
Garnaalkroketten maken
Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!
Materiaal — Benodigdheden

1 kookpot liefst een conische sauspan

1 klopper (garde) of klopper

1 diepere bakplaat of ovenschaal

wat mengkommen

1 kookpot om te frituren (of je gebruikt een friteuse)
Ingrediënten
De garnalenmelk:
- 1,2 kg ongepelde garnalen
- 5 dl volle melk (volle melk! geen halfvolle of magere!)
- 4 stuks selderblaadjes
- 10 stuks peperbolletjes
- 2 blaadjes laurier
- 1 mespunt cayennepeper
- 2 takjes tijm
De vulling
- 10 g geweekte gelatine
- 100 g boter voor de roux
- 110 g bloem voor de roux
- 4,5 dl garnalenmelk
- 0,5 stuk citroen
- 1 mespunt nootmuskaat
- wat peper en zout
- wat cayennepeper optioneel
- 2 stuks eierdooiers voor de liason
- 80 ml volle room van 35% of 40% vetgehalte
- 1 scheutje olie
Paneren en bakken
- 150 g bloem
- 5 eieren
- 1 scheutje olie
- peper en zout
- 150 g panko (zie tips en info) (of ander paneermeel als u geen panko heeft)
- 3,5 l arachideolie
Afwerking
- 5 takjes verse peterselie
- 1 citroen
Instructies
TIP: Maak de vulling 12 uur op voorhand. Zo kan ze voldoende lang opstijven in de koelkast.
Maak de garnalenmelk:
- Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 g garnaalkoppen aan de kant.
- Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten met de garnalenkoppen en laat 20 minuten sudderen.
- Passeer de melk door een fijne zeef, duw al het vocht uit de koppen en zet apart.
Maak de vulling:
- Week de gelatinebladen in een kom ijswater.
- Nu maken we een roux.
- Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe.
- Laat deze blonde, warme roux even doorkoken om de bloemsmaak te vermijden.
- Blus de roux beetje bij beetje met de garnalenmelk.
- Blijf kloppen en roeren zodat je roux niet aanzet! (Een roux die verbrand smaakt niet meer en maakt dat je opnieuw moet beginnen.)
- Zorg voor een licht vloeibare en gebonden massa.
- Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe.
- Roer de gepelde garnalen, de citroen en de gelatine goed onder de massa.
- Kruid met peper, zout en een mespunt geraspte nootmuskaat.
- Maak een liason met de eidooiers en room.
- Roer het mengsel van eidooiers en room (de liason) rustig onder het geheel.
- Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal.
- Dek tot tegen het mengsel af met plasticfolie.
- Laat een nacht rusten in de koelkast.
Paneer en bak de garnaalkroketten:
- Leg bakpapier op een snijplank en ontvorm de opgesteven vulling op het bakpapier.
- Bestrooi de vulling lichtjes met gezeefde bloem.
- Snijd in porties van ongeveer 4 cm op 5 cm.
- Vul een schaal met de bloem.
- Vul een schaal met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout.
- Vul een schaal schaal met de panko (of ander paneermeel).
- Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko.
- Laat de kroketten opnieuw minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie.
Serveren:
- Frituur de peterselie krokant op 180 °C.
- Snijd een citroen in 4 partjes en ontdoe ze van schil, pitjes en nerven.
- Serveer met de garnaalkroketten.
- Smakelijk!
Video
Notities
Garnaalkroketten maken
Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!TIPS EN INFO
- Hierboven legt Peter Goossens het recept voor garnaalkroketten stap voor stap uit.
- De Oostendse garnaalkroket is dit jaar nog uitgeroepen tot eetbaar erfgoed door de VLAM!
- Op 22 en 23 oktober 2022 is er opnieuw het Oostendse garnaalkrokettenfestival!
- Je kan makkelijk Oostendse garnaalkroketten maken! Volg dit recept.
- Panko is Japans paneermeel dat groffer van structuur is dan het gekende paneermeel dat wij kennen en meestal gebruiken. Je kan het tegenwoordig verkijgen in de meeste supermarkten.

Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!