Caipirinha! Als er één cocktail is die verfrissing brengt tijdens hete zomerdagen dan is het wel de deze! Supersimpel om te maken, geen gedoe!
Enkel 3 ingrediënten zorgen voor een heerlijke cocktail die je (als je hem nog niet kent) zeker eens moet proberen!


Liliesfood
We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.
Een beetje meer uitleg…
De caipirinha is de nationale drank van Brazilië, en ook wel de populairste cocktail in het Zuid-Amerikaanse land. Iedereen heeft zijn eigen manier om hem te maken. Vandaag de dag is het een wereldwijde hit! Het zou op ieders essentiële drankenlijst moeten staan.
Het basisrecept van caipirinha is heel eenvoudig. Het vereist, zoals ik al zei, slechts drie ingrediënten. Cachaça, limoen, en rietsuiker. Net als die andere bekende cocktail, “de mojito” is dit een mengsel dat rechtsreeks in het glas word gemaakt. De alcoholische drank die we gebruiken is dus cachaça.
De cocktail is de perfecte introductie voor iedereen die nieuw is met cachaça, en het kan dienen als inspiratie voor vele andere smakelijke drankjes.
Cachaça

HERKOMST: Brazilië
ALCOHOL: 40%
FORMATEN: 70cl, 100cl
OMSCHRIJVING
De Braziliaanse Cachaça 51 is wereldwijd
de nummer 1 Cachaça; de basis voor de
welbekende cocktail Caipirinha.
C51 behoort met ruim 175 miljoen liter per jaar tot de
grootste spirits merken ter wereld.
Voor Brazilianen zijn carnaval, voetbal en
Cachaça de drie belangrijkste pijlers binnen
hun cultuur.
Cachaça wordt gemaakt van suikerriet. Het zijn de Brazilianen zelf die het grootste deel van de productie consumeren. Zo’n 1,5 biljoen liter per jaar. In de rest van de wereld wordt jaarlijks 15 miljoen liter geconsumeerd. Soms wordt de drank ten onrechte Braziliaanse rum genoemd. De drank wordt gedistilleerd uit vers suikerrietsap in plaats van melasse. Melasse wordt dan wel meer gebruikt om rum van te maken.
Cachaça is niet zo zoet als rum en heeft een grasachtige, plantaardige smaak. Deze is overheerlijk wanneer ze versterkt wordt met de zoet-zure limoensmaak in de caipirinha.
Ontstaan
Niemand weet precies wanneer de drank is ontstaan, maar men gaat uit van de periode tussen 1530 tot 1550. Portugese kolonisten brachten in die tijd immers suikerriet naar Brazilië. De drank wordt gemaakt door suikerriet fijn te malen. Het vrijgekomen sap moet vervolgens 24 uur gisten en wordt daarna gedistilleerd. Meestal wordt de cachaça meteen na het distilleren gebotteld. Deze ongerijpte vorm wordt witte cachaça genoemd, en is zeer geschikt om puur te drinken of te gebruiken in cocktails. Zoals de Caipirinha dus. Cachaça die gerijpt heeft op houten vaten is donkerder van kleur en wordt “gold” genoemd. Deze versie van het destillaat is bedoeld om puur te drinken.
Hoe sterk is een Caipirinha?
Net als bij andere cocktails die alleen met alcoholische dranken worden aangelengd, bevat de caipirinha niet veel om de cachaça te verdunnen. Rekening houdend met een beetje limoensap en een hoeveelheid gecrusht ijs, valt het alcoholgehalte rond de 30 procent.
Opgepast dus, dit is geen zwak drankje! Caipirinha komt binnen!!!

