Tomaten drogen in de oven…het equivalent van zongedroogde tomaten!

Tomaten drogen in de oven is zo simpel als 1, 2, 3! Het is het equivalent van zongedroogde tomaten. In onze streek is het immers moeilijk haalbaar om de tomaten te laten drogen in de zon. Ons klimaat in België en Nederland leent zich hier niet echt voor. Of toch? Misschien is er een manier…verder meer hierover.

Zelf tomaten drogen in de oven is sowieso goedkoper dan ze in de winkel aan te kopen, en ze smaken ook nog eens veel beter! We vertellen je in dit verhaal hoe je tomaten in de zon en in de oven droogt. Ook werpen we een blik op een droogoven (of ontvochtiger) en vertellen we hoe je de gedroogde tomaten best bewaart.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

tomaten drogen in de oven
gedroogde tomaatjes

Wat zijn gedroogde tomaten?

Tomaten gedroogd in de oven (of zongedroogde tomaten) zijn tomaten die over het algemeen 82-90% van hun oorspronkelijke gewicht hebben verloren door het proces van drogen. Ze verliezen het grootste deel van hun water, maar behouden hun suiker, zoetheid en voedingsstoffen. Wat je overhoudt is het heerlijk gedroogde tomatenvlees met een absoluut ongelooflijke en intense, geconcentreerde tomatensmaak. Ze zijn perfect om te gebruiken in gerechten waar je die heerlijke tomatensmaak wilt laten doorschijnen.

Deze gedroogde tomaten kunnen in een groot aantal gerechten worden gebruikt. Ze kunnen terug wat volume krijgen door ze in olijfolie te bewaren. Op deze manier kan je ze in nog meer gerechten gaan gebruiken.

San Marzano tomaten

Drie manieren om tomaten te drogen

In de zon, in de oven of in de droogmachine

Tomaten drogen in de zon

Dit doen mensen al eeuwen. Snij de tomaten gewoon doormidden, leg ze op een grote plaat en op wat blokken (voor de luchtcirculatie), bestrooi ze licht met zeezout en plaats ze direct in de hete zon om te drogen. Het drogen van tomaten in de zon brengt wel uitdagingen met zich mee. Ten eerste heb je minder controle over deze manier van drogen. Het is moeder natuur die het voor het zeggen heeft. Het vereist zowel constante warme temperaturen als droge lucht. Als je zoals wij in een vochtig gebied woont, maakt vocht het drogen van tomaten moeilijk, zo niet onmogelijk. Tomaten moeten ‘s nachts naar een beschutte plek worden overgebracht of zelfs naar binnen worden gehaald. Een ander probleem is dat als u voedsel buiten droogt, u niet alleen zonnestralen aantrekt, maar uw kostbare tomaten ook blootstelt aan een feestmaal voor beestjes. Om dit te omzeilen kun je een kaas of neteldoek over je tomaten leggen. Waar het op neerkomt, de zon-droogmethode is het best voorbehouden voor wie in warmere, drogere streken woont met constant, voorspelbaar weer. Afhankelijk van hoe warm het is kan het ook een tijdje duren, van een paar dagen tot een paar weken.

Of kan het toch?

Maar, ben je van de experimentele soort? Indien we een goede zomer hebben waarin er een periode is waarop de zon volop schijnt en temperatuur een paar dagen na elkaar hoge toppen scheert, dan kan je het volgende proberen.

Indien je een wagen hebt die je een paar dagen niet gebruikt, gebruik deze dan als micro-klimaat. Leg gehalveerde tomaten op een bakplaat bestrooid met wat zeezout, zet ze in de wagen die in de zon staat, sluit de wagen af…en wacht geduldig. Zelf heb ik het zo nog niet geprobeerd. Het zijn tips die ik doorgekregen heb, en zelf sta ik er wel voor open. Het proberen waard!

Een volgende tip die ik doorkreeg is om de tomaten op een plaat in een serre te plaatsen in de volle zon. Klinkt ook aanlokkelijk, maar je moet dan natuurlijk wel over een serre beschikken.

