Asperges! Alles wat je moet weten over de koningin der groenten!

Asperges! De maand maart is bezig en dan weten we…ze zijn er weer! We moeten er snel van genieten, want het aspergeseizoen duurt niet lang. Het begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Asperges uit volle grond komen pas in de tweede helft van april op de markt. Eind juni, rond het feest van Sint-Jan (24 juni) is het seizoen afgelopen, en mogen we weer uitkijken naar een nieuw aspergeseizoen.

Wat opvallend is in de huidige markt, is dat asperges bijna het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Dit is te danken aan moderne teeltmethoden en internationale beschikbaarheid, waardoor liefhebbers van deze delicatesse niet beperkt zijn tot het traditionele seizoen. Maar laat je niet misleiden, we zijn hierin een beetje chauvinistisch. In deze blogpost willen we vooral ‘ons witte goud’ in de schijnwerpers zetten. Een seizoensproduct om trots op te zijn!

Laten we samen de wereld van asperges ontdekken en de culinaire mogelijkheden verkennen die de groente te bieden heeft.”

asperges oogsten

Wat is een asperge?

De asperge, ook wel het ‘witte goud’ genoemd, is een prachtige groente. Deze heerlijke delicatesse groeit onder de grond uit een wortelstok en wordt met de hand geoogst door ervaren telers. Het is een lange, dunne en cilindrische stengel met een witte, groene of paarse kleur, afhankelijk van de manier waarop hij wordt gekweekt.

Met zijn lange, slanke vorm en zachte textuur is de asperge een veelzijdige groente die in vele gerechten tot zijn recht komt. Of je nu kiest voor een traditionele bereiding (op z’n Vlaams bijvoorbeeld) of voor een moderne twist met kip en morieljes, de asperge blijft een ware smaaksensatie.

Kortom, de groente is een echte aanwinst voor de culinaire wereld en verdient alle lof. Geniet dus vooral, zolang het seizoen duurt!

Waar komt de asperge oorspronkelijk vandaan?

Vanuit Egypte verspreidde de teelt van asperges zich naar Griekenland en Rome, waar de asperge een populaire groente werd. In de middeleeuwen was asperge ook bekend in Europa, waar het vooral werd geteeld in kloostertuinen en door aristocratische families.

Asperges kennen hun oorsprong dus in het oude Egypte. Daar zijn bewijzen van een aspergecultuur gevonden in de piramide van Sakkara. Hier zouden asperges zijn afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een Farao. De oude Egyptenaren kweekten asperges al meer dan 2.000 jaar geleden en beschouwden het als een delicatesse vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

Door de eeuwen heen heeft de asperge zich via Italië en Frankrijk een weg door Europa gebaand, om in de 18de eeuw bij ons te aarden. De officiële Latijnse naam is Asparagus officinalis L. Het is familie van de lelie-achtigen. De oorsprong van de asperge is dus een verhaal dat al eeuwenlang wordt verteld en dat nog steeds springlevend is in onze hedendaagse keuken.

Asperges in bundel

Zijn asperges gezond?

Ja, asperges zijn gezond! De groente is rijk aan allerlei voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Zo zijn ze bijvoorbeeld een goede bron van vitamine C, wat onze weerstand versterkt en ons helpt om gezond te blijven. Daarnaast bevatten ze ook foliumzuur, wat belangrijk is voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en ons immuunsysteem.

Maar dat is nog niet alles: asperges zijn ook een goede bron van vezels, die onze spijsvertering gezond houden en ons een verzadigd gevoel geven. En omdat asperges weinig calorieën bevatten, zijn ze bovendien een uitstekende keuze als je op je gewicht wilt letten.

Kortom, asperges zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond.

Asperges – aanplanten tot oogsten.

Vooraleer we asperges kunnen klaarmaken moeten ze ook aangeplant worden. Rond half maart kan er gezaaid worden. Het jaar daarop worden de planten eerst gerooid en vervolgens keurig uitgezet in geulen. Hier worden de karakteristieke heuveltjes opgeploegd. Vanaf het vierde tot ongeveer het tiende jaar kan er volop geoogst worden. Na deze periode is de grond “uitgeput”, en is het tijd om de cyclus te herhalen.

