Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!
Poke Bowl! Een nieuwere food-trend en manier om verse zeevruchten te eten. In de Hawaiiaanse culinaire tradities betekent "poke" letterlijk "iets snijden". Men snijdt (meestal) rauwe vis of zeevruchten in plakjes of blokjes en serveert deze met groenten en rijst. Om het af te maken oversausen we het om die perfecte 'umami' smaak te verkrijgen. Hieronder kan je 2 populaire varianten van Poke terugvinden.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Tonijn Poke Bowl:
- 150 g jasmijnrijst perfect gestoomd.
- 500 g tonijn van Sashimi-kwaliteit (kraakvers dus!)
- 30 g pikante chiliknoflook
- 30 ml shoyu
- 1,5 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel Yuzu sap
- 1,5 theelepel geroosterde sesamolie
- 1 eetlepel mirin
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ komkommer in dunne plakjes gesneden
- Gebakken sjalotten handgemaakt of Bicky ajuintjes lenen zich hier ook goed voor.
- Verse koriander
- Verse Thaise basilicum
- 1 stuk Avocado
Instructies
Tonijn Poke bowl :
- Meng in een middelgrote kom de gehakte knoflook, pittige chiliknoflook, oestersaus, shoyu, Yuzu-sap, sesamolie en mirin en klop dit door elkaar.
- Snijd de tonijn in de lengte doormidden en vervolgens in blokjes van een halve centimeter.
- Doe de tonijn in de marinadekom en smeer hem royaal in.
- Dek af en laat minstens 1 uur of een nacht in de koelkast staan.
- Was de rijst 2x en stoom de rijst. (Indien je een rijstkoker hebt, dan kan dit natuurlijk ook.)
- Verwijder voor de gebakken sjalotten de bovenkant (wortel eraan) en de velletjes en snijd ze zo dun mogelijk.
- Doe in een kleine pan en voeg koude plantaardige olie toe om de sjalotten onder te dompelen.
- Zet op middelhoog vuur en laat opwarmen en bakken terwijl u voortdurend met stokjes roert.
- Haal de sjalotten uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier wanneer het borrelen is gestopt en de sjalotten voor 95% gaar en goudbruin zijn.
- Breng de gebakken sjalot op smaak met zout.
- Snijd de komkommer en avocado in dunne plakjes.
- Pluk wat blaadjes koriander en basilicum.(fijn snijden kan ook en is verfijnder in de mond.)
- Meng de koriander en thaïse basilicum.
- Doe de gekookte rijst in een kom en leg daarop avocado, gemarineerde tonijn met een scheutje marinade, gesneden komkommer en een handvol van het kruidenmengsel en maak het af met een beetje gebakken sjalotjes.
Zalm Poke Bowl:
- Meng in een middelgrote kom mayonaise, witte miso, sriracha en sojasaus en klop dit door elkaar.
- Snijd de zalm in blokjes van een halve centimeter en voeg toe aan de marinade.
- Roer tot de zalm gelijkmatig bedekt is.
- Dek af en laat minstens een uur of een nacht in de koelkast staan.
- Snijd dwars over de bovenkant van de sinaasappel en stop dan ¾ van de weg door en draai het mes lichtjes waar het langs de sinaasappel loopt en verwijder zoveel mogelijk vruchtvlees van de sinaasappel.
- Ga met het mes langs de vliezen van de sinaasappel en scheid de sinaasappel in afzonderlijke stukken.
- (De franse keukenterm voor dit is 'peler a vif' : Zie onder bij TIPS EN INFO voor een video die je het nog makkelijker maakt om dit te doen)
- Doe voor de bereiding gekookte rijst in een kom, gevolgd door de zalm met togarashi-kruiden.
- Dresseer dan wat lente-ui, geblancheerde edamame boontjes, in reepjes gesneden wortels, dungesneden groene kool en sinaasappels op de rijst.
- Hieronder laat Joshua je tot in detail zien hoe je deze 2 Poke Bowls kan maken.
RECEPT VIDEO
Notities
Het poke bowl recept! 2 populaire varianten.
2 enorm populaire varianten van de Poke Bowl.Deze is een échte hit onder de foodies. Voor wie nog niet weet wat het is: een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, en in dit gevel heel veel verse groenten en gemarineerde, rauwe vis. Het is een nieuwe vorm van salades! Ze zijn enorm lekker en verantwoord. De variaties zijn haast eindeloos, en het is een kleurrijk feestje in een kommetje!
HAWAII, United States of America
INFO EN TIPS
-
- Blijkbaar weten de meeste mensen dat Poke Bowl een Hawaïaans nationaal gerecht is, maar weinigen weten dat het is 'uitgevonden' door vissers, die de afgesneden stukken van hun dagelijkse vangst (Pohkay) kruidden terwijl ze op hun boot zaten, en deze opaten.
- 'Peler a vif' : De franse keukenterm om een citrusvrucht tot op het vruchtvlees te snijden zodat je geen last meer hebt van de bittere schil en vliesjes. Hieronder kan je de originele manier zien hoe je dit nu juist doet!
- Wil je meer weten over de poke bowl? De mogelijkheden, variaties en opbouw? Klik hier!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
505
% Daily Value*
Fat
32
g
49
%
Saturated Fat
6
g
38
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
12
g
Monounsaturated Fat
10
g
Cholesterol
205
mg
68
%
Sodium
1956
mg
85
%
Potassium
2616
mg
75
%
Carbohydrates
61
g
20
%
Fiber
12
g
50
%
Sugar
25
g
28
%
Protein
115
g
230
%
Vitamin A
6204
IU
124
%
Vitamin C
114
mg
138
%
Calcium
212
mg
21
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.