Gert De Mangeleer…topgastronomie uit ambacht en perfectionisme!

#My Kitchen Heroes – 9

Gert De Mangeleer (Dendermonde, 22 juli 1977) is een Belgische kok en was mede-eigenaar van ‘Hertog Jan’, het restaurant met drie Michelinsterren dat hij samen uitbaatte met Joachim Boudens. We kennen hem als een gedreven en creatieve chef die resoluut zijn eigen weg gaat. Samen met zijn ‘compagnon’ wist hij in minder dan zeven jaar zich een plaats te veroveren bij de gastronomische wereldtop. In 2007 kreeg hij zijn eerste Michelinster, in 2009 zijn tweede en in november 2011 zijn derde ster. Bij GaultMillau kregen ze sinds 2013 18,5 op 20.

Voor Gert draait koken om plezier, passie en het samenbrengen van mensen. Met deze ingesteldheid als hoofddoel verdiend hij een plaats in onze rubriek. Want dit is uiteindelijk ook voor ons waar het om draait!

Koken is liefde, en delen met anderen is genot!

Liliesfood - Wie zijn we?

Cooking with love, provides food for the soul!

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Gert De Mangeleer
Gert De Mangeleer

Carrière

Na zijn humaniora, volgde Gert De Mangeleer een horecaopleiding in Ter Groene Poorte te Brugge. Hij perfectioneerde zijn kookkunsten vier jaar lang bij chef Danny Horseele van ‘t Molentje, in Zeebrugge. Daar leerde hij sommelier Joachim Boudens kennen.

Hertog Jan

Samen besloten ze hun energie in Hertog Jan te steken. Een populaire brasserie gevestigd in een gerenoveerde villa langs de Torhoutsesteenweg in Sint-Michiels, Brugge. Deze namen ze over van Guido Francque in juli 2005. Keihard werken, ambacht en perfectie zorgde ervoor dat Hertog jan uitgroeide tot een 3 sterren-Michelin zaak eind 2011. Op dat moment waren Gert en Joachim echter al een hele tijd bezig met de verbouwing van een geklasseerde herenhoeve die ze in 2010 hadden aangekocht.

Hertog Jan
Hertog Jan – De nieuwe hoeve

2014 werd voor hen een historisch jaar! Gert De Mangeleer kreeg de titel van ‘Europese chef van het Jaar’ uitgereikt in Madrid, en hij opende samen met Joachim hun nieuwe ‘Hertog Jan’ als gastronomisch restaurant in de prachtig gerestaureerde hoeve in Zedelgem, op enkele kilometers van Brugge.

Hertog Jan was het ‘jongste’ driesterrenrestaurant van ons land. Op deze nieuwe, inspirerende locatie konden de eigenaars hun creativiteit botvieren en hebben ze alle middelen voorhanden om hun droomrestaurant uit te bouwen. 

Hertog Jan in beeld
YouTube video
Gert de Mangeleer in ‘Hertog Jan’.

Vier jaar later, in de nacht van 21 op 22 december 2018, sloten ze de deuren van hun driesterrenrestaurant om zichzelf meer ondernemersvrijheid te gunnen.

L.E.S.S – Bistro

Het oude pand bleef hun eigendom en heropende in juli 2014 als Bistro L.E.S.S (Love. Eat. Share. Smile.).Een origineel en hip Iberisch getint brasserie-concept. Spaanse accenten, vis in blik, vlees op de grill. Een uit de kluiten gewassen, culinaire tapasbar. Simpel maar doordacht!

Langzaam verschuift de focus van Spaans naar mondiaal, en worden de gerechten verfijnder. Tijdens zijn vele reizen scherpt Gert de Mangeleer zijn voorliefde aan voor exotische geuren en wereldse smaken en komt ook Japan in het vizier.

YouTube video
Van Hertog Jan naar L.E.S.S. bistro

Gert De Mangeleer – ‘Hertog Jan’ – restaurantgroep.

Na het hele ‘Hertog Jan’ verhaal werd in 2019 de uitbouw gerealiseerd van ‘Hertog Jan restaurant group’. L.E.S.S. bistro veranderde van naam naar L.E.S.S. eatery, waarmee het nieuwe concept ook zorgde voor een verhuis naar een nieuw pand gelegen op ‘t Zand in Brugge.

