aardappel met gelig vruchtvlees! Zo krijg je een mooie gelaagde gratin die hemels smaakt!
- Eenmaal gekookt, moet de Gratin EEN UUR RUSTEN OP KAMERTEMPERATUUR om de room te laten opstijven.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Gratin Dauphinois.
Serving Size
250 gr
Amount per Serving
Calories
637
% Daily Value*
Fat
46
g
71
%
Saturated Fat
28
g
175
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
11
g
Cholesterol
142
mg
47
%
Sodium
81
mg
4
%
Potassium
1243
mg
36
%
Carbohydrates
50
g
17
%
Fiber
6
g
25
%
Sugar
8
g
9
%
Protein
10
g
20
%
Vitamin A
1801
IU
36
%
Vitamin C
50
mg
61
%
Calcium
173
mg
17
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.