Garnaalkroketten maken

Garnaalkroketten maken - recept - Liliesfood.be

Garnaalkroketten maken

Dit is het meest klas­sie­ke recept om gar­naal­k­ro­ket­ten te maken. Deze goud­brui­ne, kro­kan­te hap is een prik­ke­ling voor al je zintuigen!
5 from 1 vote
Prep Time 1 d 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 1 d 2 hrs
Cour­se Basis­ge­rech­ten, Belgisch
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Bel­gisch, Schaal en Schelpdieren
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 559 kcal

Materiaal — Benodigdheden

kookpot - BK
1 kook­pot liefst een coni­sche sauspan
klopper
1 klop­per (gar­de) of klop­per
bakplaat
1 die­pe­re bak­plaat of oven­schaal
kookpot - BK
1 kook­pot om te fri­tu­ren (of je gebruikt een friteuse)

Ingrediënten
  

De garnalenmelk:

  • 1,2 kg onge­pel­de garnalen
  • 5 dl vol­le melk (vol­le melk! geen half­vol­le of magere!)
  • 4 stuks sel­der­blaad­jes
  • 10 stuks peper­bol­le­tjes
  • 2 blaad­jes lau­rier
  • 1 mes­punt cay­en­ne­pe­per
  • 2 tak­jes tijm

De vulling

Paneren en bakken

  • 150 g bloem
  • 5 eie­ren
  • 1 scheu­tje olie
  • peper en zout
  • 150 g pan­ko (zie tips en info) (of ander paneer­meel als u geen pan­ko heeft)
  • 3,5 l ara­chi­de­olie

Afwerking

  • 5 tak­jes ver­se peterselie
  • 1 citroen

Instructies
 

TIP: Maak de vulling 12 uur op voorhand. Zo kan ze voldoende lang opstijven in de koelkast.

    Maak de garnalenmelk:

    • Pel de gar­na­len voor de vul­ling en houd 200 g gar­naal­kop­pen aan de kant.
    • Zet een pan op het vuur, meng alle ingre­di­ën­ten met de gar­na­len­kop­pen en laat 20 minu­ten sudderen.
    • Pas­seer de melk door een fij­ne zeef, duw al het vocht uit de kop­pen en zet apart.

    Maak de vulling:

    • Week de gela­ti­ne­bla­den in een kom ijswater.
    • Nu maken we een roux.
    • Smelt de boter in een pan en voeg al roe­rend de bloem toe.
    • Laat deze blon­de, war­me roux even door­ko­ken om de bloems­maak te vermijden.
    • Blus de roux beet­je bij beet­je met de garnalenmelk.
    • Blijf klop­pen en roe­ren zodat je roux niet aan­zet! (Een roux die ver­brand smaakt niet meer en maakt dat je opnieuw moet beginnen.)
    • Zorg voor een licht vloei­ba­re en gebon­den massa.
    • Zet de pan van het vuur, knijp de geweek­te gela­ti­ne­bla­den uit en voeg ze toe.
    • Roer de gepel­de gar­na­len, de citroen en de gela­ti­ne goed onder de massa.
    • Kruid met peper, zout en een mes­punt gerasp­te nootmuskaat.
    • Maak een lia­son met de eidooi­ers en room.
    • Roer het meng­sel van eidooi­ers en room (de lia­son) rus­tig onder het geheel.
    • Stort het meng­sel uit op een dik­te van onge­veer 2 cm in een geo­lie­de schaal.
    • Dek tot tegen het meng­sel af met plasticfolie.
    • Laat een nacht rus­ten in de koelkast.

    Paneer en bak de garnaalkroketten:

    • Leg bak­pa­pier op een snij­plank en ont­vorm de opge­ste­ven vul­ling op het bakpapier.
    • Bestrooi de vul­ling licht­jes met gezeef­de bloem.
    • Snijd in por­ties van onge­veer 4 cm op 5 cm.
    • Vul een schaal met de bloem.
    • Vul een schaal met de los­ge­klop­te eie­ren, olie, peper en zout.
    • Vul een schaal schaal met de pan­ko (of ander paneermeel).
    • Wen­tel elke por­tie eerst in de bloem. Haal ze daar­na door de eie­ren. Wen­tel ze ten slot­te in de panko.
    • Laat de kro­ket­ten opnieuw min­stens 1 uur opstij­ven in de koelkast.
    • Fri­tuur ze goud­geel op 180 °C in arachideolie.

    Serveren:

    • Fri­tuur de peter­se­lie kro­kant op 180 °C.
    • Snijd een citroen in 4 part­jes en ont­doe ze van schil, pit­jes en nerven.
    • Ser­veer met de garnaalkroketten.
    • Sma­ke­lijk!

    Video

    Notities

    Garnaalkroketten maken

    Dit is het meest klas­sie­ke recept om gar­naal­k­ro­ket­ten te maken. Deze goud­brui­ne, kro­kan­te hap is een prik­ke­ling voor al je zintuigen!

    TIPS EN INFO

    • Hier­bo­ven legt Peter Goos­sens het recept voor gar­naal­k­ro­ket­ten stap voor stap uit.
    • De Oos­tend­se gar­naal­k­ro­ket is dit jaar nog uit­ge­roe­pen tot eet­baar erf­goed door de VLAM!
    • Op 22 en 23 okto­ber 2022 is er opnieuw het Oos­tend­se gar­naal­k­ro­ket­ten­fes­ti­val!
    • Je kan mak­ke­lijk Oos­tend­se gar­naal­k­ro­ket­ten maken! Volg dit recept.
    • Pan­ko is Japans paneer­meel dat grof­fer van struc­tuur is dan het geken­de paneer­meel dat wij ken­nen en meest­al gebrui­ken. Je kan het tegen­woor­dig ver­kij­gen in de mees­te supermarkten.
    Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
    Bootstrap Ventures
    Boot­s­trap Ventures
    Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
    Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
    Voeg het dan hier toe!
    HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
    Gar­naal­k­ro­ket­ten maken is dus eigen­lijk niet zo moei­lijk. Pro­beer dit recept en je kan smullen!
    Key­word gar­naal­k­ro­ket, gar­naal­k­ro­ket­ten, gar­naal­k­ro­ket­ten maken, gar­naal­k­ro­ket­ten Oos­ten­de, Klas­sie­ke recep­ten, oos­tend­se gar­naal­k­ro­ket­ten maken
    Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
    Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
    Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

    Geef een reactie

    Recipe Rating




    error: Deze inhoud is beschermd!