Beurre Blanc

beurre blanc

Beurre Blanc

Beurre blanc is een eenvoudige saus (of emulsie) op basis van roomboter die uitstekend samen gaat met (witte) vis, schaal- en schelpdieren. Deze saus met sjalotten en witte wijn, die oorspronkelijk uit Nantes komt, is een klassieker uit de Franse keuken.
5 from 2 votes
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Basisgerechten, Sauzen
Cuisine Frans, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 361 kcal

Ingrediënten
 
 

3 sjalotten

Instructies
 

 • Pel de sjalotten en snijd ze zeer fijn met een aardappelmesje. (In de nota's kan je een video terugvinden hoe je dit doet.)
  3 stuks sjalot
 • Smelt een kontje boter in de pan op laag vuur! (De boter mag niet kleuren of verbranden)
  klontje roomboter
 • Als de boter gesmolten is, stoof dan de sjalotten aan in de boter.
 • Laat de sjalotten 'zweten' in de pan, zodat ze hun smaken afgeven.
 • Na een minuutje giet je de witte wijnazijn en de witte wijn in de pan.
  10 cl droge witte wijn, 2 el witte (wijn)azijn
 • Breng aan de kook en laat inkoken op laag vuur (belangrijk!).
 • Laat inkoken tot je ongeveer nog een eetlepel aan vloeistof overhebt in de pan.
 • Snijd de boter op kamertemperatuur in blokjes.
 • Zet de sauspan van het vuur af, of zet het vuur even uit. (Je kan er voor kiezen om de emulsie te maken op het vuur, maar dan wel op een hele lage temperatuur!)
 • Voeg de helft van de boter toe aan de pan en klop met een kleine klopper om te emulgeren.
  200 gr roomboter
 • Zet het vuur terug even aan onder de pan op lage temperatuur. Zodat je pan terug opwarmt. Zet het vuur erna terug af.
 • Voeg de rest van de boter toe en klop opnieuw.
  200 gr roomboter
 • De stap om het vuur terug op te zetten kan je een paar keer herhalen. De bedoeling is dat je pan warm genoeg blijft om de boter te laten emulgeren tot saus.
 • Zet helemaal van het vuur af en kruid af met wat zout.
 • Zeef de saus door een fijne zeef.
 • Proef, roer om en kruid eventueel af met een snuifje cayennepeper.
  wat zout, snuf cayennepeper
 • Houd de saus warm.
 • Je beurre blanc is klaar om te gebruiken.

Notities

Beurre Blanc

Wat is Beurre Blanc?

Beurre Blanc is een dikke, rijke, romige saus die wordt gemaakt van boter, witte wijn, sjalotten, en witte wijnazijn. Hij heeft een lichtzoete, pittige smaak die bijzonder goed past bij gepocheerde vis, schelpdieren en asperges.
Deze veelzijdige saus werd in de jaren zestig en zeventig populair bij Franse chef-koks die hun gerechten wilden opfleuren met zure sauzen in plaats van de meer traditionele, roux-en zware sauzen.
Oorsprong van de Beurre Blanc saus.
Er zijn veel theorieën over de oorsprong van de saus, maar de populairste is dat hij in het begin van de 20e eeuw werd uitgevonden door chef-kok Clémence Lefeuvre in een klein dorpje in de buurt van de stad Nantes in Frankrijk. Het verhaal vertelt dat ze vergat om eieren in de Béarnaisesaus te doen die ze voor vis aan het maken was. De nieuwe saus was een hit bij haar klanten, en de klassieke beurre blanc was geboren.

Hoe snipper ik sjalot?

