fajita — kip

Fajita - Kip

fajita — kip

Faji­ta met kip is een gerecht uit de Tex-Mex keu­ken. De belang­rijk­ste ingre­di­ën­ten zijn kip­pen­vlees, uien en papri­ka’s. Popu­lai­re bij­ge­rech­ten zijn gua­ca­mo­le, sal­sa en/of zure room. Het gerecht wordt ver­der geser­veerd met groen­ten in een tor­til­la, even­tu­eel aan­ge­vuld met Jala­pe­ño pepers en avocado.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
tijd om te mari­ne­ren 1 d
Total Time 1 d 30 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Tex — Mex
Cui­si­ne Ame­ri­kaans, Grill gerech­ten, Tex — Mex
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 278 kcal

Ingrediënten
 
 

Marinade voor de fajita kip:

Fajitas:

  • 700 g kip­pen­dij­en (of kip­fi­let als je dit lie­ver hebt)
  • 1 el olijf­olie extra vir­gi­ne, voor de groenten.
  • 1 el olijf­olie extra vir­gi­ne, voor de kip.
  • 3 paprika’s ont­veld (schil met een dun­schil­ler) en in reep­jes gesne­den (rood, geel en groen)
  • 1 ui rood, gehal­veerd en in dik­ke rin­gen gesneden.
  • wat peper
  • wat zout

Om te serveren:

  • 8- 12 tor­til­la vel­len klein of groot naar keuze(kan je vin­den in elke supermarkt)
  • 1 avo­ca­do groot, rijp, gehal­veerd en in plak­jes gesneden
  • Zure room
  • Ver­se limoen kwartjes
  • 2 Jala­pe­ño pepers opti­o­neel

Instructies
 

Marineer je kip.

  • Leg de kip in een meng­kom.
    700 g kippendijen
  • Doe de ingre­di­ën­ten voor de mari­na­de boven­op de kip en meng alles onder mekaar met een spa­tel.
    65 ml limoen­sap, 65 ml sinaas­ap­pel­sap, 2 el olijf­olie, 2 teen­tjes knof­look, 1 tl komijn­poe­der, 1 tl zout, 1/2 tl zwar­te peper
  • Laat de kip 1 uur tot 24 uur mari­ne­ren (of vries het op deze manier in en laat het dan een nacht ontdooien).

Groenten:

  • Ver­hit 1 eet­le­pel olie in een koe­ken­pan op hoog vuur tot het rookt.
    1 el olijfolie
  • Voeg groen­ten toe om de bodem van de pan te bedek­ken in een enke­le laag zon­der te veel over­lap­ping (ik bak ze in 3 keer).
    3 papri­ka’s, 1 ui
  • Spreid uit en laat 45 secon­den staan (om het wat te karameliseren).
  • Snel omschep­pen en dan uitspreiden.
  • Bestrooi met zout en peper.
    wat peper, wat zout
  • 45 secon­den laten staan, omgooi­en, uit­sprei­den en 45 secon­den laten staan.
  • Leg op een schaal of bak­plaat en her­haal met de rest van de groenten.

De kip:

  • Ver­hit 1 eet­le­pel olie in een grill­pan op mid­del­hoog vuur.
    1 el olijfolie
  • Voeg de kip toe en grill 3 tot 4 minu­ten tot de kip geka­ra­me­li­seerd is.
    700 g kippendijen
  • Draai om en bak de ande­re kant nog 3 tot 4 minuten.
  • Leg de kip op een bord en dek los­jes af met alu­mi­ni­um­fo­lie.
  • Laat 3 tot 5 minu­ten rus­ten en snijd dan in plakjes.

Om te serveren:

  • Ver­warm de tortilla’s vol­gens de verpakking.
    8- 12 tor­til­la vellen
  • Leg de papri­ka en ui op de tortilla.
  • Top met kip en een plak­je avocado.
    1 avo­ca­do
  • Bespren­kel met zure room en knijp er wat limoen­sap over. Opti­o­neel kan je er de Jala­pe­ño peper er ook aan toe voegen.
    Zure room, Ver­se limoen kwart­jes, 2 Jala­pe­ño pepers
  • Vouw dicht, eet smakelijk!!!

Notities

Fajita — kip!

