Kreeftensoep
Kreeftensoep of bisque de Homard is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Met dit recept zet je een feestelijke soep op tafel die bijzonder rijk is van smaak.
Materiaal en benodigdheden
1 braadpan
1 kookpot met deksel - om de kreeft te blancheren
Ingrediënten
- 800 gr kreeft levend
- 3 L Court Bouillon
- 1 el arachideolie
- wat roomboter
- 2 stuks uien fijn gesneden
- 2 stuks wortel fijn gesneden
- 1 sjalot fijn gesneden
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- 1 scheut
cognac - 3 el tomatenpuree
- 4 stuks tomaten grof gehakt
- 3 el bloem
- 1 glas droge witte wijn
- 2 L visfumet
- 1 bouquet garni
- wat zout
- wat witte peper
Afwerking van de kreeftensoep.
- wat room
- wat dille vers
- wat pikante kroepoek
Instructies
- We gaan kreeftensoep maken!
- Maak allereerst sjalot, ui, wortel en knoflook proper en versnijd deze fijn.
- Blancheer dan de kreeft 2 minuten in een Court Bouillon(doe eerst de kop in het water).800 gr kreeft, 3 L Court Bouillon
- Haal de kreeft uit de court bouillon en laat hem 5 minuten rusten in een braadslede. (Dit om de kreeft wat te laten afkoelen, het pantser zuigt zich vol met de kokende court bouillon en dat is heet!)
- Hak met een mes of notenkraker ook de scharen van de kreeft open en verwijder het vlees.
- Verhit de olie in de braadpan soepketelen fruit er het kreeftenpantser in aan tot het een dieprode kleur heeft.1 el arachideolie
- Giet de olie weg, en voeg een klont boter toe aan de pantsers.wat roomboter
- Voeg de fijngesneden groenten toe.2 stuks uien, 2 stuks wortel, 1 sjalot, 2 tenen knoflook
- Laat een paar minuutjes stoven.
- Giet de Cognac erover en flambeer. (Indien je een gasvuur hebt kan je dit simpel door de pan te keren zodat het vuur van de gasbrander het flamberen start. Kook je elektrisch of op inductie, dan zal je een aansteker nodig hebben.)1 scheut cognac
- Voeg de tomatenpuree en de grof gehakte tomaten toe.3 el tomatenpuree, 4 stuks tomaten
- Laat opnieuw 2 à 3 minuten stoven.
- Bestrooi dan met de Bloem.3 el bloem
- Meng alles goed en laat de bloem wat "drogen" op het vuur.
- Blus met de droge witte wijn en de visfumet.1 glas droge witte wijn, 2 L visfumet
- Kruid voldoende met peper en zout en een bouquet garni.1 bouquet garni, wat witte peper, wat zout
- Breng al roerend aan de kook.
- Zet het vuur lager, je deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
- Zet dan je vuur uit en giet de soep door een fijne puntzeef ("Passer au Chinois", zoals ze zeggen...)
- Breng dan de soep opnieuw aan de kook.
- Zet je vuur opnieuw lager.
- Versnijd het kreeftenvlees, en voeg het toe aan de soep.
- Laat 5 minuten heel zachtjes koken.
- Proef en kruid af met peper en zout.
- Je kreeftensoep is klaar voor gebruik! Smakelijk!
- Serveer de soep, en werk af met een geutje room voor een vollere smaak.wat room
- Om de soep verder af te werken kan je ze garneren met een takje verse dille en een stukje pikante kroepoek. Lekker!wat pikante kroepoek, wat witte peper
Notities
Kreeftensoep.
Kreeftensoep, bisque de Homard of bisque van kreeft is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Dit is een echt feestgerecht em met ons kreeftensoep recept zet je een soep op tafel die rijk is aan smaak! Lekker!Waar komt de naam "bisque" vandaan?
Kreeftensoep word in de klassieke Franse keuken 'bisque d'homard' genoemd. Over de oorsprong van de naam wordt nog gediscussieerd - sommigen beweren dat het woord verwijst naar een soep die twee keer wordt gekookt (bis-cuits), aangezien de traditionele manier om de soep te maken inhoudt dat de schaaldieren eerst worden geroosterd en vervolgens opnieuw worden gekookt in de smaakvolle bouillon. Een andere theorie suggereert dat het te maken heeft met de Golf van Biskaje, waar in de keuken meestal kruidige ingrediënten worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met die in bisque. Bisque werd in de 17e eeuw voor het eerst genoemd als een soep van schaaldieren, waardoor voedselhistorici suggereren dat het oorspronkelijk een vissersgerecht was dat was ontworpen om de meeste smaak te halen uit de ingrediënten die beschikbaar waren.INFO EN TIPS :
- Voor dit kreeftensoep recept blancheren we dus eerst de kreeft kort in een court bouillon. Het recept hiervoor kan je terugvinden in onze receptenbundel.
- Erna moet je dus het vlees uit het kreeftenpantser halen. We hebben hier een YouTube-video over gemaakt zodat je makkelijk en stap voor step kan zien hoe je dit nu best doet.
- Best is om de kreeft op een schaal te leggen en zo'n 30 minuten tot een uur in de vriezer te plaatsen. Zo valt de kreeft in slaap en vormt ze ook geen gevaar meer met haar geweldige scharen ( ook dit kan je zien in de video).
- Wil je meer weten over de kreeft?
- Gebruik om de soep te maken een degelijke braadpan! Moest je nog op zoek zijn naar een degelijk en betaalbaar exemplaar dan kunnen we je de braadpan van BK aanraden. Deze gebruiken we zelf en we zijn hier uiterst tevreden over.
- Meer weten over bouillon, fumet of fond?
- Wil je graag de soep serveren met een licht pikante twist? Voeg dan wat cayennepeper toe aan je kreeftensoep.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kreeftensoep
Serving Size
500 ml
Amount per Serving
Calories
188
% Daily Value*
Fat
4
g
6
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Trans Fat
0.02
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
2
g
Cholesterol
127
mg
42
%
Sodium
2737
mg
119
%
Potassium
504
mg
14
%
Carbohydrates
11
g
4
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
4
g
4
%
Protein
22
g
44
%
Vitamin A
1026
IU
21
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
201
mg
20
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.