Wanneer werd de Caipirinha uitgevonden?
Hoewel de caipirinha diep geworteld is in de Braziliaanse cultuur, is de geschiedenis ervan niet duidelijk. Volgens sommige verhalen stamt hij uit de 19e eeuw. De cocktail werd toen gedronken op suikerrietplantages. De naam zou dan afgeleid zijn van het woord ‘caipira’ waarmee op een wat neerbuigende manier iemand van het platteland wordt aangeduid.
Een ander verhaal zegt dat het recept is geëvolueerd vanuit een medicinale drank. Deze werd gebruikt ten tijde van de Spaanse griepepidemie in het begin van de 20e eeuw. Hier werd een mengsel gemaakt van cachaça, limoen, honing en knoflook.
Wat is het verschil tussen de Caipirinha en Mojito?
Brazilië vs Cuba…dat zegt al genoeg!
Ze zijn even verfrissend en worden op dezelfde manier gemaakt. Toch zijn de caipirinha en de mojito duidelijk verschillend. De gemeenschappelijke ingrediënten zijn rietsuiker en verse limoen. Beide cocktails maken gebruik van een muddler om de cocktail in het glas te bereiden. Maar daar houden de gelijkenissen op. De Cubaanse mojito gebruikt munt en bevat rum. Deze rum mist de ‘funky’ kruidachtige smaak van cachaça. In sommige recepten wordt er ook wel eens bruiswater of Tonic gebruikt. Dit zowel bij de mojito als de caipirinha. Maar het is alvast geen traditioneel ingrediënt.

Kun je een Caipirinha maken zonder Cachaça?
Toen de caipirinha internationale bekendheid kreeg, begonnen barmannen de cocktail opnieuw uit te vinden. Niet alleen werden verschillende smaken toegevoegd, maar het werd ook gebruikelijk om de cachaça te vervangen door een andere likeur. Deze variaties, waarbij hetzelfde recept wordt gebruikt, zijn geen echte caipirinha’s, hoewel ze soortgelijke namen hebben aangenomen:
- Caipirissima: met witte rum
- Caipiroska: met wodka
- Caipisake: met sake
- Caipirila : met tequila
Andere variaties
Caipirinha wordt ook wel eens gebruikt als basis. Door extra smaken toe te voegen of door de cocktail op een ander manier te gebruiken heeft men al verschillende variaties in het leven geroepen.
- De caipirini is een geshakte en gemixte versie die de drank in martini-stijl serveert.
- Maak bijvoorbeeld van de limoen-cachaça mix een zomerse traktatie door er waterijsjes van te maken. Dit is heerlijk als intermezzo bij een zomerse lunch of diner. Verwen je gasten met een caipirinha ijslolly ter verfrissing tussen je maaltijden door!
- Gooi een paar bessen in het glas voor een frambozen caipirinha, of probeer een combinatie zoals bosbessen met citroen en limoen partjes.
- Voor een gekruide en pittigere citrustoets kan je een kumquat-gember caipirinha maken. Lekker!
- Niet enkel in de zomermaanden kan je de cocktail drinken, transformeer de caipirinha tot een herfstdrank met appel, kaneel en salie.
- Een nog gedurfdere combinatie om je warm te houden in de koudere maanden is een mix van de cocktail met perennectar, gember, kaneel en nootmuskaat.
Caipirinha maken

caipirinha
Materiaal — Benodigdheden





Ingrediënten
- 60 mL Cachaça
- ¾ verse limoen
- 2 tl rietsuiker
- Gecrushed ijs
Instructies
- Snijd de limoen in partjes.3/4 verse limoen
- Voeg 3/4 van de limoen toe aan uw caipirinha glas.3/4 verse limoen
- Voeg twee opgehoopte theelepels rietsuiker toe.2 tl rietsuiker
- Gebruik de muddler om de suiker te vermengen met de limoen.
- Voeg 60ml toe.60 mL Cachaça
- Vul het glas met gecrushed ijs.Gecrushed ijs
- Roer alles goed door met een barlepel.
- Garneer met een partje of schijfje limoen.
- Uw caipirinha is klaar! Serveer met een rietje!
Video
Notities
Caipirinha!
De nationale cocktail van Brazilië heet Caipirinha en wordt gemaakt met , suiker en limoen. is de meest gedistilleerde alcoholische drank in Brazilië, en kan op zichzelf worden geconsumeerd of worden gebruikt als basis voor een aantal gemengde dranken.INFO EN TIPS


Tot slot…
Persoonlijk is deze cocktail mijn eigen favoriet. Het is dan ook nog eens enorm makkelijk om te maken. Gewoon goed en snel, zonder al te veel poespas.
Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht. Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan en geef ons dikke “like” en deel het bericht!
Zelf een recept voor een heerlijk cocktail dat je wil toevoegen aan onze receptenbundel? Voeg het hier toe! We hebben niet liever!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Caipirinha! Brazilië in je glas!