Faji­tas met kip zijn een popu­lair Tex-Mex gerecht. Geser­veerd met gebak­ken paprika’s en rode ui is deze maal­tijd een calei­do­scoop van kleu­ren die nie­mand kan weerstaan!


TIPS

  • Gebruik zowel een koe­ken­pan en een grill­pan om de kip en de groen­ten tege­lijk te berei­den, als dat moge­lijk is.
  • De zure room kan je ver­van­gen door look­saus of een toma­ten­sal­sa indien je dit ver­kiest. Werk je faji­ta — kip af naar eigen smaak en wens.
  • De faji­ta kip wordt dus gema­ri­neerd. Een min­der gekend ingre­di­ënt voor de mari­na­de is sinaas­ap­pel­sap. En nee, het smaakt niet naar sinaas­ap­pels als het een­maal gekookt is. Gemengd met ande­re har­ti­ge ingre­di­ën­ten (limoen, knof­look, komijn, olijf­olie) en ver­vol­gens gekookt of gebak­ken, krijg je een onge­loof­lijk smaak­vol­le kip die har­tig, geu­rig en even­wich­tig is met een vleug­je zoet.
  • Vruch­ten­sap wordt gebruikt in een breed sca­la van mari­na­des. Voor­al dan meer in Zui­der­se keu­kens (van Cubaan­se Mojo mari­na­des tot Mexi­caan­se Pork Car­ni­tas). Het injec­teert een sub­tie­le smaak en ook, de sui­ker pekelt als zout zodat eiwit­ten sap­pig blij­ven wan­neer ze gebak­ken worden.
  • Opti­o­neel kan je ook Jala­pe­ño peper aan de faji­ta toe­voe­gen. Snijd smal­le en dun­ne schijf­jes en leg ze bij op elke faji­ta voor een extra pit­ti­ge kick!


INFO

Fajita Oorsprong - Texas Mexico
Faji­ta Oor­sprong — Texas Mexico
Tra­di­ti­o­neel wor­den fajita’s gemaakt van gema­ri­neer­de en gegril­de “skirt-bief­stuk”. Dit vlees wordt dan geser­veerd in een tor­til­la gemaakt van tar­we­bloem. “Skirt bief­stuk” is een stuk vlees uit het mid­den­rif van het Rund. Dit is een spier die veel gewerkt heeft en hier­door zeer smaak­vol. De eer­ste ver­mel­ding van het woord faji­ta dat naar voed­sel ver­wijst, ver­scheen in 1975, en tien jaar later was het een van de popu­lair­ste gerech­ten van de Tex-Mex keuken.
Het woord faji­ta is afge­leid van het Spaan­se faja, wat gor­del of strook bete­kent, ver­wij­zend naar een goed­koop stuk rund­vlees dat het mid­den­rif bedek­te en dat door veel plaat­se­lij­ke bewo­ners als enigs­zins onge­wenst werd beschouwd. In de jaren 1940 maak­ten Mexi­caan­se ranch-arbei­ders de bief­stuk mals door het vlees te plet­ten en het dan te mari­ne­ren in limoen­sap. Ze gril­den het dan boven een open vuur en ser­veer­den het vlees in een tor­til­la samen met tal van specerijen.
Van­daag ken­nen we faji­tas gevuld met gegril­de kip (zoals in dit recept), gar­na­len en zelfs enkel groen­ten. Hoe popu­lair­der het gerecht werd, hoe min­der het werd gemaakt met bief­stuk. Typi­sche smaak­ma­kers zijn sla, zure room, kaas, toma­ten of guacamole.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Faji­ta met kip! Tex Mex street­food ten top! Pro­beer het ééns!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
faji­ta — kip
Ser­ving Size
 
1 faji­ta — kip
Amount per Serving
Calo­ries
278
% Dai­ly Value*
Fat
 
26
g
40
%
Satu­ra­ted Fat
 
7
g
44
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
6
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
10
g
Cho­les­te­rol
 
123
mg
41
%
Sodi­um
 
1352
mg
59
%
Pot­as­si­um
 
1285
mg
37
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
96
g
32
%
Fiber
 
12
g
50
%
Sugar
 
17
g
19
%
Pro­tein
 
53
g
106
%
Vita­min A
 
3226
IU
65
%
Vita­min C
 
189
mg
229
%
Cal­ci­um
 
283
mg
28
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word faji­ta, faji­ta kip, fajita’s
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!