De heuveltjes die over de aspergeplanten worden geploegd, zijn zo’n 30 centimeter hoog en zorgen ervoor dat de asperges makkelijker groeien en beter kunnen worden afgestoken. Een goed aspergebed heeft een losse structuur, bij voorkeur zand- of zavelgrond, waardoor de stengels mooi recht naar boven kunnen groeien.

Zodra er een barstje in de aarde komt, moeten de asperges geoogst worden. Dit is een arbeidsintensief proces. Als de aarde scheurt moet men met een snelle steek en speciaal mes de stengel afsteken. Meteen na de oogst wordt de sleuf met aarde gedicht en het heuveltje weer hersteld. De oogst is ook afhankelijk van het weer. Na een strenge winter, wanneer de asperges pas laat beginnen te groeien zal er dus ook minder aanbod zijn.

Support your locals!

Aspergehoeve lavrijsen

Aspergehoeve Lavrijsen teelt asperges in Herk-de-Stad. Bezoek hun website en neem een kijkje achter de schermen. Leer het productieproces en de mensen achter dit wonderbaarlijke product kennen.

Het is een familiaal bedrijf dat al heel wat jaren gepassioneerd asperges teelt. In de periode april – juni kan je volop genieten van deze heerlijke groente, en kan je bij hun terecht in de hoevewinkel of online voor uw dagverse asperges.

Asperges – Categorieën.

Asperges worden opgedeeld in verschillende categorieën op basis van hun dikte en kwaliteit. Dit is belangrijk omdat de dikte en kwaliteit van de asperge invloed hebben op de smaak en textuur van het eindresultaat.

De dikte van de asperge wordt bepaald door de diameter van de stengel. De dikste asperges worden beschouwd als de ‘AA’-klasse (20-28 mm), gevolgd door de ‘A’-klasse (16 – 20mm) en de ‘B’-klasse (12 – 16mm).

De dikte van de asperges heeft invloed op de kooktijd en de textuur van de asperge: dunnere asperges zijn bijvoorbeeld sneller gaar en hebben een zachtere textuur dan dikkere asperges.

Daarnaast worden asperges ook opgedeeld in verschillende kwaliteitscategorieën, op basis van hun uiterlijk en conditie. De hoogste kwaliteitscategorie is ‘extra’, gevolgd door ‘I’ en ‘II’. Asperges van hogere kwaliteitscategorieën hebben meestal een mooiere vorm en kleur, en zijn vrij van beschadigingen en oneffenheden.

Het is belangrijk om te weten welke categorie asperges je koopt, zodat je de juiste bereidingswijze kunt kiezen en het beste resultaat kunt behalen. Maar of je nu kiest voor de ‘AA’-klasse of de wat dunnere ‘B’-klasse, één ding is zeker: met deze heerlijke groente haal je altijd een culinaire topper in huis!

Ons advies? Ga voor de “AA”! Toch zeker indien je ze als hoofdingrediënt gaat verwerken in je gerecht.

Ga je ze verwerken als mousse, hapje of in een soep, dan kunnen de andere categorieën zeker ook dienen.

Asperge categorieën - infographic

Hoe bepaal je de versheid van asperges?

Het is vrij makkelijk om de versheid van een asperge te bepalen.

 • Ze hebben een glanzende stengel en een heldere kleur. Als ze geel of bruinachtig worden, is dat een teken dat ze niet meer vers zijn.
 • Als u de stengels zacht tegen elkaar aan wrijft, hoort u een piepend geluid.
 • Het snijvlak aan de onderzijde mag niet ingedroogd zijn. Controleer dit door met uw nagel op het vlak te drukken.
 • Gebruik uw zintuigen! Door te letten op de kleur, textuur, uiteinden en geur van asperges kun je gemakkelijk bepalen of ze nog vers zijn.

De Kleur.

