Garnaalkroketten maken
Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!
Materiaal en benodigdheden
1 kookpot - liefst een conische sauspan
1 klopper (garde) - of klopper
1 diepere bakplaat - of ovenschaal
wat mengkommen
Ingrediënten
De garnalenmelk:
- 1,2 kg ongepelde garnalen
- 5 dl volle melk
- 4 stuks selderblaadjes
- 10 stuks peperbolletjes
- 2 blaadjes laurier
- 1 mespunt cayennepeper
- 2 takjes tijm
De vulling
- 10 g gelatineblaadjes (geweekt in water)
- 100 g boter voor de roux
- 110 g bloem voor de roux
- 4,5 dl garnalenmelk (zie hierboven)
- ½ stuk citroen
- 1 mespunt nootmuskaat
- wat peper
- wat zout
- wat cayennepeper optioneel
- 2 stuks eidooiers voor de liason
- 80 ml volle room van 35% of 40% vetgehalte
- 1 scheutje olie
Paneren en bakken
- 150 g bloem
- 5 eieren
- 1 scheutje olie
- peper en zout
- 150 g panko (of ander paneermeel als u geen panko heeft)
- 3,5 l arachideolie
Afwerking
- 5 takjes peterselie
- 1 citroen
Instructies
- We gaan garnaalkroketten maken!
TIP: Maak de vulling 12 uur op voorhand. Zo kan ze voldoende lang opstijven in de koelkast.
Maak de garnalenmelk:
- Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 g garnaalkoppen aan de kant.
- Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten met de garnalenkoppen en laat 20 minuten sudderen.
- Passeer de melk door een fijne zeef, duw al het vocht uit de koppen en zet apart.
Maak de vulling:
- Week de gelatinebladen in een kom ijswater.
- Nu maken we een roux.
- Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe.
- Laat deze blonde, warme roux even doorkoken om de bloemsmaak te vermijden.
- Blus de roux beetje bij beetje met de garnalenmelk.
- Blijf kloppen en roeren zodat je roux niet aanzet! (Een roux die verbrand smaakt niet meer en maakt dat je opnieuw moet beginnen.)
- Zorg voor een licht vloeibare en gebonden massa.
- Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe.
- Roer de gepelde garnalen, de citroen en de gelatine goed onder de massa.
- Kruid met peper, zout en een mespunt geraspte nootmuskaat.
- Maak een liason met de eidooiers en room.
- Roer het mengsel van eidooiers en room (de liason) rustig onder het geheel.
- Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal.
- Dek tot tegen het mengsel af met huishoudfolie.
- Laat een nacht rusten in de koelkast.
Paneer en bak de garnaalkroketten:
- Bestrooi de vulling lichtjes met gezeefde bloem.
- Snijd in porties van ongeveer 4 cm op 5 cm.
- Vul een mengkom met de bloem.
- Vul een andere kom met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout.
- Vul nog een kom met de panko (of ander paneermeel).
- Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko.
- Laat de kroketten opnieuw minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie in een pan of in je friteuse.
Serveren:
- Frituur de peterselie krokant op 180 °C.
- Snijd een citroen in 4 partjes en ontdoe ze van schil, pitjes en nerven.
- Serveer met de garnaalkroketten.
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Garnaalkroketten maken
Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!TIPS EN INFO
- Hierboven legt Peter Goossens het recept voor garnaalkroketten stap voor stap uit.
- Meer weten over de Oostendse garnaalkroket?
- Op 14,15 en 16 oktober 2023 is er opnieuw het Oostendse garnaalkrokettenfestival!
- Je kan makkelijk Oostendse garnaalkroketten maken! Volg dit recept.
- Panko is Japans paneermeel dat groffer van structuur is dan het gekende paneermeel dat wij kennen en meestal gebruiken. Je kan het tegenwoordig verkijgen in de meeste supermarkten.
- Als bindmiddel gebruiken we in dit recept zowel een roux als een liason. Beiden zijn bindmiddelen die veelgebruikt zijn in de keuken. Meer weten over bindmiddelen?
- De garnaalkroketten gaan we frituren. Je kan hiervoor de nodige olie opwarmen op je vuur in een gewone pan, maar dan heb je wel een thermometer nodig om de juiste temperatuur te bepalen. Wanner je olie niet warm genoeg is zullen je kroketten de olie opslorpen en zelfs gaan barsten waardoor je vulling uit de kroket loopt. Is je olie te heet, dan zal je kroket verbranden, of al knapperig zijn aan de buitenzijde terwijl je vulling nog koud is vanbinnen. De juiste temperatuur aanhouden is dus belangrijk. Véél handiger dus om je garnaalkroketten te frituren in een friteuse. Indien je nog op zoek bent naar een goed huishoudelijk exemplaar kunnen we de friteuse van fritel aanraden. Goed materiaal, makkelijk in onderhoud en ruim groot genoeg om je garnaalkroketten op een goede manier te frituren.
- Weten hoe je nu zo een friteuse makkelijk schoonmaakt? Met een vaatwastablet! Op ons YouTube-kanaal laten we je zien hoe!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Garnaalkroketten maken
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
559
% Daily Value*
Fat
872
g
1342
%
Saturated Fat
84
g
525
%
Trans Fat
4
g
Polyunsaturated Fat
237
g
Monounsaturated Fat
535
g
Cholesterol
679
mg
226
%
Sodium
2273
mg
99
%
Potassium
834
mg
24
%
Carbohydrates
89
g
30
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
10
g
11
%
Protein
67
g
134
%
Vitamin A
2250
IU
45
%
Vitamin C
6
mg
7
%
Calcium
467
mg
47
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.