De laatste tip die ik kreeg is voor de doe het zelver onder ons… maak je eigen zonnedroger om je tomaten te drogen! Je kan info en meer hier terugvinden!

Tomaten drogen in een zonnedroger
Tomaten drogen in een zonnedroger

Laat me gerust weten of iemand van jullie op deze of andere manieren al tomaten gedroogd heeft op natuurlijke wijze. Ik ben heel benieuwd!

Tomaten drogen in de oven

Door tomaten in de oven te drogen, omzeil je alle problemen van het zongedroogde proces. Het geeft je volledige controle en levert consistente resultaten op in veel minder tijd. Het is slechts een kwestie van uren. Jij hebt hier de controle en niet het “weer”! Je kan de tijd instellen, temperatuur bewerken, en uw tomaten bevinden zich in een afgesloten ruimte waar vliegen en andere beestjes geen spelbreker kunnen zijn.

Tomaten drogen in de oven
Tomaten gedroogd in de oven
In de droogoven

Het drogen van tomaten in een droogoven heeft dezelfde voordelen als het gebruik van de oven. Het enige mogelijke nadeel van een droogoven is de aankoop en het lawaai dat sommige modellen wel eens durven maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook modellen die wat stiller zijn. Hieronder kan je er zo één vinden. Het voordeel ervan is dat je oven vrij is om voor andere dingen te gebruiken. Een droogoven is er ook specifiek op gebouwd om enkel voeding te drogen en dit hoeven niet enkel tomaten te zijn.

samengevat

We kunnen er dus wel vanuit gaan dat tomaten drogen in de oven voor de meesten onder ons de beste optie is.

Welke tomaten gebruiken om te drogen?

Simpel, gebruik de tomaten die je hebt. Over het algemeen worden vlezigere soorten aanbevolen. Omdat ze minder water bevatten en meer vruchtvlees hebben. Ze zullen ze ook voller blijven eens ze gedroogd zijn. Maar je kunt elke tomaat gebruiken die je lekker vindt! Groot of klein, dik of dun, rood, geel of groen. Kleinere tomaten zullen sneller drogen, grotere zullen langer nodig hebben.

TIP: Het belangrijkste om te onthouden is dat je tomaten van gelijke grootte gebruikt binnen dezelfde partij, zodat ze min of meer in dezelfde mate drogen. Voor de rest maakt het allemaal niet zoveel uit.

Extra smaak toevoegen?

Naast zeezout kun je je tomaten ook bestrooien met gedroogde kruiden of specerijen naar keuze en ze dan verder drogen zoals je gewend bent. Wees wel voorzichtig met het zout! Gebruik slechts een heel klein beetje. Vergeet niet dat tomaten meer dan 90% van hun oorspronkelijke gewicht kunnen verliezen, wat betekent dat het zout ook geconcentreerder zal worden in wat er van de tomaat over is.

look en andere kruiden
look en andere kruiden

Wanneer zijn je tomaten gedroogd in de oven?

Je tomaten zijn pas goed als ze heel droog zijn, maar nog wel buigzaam. Als je ze tussen je vingers knijpt, moeten ze nog wat plooien (niet bros en kraken), maar ze mogen zeker niet vochtig zijn. Controleer uw tomaten regelmatig tegen het einde van de droogperiode. Als de tomaten te lang gedroogd zijn, worden ze taai en leerachtig. Maar als ze niet lang genoeg gedroogd zijn, zullen ze snel beschimmelen. Het is een simpel proces, maar moet wel correct uitgevoerd worden. En dat zal in het begin wat uitzoeken zijn. Iedere oven is anders, elke omgeving is anders.

Gedroogde tomaten in de oven
Gedroogde tomaten uit de oven

Hoe bewaar ik gedroogde tomaten?

