Tomate crevette
Tomate crevette! Een oer-vlaamse klassieker!! De Noordzeegarnaal in combinatie met een sappige vleestomaat. Heerlijk!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 150 gr grijze Noordzeegarnalen ongepeld
- 1 vleestomaat
- ¼ el el Mayonaise
- wat olijfolie
- ½ tl alcoholazijn
- ½ tl tomatenpoeder
- wat grof zeezout Moldon of fleur de sel
- 1 bieslooktakje
- ¼ kleine sjalot
- peper
- zout
- ijsblokjes voor het ijswater
Optioneel
- ½ tl pimenton de la vera spicy paprikapoeder
- wat gemengde sla
- wat waterkers
- Rodenbach of Krevet-bier
Instructies
Pel de garnalen
- Begin met het pellen van de garnalen. Houd de koppen en de schalen bij, dit kan dienen als basis voor een bouillon.
Ontvel en pel de tomaat.
- Maak met een mes een kruisje onderaan in het vel van de tomaat.
- Dompel de tomaat 15sec. onder in kokend water.
- Haal ze uit het water en laat schrikken in ijswater.
- Pel de tomaat.
- Snij het kapje van de tomaten en lepel er de pitjes uit.
- Kruid de tomaten aan de binnenkant met grof zout,een snuifje peper, wat alcoholazijn en tomatenpoeder.
Maak de garnalensla
- Meng de vers gepelde garnalen met de mayonaise, de gesnipperde sjalot en wat gesnipperde bieslook.
- Kruid het mengsel af met wat pimenton de la vera (of peper en wat zout indien je dit niet hebt)
Maak de tomate crevette
- Vul de tomaten met de garnaalsalade en zet het kapje er weer op.
- Strijk de tomaat en het deksel in met wat olijfolie zodat ze mooi glanst.
Serveer.
- Schik de tomaatjes op de borden,en serveer met versgebakken frietjes.
- Optioneel kan je er een gemengde salade mee serveren die je wat opwerkt met olijfolie, peper en zout, en strooi er wat verse waterkers bij voor die extra pittigheid.
- Serveer met een 'Rodenbach' bier, dat perfect is voor dit gerecht. Of ga nog lokaler, er bestaat sinds een tijd het 'Krevet'-bier, speciaal ontwikkeld om te degusteren met 'de Noordzeegarnaal'.
- Smakelijk!
Video

Notities
Tomate crevette
Een oer-Vlaamse klassieker! Zalig lekker! Gert De Mangeleer begeleidt je doorheen het recept.INFO EN TIPS
- Eet de tomate crevette zo, of serveer er wat gemengde sla bij. Een gekookt eitje kan ook..de keuze is volledig aan U.
- Meer weten over de tomaat? Historiek, bereiding en bewaren? Klik hier!
- PIMENTON DE LA VERA : Een woordje uitleg.Pimentón de la Vera is het gerookte paprikapoeder dat sinds de 16e eeuw uitsluitend wordt geproduceerd in de vallei van La Vera, in de provincie Cáceres. Deze levendige rode specerij wordt gemaakt door gedroogde pepers te vermalen tot een geurig, kruidig, rokerig poeder. Het werd populair in de 16e eeuw toen de Spaanse veroveraars de pepers uit Mexico meebrachten als geschenk voor de koning en de koningin van Spanje. In de herfst, na de oogst, worden de fijnste pepers aan touwtjes gehangen en te drogen gelegd. Daarna worden ze gedurende twee weken met eikenhout gerookt, waardoor zowel de smaak als de kleur intenser worden.
- Er zijn drie soorten Pimentón de la Vera: dulce, agridulce en picante, respectievelijk zoet, medium en heet. De zoete soort wordt meestal gebruikt bij licht vlees, zoals octopus, konijn of kip. De pikante variant wordt daarentegen gebruikt in warmere winterse soepen en stoofpotten, of bij de productie van chorizoworstjes.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Tomate crevette
Serving Size
1 stuk
Amount per Serving
Calories
197
% Daily Value*
Fat
1
g
2
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
242
mg
81
%
Sodium
196
mg
9
%
Potassium
738
mg
21
%
Carbohydrates
6
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
4
g
4
%
Protein
32
g
64
%
Vitamin A
1221
IU
24
%
Vitamin C
18
mg
22
%
Calcium
114
mg
11
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.