Hollandaise saus

hollandaisesaus

Hollandaise saus

Een hollandaisesaus is een warme, gebonden saus op basis van eierdooiers en boter. De saus wordt traditioneel geserveerd bij vis of groenten, maar kan ook dienen als basis voor bijvoorbeeld een béarnaise of choronsaus.
5 from 2 votes
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 1 hour 10 minutes
Course Basisgerechten, Sauzen
Cuisine Frans, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 450 kcal

Materiaal en benodigdheden

conische sauspan
1 sauspan - om de boter te "klaren"
kookpot - BK
1 kleine kookpot - voor de helft gevuld met water (au bain marie)
conische sauspan
1 sauspan - om je saus te kloppen au bain marie

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • De eerste en belangrijkste stap bij het maken van hollandaise is het "Klaren" van je boter.
  • Zet hiervoor de boter in een pan op een uiterst laag vuur! De boter mag niet bruisen of bakken!
  • De boter zal smelten, en de witte melkresten gaan naar de bodem van de pot zakken.
  • Het is ook enkel het "botervet" dat je gebruikt voor de saus.
  • Zet je kleine kookpot, met de helft gevuld met water en breng het water aan de kook.
  • Draai het vuur lager eenmaal het kookpunt bereikt. We willen niet meer dat het water kookt, maar wel tegen het kookpunt aanzit.
  • Klop met een stevige klopper in een mengkom de eidooiers, natuurazijn en water goed los.
  • Zet de kom nu op de kookpot en klop in goed tempo en constant. We kloppen de saus dus eigenlijk "au bain marie".
  • Klop tot je een goed gebonden schuim hebt.
  • Zorg dat je de "geklaarde boter klaar" hebt en nog warm is. (ideaal is om de boter op te warmen tot 51°c, maar dat zal voor de meesten niet zo evident zijn).
  • Eenmaal je je een goed gebonden schuim hebt, zet je de kom van de pot, en al kloppend voeg je straalsgewijs de geklaarde boter toe.
  • Kruid af met citroensap, peper, zout en cayennepeper naar believen.
  • Je hollandaise is klaar voor gebruik.

Video

YouTube video

Notities

Hollandaise saus

Hollandaise saus is een emulsie van boter en eieren, en is een van de vijf moedersauzen van Auguste Escoffier. Het is één van de beroemdste sauzen uit de westerse keuken.



De saus bestaat uit een emulsie van eidooiers en gesmolten of geklaarde boter, waaraan zout, peper en een zuurtje zijn toegevoegd, hetzij door een scheutje citroensap, hetzij door een combinatie van water en wijnazijn.
Hoewel de uitvinder van de saus onbekend blijft, beweren sommigen dat hollandaise oorspronkelijk in Nederland werd uitgevonden alvorens door de Hugenoten naar Frankrijk te worden gebracht. Andere culinaire historici beweren dat de saus oorspronkelijk Isigny heette, een saus die vooral in Normandië populair was. De naam zou dan tijdens de Eerste Wereldoorlog veranderd zijn omdat boter schaars was en uit Nederland in Frankrijk moest worden ingevoerd.
De oudste vermelding van de Hollandaisesaus is te vinden in een Nederlands kookboek uit 1593, en 'Pierre La Varenne' beschreef een soortgelijke saus in zijn kookboek Le Cuisinier français uit 1651.
Hollandaisesaus wordt meestal gebruikt om vis en gestoomde groenten zoals asperges op smaak te brengen. En ook dient het als basis voor een verscheidenheid aan andere sausen zoals een Béarnaise.

TIPS EN INFO

  • Hollandaise is eigenlijk een soort warme mayonaise. Op zich niet moeilijk om te maken, eenmaal je de juiste handelingen onder de knie hebt.
  • Ook is het geen exacte wetenschap....Ik schrijf bij de ingrediënten hoeveelheden, maar het hangt dus ook af van de juiste hoeveelheid eidooier
  • Probeer het..stel bij...met deze saus is het "oefening baart kunst".
  • NOG EEN TIP! Door aan de saus wat half opgeklopte room toe te voegen heb je een Mousseline saus!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Hollandaise saus, één van de basissauzen van Escoffier.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Hollandaise saus
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
450
% Daily Value*
Fat
 
51
g
78
%
Saturated Fat
 
32
g
200
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
13
g
Cholesterol
 
140
mg
47
%
Sodium
 
402
mg
17
%
Potassium
 
16
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
0.04
g
0
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
1569
IU
31
%
Calcium
 
16
mg
2
%
Iron
 
0.03
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Beuree clarifié, geklaarde boter, hollandaise, hollandaise saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...