Zelf vind ik dit heel moeilijk. De tomaten drogen in de oven is één. Ze bewaren is toch een ander verhaal. En dan spreek ik uit ondervinding! Verspreid over het internet kan je verschillende manieren vinden, en allemaal zijn ze tegenstrijdig. Sommigen beweren zelfs dat de tomaten maanden houdbaar zijn. Hier heb ik toch duchtig mijn twijfels over.

Mijn raad : Droog je tomaten in de oven, en droog een hoeveelheid waarvan je weet dat ze snel gebruikt kunnen worden! Bewaar ze in de koeling op (gekruide) olijfolie in weckpotjes. Haal bij gebruik een weckpotje uit de koeling, laat op temperatuur komen, en gebruik de volledige inhoud van het potje!

Gewoon gedroogd bewaren.

Doe de volledig afgekoelde, gedroogde tomaten in een luchtdichte zak of bak en bewaar ze in de koelkast. Als je toevallig een vacuummachine hebt is dit perfect! (Je kan dit voor zoveel meer gebruiken, en is een aanwinst in je keuken!). Normaal kan je de tomaten tot een maand of zelfs meer bewaren. Ervaring leert dat het belangrijk is om je tomaten goed te laten drogen! Doe je dit niet dan gaan ze sowieso schimmelen! Je kan ze ook in de vriezer bewaren waar ze nog langer houdbaar zijn. Hier wil ik wel meegeven dat ik er zelf geen voorstander van ben. Naar mijn inzien doet dit meer afbraak aan het product dan goed. Maar…, het kan…

in de koeling

Als u ze in de koelkast bewaart, bewaar ze dan niet in de groentelade, ze moeten droog worden bewaard. In een zo vochtvrij mogelijke omgeving. Controleer de tomaten regelmatig op tekenen van schimmel en gooi ze weg als u er ziet.

Hoe bewaar je gedroogde tomaten in olijfolie?

Ik geef je mijn persoonlijke ervaring!

Dit is een gekende en veelgebruikte manier! Als je tomaten volledig gedroogd en afgekoeld zijn, kun je ze in olijfolie bewaren als je dat wil. Hierdoor worden ze voller en zijn ze perfect om toe te voegen aan antipasti en kaas/charcuterie schotels, saladedressings, pastasalades, en alles waar je normaal gedroogde tomaten in zou gebruiken. Omdat ze in olijfolie verpakt zijn, hoeven ze niet met water gereconstrueerd te worden en je hebt de mogelijkheid om er meer smaak aan te geven. Dit door verschillende kruiden en/of knoflook aan de olijfolie toe te voegen.

Hoe ik het doe :
 • Gebruik kleine glazen potjes! Hoe minder lucht er in komt, hoe beter. Gebruik geen metalen potjes of blikjes, want die kunnen oxideren en een metaalachtige smaak geven. Kies potten met goed sluitende deksels. Weckpotten zijn hier ideaal voor!
 • Laat de gedroogde tomaten ongeveer 30 minuten weken in warm water, leg ze uit en dep ze vervolgens met keukenpapier om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
 • Om de tomaten nog zachter te maken kunt u de tomaten eerst in wijnazijn of gebotteld citroen- of limoensap doppen voordat u ze aan de olijfolie toevoegt. Dit heeft dan ook nog eens een anti-bacteriële werking!
 • Leg de tomaten in de pot. Sorteer ze naar wens in lagen met gedroogde kruiden en/of knoflook, giet er dan de olijfolie overheen zodat de tomaten helemaal ondergedompeld zijn in olijfolie. Sluit dan de potten goed af.
 • Gebruik olijfolie van een goede kwaliteit!
 • De smaken worden na verloop van tijd beter. Laat de tomaten minstens een paar dagen staan voordat u ze gebruikt, bij voorkeur zelfs langer. Als u verse kruiden en knoflook gebruikt, wacht dan minstens 24 uur voor je ze gebruikt.
 • Als je verse kruiden en knoflook gebruikt, moet je de potjes in de koelkast bewaren. Volgens de ‘voedselveiligheid’ moeten de potjes binnen 4 dagen opgebruikt zijn (meer daarover in de volgende paragraaf). De olie in de potjes die in de koelkast worden bewaard zal stollen, maar zal snel vloeibaar worden zodra het op kamertemperatuur komt.
 • Als u gedroogde kruiden gebruikt, kunnen de in olie verpakte tomaten op kamertemperatuur worden bewaard.
Tips in voedselveiligheid.
 • Je weet dat de tomaten bedorven zijn als ze ranzig smaken. Is de smaak niet ok, twijfel dan niet en gooi ze weg. Als u schimmel ontdekt, opnieuw, gooi ze dan onmiddellijk weg!
 • Ik raad je echter aan de potjes in de koelkast te bewaren. Het vermindert de kans op bederf en het verlengt de houdbaarheid. Nogmaals, de olie zal stollen, maar bij kamertemperatuur weer snel vloeibaar worden.
 • U kunt de tomaten in z’n geheel in olie bewaren, of u kunt ze eerst fijnhakken voor het gemak, zodat u ze later kunt toevoegen aan saladedressings, in sauzen, of hoe je ze ook wilt gebruiken.

