Garnaalkroketten uit Oostende zijn sinds 15 februari 2022 door de VLAM erkend als streekproduct.
Niet elke garnaalkroket kan of mag dit label dragen.
De VLAM hanteert hierin 5 criteria :
- Eindproducten worden bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding.
- De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel en streekeigen product’.
- Ze worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie.
- De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong.
- En het eindproduct moet al minstens 25 jaar bestaan.
Oostendse garnaalkroketten zijn traditie!
De garnaalkroketten uit Oostende zijn de meest traditionele der garnaalkroketten, gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen worden.
De vissers koken de garnalen al aan boord van het schip in zeewater met wat extra zeezout. Ze brengen de gekookte en ongepelde grijze garnaal aan land aan de bekende ‘vistrap’ van Oostende.

is een uniek instituut. Het is een vismarkt die grotendeels rechtstreeks wordt bevoorraad door eigen vissersboten. De verkoop gaat niet via de vismijn en de vis gaat in de regel helemaal nergens anders naartoe dan naar de klant, daar op de plek waar hij werd aangeland. In het hoogseizoen van de garnaal wordt eveneens een gedeelte van de vangsten van de kustvissers aangeboden via de visveiling op de veilklok.
Een smeuïge kroket.
Als de vissers de garnalen afleveren aan de ‘vistrap’ van Oostende, worden ze zo snel mogelijk verkocht en gepeld. Het is dan dat de restaurant-chefs en vishandelaars aan de slag kunnen met de garnalen. Ook de koppen en schalen ervan worden benuttigd.
De koppen gebruikt men om een bisque of bouillon te maken die zal dienen als basis voor hun kroketvulling. Deze bestaat minstens uit 30% garnaal!
De garnaalkroketten worden dan binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd om aan de norm van de VLAM te voldoen.
Goudbruin en krokant aan de buitenkant. Vanbinnen: smeuïg en gul met grijze garnalen.
Een aantal Oostendse chefs ondertekenden ook een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroket volgens dit principe zullen bereiden.

Garnaalkroketten uit Oostende als eetbaar Erfgoed.
Daarom krijgt de Oostendse garnaalkroket nu het label ‘Eetbaar Erfgoed’. De VLAM brengt immers ook met het label Streekproduct.be lokale tradities onder de aandacht, en de garnaalkroket uit Oostende vervoegt nu het rijtje.
De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand. Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct zegt VLAM.
De garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen kan je ook gerust een Belgische streekgerecht noemen. In élke brasserie en veel horecazaken staat het standaard op de menukaart. In het buitenland daarentegen vind je ze bijna niet – zélfs niet in Nederland…het krokettenland bij uitstek.
Een uniek product dus!
De grijze garnaal — Kaviaar uit de Noordzee!
Het hoofdbestanddeel van de meest smeuïge hap uit Oostende is dus de grijze garnaal. En het mag gezegd, dit is een topproduct! De grijze garnaal is trouwens uitgeroepen tot ‘Vis van het jaar 2022”.

Het is niet voor niets dat de grijze garnaal ook wel eens de ‘Kaviaar uit de Noordzee’ wordt genoemd. De Belg en zijn garnaal is een traditie die al eeuwenlang meegaat. Onze garnaal behoort gewoon tot de wereldtop! En we mogen niet vergeten dat er toch wel wat duurzaam werk en ambacht aan voorafgaat vooraleer we van dit heerlijke product kunnen genieten. In Onderstaande video neemt Jeroen de Pauw je mee met de vissersboot de Noordzee op. Een kijk op de vangst van de garnaal.
Gerechten met grijze garnalen.
Niet enkel als hoofdbestanddeel van de garnaalkroket, maar ook in vele andere gerechten gebruiken we de grijze garnaal. Ik denk maar aan :
- Tomates Crevette
- Puree van prei met zachtgekookt ei en garnalen
- Garnalenbisque (of soep, idem als kreeftensoep maar dan met de Garnaal)
- gepofte aardappel met garnalen
- garnalenragoût
Het Oostendse garnaalkroketten recept krijg je van Peter Goossens. Je kan het onderaan dit verhaal en in onze receptenbundel terugvinden. Garnaalkroketten bakken in de friteuse en geserveerd met puree, frieten, brood of gewoon op zichzelf. Smaken doen ze altijd!
Als je de kans hebt om eens aan de vistrap in Oostende te passeren, koop dan wat verse garnalen bij één van de standhouders, zet je op een bankje in de zon en geniet van dit lekkers! Neem je tijd om ze te pellen en proef het pure ziltige uit de zee! Zalig!

