sole meuniere

sole muniere

sole meuniere

Sole meu­nie­re is een klas­siek Frans vis­ge­recht met onze Noord­zee­tong. Geser­veerd met brui­ne boter(Beurre noi­set­te) opge­werkt met wat citroen­sap en ver­se peter­se­lie. Lekker!!!
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Cour­se Klas­sie­kers, Visgerechten
Cui­si­ne Klas­sie­kers, Visgerechten
Ser­vings 2 per­so­nen
Calo­ries 1171 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
 
 

voor de zeetong:

  • 2 stuks Noord­zee­ton­gen elk 600 à 700 g
  • 40 gr room­bo­ter

Voor de saus ‘meuniere’

  • 2 eet­le­pels peter­se­lie
  • sap 1/4 citroen
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen
  • 30 gr room­bo­ter

voor de aardappelen op zout:

Instructies
 

Bewerk je zeetong:

  • Indien je hele zee­tong koopt moet je hem eerst ontschubben.
    2 stuks Noordzeetongen
  • Doe dit in een gro­te plas­tic zak.
  • Schraap met een mes van ach­ter naar voor over de buik­zij­de van de tong de schub­ben eraf in de plas­tic zak.
  • Spoel dan de vis nog eens af onder koud stro­mend water en dep hem droog met wat keukenpapier.

Ontvel de zeetong.

  • Snijd de klei­ne vin­ne­tjes aan de zij­kan­ten van de zee­tong en de kop weg.
  • Spoel alle onrein­he­den weg onder koud, stro­mend water.
  • Dep droog met wat keukenpapier.

Het bakken van de zeetong.

  • Breng de sole op smaak met peper en zout, zowel de voor als de achterzijde.
    2 stuks Noord­zee­ton­gen, wat peper
  • Kleur de boter op een hoog vuur bruin in een vis­pan.
    40 gr roomboter
  • Leg de vis in de pan en laat rus­tig bakken.
  • Voeg even­tu­eel klont­jes boter toe, zodat de boter niet ver­brandt! Dit is belang­rijk omdat de boter onze saus wordt!
    40 gr roomboter
  • Kleur bei­de kan­ten van de vis bruin.
  • Neem de vis uit de pan en houd warm.

Maak de saus:

  • Zet de pan van de zee­ton­gen terug op een zacht vuur.
  • Voeg een klont­je boter toe tot ze bruist.
    50 gr roomboter
  • Neem de pan van het vuur.
  • Hak de peter­se­lie fijn.
    2 eet­le­pels peterselie
  • Breng op smaak met peper, zout, sap van een hal­ve citroen en de peterselie.
    sap 1/4 citroen, wat peper, 2 eet­le­pels peterselie
  • Leg de soles terug in de pan.

Maak de aardappelen op zout:

  • Ver­warm de oven voor op 150 °C.
  • Vul een oven­schaal met het zout.
    75 g grof zeezout
  • Was de aard­ap­pe­len met de schil en leg ze op het zout.
    400 g aardappelen
  • Prik in elke aard­ap­pel een gaat­je zodat ze niet bar­sten in de oven.
  • Plaats 40 tot 50 minu­ten in de oven (afhan­ke­lijk van de groot­te van je aardappel).
  • Con­tro­leer de gaarheid.
  • Pel de aard­ap­pe­len in een kom en plet ze met een vork.
  • Kruid de aard­ap­pel met peper, zout en wat vers gerasp­te nootmuskaat.
    wat peper, wat noot­mus­kaat
  • Voeg de boter (in klei­ne klont­jes) en een scheu­tje goe­de olijf­olie toe als de aard­ap­pel nog warm is.
    30 gr room­bo­ter, een scheu­tje olijfolie
  • Meng alles goed onder elkaar. Proef! En kruid even­tu­eel bij naar smaak.

Serveren.

  • Ser­veer de sole meu­nie­re op een bord, met geprak­te patat­jes, saus en geef er een stuk citroen bij.
  • Sma­ke­lijk!

Video

Notities

Sole Muniere

Sole meu­nie­re is een klas­siek vis­ge­recht met onze Noord­zee­tong. De naam “meu­nie­re” wil eigen­lijk zeggen“op wij­ze van de mole­naar”. Dit ver­wijst naar de berei­ding waar­mee de tong bebloemd werd alvo­rens ze te bak­ken in boter. Klas­siek wordt ze dan geser­veerd met de brui­ne boter(Beurre noi­set­te) waar­in ze gebak­ken is, opge­werkt met wat ciroen­sap en ver­se peter­se­lie. Lekker!!!


TIPS EN INFO

  • In de video hier­bo­ven laat Peter Goos­sens je exact zien hoe je deze klas­sie­ker kan bereiden.
  • Tegen­woor­dig kan je ook mak­ke­lijk de sole pan­klaar aan­ko­pen bij je vishandelaar!
  • In het ori­gi­ne­le recept wordt de zee­tong eerst bebloemd. Hier­door krijgt de vis een korst­je en is hij wat mak­ke­lij­ker om te bak­ken. Maar zoals te zien is in het recept, dit is niet per sé nodig!
  • De saus bij de vis (meu­nie­re) is eigen­lijk een beur­re noi­set­te. Let­ter­lijk ver­taald van­uit het Frans bete­kent beur­re noi­set­te ‘hazel­noot­bo­ter‘, maar eigen­lijk is het niets meer dan gebruin­de boter. De naam ‘hazel­noot­bo­ter’ valt te ver­kla­ren door de noot­ach­ti­ge smaak die beur­re noi­set­te heeft. Deze smaak heeft de boter aan het ver­hit­tings­pro­ces te dan­ken. Wan­neer je boter ver­warmt, ver­dampt het water en zul­len de eiwit­ten in de boter gaan schui­men en uit­ein­de­lijk uit­dro­gen, waar­door er brui­ne spik­kel­tjes ach­ter­blij­ven. Deze boter zorgt dan uit­ein­de­lijk voor de ultie­me smaak­sen­sa­tie in com­bi­na­tie met de vis!
  • Met dit recept wor­den er geprak­te aard­ap­pe­len geser­veerd. Gebruik hier altijd een vast­ko­ken­de aard­ap­pel voor, geen bloe­mi­ge! Maar natuur­lijk ben je vrij om hier friet­jes, kro­ket­ten, pas­ta, rijst of brood bij te ser­ve­ren. Alles kan.
  • Ook ande­re plat­vis­sen of wit­te vis­soor­ten lenen zich tot dit recept. Denk maar aan Schol of Pla­dijs, maar ook skrei of kabel­jauw kan perfect.
  • Wil je meer weten over de aan­koop en bewa­ring van ver­se vis? Klik hier!
Onze recep­ten­bun­del werd moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Dit sole meu­nie­re recept is een klas­sie­ker in onze keuken! 
Key­word klas­sie­ke Fran­se keu­ken, Klas­sie­ke recep­ten, sole muniere
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!