Is het veilig om gedroogde tomaten in olie te bewaren?

Vanwege hun zuurgraad kunnen ongekruide (d.w.z. zonder groenten of kruiden), volledig gedroogde tomaten veilig in olie op kamertemperatuur worden bewaard. Koelen kan het bederf echter vertragen. De tomaten worden zachter als ze snel in gebotteld citroen- of limoensap worden gedompeld voordat ze in de olie worden gelegd. De tomaten kunnen op smaak worden gebracht met gedroogde kruiden en knoflook. OPMERKING: Gedroogde tomaten in oliemengsels met [verse] knoflook en/of kruiden MOETEN in de koelkast worden bewaard en binnen 4 dagen worden gebruikt of worden ingevroren voor langdurige opslag.”

Volgens de voedselveiligheid

De tomaten moeten dus volledig gedroogd zijn en alleen gedroogde kruiden en gedroogde knoflook kunnen worden gebruikt, anders moeten de tomaten in olie in de koelkast worden bewaard en binnen 4 dagen worden gebruikt of worden ingevroren. Desalniettemin, om het extra veilig te spelen raad ik zelf aan om de potjes in de koelkast te bewaren.

Kan ik mijn ovengedroogde tomaten weer laten wellen?

Om gedroogde tomaten te reconstrueren laat je ze 30 minuten in warm water weken of tot ze zacht en soepel zijn. Haal ze uit het water, dep ze droog met keukenpapier en gebruik ze zoals je wil of zoals het in je recept staat aangegeven. Indien je een soep of stoofschotel er mee maakt, gebruik dan het tomatenweekwater! Je kan de gedroogde tomaten ook in wijn of bouillon laten weken. Lekker!

Gedroogde tomaten gebruiken in de keuken?

De mogelijkheden hier zijn eindeloos! Ik geef je een paar ideeën.

 • Pastasalades
 • Sauzen
 • Dipsauzen
 • Salade Dressings
 • Kruidenboters
 • Soepen
 • Burgers
 • Gehaktballetjes
 • Risotto
 • Pesto of tapenade van gedroogde tomaat
 • Aardappelpuree
 • eieren
 • Insalata Caprese (als aanvulling op verse tomaten)
 • Pizza’s

Recept voor “tomaten drogen in de oven”.

Tomaten drogen in de oven

Tomaten drogen in de oven.

