Kreeftensoep
Kreeftensoep of bisque de Homard is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Deze soep, met een kreeft van 800 gram, is bijzonder rijk van smaak.
Materiaal en benodigdheden

kookpot om de kreeft te blancheren
Ingrediënten
- 1 levende kreeft van 800 gram
- 3 L Court Bouillon
- 1 scheut arachideolie
- wat boter
- 2 stuks uien fijn gesneden (groffe julienne)
- 2 stuks wortel fijn gesneden (groffe julienne)
- 1 stuk sjalot fijn gesneden (groffe julienne)
- 2 tenen knoflook fijn gesneden (groffe julienne)
- 1 scheut
cognac - 3 eetlepels tomatenpuree
- 4 stuks tomaten grof gehakt
- 3 eetlepels bloem
- 1 glas droge witte wijn
- 2 liter visfumet
- 1 stuk bouquet garni
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje witte peper
- wat room (voor de afwerking)
Instructies
- Blancheer de kreeft 2 minuten in een Court Bouillon(doe eerst de kop in het water), haal hem eruit en laat uitlekken op een bakplaat of braadslede. Opgelet! Het vocht dat uit de kreeft loopt is warm!1 levende kreeft van 800 gram, 3 L Court Bouillon
- Hak met een mes ook de scharen van de kreeft open en verwijder het vlees.
- Verhit de olie in de soepketel en fruit er het kreeften pantser in aan tot ze een dieprode kleur hebben.1 scheut arachideolie
- Giet de olie weg, en voeg een klont boter toe aan de pantsers.wat boter
- Voeg de fijngesneden groenten toe.2 stuks uien, 2 stuks wortel, 1 stuk sjalot, 2 tenen knoflook
- Laat een minuut of 2, 3 stoven.
- Giet de Cognac erover en flambeer. (Indien je een gasvuur hebt kan je dit simpel door de pan te keren zodat het vuur van de gasbrander het flamberen start. Kook je elektrisch of op inductie, dan zal je een aansteker nodig hebben.)1 scheut cognac
- Voeg de tomatenpuree en de grof gehakte tomaten toe.3 eetlepels tomatenpuree, 4 stuks tomaten
- Laat opnieuw 2 à 3 minuten stoven.
- Bestrooi dan met de Bloem.3 eetlepels bloem
- Meng alles goed en laat de bloem wat "drogen" op het vuur.
- Blus met de witte wijn en de visfumet.1 glas droge witte wijn, 2 liter visfumet
- Kruid voldoende met peper en zout en de bouquet garni.1 stuk bouquet garni, 1 snuifje witte peper, 1 snuifje zout
- Breng al roerend aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
- Giet door een fijne puntzeef ("Passer au Chinois", zoals ze zeggen...)
- Breng dan de soep opnieuw aan de kook.
- Versnijd het kreeftenvlees, en voeg toe aan de soep.
- Laat 4 minuten heel zachtjes koken.
- Proef en kruid af met peper en zout.
- Je kreeftensoep is klaar voor gebruik! Smakelijk!
- Serveer de soep, en werk af met een geutje room voor een vollere smaak.wat room
- Om de soep verder af te werken kan je ze garneren met een takje verse dille en een stukje pikante kroepoek. Lekker!
Notities
Kreeftensoep.
Kreeftensoep, bisque de Homard of bisque van kreeft is een schaaldierensoep uit de Klassieke Franse keuken. Deze variant met kreeft is bijzonder rijk van smaak.
INFO
-
- Deze dikke, romige en rijke gepureerde soep bevat traditionele ingrediënten zoals room, zeevruchten, cognac, wijn, en een combinatie van kruiden. Over de oorsprong van de naam wordt nog gediscussieerd - sommigen beweren dat het woord verwijst naar een soep die twee keer wordt gekookt (bis cuits), aangezien de traditionele manier om de soep te maken inhoudt dat de schaaldieren eerst worden geroosterd en vervolgens opnieuw worden gekookt in de smaakvolle bouillon.
- Een andere theorie suggereert dat het te maken heeft met de Golf van Biskaje, waar in de keuken meestal kruidige ingrediënten worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met die in bisque. Bisque werd in de 17e eeuw voor het eerst genoemd als een soep van schaaldieren, waardoor voedselhistorici suggereren dat het oorspronkelijk een vissersgerecht was dat was ontworpen om de meeste smaak te halen uit de ingrediënten die beschikbaar waren.

- Vandaag de dag is kreeftensoep de populairste versie van het gerecht, dat wordt bereid volgens een lang kookproces om het gerecht zo smaakvol mogelijk te maken.
- De maagzak en darmkanaal mogen weg bij het halveren van de kreeft. Het "coraille" (Corail of ook wel rood kreeftenmerg genoemd, komt enkel voor bij de vrouwelijke kreeft. Dit zijn de eitjes in wording bij de vrouwelijke kreeft. Bij een rauwe kreeft is dit een donkergroene massa die tijdens het koken bloedrood kleurt. De mannetjes bevatten geen 'corail'.) kan je indien gewenst appart houden of verder verwerken.
- Meer weten over kreeft klaarmaken? Klik hier!
- Meer weten over fumet of kreeftenfond?


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kreeftensoep
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
314
% Daily Value*
Fat
7
g
11
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
1
mg
0
%
Sodium
9441
mg
410
%
Potassium
973
mg
28
%
Carbohydrates
28
g
9
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
15
g
17
%
Protein
21
g
42
%
Vitamin A
3447
IU
69
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
331
mg
33
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.