Sabayon maken

Sabayon maken

Sabayon maken

Sabayon maken is uiteindelijk niet zo moeilijk, het vergt gewoon wat oefening, en vooral veel klopwerk! Origineel wordt het geserveerd met een bol vanilleijs.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 15 minutes
Course Dessert, Klassiekers
Cuisine Desserts, Frans
Servings 4 personen
Calories 71 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 5 stuks eidooier
  • 60 gr fijne suiker 5 halve eierdopjes
  • 12 cl droge witte wijn 4 halve eierdopjes
  • 6 cl Triple sec 2 halve eierdopjes (of een andere alcoholische drank naar keuze)
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • wat chocoladeschilfers als afwerking

Instructies
 

  • We gaan een klassieke sabayon maken!
  • Verzamel al de ingrediënten.
  • Begin met de eieren te scheiden. Doe de eidooiers aan 1 zijde van je conische sauspan.
    5 stuks eidooier
  • Voeg aan de andere zijde de suiker toe, onmiddellijk gevolgd door de witte wijn en de triple sec.
    60 gr fijne suiker, 12 cl droge witte wijn, 6 cl Triple sec
  • Klop nu van het vuur zo snel mogelijk alles al eens door elkaar. Je mengsel mag al gaan schuimen.
  • Zet dan je pan op een zacht vuur (tot matig, nooit hevig!) en je begint in 8-vorm te kloppen met je klopper.
  • Klop onophoudelijk, en hierbij draai je ook nog eens je pan van links naar rechts met je andere hand. De bedoeling is dat alles steeds in beweging is. Zowel je pan als het mengsel voor je sabayon.
  • Je sabayon is klaar wanneer je merkt dat hij indikt. De 8-vorm die je klopt zal zichtbaar worden.
  • Opgelet! Klop hem niet te ver, want dan heb je een omelet en zal je opnieuw moeten beginnen.
  • Je sabayon is klaar! Serveer meteen met een bolletje vanille-ijs en garneer met wat chocoladeschilfers.
    4 bolletjes vanille ijs, wat chocoladeschilfers

Video

YouTube video

Notities

Sabayon maken.

Sabayon is een klassieker in onze keuken! Met enkel 3 à 4 ingrediënten klop je het beste dessert dat ooit is uitgevonden! Het bestaat uit een luchtige en zoete custard, gemaakt van eigeel, suiker en wijn.
Sabayon maken is niet zo extreem moeilijk, enkel de vaardigheid om tot de juiste consistentie te komen kan wel wat oefening vergen.

INFO EN TIPS :

  • 1 grote vuistregel om sabayon te maken! Gebruik een conische pan en een degelijke klopper om je sabayon te kloppen! Je pan moet die gebogen rand hebben zodat je tijdens het kloppen de gehele bodem van de pan beroerd. Indien je een pan of pot zou gebruiken met rechte randen, dan zal je ei gaan aanzetten aan de randen van je pan omdat je met je klopper niet overal bijkan. Het gevolg : een sabayon die nooit egaal zal zijn, je krijgt stukjes omelet doorheen je schuim.
  • conische sauspan
    conische sauspan
  • Ook je klopper is van belang! Zorg voor een stevig exemplaar met voldoende draden. Zo klop je het best lucht in je massa en verkrijg je een beter schuim.
  • klopper
    klopper
  • Een andere regel die je zeker in acht moet nemen is wanneer je de suiker aan je eidooiers toevoegt. Probeer ze altijd gescheiden te houden tot het moment dat je begint met kloppen. Doe de suiker nooit rechtstreeks op de eidooiers. Dit zorgt ervoor dat de eigelen gaan verbranden en zo krijg je stukjes ei in je schuim. Dat willen we niet! Doe zo snel mogelijk het vocht erbij en begin met kloppen in 8-vorm.
  • Sabayon maken doe je op een zacht vuur, of "au bain marie". 
  • Het is een veelzijdig dessert dat kan worden aangepast aan je persoonlijke smaak. Je kan gebruik maken van verschillende soorten likeuren of gearomatiseerde siropen om het een unieke draai te geven. In het recept gebruiken we triple sec, maar experimenteer gerust met andere likeuren en smaken. Sabayon met cava, amaretto, champagne, kriekbier ... het kan allemaal!
  • monin siropen
    monin siropen
  • Je kan sabayon kloppen met eender welk vocht. Het hoeft niet altijd alcohol te zijn. Denk aan koffie, bouillon, fumet, sappen, ... de mogelijkheden zijn eindeloos waardoor je het niet enkel als dessert kan gebruiken, maar ook als saus bij vlees, vis of groenten. Het enige punt waar je steeds moet op letten is dat je verhoudingen vocht - eidooier kloppen! (tip : klop eens een sabayon zonder suiker en met kookvocht van asperges bij een aspergegerecht! Heerlijk!)
  • Klassiek wordt sabayon geserveerd met een bolletje vanille-ijs, of gewoon op zichzelf, maar ook met verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, frambozen, perziken of bessen is het een winnend dessert.
  • Ook andere garnituren passen bij je sabayon. Denk bijvoorbeeld aan noten, biscoff of kokosraspsel. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Waar komt sabayon vandaan?

De geschiedenis van sabayon gaat terug tot de middeleeuwen. Het oorspronkelijke recept was waarschijnlijk een mix van eidooiers en wijn, gekruid met suiker en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat.
In de loop der tijd evolueerde het recept en begon men in Italië Marsala-wijn te gebruiken bij het kloppen van de sabayon. Deze zoetere variant groeide uit tot wat in Italië bekend staat als "zabaglione".

Sabayon op voorhand maken?

Sabayon maak je niet op voorhand en klop je op het moment zelf! Waarom? Omdat je een luchtige schuimmassa klopt, en het dus belangrijk is dat de lucht in je schuim blijft. Doe je dit lang op voorhand dan blijft je sabayon niet luchtig.
Ook wil je dat een sabayon nog lichtjes warm is wanneer je hem serveert. Het is het mondgevoel en de combinatie warm-koud (met ijs) dat hem zo lekker maakt. Verknoei dit niet door je sabayon op voorhand te willen kloppen.
And last but not least...je merkt zelf dat een sabayon kloppen zeker niet lang duurt en niet zo moeilijk is. Zorg dat je ingrediënten klaar staan en gebruik de juiste materialen!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Sabayon maken is nu voor jou geen probleem meer. Je moet het eens geprobeerd hebben! Veel succes en smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Sabayon maken
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
71
% Daily Value*
Fat
 
0.5
g
1
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.2
g
Cholesterol
 
14
mg
5
%
Sodium
 
2
mg
0
%
Potassium
 
6
mg
0
%
Carbohydrates
 
16
g
5
%
Fiber
 
0.01
g
0
%
Sugar
 
16
g
18
%
Protein
 
0.2
g
0
%
Vitamin A
 
22
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
3
mg
0
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Sabayon, sabayon maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...