Dry Martini

Dry martini

Dry Martini

Dry martini is een klassieke cocktail gemaakt met gin, droge vermouth en orange bitters. Je roert hem met ijsblokjes! Je schud hem niet! Heel klassiek, en simpel om te maken. Eenvoud siert!
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 0 minutes
Totale tijd 5 minutes
Course Cocktails, dranken, Drinks
Cuisine Cocktails, Dranken
Servings 1 cocktail
Calories 201 kcal

Ingrediënten
 
 

 • 75 ml gin
 • 15 ml droge vermout
 • 1 scheutje oranje bitters
 • 5 ijsblokjes
 • 1 schijfje citroenschil als garnering
 • 1 groene olijf (optioneel)

Instructies
 

 • We gaan een dry Martini maken!
 • Doe de gin, droge vermout en oranje bitters in je cocktailshaker.
  75 ml gin, 15 ml droge vermout, 1 scheutje oranje bitters
 • Voeg 5 ijsblokjes toe.
  5 ijsblokjes
 • Roer met een barlepel 30 tot 40 sec. de drank door zodat hij koud is.
 • Giet hem over in een gekoeld martiniglas met je strainer (zeefje).
 • Garneer met een schijfje citroenschil en een olijf op een cocktailprikker.
  1 schijfje citroenschil, 1 groene olijf
 • Je dry-martini is klaar! Serveer meteen!

Notities

Dry Martini

Ondanks de strenge eisen van een bepaalde fictieve Britse spion, is de cocktail bedoeld om geroerd te worden, niet geschud. Yep, Dry martini zoals James bond m altijd drinkt!
Dry martini moet helder zijn, zonder ijsschilfers of ijsblokjes. Maar roer hem wel 30 tot 40 seconden om de juiste verdunning te krijgen die nodig is om de ingrediënten in balans te brengen. Zeef de cocktail vervolgens in het gekoelde glas dat ook de naam van de cocktail draagt. Draai er een citroenschil over, eventueel een ontpitte groene olijf erbij en je hebt het: een Dry Martini!

INFO EN TIPS :

 • Wie mixte 's werelds eerste Martini? Het is een goede vraag, maar je zou in een heel diep, donker konijnenhol kunnen verdwalen om daar achter te komen. Was het een Californische goudzoeker tijdens de goudkoorts van 1849 of de barman van een New York City hotel 50 jaar later? Waarschijnlijk is de Martini een cocktail die op meerdere plaatsen tegelijk op de markt kwam, toen barmannen begonnen te experimenteren met gin en droge vermout. Hoe dan ook, geen enkel verhaal geeft je zo'n gelukzalig en tevreden gevoel als een klassieke, goed gemaakte Dry Martini.
 • Eén feit weten we wel: De oorspronkelijke vorm van de drank was, volgens vroege recepten, zoet. In 19e-eeuwse cocktailboeken werd regelmatig Italiaanse (zoete) vermout gebruikt. De Dry Martini kreeg zijn huidige vorm rond 1905, toen droge gin, droge vermouth en misschien een scheutje oranje bitters aan de orde van de dag waren.
 • Als je het drankje voor jezelf maakt, is het noodzakelijk dat je begint met goede ingrediënten! Begin met een gin in Londense stijl. Voeg daar een beetje droge vermout aan toe. Over de verhouding valt te onderhandelen, maar gangbare formules liggen meestal tussen de vier en acht delen gin op één deel vermouth. Een scheutje oranje bitters maakt het geheel af.
 • Ook zijn er redelijk wat variaties op de cocktail, maar probeer eerst de Dry Martini . Erna kan je op zoek welke verwant jou het meest ligt.

Variaties met Dry martini.

Mits een paar simpele aanpassingen in hoeveelheid krijg je makkelijk 3 andere cocktails. 3 varianten van de dry martini.
 • Vodka Martini : Origineel maak je de dry martini met gin, maar vodka is een veelgebruikte vervanger, en zeker zo smakelijk! Vervang dus de gin met vodka om deze cocktail te bereiden.
 • Reverse Martini : Hier verwissel je de verhoudingen van de gin en de vermout. Drie delen vermout en 1 deel gin.
 • Perfect Martini : Hier gebruik je 1/3 gin, 1/3 Droge vermout en 1/3 zoete vermout (martini rosso) samen met een dash orange bitters. Ook garneer je deze cocktail niet met citroen, maar gebruik sinaasappel.

TOOLS :

Het vergt niet zoveel aan middelen om de perfecte dry Martini te maken. Maar een paar essentiële tools zijn nodig en altijd wel handig om in huis te hebben. Laten we beginnen met het glas! Een dry martini serveer je enkel in het juiste martini glas!
martini glas
martini glas
Ben je een cocktail liefhebber? Dan is een shaker of cocktail shaker set geen overbodige luxe. Een set geeft je het voordeel dat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het maken van cocktails (of mocktails) gebundeld is zodat je alles snel bij de hand hebt. Denk hierbij aan een shaker, maar ook een strainer (zeef), muddler, barlepel, ...
Cocktail shaker set
Cocktail shaker set
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Dry martini...pure eenvoud!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Dry Martini
Serving Size
 
1 cocktail
Amount per Serving
Calories
201
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.5
g
Sodium
 
67
mg
3
%
Potassium
 
13
mg
0
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
0.4
g
0
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
19
IU
0
%
Vitamin C
 
8
mg
10
%
Calcium
 
12
mg
1
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword dry martini
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...