Limoncello…likeur en citrustonen uit Capri.

Limoncello! De Italiaanse likeur die wordt gemaakt uit (biologische)citroenschil van amalfi citroenen en men laat trekken in een neutrale alcohol. De combinatie wordt gemengd met suikersiroop, en na een rustperiode wordt de likeur gefilterd. Hoewel limoncello in heel Italië wordt gedronken en geproduceerd, wordt het meestal geassocieerd met Sorrento, de kust van Amalfi en het eiland Capri. Het was hier dat in 1988 voor het eerst de naam ‘Limoncello Di Capri’ werd gepatenteerd.

De drank wordt gekenmerkt door zijn levendige gele kleur, terwijl de smaak fris, zoet en aromatisch is, met sterke citrustonen. Het wordt gewoonlijk gedronken als aperitief of digestief, altijd ijsgekoeld en best geserveerd in ijskoude glazen. Als ingrediënt wordt het gebruikt in cocktails en longdrinks, maar het wordt ook gemakkelijk verwerkt in verschillende desserts.

Amalfi citroenen

Limoncello : ontstaan en legende.

Het ontstaan van limoncello is gehuld in mysterie. Zowel inwoners van Sorrento, Amalfi als Capri claimen de oorsprong. Allen hebben ze een productie van limoncello die door verschillende generaties is doorgegeven.

Capri

In Capri zou de oorsprong te maken hebben met de gebeurtenissen in de familie van de zakenman Massimo Canale. Hij was het die in 1988 het eerste handelsmerk “Limoncello Di Capri” registreerde.
De likeur vindt zijn oorsprong in het begin van de jaren 1900. In een klein pension waar de dame Maria Antonia Farace zorgde voor een rigoureuze tuin van citroenen en sinaasappelen. Tijdens de naoorlogse periode opende haar neef een bar in de buurt. De specialiteit van die bar was de citroenlikeur gemaakt volgens het oude recept van Nonna.
In 1988 begon de zoon van de neef, Massimo Canale, met een kleine ambachtelijke productie van Limoncello en registreerde het handelsmerk.

Sorrento

Aan de Sorrentijnse kust is het een ander verhaal. In het begin van de jaren 1900 zouden hier de grote families van Sorrento er altijd voor zorgen dat hun gasten een voorproefje kregen van Limoncello. Gemaakt volgens hun traditionele recept.

Amalfi

In Amalfi zou de likeur volgens sommigen zelfs een nog oudere oorsprong hebben en bijna samenhangen met de teelt van de amalfi citroenen.

Zoals het vaak gaat in dit soort omstandigheden, is de waarheid vaag en zijn de hypothesen talrijk. Het is interessant om te lezen en te ontdekken. De waarheid zullen we misschien nooit weten, behalve dan dat de traditionele gele likeur al tientallen jaren grenzen overschrijdt en de helft van de wereldmarkten verovert. Het is dan ook zo lekker!

Limoncello

Een fenomeen

De roem van Limoncello was en is niet te stoppen. De naam bereikte al snel Milaan waar het ‘Limoncino’ werd genoemd. Daarna ging het verder naar Rome, en uiteindelijk bereikte het zelfs Napels.

Het geheim van het succes was de unieke smaak die werd verkregen door de bijzondere kwaliteit van citroenen die alleen in bepaalde gebieden van Italië worden geteeld.

Hoewel het een sterk alcoholische likeur is, zorgt het parfum en de smaak van deze typische variëteit van citroenen ervoor dat de drank zoet en aangenaam is om te drinken.

Om Limoncello ten volle te waarderen, moet de drank ijskoud worden geserveerd. Dit maakt het dan ook zo smakelijk en verfrissend in de warmere seizoenen.

Eerst was het een modegril en nu is het een solide traditie die zelfs zijn talrijke concurrenten niet kunnen imiteren! Tot nu toe is er geen enkele ander likeur ter wereld, zo simpel bereid, die de smaakpappillen wereldwijd kan beroeren.

De eerste maatstaf voor succes van een product is imitatie! En Limoncello werd niet alleen in Italië maar over de hele wereld geïmiteerd.
Om zich tegen imitaties te beschermen, krijgt het de benaming ‘Indicazione geografica tipica (IGP)’, waaronder de productie met de karakteristieke “ovale” citroenen van Sorrento valt.

Limoncello citroen - Sfusato - Amalfi

Welke citroen voor limoncello?