L.E.S.S. Eatery

Gert De Mangeleer reisde samen met zijn partners en chefs de voorbije jaren enkele keren naar Japan en andere landen in het verre oosten. Tijdens die reizen kreeg hij het idee om in Brugge een restaurant te openen dat de geuren en de smaken van Azië een extra dimensie geeft. Dit werd dus L.E.S.S. Eatery. Het is vandaag een kosmopolitische en swingende zaak dat nu krachtige smaken uit het Verre Oosten serveert. Een DJ komt dikwijls de sfeer opvrolijken en originele cocktails maken deel uit van het menu.

L.E.S.S. EATERY
L.E.S.S. EATERY
Bar Bulot

Op de vrijgekomen locatie in Sint-Michiels openen Gert en Joachim in de zomer van 2019 de pop-up ‘Bar Bulot’. Een knipoog naar de traditionele bistro aan de Franse Opaalkust. Daarna gaat Bar Bulot door als luxe-brasserie met klassiekers uit de Frans-Belgische keuken. Zware sauzen worden echter vervangen door frisse accenten, en de focus ligt altijd op de kwaliteit van het product. Finesse dus! Het restaurant staat onder leiding van gastheer Maxime Depreitere, en ontving ondertussen 1 Michelinster.

Na het succes van het restaurant in Brugge werd in 2021 beslist om ook in het Botanic Sanctuary een vestiging van Bar Bulot te openen. Hier ontvangen nu Chef ‘Koen Gussenhoven’ en restaurantmanager ‘Elske Mostert’ je er met flair en een warme glimlach.

BABU

Snel en goddelijk! Dat is hoe Gert de Mangeleer BABU omschrijft. Ook sterrenchefs lusten van tijd tot tijd een goede burger! Gemaakt met topproducten, en geïnspireerd door een verslaving aan de straatbarbecues van Bangkok en Hong Kong. Dit concept werd doorgetrokken naar de binnenstad van Gent en Brugge en gestart in de zomer van 2021. De Brooklyn, Brighton en Beirut, zijn de ‘Chefs Created Burgers’ die je van je sokken blazen…dat is de hele essentie.

Hertog Jan at Botanic

Hertog Jan komt opnieuw tot leven met een uniek en vast menu in een intiem kader met een eigen serre, bijenkorven en kruidentuin. Deze ervaring beleef je nu in een ruimte van het nieuwe vijfsterrenhotel Botanique Sanctuary in Antwerpen. Gert De Mangeleer serveert er een culinaire totaalbeleving, waarvoor hij onder andere maar niet uitsluitend de inspiratie haalt in Japan. Zelf zegt hij dat de unieke ervaring nog het best te vergelijken is met een omakase-menu, letterlijk ‘Ik laat het aan de chef over.’ Het restaurant werd zopas en dus bijna onmiddellijk na opening beloont met 2 michelin sterren.

In juni 2022 maakte de O.A.D., het internationale restaurantplatform “Opinionated About Dining” een lijst bekend met de dertig beste nieuwkomers in Europa. Op de derde plaats pronkt Hertog Jan at Botanic! Toch straf als je weet dat enkel 2 restaurants hier in België op de lijst vermeld worden. Hertog Jan deelt de lijst met Sergio’s “Le Pristine” dat op de 19e plaats terug te vinden is in de lijst.

Tot slot…

Gert De Mangeleer is net zo gepassioneerd door gastronomie als door de stad waarin hij woont. Gedurende zes jaar omarmde hij de dynamiek van het bruisende Brugge, en zet nu het verhaal verder in Antwerpen, en zelfs meer…

Het mag wel duidelijk zijn dat we hem en ook zijn compagnon Joachim een warm hart toedragen!

Gert De Mangeleer…je brengt ons al jaren topgastronomie dat ontstaan is uit pure ambacht en perfectionisme. Dat we nog lang mogen genieten van je culinaire kunnen!

Gert en Joachim
Gert en Joachim

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...