Wil je weten hoe je best deze lekkernij pelt? Paul Hendrickx laat het je zien in onderstaande video. Ben je aan de vistrap in Oostende? Vraag aan de visverkoop(st)er even uitleg en een voorbeeld. Ze zullen je dit met plezier tonen! Smakelijk!
Garnaalkroketten festival Oostende.
Na het overdonderende succes van het eerste Garnaalkroketten-festival in 2021, zijn er dit jaar niet één, maar twee dagen culinair festival! Op 22 en 23 oktober 2022 vanaf 11u00 kan je komen proeven van ambachtelijk gemaakte garnaalkroketten en meestemmen op de gouden garnaalkroket.
Proeven, genieten, kiezen!
Place to be : Oostende!
HELAAS ZIJN MOMENTEEL ALLE TICKETS UITVERKOCHT!!!! Je kan je wel nog inschrijven op de wachtlijsten. Dit zowel voor zaterdag 22/10/22 als zondag 23/10/22.
Het Boek — “De Garnaalkroket”
Er is een boek uitgegeven over de garnaalkroket. Duik mee in een cultuur die zich gedurende tientallen jaren in de stad Oostende ontwikkelde. Want niet alleen de topchefs maar ook heel wat hobbykoks en grootmoeders hanteren hun eigen manier om het lekkerste uit de Noordzee in een krokant jasje te steken. En vaak is dit al generaties lang. Iedereen maakt garnaalkroketten en iedereen heeft er een verhaal bij! Hoe makkelijk en snel deze lekkernij op ons bord komt, zo ambitieus en complex is het om ze te maken. Indien u interesse heeft kan u het boek bestellen door de de link te volgen en te klikken op de afbeelding.
KREVET BIER
“Krevet, een hoppige zet bij je garnaalkroket”…Geen betere “compagnon de route” dan een biertje bij kraakverse Oostendse garnaalkroketten. De Oostendse stadsbrouwerij ’t Koelschip ontwikkelde samen met topchef Kobe Desramaults een passend en rasecht Oostends bier. KREVET is een witbier op basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. Puur natuur, want KREVET is ambachtelijk gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. Dankzij een alcoholpercentage van 5% is KREVET de ideale dorstlesser voor elke levensgenieter au bord du mer.
Recept voor garnaalkroketten.

Garnaalkroketten maken
Materiaal — Benodigdheden





Ingrediënten
De garnalenmelk:
- 1,2 kg ongepelde garnalen
- 5 dl volle melk (volle melk! geen halfvolle of magere!)
- 4 stuks selderblaadjes
- 10 stuks peperbolletjes
- 2 blaadjes laurier
- 1 mespunt cayennepeper
- 2 takjes tijm
De vulling
- 10 g geweekte gelatine
- 100 g boter voor de roux
- 110 g bloem voor de roux
- 4,5 dl garnalenmelk
- 0,5 stuk citroen
- 1 mespunt nootmuskaat
- wat peper en zout
- wat cayennepeper optioneel
- 2 stuks eierdooiers voor de liason
- 80 ml volle room van 35% of 40% vetgehalte
- 1 scheutje olie
Paneren en bakken
- 150 g bloem
- 5 eieren
- 1 scheutje olie
- peper en zout
- 150 g panko (zie tips en info) (of ander paneermeel als u geen panko heeft)
- 3,5 l arachideolie
Afwerking
- 5 takjes verse peterselie
- 1 citroen
Instructies
TIP: Maak de vulling 12 uur op voorhand. Zo kan ze voldoende lang opstijven in de koelkast.
Maak de garnalenmelk:
- Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 g garnaalkoppen aan de kant.
- Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten met de garnalenkoppen en laat 20 minuten sudderen.
- Passeer de melk door een fijne zeef, duw al het vocht uit de koppen en zet apart.
Maak de vulling:
- Week de gelatinebladen in een kom ijswater.
- Nu maken we een roux.
- Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe.
- Laat deze blonde, warme roux even doorkoken om de bloemsmaak te vermijden.
- Blus de roux beetje bij beetje met de garnalenmelk.
- Blijf kloppen en roeren zodat je roux niet aanzet! (Een roux die verbrand smaakt niet meer en maakt dat je opnieuw moet beginnen.)
- Zorg voor een licht vloeibare en gebonden massa.
- Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe.
- Roer de gepelde garnalen, de citroen en de gelatine goed onder de massa.
- Kruid met peper, zout en een mespunt geraspte nootmuskaat.
- Maak een liason met de eidooiers en room.
- Roer het mengsel van eidooiers en room (de liason) rustig onder het geheel.
- Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal.
- Dek tot tegen het mengsel af met plasticfolie.
- Laat een nacht rusten in de koelkast.
Paneer en bak de garnaalkroketten:
- Leg bakpapier op een snijplank en ontvorm de opgesteven vulling op het bakpapier.
- Bestrooi de vulling lichtjes met gezeefde bloem.
- Snijd in porties van ongeveer 4 cm op 5 cm.
- Vul een schaal met de bloem.
- Vul een schaal met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout.
- Vul een schaal schaal met de panko (of ander paneermeel).
- Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko.
- Laat de kroketten opnieuw minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie.
Serveren:
- Frituur de peterselie krokant op 180 °C.
- Snijd een citroen in 4 partjes en ontdoe ze van schil, pitjes en nerven.
- Serveer met de garnaalkroketten.
- Smakelijk!
Video
Notities
Garnaalkroketten maken
Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!TIPS EN INFO
- Hierboven legt Peter Goossens het recept voor garnaalkroketten stap voor stap uit.
- De Oostendse garnaalkroket is dit jaar nog uitgeroepen tot eetbaar erfgoed door de VLAM!
- Op 22 en 23 oktober 2022 is er opnieuw het Oostendse garnaalkrokettenfestival!
- Je kan makkelijk Oostendse garnaalkroketten maken! Volg dit recept.
- Panko is Japans paneermeel dat groffer van structuur is dan het gekende paneermeel dat wij kennen en meestal gebruiken. Je kan het tegenwoordig verkijgen in de meeste supermarkten.

Voedingswaarde :
Reacties zijn welkom onder deze pagina!
Ons klassiek recept voor garnaalkroketten kan je vinden in onze receptenbundel! Klik hier!
Wil je zelf een recept voor garnaalkroketten toevoegen aan onze recepten? Dit kan je hier doen!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Garnaalkroketten uit Oostende, het is traditie!

Liliesfood
We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.