Volgens de regels van de kunst mag de citroen die je gebruikt voor limoncello niet zomaar elke citroen zijn. Het is de originele citroen van Sorrento die moet dienen. De citroenen moeten geteeld worden in één van de stadswijken van het grondgebied dat zich uitstrekt van Vico Equense tot Massa Lubrense en het eiland Capri.

Het unieke karakter van deze vruchten is te danken aan het microklimaat, de nabijheid van de zee en de bescherming tegen de koude wind dankzij het gebruik van traditionele ‘pagliarelle’ (stromatten).

De oogst vindt gewoonlijk plaats in de periode van februari tot oktober. Het oogsten wordt met de hand gedaan omdat direct contact tussen de citroenen en de grond moet worden vermeden.

Sfusato citroen

Onze favoriet is de amalfi citroen ‘sfusato’. Hij is toelopend van vorm, groot met een dikke, gele schil en heeft bijna geen pitten. Deze citroen heeft een intens aroma en de schil zit vol etherische olie waarmee je de beste limoncello maakt! Geloof mij!

Je kan deze citroen gewoon eten als een appel! Ze worden immers ook gekweekt zonder het gebruik van pesticiden, en zijn dus puur ‘biologisch’. Helaas brengt dit wel 1 groot nadeel met zich mee. Ze worden namelijk minimaal uitgevoerd naar andere landen, omdat ze echt niet lang houdbaar zijn. Na 1 tot 2 dagen in je koelkast beginnen ze slecht te worden. Na een week zijn ze goed voor de vuilnisbak. Koop dus deze citroen aan, en verwerk de vrucht onmiddellijk!

Tip! : Het is moeilijk om deze citroen te vinden in je lokale supermarkt. Wij bestellen hem bij onze Nederlandse vrienden van de gezonde apotheker’! Altijd top!!!

Tip2 : Indien je de citroenen geschild hebt, gooi ze dan niet weg! Pers ze uit, en maak er huisgemaakte limonade of waterijsjes van! Je kan onze recepten hier terugvinden!

citroenlimonade

Welke alcohol gebruik ik voor limoncello?

Heel veel recepten die je op het internet kan vinden spreken gewoon over ‘pure’ alcohol. Maar opgelet! Alcohol die je gebruikt om limoncello te maken moet minsten 96% zijn!!! Dat is het begin! Dit alcoholpercentage is nodig om zoveel mogelijk etherische olie op te nemen uit de citroenschil. Dit noemt men ‘macereren’.

Het aanbod in flessen alcohol is enorm. Verschillende producten, verschillende merken. En je zou dan denken, alcohol is alcohol. Maar niets is minder waar. Er zit enorm veel verschil in de verschillende merken en soorten. Maar het is de alcohol die de uiteindelijke smaak van je limoncello zal bepalen. Belangrijk dus! Je zal dus wat moeten proberen en experimenteren welke alcohol je zal gebruiken om de likeur te maken. Zo bekom je een limoncello die het meest aanleunt bij jouw smaakpalet.

Zelf heb ik al verschillende soorten en merken alcohol geprobeerd, maar voor mij persoonlijk is er maar 1 favoriet. En dat is de zuivere alcohol van Filliers, 96,2%! En akkoord, een stuk duurder in aankoop dan die fles die je kan meebrengen uit Martelange, Luxemburg. Maar ongeëvenaard in smaak!

Filliers zuivere alcohol

Welk glas voor limoncello?

Limoncello wordt geserveerd in ijsgekoelde ‘shot’ of borrelglaasjes. Welke je gebruikt, of wat voor vorm ze ook hebben, het hangt puur af van je persoonlijke voorkeur. Grotere glazen worden niet gebruikt mits het gaat om een likeur die we wel als ingrediënt gebruiken in een aperitief, maar meestal gedronken wordt als digestief.

Het enig wat dus een must is, is dat de glaasjes rechtstreeks uit de diepvries komen. Dit komt zowel de likeur en vooral de smaak en het degusteren van de Limoncello ten goede! In sommige regio’s in Italië worden de glaasjes ook nog geglazuurd en afgewerkt meet een partje citroen of een takje oregano.

borrelglaasje

Limoncello maken.

Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden. Hieronder kan je in het kort bekijken hoe wij onze limoncello maken.

