Caipirinha! Als er één cocktail is die verfrissing brengt tijdens hete zomerdagen dan is het wel de deze! Supersimpel om te maken, 3 ingrediënten, geen gedoe!
Stel je een prachtige zomeravond voor, omringd door vrienden en genietend van een verfrissende cocktail die je zintuigen betovert. Dat is precies wat je kunt verwachten van deze wereldberoemde cocktail. Het is een exotische, Braziliaanse verfrissing en een absolute must-have voor liefhebbers van heerlijke drankjes.
Het verhaal achter caipirinha.
Caipirinha vindt zijn oorsprong in Brazilië, het land van zon, strand en feesten. Het werd voor het eerst gemaakt in de regio van de staat São Paulo, waar het snel populariteit verwierf. De cocktail is geïnspireerd op de traditionele Braziliaanse drank ‘cachaça’, een sterke alcoholische drank gemaakt van suikerriet. Door verse limoenen toe te voegen aan de cachaça, ontstond de heerlijke cocktail die we vandaag de dag kennen als caipirinha.
Hoewel de caipirinha diep geworteld is in de Braziliaanse cultuur, is de geschiedenis ervan niet altijd even duidelijk. Volgens sommige verhalen stamt hij uit de 19e eeuw. De cocktail werd toen gedronken op suikerrietplantages, waar er gezocht werd naar een manier om de sterke drank die ze er maakten te verdunnen.
De naam zou dan afgeleid zijn van het woord ‘caipira’ waarmee op een wat neerbuigende manier iemand van het platteland wordt aangeduid.
Een ander verhaal zegt dat het recept is geëvolueerd vanuit een medicinale drank. Deze werd gebruikt ten tijde van de Spaanse griepepidemie in het begin van de 20e eeuw. Hier werd een mengsel gemaakt van cachaça, limoen, honing en knoflook.
Welke sterke drank zit er in caipirinha?
De sterke drank die we gebruiken in caipirinha is dus cachaça. Het wordt gemaakt van suikerriet en het zijn de Brazilianen zelf die het grootste deel van de productie consumeren. Zo’n 1,5 biljoen liter per jaar. In de rest van de wereld wordt jaarlijks 15 miljoen liter geconsumeerd. Soms wordt de drank ten onrechte Braziliaanse rum genoemd. De drank wordt immers gedistilleerd uit vers suikerrietsap in plaats van melasse. Melasse wordt dan wel meer gebruikt om rum van te maken. Cachaça is niet zo zoet als rum en heeft een grasachtige, plantaardige smaak. Deze is overheerlijk wanneer ze versterkt wordt met de zoet-zure limoensmaak in de caipirinha.
Ontstaan van Cachaça.
Niemand weet precies wanneer de drank is ontstaan, maar men gaat uit van de periode tussen 1530 tot 1550. Portugese kolonisten brachten in die tijd immers suikerriet naar Brazilië. De drank wordt gemaakt door suikerriet fijn te malen. Het vrijgekomen sap moet vervolgens 24 uur gisten en wordt daarna gedistilleerd. Meestal wordt de cachaça meteen na het distilleren gebotteld.
Deze ongerijpte vorm wordt witte cachaça genoemd, en is zeer geschikt om puur te drinken of te gebruiken in cocktails. Zoals de Caipirinha dus.
Cachaça die gerijpt heeft op houten vaten is donkerder van kleur en wordt “gold” genoemd. Deze versie van het destillaat is bedoeld om puur te drinken.
Hoe sterk is een Caipirinha?
Net als bij andere cocktails die alleen met alcoholische dranken worden aangelengd, bevat de caipirinha niet veel om de cachaça te verdunnen. Rekening houdend met een beetje limoensap en een hoeveelheid gecrusht ijs, valt het alcoholgehalte rond de 30 procent.
Opgepast dus, dit is geen zwak drankje! Caipirinha komt binnen!!!
Wat is het verschil tussen mojito en caipirinha?
Cuba vs Brazilië…dat zegt al genoeg!
Ze zijn even verfrissend en worden op dezelfde manier gemaakt. Toch zijn de mojito en caipirinha duidelijk verschillend. De gemeenschappelijke ingrediënten zijn rietsuiker en verse limoen. Beide cocktails maken gebruik van een muddler om de cocktail in het glas te bereiden. Maar daar houden de gelijkenissen op. De Cubaanse mojito gebruikt munt en bevat rum. Deze rum mist de ‘funky’ kruidachtige smaak van cachaça. In sommige recepten wordt er ook wel eens bruiswater of Tonic gebruikt. Dit zowel bij de mojito als de caipirinha. Maar het is alvast geen traditioneel ingrediënt.
Kun je een Caipirinha maken zonder Cachaça?
Toen de caipirinha internationale bekendheid kreeg, begonnen barmannen de cocktail opnieuw uit te vinden. Niet alleen werden verschillende smaken toegevoegd, maar het werd ook gebruikelijk om de cachaça te vervangen door een andere likeur. Deze variaties, waarbij hetzelfde recept wordt gebruikt, zijn geen echte caipirinha’s, hoewel ze soortgelijke namen hebben aangenomen:
- Caipirissima: met witte rum
- Caipiroska: met wodka
- Caipisake: met sake
- Caipirila : met tequila
Andere variaties
Caipirinha wordt dus ook wel eens gebruikt als basis. Door extra smaken toe te voegen of door de cocktail op een ander manier te gebruiken heeft men al verschillende variaties in het leven geroepen.
