Bouchot Mosselen! Een Franse lekkernij.

Bouchot Mosselen, de tegenhanger van de Zeeuwse mossel. Deze kleine weekdieren zijn te herkennen aan hun blauwzwarte schelpen en hun oranjegele vlees. De mossel is caloriearm en rijk aan jodium. Deze Franse mosselen zijn het ideale product om de nodige eiwitten, calcium en ijzer binnen te krijgen. Frankrijk, en dan specifiek Normandië en Bretagne staan bekend om hun “bouchots”, die een onnavolgbare smaak en een erkende kwaliteit hebben.

Bouchot Mossel - Mont Saint Michel
Bouchot Mossel – Mont Saint Michel

Wat is een bouchot mossel?

Een bouchot mossel is een type mossel die wordt gekweekt aan de kust van Frankrijk, met name in de regio’s Bretagne en de Vendée. Deze mosselen worden gekweekt op houten palen genaamd “bouchots” die in zee zijn geplaatst. De mosselen hechten zich aan deze palen vast en worden vervolgens met de hand geoogst.

Door de getijden van de zee staan de mosselen niet altijd onder water. Hierdoor groeien ze minder snel en zijn ze dus kleiner van formaat dan hun Zeeuwse tegenhanger.

Het kweken van mosselen op bouchots heeft verschillende voordelen. Omdat de mosselen zich vasthechten aan de palen, worden ze niet blootgesteld aan de modderige bodem van de zee, wat resulteert in een schoner en kwalitatief beter schelpdier. Daarnaast zorgt de constante stroming van het water rond de palen voor een continue toevoer van voedingsstoffen, wat bijdraagt aan de smaak en kwaliteit van de mosselen.

Wat is “bouchot”?

Het woord “bouchot” komt van het Franse woord “boucholeur”, wat verwijst naar de traditionele methode van het kweken van mosselen op palen. Deze methode wordt al eeuwenlang gebruikt en zorgt voor een unieke smaak en textuur van de mosselen. De “bouchot” duidt dus op de gebruikte “paal”.

Herkomst van de bouchot mossel

Bouchot is niet de naam van een stad of een streek! De naam wordt gegeven aan houten staken die half in het zand worden ingegraven. Ze worden met touwen bedekt en de jonge franse mosselen hechten zich hier aan vast. Na een jaar op de “bouchots”, worden ze dan geoogst. Deze techniek is in 2013 erkend als “gegarandeerde traditionele specialiteit”.

Een weetje! De teeltmethode is afkomstig van een Ier, “Patrick Walton”, die als enige van een schipbreuk overleefde. Om zichzelf in leven te houden besloot hij een net tussen twee palen te hangen om vissen en vogels te vangen. Uiteindelijk besefte hij dat er ook mosselen aan zijn netten kleefden. Hij besloot om meer mosselpalen te planten, om zo meer mosselen te vergaren. Dit zou het ontstaan zijn van de teelwijze van de bouchot mossel.

Bouchot mossel
Bouchot mossel
Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Waar worden ze geproduceerd?

Normandië is ‘s werelds grootste producent van bouchot mosselen. De mosselen uit de baai van Mont Saint-Michel, en uit de baai van Aiguillon zijn het bekendst, maar de hele Atlantische kust is bij deze techniek betrokken. “Bouchot”mosselen is de enige beschermde oorsprongsbenaming voor zeevruchten die sinds 2011 is verkregen. De productie is verspreid over 248 kilometer en wordt uitgevoerd door een veertigtal mosselkwekers. Deze mosselen zijn te herkennen aan het AOP-logo en het gezondheidslabel. De grootte van de schelp ligt tussen de 8 en 12cm.

logo-aop
logo-aop

De bouchot mossel is de lekkerste van allemaal en kan op duizend en één manieren worden klaargemaakt. Met room, natuurlijk, met cider, geserveerd als tapas of in een risotto.

Het seizoen van de bouchot mosselen.

Het seizoen van de bouchot mossel loopt van juli tot februari. De mosselteelt, ook bekend als de mytilicultuur, maakt van Bretagne de tweede grootste producent na Normandië. De Franse mossel zou wel op z’n best zijn tussen eind juli en december.