Tomaten drogen in de oven is zo simpel als 1, 2, 3! Het is het equivalent van zongedroogde tomaten. Het is is sowieso goedkoper dan ze in de winkel aan te kopen, en ze smaken ook nog eens veel beter!
5 from 2 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 6 hours
Totale tijd 6 hours 15 minutes
Course Bijgerechten, Hoe maak ik
Cuisine Basiskeuken, Groenten, Hapjes en snacks
Servings 1 weckpot
Calories 476 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar onder op de bakplaat.
 • Zet een uur in de oven, en draai dan de tomaten met de snijkant naar boven.
 • Bestrooi de tomaten licht met zeezout, versgemalen zwarte peper en verdeel er de gesnipperde tijm en oregano over.
 • Pers de knoflook in je knoflookpers en knijp deze boven de tomaten uit. (Indien je geen knoflookpers hebt kan je hem snipperen op een snijplank, zorg er wel voor dat hij fijn genoeg is.)
 • Strooi de suiker over de tomaatjes en besprenkel het geheel met olijfolie.
 • Schuif de bakplaat terug in het midden van de oven en laat tussen de 4 en 6 uur drogen.
 • Haal de tomaatjes uit de oven als ze de gewenste ‘droogte’ hebben bereikt.
 • Dit hangt af van oven tot oven, en van het watergehalte van je tomaat! Je zal het dus moeten checken!
 • Laat de tomaten afkoelen en doe ze vervolgens in een Weckpot, inclusief de kruiden.
 • Schenk er zoveel olijfolie (extra vergine!) bij totdat de tomaatjes helemaal onder staan.
 • Je kunt de tomaatjes zo bewaren.
 • Indien je wenst kan je droge kruiden en knoflook toevoegen aan de olijfolie voor nog meer smaak.
 • Zo kan je ze uit de koelkast bewaren.
 • Of je doet verse kruiden bij in de olie en pot, maar denk er dan wel aan om de ovengedroogde tomaten te bewaren in de koeling.
 • De olie zal opstijven in de frigo.
 • Haal dus alvorens je tomaten te gebruiken de pot terug uit de koeling zodat hij op kamertemperatuur komt.
 • De olie zal terug vloeibaar worden.

Notities

Tomaten drogen in de oven.

Tomaten drogen in de oven is zo simpel als 1, 2, 3! Het is het equivalent van zongedroogde tomaten.


INFO EN TIPS

 • Tomaten drogen in de oven is sowieso goedkoper dan ze in de winkel aan te kopen, en ze smaken ook nog eens veel beter!
 • Wil je meer weten over tomaten? Klik hier!
 • Meer weten over tomaten drogen in de oven? Klik hier!
 • Gebruik ze in, Pastasalades, Sauzen, Dipsauzen, Salade Dressings, Kruidenboters, Soepen, Burgers, Gehaktballetjes, Risotto en nog veel meer…
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept met gedroogde tomaat? Of een variant ervan? Wil je dit met ons en onze lezers delen? Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Tomaten drogen in de oven is dus niet zo moeilijk! Aan de slag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Tomaten drogen in de oven.
Serving Size
 
150 gr
Amount per Serving
Calories
476
% Daily Value*
Fat
 
2
g
3
%
Saturated Fat
 
0.3
g
2
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
0.3
g
Sodium
 
52
mg
2
%
Potassium
 
2447
mg
70
%
Carbohydrates
 
44
g
15
%
Fiber
 
13
g
54
%
Sugar
 
27
g
30
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
8805
IU
176
%
Vitamin C
 
154
mg
187
%
Calcium
 
148
mg
15
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword ovengedroogde tomaten, tomaten drogen in de oven
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

Als je dit verhaal hebt doorgelezen dan weet je wat meer over hoe je tomaten moet drogen in de oven, zelfs meer. In dit opzicht heb ik dit verhaal ook gemaakt. Het is een welgekomen aanvulling in je keuken. Ovengedroogde tomaten zijn overheerlijk in allerlei gerechten! Of om zo te eten.

Ben je zelf ook een tomatenliefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan en geef ons dikke “like” en deel het bericht!

Wil je meer weten over tomaten in het algemeen? Klik hier!

Heb je zelf een recept met gedroogde tomaten of een variant? Wil je dit delen met ons en onze lezers? Dat kan hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Tomaten drogen in de oven is dus niet zo moeilijk! Aan de slag ermee!

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...