Peter Goossens…Doopvader van de Belgische gastronomie.

#My Kitchen Heroes – 8

Peter Goossens, geboren in 1964 in Zottegem. Al van jongs af aan had hij zijn eigen restaurant. Het was in de laatste jaren van mijn opleiding aan de hotelschool dat zijn naam mij voor het eerst ter oren kwam. Hij werd in 2005 bekroond met zijn 3de Michelinster, en was hiermee de jongste Belgische Chef die deze eer te beurt viel.

Peter ademt de Belgische gastronomie. Een doopvader die we als ‘foodie’ maar al te graag hebben. Hij heeft ons immers zoveel bijgebracht

Peter Goossens - Hof van Cleve
Peter Goossens

Carrière

Peter Goossens studeerde aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hierna ruilde hij België in voor Frankrijk en liep er stages in verschillende restaurants. Le Pré Catelan in Parijs was de eerste plaats, gevolgd door restaurants als Lenôtre, Pavillon d’Elysée, Blanc in Thoissey en bij Byblos in Saint Tropez.

Een stage weetje…

Peter weet als geen ander dat stages er zijn om te leren…En bij het leerproces geburen er soms ongelukken. Hij sneed zichzelf de pees van zijn middelvinger door en kan sindsdien zijn vinger aan de linkerhand niet meer strekken.

Hof van Cleve
Hof van Cleve

Peter Goossens – Hof van Cleve

In 1987 was het dan zover en werd hij eigenaar van het restaurant in Kruisem dat hij in 1992 veranderde in het huidige “Hof van Cleve“!

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Tot op vandaag baat hij het restaurant uit met z’n vrouw Lieve. Sinds het begin staat culinair genot centraal in het restaurant. Peter, z’n vrouw en het hele team van het Hof streven naar een totaalbeleving. Pas als u als klant gelukkig, geïnspireerd en met een glimlach weer naar buiten stapt, bereiken zij hun doel:
“van culinaire topgerechten een totaalervaring maken”.

En dat het hun lukt mag wel duidelijk zijn…

Peter en Lieve
Peter en Lieve

Peter Goossens vs Michelin en GaultMillau.

In 1994 kreeg zijn restaurant een Michelinster. De tweede Michelinster werd in 1998 gegeven. En in 2005 werd Goossens de jongste Belgische chef-kok die drie Michelinsterren had gekregen. Tot op vandaag behoud Peter Goossens zijn sterren. Dat alleen al is meer dan een topprestatie!

De tegenhanger van Michelin, GaultMillau erkende Peter al in 1991 met 15/20 en twee koksmutsen. In 1994 werd dit 17/20 en drie koksmutsen. De vierde koksmuts en 19/20 volgden in 2000. In 2004 werd hij Chef van het jaar en sindsdien heeft hij een beoordeling van 19,5/20.

Als je dit bekijkt dan weet je dat hij al meer dan 20 jaar meedraait aan de top van de gastronomie.

YouTube video
Peter Goossens – “Restaurantbeleving moet een feest zijn!”

Liefde voor het vak

Zoals onze slogan pronkt onder ons logo : “Cooking with love, provides food for the soul!”. Je kan er niet omheen maar Peter Goossens belichaamt deze slogan. Het is anders gewoon onmogelijk om de hoge standaard te behouden die Peter de dag van vandaag nog steeds brengt.

Metro’s “Chef magazine” vroeg hem vorig jaar nog achter het geheim van zijn succes. Dit was toen zijn antwoord :

““Ik weet niet of het een geheim is, maar ik zou eigenlijk spontaan willen antwoorden: de liefde. Ik hou van mijn vak, van alles dat goed loopt en van de mensen die bij ons komen eten. Je kunt dit metier, dat nog steeds bijzonder veeleisend is, nooit volhouden zonder goesting, zonder plezier. Maar om zo lang aan de top te blijven meedraaien, moet je je ook goed omringen. Je moet je team nauwkeurig en precies kiezen en goed behandelen. Zowel de mensen in de keuken als die in de zaal.”

Andere uitdagingen

In al de voorbij jaren heeft Peter Goossens ook niet stil gezeten. Buiten de vele prijzen en nominaties die hij verkregen en verdiend heeft, zijn er ook wel wat nieuwe en commerciële uitdagingen geweest.

In 2006-2008 was hij adviseur voor de “Museum Brasserie” in Brussel. Ook is Goossens sinds 2008 culinair adviseur bij “Unilever“.

In 2008 lanceerde hij zijn culinaire tv-programma’s op VTM “Mijn Restaurant” en in 2009 “De Beste Hobbykok van Vlaanderen”. Later maakte hij nog twee tv-programma’s “Meesterlijke Klassiekers” in 2010 en “De keuken van de Meester” in 2011.

In 2014 richtte Goossens de Flanders Food Academy op en werd hij hoofd van de Flanders Food Faculty.

In 2010 richtte hij samen met Studio 100 het culinaire tv-kanaal Njam! op.

In 2011-2019 was hij de voorzitter van het Bocuse d’Or Team België.

Sinds 2000 is hij lid van Mastercooks of Belgium.

Meesterlijke klassiekers

In 2010 starte Peter Goossens samen met studio 100 de digitale zender “Njam-tv” op. Njam – tv beperkt zich enkel tot culinaire programma’s, en Peter bracht er zelf zijn “Meesterlijke klassiekers”. Voor mij persoonlijk was dit geweldige televisie. Ik ben zelf fan van onze klassieke Belgische keuken, en ik hou er van om dit te bekijken. Zeker omdat al de klassieke recepten uit de doeken gedaan worden door de grootmeester himself! Stoofvlees, Chicon gratin, garnaalkroketten, sole muniere…noem maar op. Heel wat klassiekers passeerde de revue. Nadat het klassiek gerecht bereidt was liet hij ons zijn moderne ‘Hof van Cleve’ versie zien van hetzelfde gerecht.

Ik vergelijk haute cuisine graag met haute couture: het is verankerd in een traditie waaraan je een persoonlijke toets geeft. Er bestaat geen vernieuwing zonder traditie.”

Peter Goossens • Hof van Cleve

Podcast – Peter Goossens

In 2021 zat Sabine Goethals aan tafel met Peter Goossens. Een gesprek over zijn studententijd aan Hotelschool Ter Duinen vol van ‘deugnieterijen’ maar ook van ‘vakkennis opdoen’, over hoe hij op zijn 23ste een restaurant overnam, over wat hij denkt én rechttoe rechtaan zegt over zijn eigen gastronomische identiteit. Dit gesprek werd in een podcast gegoten voor Satellite Gourmet, een productie van Viewfalls. En dit is ook te bekijken via Youtube. Het is een beetje een samenvatting van ons verhaal…zalig om naar te luisteren voor de geïnteresseerden.

YouTube video
Podcast Peter Goossens

Tot slot

Dat hij voor velen een bron van inspiratie is dat is vanzelfsprekend. Zelf zie ik hem als een meesterchef, die het zijn taak ook vind om zijn kennis en ‘know how’ te delen met anderen. De jonge garde een duw in de rug geven om hun eigen verhaal te schrijven. Een verhaal waarin ook zijn 5 basispijlers in de keuken centraal staan. Het product, de cuisson, de saus, de garnituur en de presentatie. Dit gecombineerd met traditie. Gerechten starten immers altijd vanuit een basis. En het is die basis die hij nooit heeft verloochend! Liefde voor het vak noemt dat!

Peter Goossens…We salute you!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...