TIPS EN INFO

 • Opgelet! Zet een beurre blanc saus nooit op een hoog vuur! Het is de bedoeling dat de saus warm is, maar zeker niet kookt!
 • Deze saus is gewoon gemaakt om te serveren bij allerhande vissoorten, schelpdieren of zeevruchten. Top!
 • Goede wijnen voor de reductie zijn chablis, sauvignon blanc of chardonnay, maar elke drinkbare droge witte wijn volstaat.
 • Meer weten over aankoop en bewaring van vis?
 • Meer weten over klaarmaken van kreeft
 • Conische sauspannen! Misschien merkt u wel op dat als ik een recept toevoeg voor een saus dat ik altijd spreek over 'conische' sauspannen. Dit heeft een reden! Het voordeel van deze pan is de meestal schuine en soms iets uitlopende wand. Op deze manier kunt u er goed met een garde in werken. Indien u rechte pannen gebruikt dan komt de klopper niet aan de randen en is de kans dus groot dat u aanbaksels of verbranding gaat krijgen in uw pan.
 • conische sauspan
  conische sauspan
 • Witte wijnazijn wordt gemaakt van witte druiven en heeft een milde, zachte smaak. Het is een onmisbare smaakmaker voor salades, als verfijning van verse groente en voor het inmaken van vis en gevogelte. Je kan ze vinden in de supermarkt van allerhande merken. Zorg wel voor een goede kwaliteit! Moest je nu geen witte wijnazijn ter beschikking hebben, neem dan wat natuurazijn en voeg daar wat witte wijn aan toe.
 • witte wijnazijn
  witte wijnazijn

Waarom is mijn Beurre Blanc geschift?

Als je de saus goed maakt, is ze dik, romig en fluweelachtig. Als het lijkt op gesmolten boter, is de emulsie gebroken. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Of de boter was te koud, je hebt de blokjes te snel toegevoegd, je hebt niet hard genoeg geklopt, of misschien wel alle drie. Om een geschifte saus te herstellen, kan het helpen om de saus van het vuur te halen en er een klein ijsblokje door te kloppen. Soms lukt het zo om de emulsie weer bij elkaar te laten komen. Ik zeg soms! Negen kansen op tien zal je helaas opnieuw moeten beginnen.

Kan ik Beurre Blanc van tevoren maken?

Beurre blanc is eigenlijk bedoeld om direct te maken en te gebruiken, maar je kunt het ook van tevoren maken. Hou ze dan wel warm aan de kant van je vuur. Warm ze eventueel al kloppend terug op, en doe dit op een heel laag vuur. Laat ze nooit koken! De saus boven de 60°C halen is al teveel. Mijn visie...maak de saus en gebruik ze onmiddellijk!

Kun je beurre blanc opwarmen?

Ja, je kunt een beurre blanc opwarmen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om te voorkomen dat de saus gaat schiften. Het is een emulsie, wat betekent dat het een mengsel is van vet (boter) en water (witte wijn en azijn). Als de saus te veel wordt verwarmd of te snel wordt opgewarmd, kan de emulsie breken en de saus kan dan schiften.
Als je de beurre blanc wil opwarmen, doe dit dan op een laag vuur en roer de saus constant om. Zorg ervoor dat de saus niet te heet wordt en niet begint te koken. Verwarm ze langzaam op een zacht vuur totdat de gewenste temperatuur bereikt is. Serveer de saus zodra ze op temperatuur is.

Kun je beurre blanc invriezen?

Het is mogelijk om beurre blanc in te vriezen, maar het is niet de meest ideale manier om de saus te bewaren. Beurre blanc is een delicate emulsie en het invriezen kan de textuur en smaak van de saus beïnvloeden.
Wanneer je beurre blanc invriest, kan de saus schiften wanneer je het ontdooit en opwarmt. Daarom is het het beste om de saus zo vers mogelijk te serveren en alleen de hoeveelheid te maken die je nodig hebt voor een enkele maaltijd.
Als je besluit om de beurre blanc toch in te vriezen, zorg er dan voor dat je de saus in een luchtdichte container doet en het zo snel mogelijk invriest. Bij het ontdooien en opwarmen van de beurre blanc, verwarm de saus dan op een zeer laag vuur en roer constant om schiften te voorkomen.
Het is belangrijk om op te merken dat de textuur en smaak van de saus mogelijk niet hetzelfde zijn als wanneer het vers is gemaakt, dus het is het beste om beurre blanc direct na het opwarmen te serveren.


Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Beurre Blanc is voor mij persoonlijk 'de saus' voor bij vis! Probeer het!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Beurre Blanc
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
361
% Daily Value*
Fat
 
41
g
63
%
Saturated Fat
 
26
g
163
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
11
g
Cholesterol
 
108
mg
36
%
Sodium
 
322
mg
14
%
Potassium
 
16
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.2
g
0
%
Fiber
 
0.03
g
0
%
Sugar
 
0.1
g
0
%
Protein
 
0.4
g
1
%
Vitamin A
 
1250
IU
25
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
13
mg
1
%
Iron
 
0.03
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Beurre Blanc, beurre blanc saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...