- De caipirini is een geshakte en gemixte versie die de drank in martini-stijl serveert.
- Maak bijvoorbeeld van de cocktail een zomerse traktatie door er waterijsjes van te maken. Dit is heerlijk als intermezzo bij een zomerse lunch of diner. Verwen je gasten met een caipirinha ijslolly ter verfrissing tussen je maaltijden door!
- Gooi een paar bessen in het glas voor een frambozen caipirinha, of probeer een combinatie zoals bosbessen met citroen en limoen partjes.
- Voor een gekruide en pittigere citrustoets kan je een kumquat-gember caipirinha maken. Pittig, prikkelend maar lekker!
- Niet enkel in de zomermaanden kan je de cocktail drinken, transformeer de cocktail tot een herfstdrank met appel, kaneel en salie.
- Een nog gedurfdere combinatie om je warm te houden in de koudere maanden is een mix van de cocktail met perennectar, gember, kaneel en nootmuskaat.
Caipirinha recept.
De schoonheid van caipirinha zit in zijn eenvoudige en pure ingrediënten. Het belangrijkste element is vers limoensap, dat een verfrissende en pittige smaak toevoegt aan de cocktail. Vervolgens wordt er rietsuiker toegevoegd om de zuurheid van de limoenen in balans te brengen. Ten slotte wordt de cocktail aangevuld met cachaça, die een heerlijk karakter en een vleugje zoetheid aan het geheel geeft. De combinatie van deze ingrediënten resulteert in een perfect gebalanceerde en onweerstaanbare cocktail.
Net als die andere bekende cocktail, “de mojito” is dit een mengsel dat rechtsreeks in het glas word gemaakt. Het is de perfecte introductie voor iedereen die nieuw is met cachaça, en het kan dienen als inspiratie voor vele andere smakelijke drankjes.
caipirinha
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 stuk limoen
- 2 tl rietsuiker
- 60 mL Cachaça
- wat Gecrushed ijs
- 1 kwartje limoen
Instructies
- We gaan een Caipirinha maken!
- Neem je caipirinha glas, snijd je limoen in partjes en voeg ze toe aan het glas.1 stuk limoen
- Voeg twee opgehoopte theelepels rietsuiker toe.2 tl rietsuiker
- Gebruik een muddler om de suiker te vermengen met de limoen.
- Voeg 60ml Cachaça toe.60 mL Cachaça
- Vul het glas met een deel gecrushed ijs.wat Gecrushed ijs
- Roer alles goed door met een barlepel.
- Vul het glas verder aan met gecrushed ijs.wat Gecrushed ijs
- Garneer met een partje of schijfje limoen.1 kwartje limoen
- Uw caipirinha is klaar! Serveer desgewenst met een rietje! Cheers!
RECEPT VIDEO
Notities
Caipirinha!
De nationale cocktail van Brazilië heet Caipirinha en wordt gemaakt met , suiker en limoen. is de meest gedistilleerde alcoholische drank in Brazilië, en kan op zichzelf worden geconsumeerd of worden gebruikt als basis voor een aantal gemengde dranken.INFO EN TIPS :
- Deze verfrissende cocktail is eenvoudig te bereiden: suiker en in kwartjes gesneden limoen moeten voorzichtig met een muddler worden vermengd voordat cachaça en ijs worden toegevoegd. De traditionele manier om Caipirinha te maken is in één grote kruik die onder mensen kan worden gedeeld. Brazilianen drinken het graag met familie tijdens een zondagse BBQ. Maar zoals hier aangegeven, kan hij ook worden gemaakt en geserveerd in een ouderwets glas met een limoenpartje of schijfje als garnering.
- Caipirinha is één van de bekendste cocktails, samen in het rijtje met de Mai Tai cocktail,Dry Martini, pornstar martini, Bloody Mary en nog vele andere.
- Een must om deze cocktail te maken is een muddler. Deze zorgt ervoor dat je de limoenpartjes zodanig kan stampen zodat het sap en de rietsuiker zich goed vermengen.
- Ook om gecrushed ijs te verkrijgen zijn er hulpmiddelen. Je kan natuurlijk ijsblokjes wikkelen in een handdoek en ze stevig op het aanrecht stukslaan. Maar indien je een grotere hoeveelheid nodig hebt of je bent een liefhebber van cocktails en mocktails dan is een handmatige ijscrusher misschien wel iets voor jou!
Voedingswaarde :
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Tot slot…
Persoonlijk is deze cocktail mijn eigen favoriet. Het is dan ook nog eens enorm makkelijk om te maken. Gewoon goed en snel, zonder al te veel poespas.
Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht. Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan en geef ons dikke “like” en deel het bericht!
Zelf een recept voor een heerlijk cocktail dat je wil toevoegen aan onze receptenbundel? Voeg het hier toe! We hebben niet liever!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Caipirinha! Braziliaanse verfrissing in je glas!