Gedurende het seizoen zijn Bouchot-mosselen beschikbaar bij verschillende viswinkels, evenals in restaurants die zich specialiseren in zeevruchten. Het is raadzaam om mosselen altijd vers te kopen en te consumeren. Let bij het kopen van mosselen op de versheid en kwaliteit ervan. Verse mosselen moeten levend zijn op het moment van aankoop, met gesloten schelpen of schelpen die sluiten wanneer erop wordt getikt.

Mont ST Michel - BOB
Bouchon mossel – Mont St. Michel A.O.P.

Hoe worden ze gekweekt?

Mosselkwekers verzamelen de mossellarven op natuurlijke wijze aan touwen die van biologisch afbreekbare vezels zijn gemaakt. Vervolgens worden ze om houten palen gewikkeld, ook wel bouchots genoemd. Zo blijven de mosselen buiten bereik van krabben en andere roofdieren. Elke bouchot kan tot 80 kg mosselen bevatten. De schelp van bouchotmosselen is ten minste 12 mm dik en mag niet langer dan 8 cm zijn. Ze zijn vrij van zand en parasieten.

Hieronder kan je een video bekijken waarin je het hele proces kan volgen (in het Frans).

YouTube video
De kweek van bouchot mosselen

Bouchot Mossel recept

Bouchot mossel risotto met saffraan

Bouchot mossel – risotto met saffraan

Een recept voor risotto met Bouchot mosselen voor een perfect huwelijk tussen de Italiaanse en Normandische gastronomie.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Hoofdschotels, mosselgerechten, Visgerechten
Cuisine Schaal en Schelpdieren
Servings 4 personen
Calories 536 kcal

Materiaal en benodigdheden

MOA braadpan met deksel
2 braadpannen - met deksel
kaasrasp
1 kaasrasp - om de parmezaanse kaas te raspen

Ingrediënten
  

Als afwerking

  • wat verse fijne kruiden (peterselie, bieslook, basilicum, koriander, wat je maar vekiest…)

Instructies
 

  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Houd 1 gesnipperde sjalot appart voor de risotto.
  • Bak de overige sjalot in olijfolie zonder te kleuren in een braadpan.
  • Voeg de witte wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de schoongemaakte mosselen toe en bak ze afgedekt in de pan tot ze openen.
  • Zeef het sap met een fijne zeef en hou de mosselen appart.

Voor de risotto

  • Verhit 1 eetlepel olie in de braadpan en stoof de gesnipperde sjalot.
  • Giet de arborio-rijst erin, roer door, en voeg de saffraan toe. (Tip : Je kan de saffraan ook toevoegen aan de bouillon voor een betere kleurverdeling.)
  • Giet een lepel goed gekruide bouillon en het kookvocht van de bouchot mosselen bij de rijst.
  • Kook de rijst op een zacht vuur, zonder te stoppen met roeren met een spatel.
  • Voeg de rest van de bouillon beetje bij beetje toe zodat de rijst hem absorbeert en dit tot je korrel gaar is!
  • Proef regelmatig, tot je overtuigd bent van de gaarheid van je risotto.
  • Schep er de 2 eetlepels créme fraiche door.
  • Zo krijg je de romige textuur van een risotto.
  • Voeg de mosselen toe, maar houd wat mosselen in de schelp over als garnituur op je risotto.
  • Rasp er wat parmezaan over en roer voorzichtig door.
  • Kruid met peper en zout naar smaak. Proef!
  • Schep op een bord en werk af met wat bouchot mosselen in de schelp, en strooi er wat vers gesnipperde kruiden over naar keuze.
  • Je risotto met saffraan en bouchot mosselen is klaar! Serveer onmiddellijk!

Notities

Bouchot mossel – risotto met saffraan

Een recept voor risotto met Bouchot mosselen voor een perfect huwelijk tussen de Italiaanse en Normandische gastronomie.

