sole meuniere
Sole meuniere is een klassiek Frans visgerecht met onze Noordzeetong. Geserveerd met bruine boter(Beurre noisette) opgewerkt met wat citroensap en verse peterselie. Lekker!!!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
voor de zeetong:
- 2 stuks Noordzeetongen elk 600 à 700 g
- 40 gr roomboter
Voor de saus 'meuniere'
voor de aardappelen op zout:
- 75 g grof zeezout
- 400 g aardappelen vastkokend (charlotte bv.)
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
- wat nootmuskaat vers geraspt
- 50 gr roomboter
- een scheutje olijfolie van goede kwaliteit
Instructies
Bewerk je zeetong:
- Indien je hele zeetong koopt moet je hem eerst ontschubben.2 stuks Noordzeetongen
- Doe dit in een grote plastic zak.
- Schraap met een mes van achter naar voor over de buikzijde van de tong de schubben eraf in de plastic zak.
- Spoel dan de vis nog eens af onder koud stromend water en dep hem droog met wat keukenpapier.
Ontvel de zeetong.
- Snijd de kleine vinnetjes aan de zijkanten van de zeetong en de kop weg.
- Spoel alle onreinheden weg onder koud, stromend water.
- Dep droog met wat keukenpapier.
Het bakken van de zeetong.
- Breng de sole op smaak met peper en zout, zowel de voor als de achterzijde.2 stuks Noordzeetongen, wat peper
- Kleur de boter op een hoog vuur bruin in een vispan.40 gr roomboter
- Leg de vis in de pan en laat rustig bakken.
- Voeg eventueel klontjes boter toe, zodat de boter niet verbrandt! Dit is belangrijk omdat de boter onze saus wordt!40 gr roomboter
- Kleur beide kanten van de vis bruin.
- Neem de vis uit de pan en houd warm.
Maak de saus:
- Zet de pan van de zeetongen terug op een zacht vuur.
- Voeg een klontje boter toe tot ze bruist.50 gr roomboter
- Neem de pan van het vuur.
- Hak de peterselie fijn.2 eetlepels peterselie
- Breng op smaak met peper, zout, sap van een halve citroen en de peterselie.sap 1/4 citroen, wat peper, 2 eetlepels peterselie
- Leg de soles terug in de pan.
Maak de aardappelen op zout:
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Vul een ovenschaal met het zout.75 g grof zeezout
- Was de aardappelen met de schil en leg ze op het zout.400 g aardappelen
- Prik in elke aardappel een gaatje zodat ze niet barsten in de oven.
- Plaats 40 tot 50 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van je aardappel).
- Controleer de gaarheid.
- Pel de aardappelen in een kom en plet ze met een vork.
- Kruid de aardappel met peper, zout en wat vers geraspte nootmuskaat.wat peper, wat nootmuskaat
- Voeg de boter (in kleine klontjes) en een scheutje goede olijfolie toe als de aardappel nog warm is.30 gr roomboter, een scheutje olijfolie
- Meng alles goed onder elkaar. Proef! En kruid eventueel bij naar smaak.
Serveren.
- Serveer de sole meuniere op een bord, met geprakte patatjes, saus en geef er een stuk citroen bij.
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Sole Muniere
Sole meuniere is een klassiek visgerecht met onze Noordzeetong. De naam "meuniere" wil eigenlijk zeggen"op wijze van de molenaar". Dit verwijst naar de bereiding waarmee de tong bebloemd werd alvorens ze te bakken in boter. Klassiek wordt ze dan geserveerd met de bruine boter(Beurre noisette) waarin ze gebakken is, opgewerkt met wat ciroensap en verse peterselie. Lekker!!!TIPS EN INFO
- In de video hierboven laat Peter Goossens je exact zien hoe je deze klassieker kan bereiden.
- Tegenwoordig kan je ook makkelijk de sole panklaar aankopen bij je vishandelaar!
- In het originele recept wordt de zeetong eerst bebloemd. Hierdoor krijgt de vis een korstje en is hij wat makkelijker om te bakken. Maar zoals te zien is in het recept, dit is niet per sé nodig!
- De saus bij de vis (meuniere) is eigenlijk een beurre noisette. Letterlijk vertaald vanuit het Frans betekent beurre noisette ‘hazelnootboter‘, maar eigenlijk is het niets meer dan gebruinde boter. De naam ‘hazelnootboter’ valt te verklaren door de nootachtige smaak die beurre noisette heeft. Deze smaak heeft de boter aan het verhittingsproces te danken. Wanneer je boter verwarmt, verdampt het water en zullen de eiwitten in de boter gaan schuimen en uiteindelijk uitdrogen, waardoor er bruine spikkeltjes achterblijven. Deze boter zorgt dan uiteindelijk voor de ultieme smaaksensatie in combinatie met de vis!
- Met dit recept worden er geprakte aardappelen geserveerd. Gebruik hier altijd een vastkokende aardappel voor, geen bloemige! Maar natuurlijk ben je vrij om hier frietjes, kroketten, pasta, rijst of brood bij te serveren. Alles kan.
- Ook andere platvissen of witte vissoorten lenen zich tot dit recept. Denk maar aan Schol of Pladijs, maar ook skrei of kabeljauw kan perfect.
- Wil je meer weten over de aankoop en bewaring van verse vis? Klik hier!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
sole meuniere
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1171
% Daily Value*
Fat
98
g
151
%
Saturated Fat
62
g
388
%
Trans Fat
4
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
25
g
Cholesterol
259
mg
86
%
Sodium
29867
mg
1299
%
Potassium
1733
mg
50
%
Carbohydrates
70
g
23
%
Fiber
9
g
38
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
3176
IU
64
%
Vitamin C
81
mg
98
%
Calcium
98
mg
10
%
Iron
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.