Limoncello maken

Ons recept…

Limoncello maken

Limoncello maken

Limoncello maken is niet zo moeilijk! Deze heerlijke likeur met 'sfusato' citroenen uit Amalfi ligt bij ons standaard in de vriezer. Een levendige gele kleur, fris en zoet van smaak met sterke citrustonen.
5 from 2 votes
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 0 minutes
Rijp en rusttijd 17 days
Totale tijd 17 days 30 minutes
Course dranken, Drinks
Cuisine Dranken, Italiaans
Servings 4 liter
Calories 1851 kcal

Ingrediënten
  

  • 15 stuks onbehandelde citroenen (Amalfi Sfusato)
  • 2 flessen zuivere alcohol Filliers 96,2%
  • 1,96 L water
  • 1400 gr fijne suiker

Instructies
 

De basis van de limoncello

  • Schil de citroenen met een dunschiller.
  • Opgepast! Schil niet te dik! Het is de bedoeling dat je enkel de schil (het gele) hebt en zo weinig mogelijk van de witte onderschil. Dit maakt dat je infusie bitter zal worden en dat willen we niet!
  • Doe de citroenschil samen met de alcohol in een grote Weckpot.
  • Pak de weckpot in met alu-folie of draai er een keukenhanddoek rond. De bedoeling is om er zo weinig mogelijk licht aan te laten komen.
  • Schud goed door elkaar en laat de mengeling 4 dagen rusten op een donkere, koele plaats (niet in de koelkast).
  • Schud dagelijks de weckpot eens zodat de etherische olie uit de citroenschil goed wordt opgenomen door de alcohol.

De suikersiroop.

  • Deze maak je op voorhand, dan heb je hem bij de hand als je de limoncello gaat afmaken. Wanneer hij klaar en afgekoeld is, kan je hem makkelijk in de frigo bewaren tot je aan de afwerking van je likeur begint.
  • Breng het water samen met de fijne suiker zachtjes aan de kook in een kookpot. Roer er door met een klopper zodat de suiker volledig oplost.
  • Laat afkoelen!!!!

Maak je limoncello.

  • Voeg na 4 dagen de suikersiroop bij de geïnfuseerde alcohol.
  • Laat opnieuw en minstens een week tot 2 weken rusten en trekken. Schud elke dag eens met de weckpot!
  • Na de rustperiode zeef je de limoncello en giet de likeur met behulp van een trechter in glazen, afsluitbare flessen.

Limoncello bewaren.

  • Bewaar in de diepvries. En consumeer liefst binnen de 6 maanden.
  • Salute!

Video

YouTube video

Notities

Limoncello maken

Limoncello! De Italiaanse likeur die wordt gemaakt van (biologische)citroenschil en men laat trekken in een neutrale alcohol. De combinatie wordt gemengd met suiker en water, en na een rustperiode wordt de likeur gefilterd.
Hoewel limoncello in heel Italië wordt gedronken en geproduceerd, wordt het meestal geassocieerd met Sorrento, de kust van Amalfi en het eiland Capri. Het was hier dat in 1988 voor het eerst de naam ‘Limoncello Di Capri’ werd gepatenteerd.

INFO EN TIPS : 

  • In de video laat Pépé je de verschillende stappen van het maken van de limoncello goed zien. Ons recept en manier verschilt licht van dat van hem, maar de beelden zijn wel duidelijk.
  • Als je dan toch aan het maken bent, maak dan in 1 keer voldoende! Ons recept voorziet je van zo’n 3,5 tot 4L.
  • Schil de citroenen zorgvuldig! Zorg dat er zo weinig mogelijk tot geen witte onderschil mee in je alcohol gaat! Dit is belangrijk!
  • Weeg en meet de ingrediënten goed af!
  • Investeer in een goede afsluitbare weckpot om de drank mee te maken, alsook in goed afsluitbare flessen om hem in te bewaren!
  • Bewaar de likeur in de vriezer samen met je glaasjes. Limoncello bewaart zo het best! En je hebt onmiddellijk een borrel bij de hand indien je bezoek hebt.
  • Wil je meer weten over limoncello? Klik hier!
  • Een basisingrediënt wat we hier gebruiken is suikersiroop. Het is altijd handig om dit in je koelkast te hebben staan. et kan dienen als basis voor cocktails, mocktails, bakbereidingen, …
  • Als je de citroenen geschild hebt, gooi ze dan niet weg! Pers ze uit, en gebruik het citroensap voor zelfgemaakte limonade bijvoorbeeld. Ons recept kan je hier vinden!
  • Niet enkel limonade maar ook waterijsjes kan je maken! Klik hier!
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Limoncello is een must om in je vriezer te hebben zitten! Begin er vandaag nog aan!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Limoncello maken
Serving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calories
1851
% Daily Value*
Fat
 
2
g
3
%
Saturated Fat
 
0.003
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.003
g
Sodium
 
33
mg
1
%
Potassium
 
16
mg
0
%
Carbohydrates
 
479
g
160
%
Fiber
 
0.5
g
2
%
Sugar
 
479
g
532
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
27
mg
3
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword hoe maak je limoncello, limoncello, limoncello maken, limoncello maken recept, zelf limoncello maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Limoncello in beeld.

