Tomate crevette

Tomate crevette

Tomate crevette

Gert De Mangeleer
Toma­te cre­vet­te! Een oer-vlaam­se klas­sie­ker!! De Noord­zee­gar­naal in com­bi­na­tie met een sap­pi­ge vlees­to­maat. Heerlijk!
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 0 mins
Total Time 30 mins
Cour­se Klas­sie­kers, Visgerechten
Cui­si­ne Bel­gisch, Klas­sie­kers, Schaal en Schelpdieren
Ser­vings 1 per­soon
Calo­ries 197 kcal

Ingrediënten
  

  • 150 gr grij­ze Noord­zee­gar­na­len onge­peld
  • 1 vlees­to­maat
  • ¼ el el May­o­nai­se
  • wat olijf­olie
  • ½ tl alco­holazijn
  • ½ tl toma­ten­poe­der
  • wat grof zee­zout Mol­don of fleur de sel
  • 1 bies­look­tak­je
  • ¼ klei­ne sjalot
  • peper
  • zout
  • ijs­blok­jes voor het ijswater

Optioneel

  • ½ tl pimen­ton de la vera spi­cy paprikapoeder
  • wat gemeng­de sla
  • wat water­kers
  • Roden­bach of Krevet-bier

Instructies
 

Pel de garnalen

  • Begin met het pel­len van de gar­na­len. Houd de kop­pen en de scha­len bij, dit kan die­nen als basis voor een bouil­lon.

Ontvel en pel de tomaat.

  • Maak met een mes een kruis­je onder­aan in het vel van de tomaat.
  • Dom­pel de tomaat 15sec. onder in kokend water.
  • Haal ze uit het water en laat schrik­ken in ijswater.
  • Pel de tomaat.
  • Snij het kap­je van de toma­ten en lepel er de pit­jes uit.
  • Kruid de toma­ten aan de bin­nen­kant met grof zout,een snuif­je peper, wat alco­holazijn en tomatenpoeder.

Maak de garnalensla

  • Meng de vers gepel­de gar­na­len met de may­o­nai­se, de gesnip­per­de sja­lot en wat gesnip­per­de bieslook.
  • Kruid het meng­sel af met wat pimen­ton de la vera (of peper en wat zout indien je dit niet hebt)

Maak de tomate crevette

  • Vul de toma­ten met de gar­naal­sa­la­de en zet het kap­je er weer op.
  • Strijk de tomaat en het dek­sel in met wat olijf­olie zodat ze mooi glanst.

Serveer.

  • Schik de tomaat­jes op de borden,en ser­veer met vers­ge­bak­ken frietjes.
  • Opti­o­neel kan je er een gemeng­de sala­de mee ser­ve­ren die je wat opwerkt met olijf­olie, peper en zout, en strooi er wat ver­se water­kers bij voor die extra pittigheid.
  • Ser­veer met een ‘Roden­bach’ bier, dat per­fect is voor dit gerecht. Of ga nog loka­ler, er bestaat sinds een tijd het ‘Krevet’-bier, spe­ci­aal ont­wik­keld om te degus­te­ren met ‘de Noordzeegarnaal’.
  • Sma­ke­lijk!

Video

Notities

Tomate crevette

Een oer-Vlaam­se klas­sie­ker! Zalig lek­ker! Gert De Man­ge­leer bege­leidt je door­heen het recept.


INFO EN TIPS

  • Eet de toma­te cre­vet­te zo, of ser­veer er wat gemeng­de sla bij. Een gekookt eitje kan ook..de keu­ze is vol­le­dig aan U.
  • Meer weten over de tomaat? His­to­riek, berei­ding en bewa­ren? Klik hier!
  • PIMENTON DE LA VERA : Een woord­je uitleg.Pimentón de la Vera is het gerook­te papri­ka­poe­der dat sinds de 16e eeuw uit­slui­tend wordt gepro­du­ceerd in de val­lei van La Vera, in de pro­vin­cie Cáce­res. Deze leven­di­ge rode spe­ce­rij wordt gemaakt door gedroog­de pepers te ver­ma­len tot een geu­rig, krui­dig, roke­rig poe­der. Het werd popu­lair in de 16e eeuw toen de Spaan­se ver­o­ve­raars de pepers uit Mexi­co mee­brach­ten als geschenk voor de koning en de konin­gin van Span­je. In de herfst, na de oogst, wor­den de fijnste pepers aan touw­tjes gehan­gen en te dro­gen gelegd. Daar­na wor­den ze gedu­ren­de twee weken met eiken­hout gerookt, waar­door zowel de smaak als de kleur inten­ser worden.
  • Er zijn drie soor­ten Pimentón de la Vera: dul­ce, agri­dul­ce en pican­te, res­pec­tie­ve­lijk zoet, medi­um en heet. De zoe­te soort wordt meest­al gebruikt bij licht vlees, zoals octo­pus, konijn of kip. De pikan­te vari­ant wordt daar­en­te­gen gebruikt in war­me­re win­ter­se soe­pen en stoof­pot­ten, of bij de pro­duc­tie van chorizoworstjes.
La Vera - Spanje
La Vera — Spanje
 
 
 
 
 
 
 
Onze recep­ten­bun­del werd moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­s­trap Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept met tomaat of gar­na­len? Of een vari­ant ervan? Wil je dit met ons en onze lezers delen? Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Toma­te Crevette…Vlaamser ga je t niet krij­gen! Smakelijk

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Toma­te crevette
Ser­ving Size
 
1 stuk
Amount per Serving
Calo­ries
197
% Dai­ly Value*
Fat
 
1
g
2
%
Satu­ra­ted Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Cho­les­te­rol
 
242
mg
81
%
Sodi­um
 
196
mg
9
%
Pot­as­si­um
 
738
mg
21
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
6
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
4
g
4
%
Pro­tein
 
32
g
64
%
Vita­min A
 
1221
IU
24
%
Vita­min C
 
18
mg
22
%
Cal­ci­um
 
114
mg
11
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word klas­sie­kers, toma­te crevette
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!