Gratin Dauphinois.

gratin dauphinois

Gratin Dauphinois.

Gra­tin dau­phi­nois is een oven­scho­tel uit de tra­di­ti­o­ne­le regi­o­na­le Fran­se keu­ken op basis van aard­ap­pe­len en room. Het recept heeft zijn oor­sprong in de his­to­ri­sche regio van de Dau­phi­né die ook in de naam ver­meld wordt.
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Tijd om te rus­ten 1 hr
Total Time 2 hrs 30 mins
Cour­se aard­ap­pel­ge­rech­ten
Cui­si­ne Aard­ap­pel­ge­rech­ten, Frans
Ser­vings 6 per­so­nen
Calo­ries 637 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg vast­ko­ken­de aard­ap­pe­len met geel vrucht­vlees. Char­lot­te, Nico­la, Opperdoes, …
  • 600 ml culi­nai­re room vet­per­cen­ta­ge van 40% (Als u geen crè­me frai­che hebt gebruikt u 800ml room)
  • 200 ml ver­se crè­me frai­che (ver­krijg­baar in super­markt AH en AD)
  • 200 ml vol­le melk
  • 2 tenen knof­look gekneusd
  • wat Zout uit de molen
  • wat peper uit de molen
  • wat noot­mus­kaat vers geraspt

Om de gratin dauphinois af te werken.

Instructies
 

  • Schil je aard­ap­pe­len zorg­vul­dig met een dun­schil­ler.
  • Snijd alle aard­ap­pe­len in plak­jes van dezelf­de dik­te (4 mm of 5 mm) met een man­do­li­ne of een keu­ken­ro­bot.
  • Was de aard­ap­pel­schijf­jes in een kom onder koud stro­mend water. Haal het zet­meel er zo goed moge­lijk af. 
  • Giet ze af en dep ze droog met een netel­doek.
  • Ver­warm je oven voor op 160˚C.
  • Doe al de melk in een kookpot.
  • Voeg de culi­nai­re room toe.
  • Voeg de crè­me frai­che toe.
  • Kruid af met wat zout en peper uit de molen, 2 gekneus­de tenen knof­look en een rasp er wat noot­mus­kaat in.
  • Voeg de aard­ap­pe­len toe en zorg er met de ach­ter­kant van een lepel voor dat alle aard­ap­pel­schijf­jes door het vocht bedekt zijn.
  • Breng het aan de kook.
  • Zodra het kookt, zet u het vuur lager en laat u het 15–20 minu­ten zacht­jes sudderen.
  • De aard­ap­pe­len zijn klaar als je met een vin­ger een schijf­je gemak­ke­lijk in twee­ën kunt delen.
  • Bebo­ter een oven­scho­tel.
  • Snip­per er 2 tenen knof­look bij in, of pers ze door een look­pers.
  • Voeg peper, zout en noot­mus­kaat toe aan de schotel.
  • Haal de aard­ap­pe­len met een schuim­spaan uit de pan en leg ze in lagen in de oven­scho­tel.
  • De onder­ste laag moet de bodem van de scho­tel bedekken.
  • Bestrooi die laag opnieuw met een beet­je zout, peper en noot­mus­kaat en her­haal de krui­ding bij elke laag tot alle aard­ap­pe­len op zijn.
  • Zet de pot met het over­ge­ble­ven room/melk meng­sel weer op het vuur en breng het aan de kook.
  • Laat het geheel opnieuw inko­ken met 1/4.
  • Giet dan het meng­sel over de aardappels.
  • Zet de scho­tel in de oven en laat 45–60 minu­ten garen (tot­dat je met een lepel door de aard­ap­pe­len kunt snij­den en de gra­tin mooi gekleurd is).
  • Haal uit de oven en laat een uur afkoe­len op kamer­tem­pe­ra­tuur. Zo kan de room stol­len en zal de gra­tin ste­vi­ger worden.
  • Uw Gra­tin Dau­phi­nois is klaar! Por­ti­o­neer, warm op in oven of micro­golf en smakelijk!

Notities

Gratin Dauphinois.

Dit gra­tin dau­phi­nois recept lukt altijd. Heer­lij­ke laag­jes aard­ap­pel met net dat vleug­je room zodat het smeu­ïg wordt. Zalig lek­ker bij vis­ge­rech­ten, maar ook bij wild, vlees en gevo­gel­te. Ook op zich­zelf is de gra­tin best smakelijk!

TIPS EN INFO

  • Gra­tin Dau­phi­nois is zo één van die gerech­ten waar wel dui­zend ver­schil­len­de recep­ten over bestaan. En als ik eer­lijk ben, het heeft mij enorm veel moei­te gekost om het juis­te recept te vinden.
  • Dit gra­tin Dau­phi­nois recept lukt altijd, maar veel hangt af van wel­ke soort aard­ap­pel je gebruikt! Zorg altijd voor een ste­vi­ge, vast­ko­ken­de aard­ap­pel met gelig vrucht­vlees! Zo krijg je een mooie gelaag­de gra­tin die hemels smaakt!
  • Een­maal gekookt, moet de Gra­tin EEN UUR RUSTEN OP KAMERTEMPERATUUR om de room te laten opstijven.
Meer aard­ap­pel­ge­rech­ten? Klik hier!
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Gra­tin Dau­phi­nois, een klas­siek aard­ap­pel­ge­recht wat je eens moet gepro­beerd hebben!
Key­word aard­ap­pel­ge­rech­ten, gra­tin, gra­tin dauphinois
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!