Als we denken aan asperges dan gaat het bij ons vooral over de ‘witte asperges’ die als delicatesse beschouwd worden (vandaar dat je ook wel eens hoort spreken over ‘het witte goud’). In zuiderse landen staan eerder de groene asperges op het menu. Er bestaan ook paarse asperges

 • Witte – wanneer de asperges onder de grond worden geteeld en dus nooit zonlicht zien, blijven ze blank van kleur (vandaar dus de bijnaam ‘het witte goud’). Witte asperges hebben een delicate, licht-zoete smaak 
 • Groene – zij groeien boven de grond en krijgen hun groene kleur van het zonlicht. Ze hebben een sterkere en kruidigere smaak dan witte asperges, hoeven niet geschild te worden (wel even de onderkant afsnijden) en kunnen zowel rauw als bereid gegeten worden.
 • Paarse (of violet) – deze asperges zijn iets minder bekend. Ze groeien ook boven de grond en danken hun kleur aan het authocyaan pigment (biologische kleurstof die aangemaakt wordt door de asperge). Paarse asperges bevatten 20% meer suiker dan de witte en groene variant, waardoor ze logischerwijs een stuk zoeter van smaak zijn.
asperges-paars

Ode aan de Asperge

Het is een bijzondere ontmoeting tussen de culinaire kunst van de asperge en de verfijnde wereld van de poëzie. In ons streven naar de perfecte harmonie van smaken en de viering van de ‘koningin der groenten’, hebben we niet alleen het genoegen gevonden in de keuken, maar ook in de prachtige verzen van Hugo Claus.

Laat je meevoeren op een reis door de elegante wereld van de asperge, waar het gedicht “Asperges me” als een liefdevolle ode de karakteristieken en unieke smaak van deze delicatesse omarmt. De pen van Hugo Claus onthult niet alleen de culinaire aantrekkingskracht van de asperge, maar giet ook de essentie van deze lekkernij in onvergetelijke woorden.

Dompel jezelf onder in de perfecte samensmelting van smaak en poëzie, want vandaag vieren we niet alleen de asperge op ons bord, maar ook in de schijnwerpers van de literaire verbeelding.

Hoe bewaar je asperges?

Asperges zijn een heerlijke seizoensgroente die je optimaal wilt bewaren om zo lang mogelijk van hun fantastische smaak en textuur te kunnen genieten.

Het belangrijkste bij het bewaren is om ze koel en vochtig te houden. Het beste is om ze in een vochtige doek te wikkelen en in de koelkast te leggen. Zo blijven ze tot wel 3 dagen vers en knapperig.

Indien je ze langer wil bewaren, kun je ze het beste invriezen. Het is wel belangrijk om de asperges eerst te blancheren voordat je ze invriest. Dit houdt in dat je de groente kort kookt en daarna direct afkoelt in koud water. Dep ze droog met keukenpapier en stapel ze mooi naast elkaar in een afsluitbare diepvrieszak. Op deze manier blijft de smaak en textuur behouden en kun je ze tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren.

Maar…mijn eigen mening spreekt me hier tegen!

Voor mij persoonlijk is er maar 1 advies! Asperges bewaar je niet, maar bewerk je best de dag van aankoop! Ze zijn dagvers het lekkerst, en deze groente verdiend dat respect!

Hoe schil je asperges?

Asperges schillen begint met de uiteinden af te breken (of snijden). Schil ze dan van boven naar beneden met een dunschiller. Zorg dat je ze grondig schilt, want de schil is taai en niet aangenaam in de mond als je ze eet. De groene en paarse asperge hebben een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen. Van deze variant snijd of breek je gewoon het onderste gedeelte af. Onderstaande video laat het je zien.

Asperges schillen.

Hoe kook je de lekkerste asperges?

Asperges koken kan in een gewone kookpot. Dit doe je best in licht gezouten water. Bindt ze samen in bundeltjes die je samenhoudt met keukentouw en bind dat touwtje vast aan een oor van de kookpan. Zorg dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. De kopjes garen door de stoom.

Indien je over een stoomoven of pan beschikt kan je ze natuurlijk ook stomen.

Ideaal voor het koken van asperges is een hoge, smalle aspergepan. Deze bevat een inox inzet waardoor het makkelijk is om ze in het water te laten zakken, en ze er ook makkelijk uit te halen. Indien ze gaar zijn, laat ze dan op een neteldoek uitlekken.

aspergepan

Kook en gaartijd.

Het is niet zo moeilijk om asperges te koken, maar hoe lang kook je ze?

Hier is al veel over geschreven en gepubliceerd. Zoals we in een ander verhaal ook al vermelden, “des goûts et des couleurs, on ne discute pas”.

