fajita – kip

Fajita - Kip

fajita - kip

LiliesfoodLiliesfood
Fajita met kip is een gerecht uit de Tex-Mex keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn kippenvlees, uien en paprika's. Populaire bijgerechten zijn guacamole, salsa en/of zure room. Het gerecht wordt verder geserveerd met groenten in een tortilla, eventueel aangevuld met Jalapeño pepers en avocado.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 15 minutes
tijd om te marineren 1 day
Totale tijd 1 day 30 minutes
Course Hoofdgerechten, Tex - Mex
Cuisine Amerikaans, Grill gerechten, Tex - Mex
Servings 4 personen
Calories 278 kcal

Ingrediënten
 
 

Marinade voor de fajita kip:

  • 65 ml limoensap
  • 65 ml sinaasappelsap
  • 2 el olijfolie extra virgine
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt (of geperst door de lookpers)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper

Fajitas:

  • 700 g kippendijen (of kipfilet als je dit liever hebt)
  • 1 el olijfolie extra virgine, voor de groenten.
  • 1 el olijfolie extra virgine, voor de kip.
  • 3 paprika's ontveld (schil met een dunschiller) en in reepjes gesneden (rood, geel en groen)
  • 1 ui rood, gehalveerd en in dikke ringen gesneden.
  • wat peper
  • wat zout

Om te serveren:

  • 8- 12 tortilla vellen klein of groot naar keuze(kan je vinden in elke supermarkt)
  • 1 avocado groot, rijp, gehalveerd en in plakjes gesneden
  • Zure room
  • Verse limoen kwartjes
  • 2 Jalapeño pepers optioneel

Instructies
 

Marineer je kip.

  • Leg de kip in een mengkom.
    700 g kippendijen
  • Doe de ingrediënten voor de marinade bovenop de kip en meng alles onder mekaar met een spatel.
    65 ml limoensap, 65 ml sinaasappelsap, 2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zout, 1/2 tl zwarte peper
  • Laat de kip 1 uur tot 24 uur marineren (of vries het op deze manier in en laat het dan een nacht ontdooien).

Groenten:

  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur tot het rookt.
    1 el olijfolie
  • Voeg groenten toe om de bodem van de pan te bedekken in een enkele laag zonder te veel overlapping (ik bak ze in 3 keer).
    3 paprika's, 1 ui
  • Spreid uit en laat 45 seconden staan (om het wat te karameliseren).
  • Snel omscheppen en dan uitspreiden.
  • Bestrooi met zout en peper.
    wat peper, wat zout
  • 45 seconden laten staan, omgooien, uitspreiden en 45 seconden laten staan.
  • Leg op een schaal of bakplaat en herhaal met de rest van de groenten.

De kip:

  • Verhit 1 eetlepel olie in een grillpan op middelhoog vuur.
    1 el olijfolie
  • Voeg de kip toe en grill 3 tot 4 minuten tot de kip gekarameliseerd is.
    700 g kippendijen
  • Draai om en bak de andere kant nog 3 tot 4 minuten.
  • Leg de kip op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie.
  • Laat 3 tot 5 minuten rusten en snijd dan in plakjes.

Om te serveren:

  • Verwarm de tortilla's volgens de verpakking.
    8- 12 tortilla vellen
  • Leg de paprika en ui op de tortilla.
  • Top met kip en een plakje avocado.
    1 avocado
  • Besprenkel met zure room en knijp er wat limoensap over. Optioneel kan je er de Jalapeño peper er ook aan toe voegen.
    Zure room, Verse limoen kwartjes, 2 Jalapeño pepers
  • Vouw dicht, eet smakelijk!!!

Notities

Fajita - kip!

Fajitas met kip zijn een populair Tex-Mex gerecht. Geserveerd met gebakken paprika's en rode ui is deze maaltijd een caleidoscoop van kleuren die niemand kan weerstaan!


TIPS

  • Gebruik zowel een koekenpan en een grillpan om de kip en de groenten tegelijk te bereiden, als dat mogelijk is.
  • De zure room kan je vervangen door looksaus of een tomatensalsa indien je dit verkiest. Werk je fajita - kip af naar eigen smaak en wens.
  • De fajita kip wordt dus gemarineerd. Een minder gekend ingrediënt voor de marinade is sinaasappelsap. En nee, het smaakt niet naar sinaasappels als het eenmaal gekookt is. Gemengd met andere hartige ingrediënten (limoen, knoflook, komijn, olijfolie) en vervolgens gekookt of gebakken, krijg je een ongelooflijk smaakvolle kip die hartig, geurig en evenwichtig is met een vleugje zoet.
  • Vruchtensap wordt gebruikt in een breed scala van marinades. Vooral dan meer in Zuiderse keukens (van Cubaanse Mojo marinades tot Mexicaanse Pork Carnitas). Het injecteert een subtiele smaak en ook, de suiker pekelt als zout zodat eiwitten sappig blijven wanneer ze gebakken worden.
  • Optioneel kan je ook Jalapeño peper aan de fajita toevoegen. Snijd smalle en dunne schijfjes en leg ze bij op elke fajita voor een extra pittige kick!


INFO

Fajita Oorsprong - Texas Mexico
Fajita Oorsprong - Texas Mexico
Traditioneel worden fajita's gemaakt van gemarineerde en gegrilde "skirt-biefstuk". Dit vlees wordt dan geserveerd in een tortilla gemaakt van tarwebloem. "Skirt biefstuk" is een stuk vlees uit het middenrif van het Rund. Dit is een spier die veel gewerkt heeft en hierdoor zeer smaakvol. De eerste vermelding van het woord fajita dat naar voedsel verwijst, verscheen in 1975, en tien jaar later was het een van de populairste gerechten van de Tex-Mex keuken.
Het woord fajita is afgeleid van het Spaanse faja, wat gordel of strook betekent, verwijzend naar een goedkoop stuk rundvlees dat het middenrif bedekte en dat door veel plaatselijke bewoners als enigszins ongewenst werd beschouwd. In de jaren 1940 maakten Mexicaanse ranch-arbeiders de biefstuk mals door het vlees te pletten en het dan te marineren in limoensap. Ze grilden het dan boven een open vuur en serveerden het vlees in een tortilla samen met tal van specerijen.
Vandaag kennen we fajitas gevuld met gegrilde kip (zoals in dit recept), garnalen en zelfs enkel groenten. Hoe populairder het gerecht werd, hoe minder het werd gemaakt met biefstuk. Typische smaakmakers zijn sla, zure room, kaas, tomaten of guacamole.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Fajita met kip! Tex Mex streetfood ten top! Probeer het ééns!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
fajita - kip
Serving Size
 
1 fajita - kip
Amount per Serving
Calories
278
% Daily Value*
Fat
 
26
g
40
%
Saturated Fat
 
7
g
44
%
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
10
g
Cholesterol
 
123
mg
41
%
Sodium
 
1352
mg
59
%
Potassium
 
1285
mg
37
%
Carbohydrates
 
96
g
32
%
Fiber
 
12
g
50
%
Sugar
 
17
g
19
%
Protein
 
53
g
106
%
Vitamin A
 
3226
IU
65
%
Vitamin C
 
189
mg
229
%
Calcium
 
283
mg
28
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword fajita, fajita kip, fajita's
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...