Kreeftensoep

bisque de homard

Kreeftensoep

Kreeftensoep of bisque de Homard is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Deze soep, met een kreeft van 800 gram, is bijzonder rijk van smaak.
5 from 2 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 55 minutes
Course Basisgerechten, Klassiekers, Soepen, zeevruchten
Cuisine Frans, Klassiekers, Soepen
Servings 2 liter
Calories 314 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 levende kreeft van 800 gram
  • 3 L Court Bouillon
  • 1 scheut arachideolie
  • wat boter
  • 2 stuks uien fijn gesneden (groffe julienne)
  • 2 stuks wortel fijn gesneden (groffe julienne)
  • 1 stuk sjalot fijn gesneden (groffe julienne)
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden (groffe julienne)
  • 1 scheut cognac
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 stuks tomaten grof gehakt
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 liter visfumet
  • 1 stuk bouquet garni
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje witte peper
  • wat room (voor de afwerking)

Instructies
 

  • Blancheer de kreeft 2 minuten in een Court Bouillon(doe eerst de kop in het water), haal hem eruit en laat uitlekken op een bakplaat of braadslede. Opgelet! Het vocht dat uit de kreeft loopt is warm!
    1 levende kreeft van 800 gram, 3 L Court Bouillon
  • Snijd de kreeft in de lengte in 2 en haal het vlees uit het pantser. De maagzak en het darmkanaal verwijder je.
  • Hak met een mes ook de scharen van de kreeft open en verwijder het vlees.
  • Verhit de olie in de soepketel en fruit er het kreeften pantser in aan tot ze een dieprode kleur hebben.
    1 scheut arachideolie
  • Giet de olie weg, en voeg een klont boter toe aan de pantsers.
    wat boter
  • Voeg de fijngesneden groenten toe.
    2 stuks uien, 2 stuks wortel, 1 stuk sjalot, 2 tenen knoflook
  • Laat een minuut of 2, 3 stoven.
  • Giet de Cognac erover en flambeer. (Indien je een gasvuur hebt kan je dit simpel door de pan te keren zodat het vuur van de gasbrander het flamberen start. Kook je elektrisch of op inductie, dan zal je een aansteker nodig hebben.)
    1 scheut cognac
  • Voeg de tomatenpuree en de grof gehakte tomaten toe.
    3 eetlepels tomatenpuree, 4 stuks tomaten
  • Laat opnieuw 2 à 3 minuten stoven.
  • Bestrooi dan met de Bloem.
    3 eetlepels bloem
  • Meng alles goed en laat de bloem wat "drogen" op het vuur.
  • Blus met de witte wijn en de visfumet.
    1 glas droge witte wijn, 2 liter visfumet
  • Kruid voldoende met peper en zout en de bouquet garni.
    1 stuk bouquet garni, 1 snuifje witte peper, 1 snuifje zout
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
  • Giet door een fijne puntzeef ("Passer au Chinois", zoals ze zeggen...)
  • Breng dan de soep opnieuw aan de kook.
  • Versnijd het kreeftenvlees, en voeg toe aan de soep.
  • Laat 4 minuten heel zachtjes koken.
  • Proef en kruid af met peper en zout.
  • Je kreeftensoep is klaar voor gebruik! Smakelijk!
  • Serveer de soep, en werk af met een geutje room voor een vollere smaak.
    wat room
  • Om de soep verder af te werken kan je ze garneren met een takje verse dille en een stukje pikante kroepoek. Lekker!

Notities

Kreeftensoep.

Kreeftensoep, bisque de Homard of bisque van kreeft is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Deze variant met kreeft is bijzonder rijk van smaak.
KokenKoken

INFO

    • Deze dikke, romige en rijke gepureerde soep bevat traditionele ingrediënten zoals room, zeevruchten, cognac, wijn, en een combinatie van kruiden. Over de oorsprong van de naam wordt nog gediscussieerd - sommigen beweren dat het woord verwijst naar een soep die twee keer wordt gekookt (bis cuits), aangezien de traditionele manier om de soep te maken inhoudt dat de schaaldieren eerst worden geroosterd en vervolgens opnieuw worden gekookt in de smaakvolle bouillon.
    • Een andere theorie suggereert dat het te maken heeft met de Golf van Biskaje, waar in de keuken meestal kruidige ingrediënten worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met die in bisque. Bisque werd in de 17e eeuw voor het eerst genoemd als een soep van schaaldieren, waardoor voedselhistorici suggereren dat het oorspronkelijk een vissersgerecht was dat was ontworpen om de meeste smaak te halen uit de ingrediënten die beschikbaar waren.
OptinMonster
  • Vandaag de dag is kreeftensoep de populairste versie van het gerecht, dat wordt bereid volgens een lang kookproces om het gerecht zo smaakvol mogelijk te maken.
  • De maagzak en darmkanaal mogen weg bij het halveren van de kreeft. Het "coraille" (Corail of ook wel rood kreeftenmerg genoemd, komt enkel voor bij de vrouwelijke kreeft. Dit zijn de eitjes in wording bij de vrouwelijke kreeft. Bij een rauwe kreeft is dit een donkergroene massa die tijdens het koken bloedrood kleurt. De mannetjes bevatten geen 'corail'.) kan je indien gewenst appart houden of verder verwerken.
  • Meer weten over kreeft klaarmaken? Klik hier!
  • Meer weten over fumet of kreeftenfond?
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kreeftensoep is een klassieker in onze keuken. Het vergt wat werk om de soep te maken, maar ze is dan ook overheerlijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kreeftensoep
Serving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calories
314
% Daily Value*
Fat
 
7
g
11
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sodium
 
9441
mg
410
%
Potassium
 
973
mg
28
%
Carbohydrates
 
28
g
9
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
15
g
17
%
Protein
 
21
g
42
%
Vitamin A
 
3447
IU
69
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
331
mg
33
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword bisque, bisque van kreeft, klassieke Franse keuken, kreeftensoep, schaaldieren
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...