TIPS EN INFO

Bouchot mossel - ILLE-ET-VILAINE, France
Bouchot mossel – ILLE-ET-VILAINE, France
  • Moules de Bouchot de la Baie du Mont-Saint-Michel zijn verse mosselen van de soort Mytilus edulis, die worden gekweekt op de hoge houten palen die in het water zijn geplaatst in de baai van Mont-Saint-Michel tussen de regio’s Ille et Vilaine en Manche in Frankrijk.
  • De mosselen hebben een harde, zwarte schelp en groot, oranje vlees aan de binnenkant. Het is een van de gastronomische juweeltjes van de streek, die sinds 1954 wordt gekweekt, en vandaag de dag een fascinerende 270 kilometer mossellijnen telt. Het seizoen waarin ze worden geoogst loopt van juli tot februari.
  • Het vlees is delicaat zacht en romig, met een textuur die smelt in de mond. Deze mosselen worden het best gegeten met witte wijn en geselecteerde kruiden, in risotto’s of romige sauzen.
  • Meer weten over de Bouchot mossel? Klik hier!
  • Natuurlijk kan je dit gerecht ook maken met de gekende Zeeuwse mosselen.

Wat is de beste rijst voor risotto?

In ons recept, en over het algemeen gebruiken we om risotto te maken “Arborio – rijst“. Arborio-rijst is over het algemeen de beste rijst voor risotto. Deze rijst heeft een hoog zetmeelgehalte, waardoor het de karakteristieke romige textuur van risotto geeft wanneer het wordt gekookt. Andere soorten rijst, zoals Carnaroli of Vialone Nano, worden ook vaak gebruikt voor risotto en geven vergelijkbare resultaten. Het belangrijkste is om rijst te kiezen die veel zetmeel bevat, zodat je een romige en smeuïge risotto krijgt.
arborio risotto rijst
arborio risotto rijst

Saffraan in risotto.

Saffraan wordt vaak gebruikt in risotto. Het voegt niet alleen een aangename smaak toe aan de risotto, maar ook een mooie gele kleur. Meestal wordt een kleine hoeveelheid saffraan opgelost in een beetje warme bouillon en vervolgens toegevoegd aan de risotto tijdens het kookproces. Dit zorgt ervoor dat de smaak en kleur gelijkmatig verdeeld worden door de hele risotto.
saffraan
saffraan
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Bouchot mosselen met risotto en saffraan. Heerlijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Bouchot mossel – risotto met saffraan
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
536
% Daily Value*
Fat
 
13
g
20
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
66
mg
22
%
Sodium
 
1166
mg
51
%
Potassium
 
778
mg
22
%
Carbohydrates
 
67
g
22
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
33
g
66
%
Vitamin A
 
437
IU
9
%
Vitamin C
 
11
mg
13
%
Calcium
 
265
mg
27
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword bouchot mossel, risotto, saffraan
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Hou je ook van de Oosterse keuken? Bouchot mosselen lenen zich ook uitstekend om te wokken!

in onze receptenbundel kan je het recept voor ‘Thaise mosselen’ terugvinden. Dit kan perfect met de bouchot-mossel!

Tot slot…

Wij belgen zijn eerder geneigd om het Zeeuwse broertje van de Bouchot te consumeren. Het ‘zwarte goud’ uit Zeeland is bij het grote publiek in België dan ook veel beter bekend dan zijn Franse tegenhanger. Goudmerk en Jumbo mosselen zijn groter van formaat dan de Bouchot versie, en dat is ook wat de meesten onder ons verkiezen.

Toch wil ik je aanraden om de Bouchot mosselen eens te proberen. Naar mijn mening zijn de Franse mosselen delicater van smaak, en de schelpen zitten ook goed gevuld met mosselvlees. Ik noem het dan ook een ‘Franse delicatesse voor de fijnproever’. Let wel op, de mossel heeft niet veel tijd nodig om te garen! Zie dat je de Franse mosselen nooit te ver laat koken of bakken want dan heb je een stuk rubber waar je op aan het kauwen bent.

Wil je weten hoe je best de Bouchot mosselen schoonmaakt? Dan verwijs ik je naar ons ander verhaal over mosselen. Hier staat duidelijk aangegeven hoe je dit best doet! Klik hier!

Heb je vragen of reacties? Jullie commentaar is welkom onder deze pagina.

Heb je zelf een recept met mosselen dat je met ons en onze lezers wil delen?

Dat kan, we hebben niet liever. Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op TikTok, youtube, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Bouchot mosselen…klein, fijn en delicaat van smaak! Een topproduct!

2 reacties op “Bouchot Mosselen! Een Franse lekkernij.”

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...