Persoonlijk heb ik ze het liefst beetgaar. Ik kook ze met een aspergepan in lichtgezouten water, breng de asperges tot het kookpunt, zet het vuur af en laat ze dan in de pan met gesloten deksel garen in het kookvocht tot ze beetgaar zijn. Voor mij werkt dit perfect!

Ik zou zeggen, probeer het uit en proef! En leer zo je persoonlijke voorkeur kennen.

Wil je er koken die diepgevroren zijn, leg ze dan gewoon in kokend water. Niet vooraf ontdooien, want dan worden ze slap.

Het bijzondere aan de groene en paarse variant is dat deze ook rauw gegeten kunnen worden. Dus alleen even wassen en een stukje van de onderzijde afsnijden. Ook kan je ze gewoon even opbakken met wat boter in een koekenpan met wat zout. Lekker!

Recepten met asperges.

De mogelijkheden hier zijn onuitputtelijk.

Als amuse, voorgerecht, hoofdschotel. De groente is zo veelzijdig. We kennen natuurlijk onze klassiekers, maar in de “moderne keuken” zijn ook pareltjes te vinden.

We sommen er hier enkele recepten met asperges op. Je kan ze terugvinden in onze receptenbundel.

De klassiekers :

In een modern jasje :

Ook in onze receptenbundel :

Aspergesoep.

Om aspergesoep te maken hou je altijd de schillen en de uiteinden van de bij. Deze kan je toevoegen aan de kippenbouillon die je gebruikt om je aspergesoep te maken.

Traditioneel maken we aspergesoep met witte asperges, maar ook de groene of paarse variant kan je gerust gebruiken om soep mee te maken.

Maak de soep wel altijd in een ruime kookpot zodat je ze makkelijk kan mixen en zeven indien dit nodig is.

Je hebt verschillende manieren om aspergesoep te maken. Gaande van een simpele aspergesoep, naar een aspergevelouté of romige aspergesoep tot een aspergeconsommé.

Aspergeroomsoep

Tips een weetjes.

 • De schillen en de ondereinden kun je bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergepuree, mousse of soep.
 • De groente leent zich uitstekend om kleine bites van te maken. Heerlijk als amuse of als hapje bij een glas witte wijn.
 • Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse variant uitermate geschikt voor verwerking in verse salades.
 • Als je ze gegeten hebt, dan krijgt je urine een speciale geur. Dat komt door het asparaginezuur. Sommige mensen kunnen die geur echter niet waarnemen, en daar kunnen ze niets aan doen: het is genetisch bepaald.

Asperges en hun ‘Geurig Geheim’.

Asparginezuur is een aminozuur dat van nature voorkomt in asperges. Het is een zwavelhoudend aminozuur en speelt een rol in verschillende biologische processen in planten en dieren. Wat interessant is, is dat asparginezuur betrokken is bij het ontstaan van de kenmerkende geur die sommige mensen waarnemen in hun urine na het eten van asperges.

Niet iedereen kan deze geur waarnemen, omdat het vermogen om de geur van asperge-gerelateerde urine op te merken genetisch bepaald is. Sommige mensen hebben het gen dat hen in staat stelt om de geur te detecteren, terwijl anderen dit gen missen en de geur niet kunnen waarnemen.

De geur ontstaat doordat het asparginezuur tijdens de spijsvertering wordt afgebroken tot verschillende verbindingen, waaronder zwavelhoudende stoffen. Deze zwavelverbindingen worden vervolgens uitgescheiden via de urine, wat resulteert in de kenmerkende geur. Het is een fascinerend aspect van het genot van asperges en de individuele variatie in waarneming ervan.

Als slot.

Ze zijn er weer, dus geniet van deze overheerlijke groente! Ze klaarmaken of koken is niet moeilijk! Ga er mee aan de slag, en probeer verschillende recepten. We hopen dat je na het lezen van dit verhaal een duidelijke kijk en inzicht hebt gekregen in deze “koningin der groenten”. Daar doen we het alleszins voor!

Heb je vragen of reacties? Die kan je onder dit bericht nalaten of contacteer ons. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Asperges! Zo lekker en zo veelzijdig! Geniet van deze geweldige groente zo lang het kan!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar indien je langst

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...