Hieronder kan je een video bekijken waarin een duidelijk beeld gegeven wordt over wat ik hierboven allemaal heb neergeschreven. Het is een reportage van ‘food insider’ op bezoek bij Pallini’s. Een grote industriële speler in de markt van de limoncello, gevestigd in Rome. De moeite om te bekijken!

YouTube video
Limoncello in beeld.

Cocktail met limoncello.

De likeur is wereldwijd zo ingeburgerd dat de drank ook als basis gebruikt wordt bij het creëren van allerhande cocktails. Het lijkt erop dat de populariteit van de Gin een beetje achteruit geduwd wordt door de limoncello. Gin blijft natuurlijk een top product, maar limoncello leent zich tot een grotere creativiteit. Dit blijkt uit de vele cocktails die ondertussen bestaan en gemaakt worden met de likeur. We geven je er een paar :

Limoncello spritz

Dessert met limoncello.

Ook in desserts heeft de drank zijn opmars gemaakt. Het leent zich dan ook uitstekend om te verwerken in allerlei zoetigheden, doordat het net die zure en frisse toets geeft aan gerechten.

Het meest gekende en ook het recept dat in onze receptenbundel is terug te vinden is:

Tiramisu met limoncello!

Verras de volgende keer je gasten en probeer deze versie i.p.v. de originele versie van tiramisu.

Limoncello bewaren – houdbaarheid.

Er zijn 2 vragen die altijd terug komen als we spreken over limoncello.

De eerste is : ‘hoe moet ik limoncello bewaren?’. De andere vraag is ‘hoe lang kan je limoncello bewaren?’ of ‘wat is de houdbaarheid van limoncello?’. Wel, ik geef je mijn antwoord.

Limoncello bewaren.

Om de limoncello in de beste omstandigheden te bewaren giet je hem in een mooie, afsluitbare likeurfles. Zorg dat je steeds een fles hebt die goed luchtdicht afsluit. Dit om verdamping en lekken te voorkomen. De fles bewaar je minstens in de koelkast, maar het liefst zelfs in de vriezer! Indien je ons recept gevolgd hebt voor het maken van je limoncello dan heeft de drank voldoende alcoholpercentage zodat hij in de vriezer niet zal bevriezen.

Moest het nu zijn dat je bij het maken alcohol gebruikt hebt met een minder alcoholpercentage dan zou het kunnen dat hij toch bevriest. Bewaar de limoncello in dat geval in de koeling en plaats hem voor het serveren een tijd in de diepvries zodat hij door en door gekoeld geraakt.

Ikzelf bewaar zowel de fles als de glaasjes voor de limoncello samen in de diepvriezer.

Houdbaarheid van limoncello.

Over het algemeen wordt gesuggereerd dat je moet proberen om limoncello binnen 2 jaar na het maken of openen te consumeren. In mijn geval is dat geen probleem mits de voorraad meestal na een maand of 2 er wel door zit. Limoncello bevat slechts 4 ingrediënten, waarvan 2 conserveringsmiddelen zijn. Het zal dus nooit “bederven” zoals melk dat bijvoorbeeld zal doen. Enkel zal na verloop van tijd wel de citroengeur en smaak verloren gaan. Maar als ik je mijn persoonlijk advies mag geven, laat de drank nooit ouder worden dan 6 maanden! En ik vermoed dat dit ook geen enkel probleem zal zijn. Daar is de drank gewoon te lekker voor!

Tot slot…

Limoncello is overheerlijk en supersimpel om te maken!

Ik hoop telkens weer dat je na het lezen van een verhaal wat wijzer geworden bent, en dat je ook de zin krijgt om aan de slag te gaan met de voorgestelde en besproken producten. Limoncello is iets wat je makkelijk kan maken, en daardoor ook altijd in huis kan hebben.

Ben je zelf ook een liefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan, geef ons dikke “like” en deel het bericht!

Heb je zelf een recept voor of met limoncello?Of een variant? Zou je dit willen delen met ons en onze lezers? Voeg het dan hier toe!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar indien je langst deze weg een aankoop zou doen.)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...