vanille ijs

vanilleijs recept - Liliesfood

vanille ijs

Vanille ijs maken is niet zo moeilijk. En uiteindelijk is het zoveel beter dan de versies die je kan vinden in de supermarkt. Dit is het recept van Bert Meeuwis, sterrenchef van restaurant 'De Slagmolen' in Opglabbeek.
5 from 2 votes
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
rusttijd 1 day
Totale tijd 1 day 50 minutes
Course Basisgerechten, Dessert
Cuisine Desserts, Klassiekers
Servings 1500 ml
Calories 2359 kcal

Ingrediënten
  

Voor het ijs:

  • 1 liter Volle Melk
  • 0,5 liter volle room van minstens 35% vetgehalte
  • 4 stuks vanillepeulen uitgeschraapt, liefst Bourbon vanille uit Madagascar.
  • 300 gr kristalsuiker
  • 12 stuks eidooiers

Instructies
 

Doe dit 1 dag op voorhand:

  • Snijd de vanillepeulen met een aardappelmesje door 2 op een snijplank, en haal het vanillemerg uit de peulen met de botte zijde van je aardappelmes.
    4 stuks vanillepeulen
    Vanille ijs - Vanillemerg uit peulen schrapen
  • Doe de vanillepeulen in een grote kookpot samen met de melk en de room.
    1 liter Volle Melk, 0,5 liter volle room, 4 stuks vanillepeulen
  • Doe in een mengkom de 12 eidooiers, en voeg er het vanillemerg samen met 300gr kristalsuiker aan toe.
    12 stuks eidooiers, 300 gr kristalsuiker
  • Van het moment dat je dit doet moet je beginnen kloppen!!!!
  • Laat de suiker niet onaangeroerd bij je eidooiers liggen, want je eidooiers zullen verbranden en je ijs gaat vol met klonters zitten! Dat willen we niet!
  • Dit moet goed geklopt worden! Het is belangrijk dat je een lichte, luchtige massa krijgt. De suiker moet volledig opgelost zijn. In keukentermen noemt men dit een "ruban", of "au ruban" kloppen. Tip : dit kan je natuurlijk ook met de mixer of keukenmachine doen!
    Ruban kloppen
  • Breng dan de melk met de room en de vanillestokken zachtjes aan de kook.
  • Als het melk/room mengsel gekookt heeft, giet dan een beetje van het warme melkmengsel bij de opgeklopte dooiers (je ruban), roer even goed door tot alles is opgelost en giet het geheel terug bij de rest van het warme melk/room-mengsel.
    Vanille ijs - gekookt mengsel bij ruban voegen
  • Zet terug op een zacht vuur en klop het mengsel los tot je een mooie binding krijgt.
  • Het liefst doe je dit met een houten lepel of een spatel. Roer en draai in het mengsel op het vuur, in acht-vorm tot je een mooie binding krijgt. Als je met je vinger een streep kan trekken op de achterkant van de spatel en de streep blijft even staan dan weet je dat je binding goed zit (in keukentermen noemt dit 'vaneren")
    ijs - vaneren
  • Laat dit niet te ver gaan en zeker niet koken! Je eidooiers zullen stollen, en je mengsel gaat schiften.
  • Indien dit gebeurt...helaas..dan zal je opnieuw moeten beginnen.
  • Laat het geheel afkoelen en zet het mengsel dan 24u in de koelkast zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen. We noemen dit ook "rijpen".

Maak je vanille ijs!

  • Draai de dag erna dan het ijs 15 à 20 minuten af in de ijsmachine (sorbetiére).
    ijs - afdraaien in machine
  • Je hebt nu zelf een superlekker vanille ijs gemaakt!

Notities

Zelf vanille ijs maken.

Vanille ijs maken is niet zo moeilijk. En uiteindelijk is het zoveel beter dan de versies die je kan vinden in de supermarkt. Dit is het recept van Bert Meeuwis, sterrenchef van restaurant 'De Slagmolen' in Opglabbeek.


Tips en info

  • Helaas heb je voor het zelf maken van vanille ijs en andere ijssoorten of sorbets een ijsmachine nodig.
  • Maar ben je een ijsliefhebber of maak je graag je eigen sorbets? Dan loont het wel.
  • Vanaf 260€ heb je wel een degelijke machine.
  • Zo’n ijsmachine is een investering, maar wel eentje die veel voordelen biedt. Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard worden.
  • Onder ijs kan je ook sorbet, parfait, granité en waterijs categoriseren. Elk hebben ze hun eigen textuur, smaak en samenstelling.
  • Verwar roomijs trouwens niet met gelato. Het schepijs zoals wij het kennen bevat minstens 10% vet door de flinke hoeveelheid room. De Italiaanse variant - gelato dus - bevat echter helemaal geen room. Bovendien gebruiken de Italianen minder eieren en meer melk en/of water in hun ijsbereiding. Het resultaat? Lichter ijs dat sneller wegsmelt in de mond.
  • Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept!
  • Naast kristalsuiker kan er trouwens ook een deel glucosestroop gebruikt worden om de optimale textuur te bekomen. Dit wordt ook meer en meer gebruikt.
  • Last but not least kan de temperatuur in je diepvriezer ook een rol spelen. -8°C is de ideale temperatuur om je ijs te bewaren en snel schepklaar te hebben.
  • Ijs maken zonder ijsmachine… Ga je de uitdaging aan om je ijs zonder machine te maken? Ga dan als volgt te werk:
    1. Giet het basismengsel in een platte bak, en zet het in de diepvriezer.
    2. Haal de bak elk halfuur (gedurende 3 uur) even uit de vriezer en roer het ijsmengsel om met een lepel.
    3. Laat je ijs ten slotte minstens 12 uur hard worden in de vriezer.
    Dit is een manier, maar het resultaat zal nooit het ijs evenaren dat je maakt in een turbine.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Zelf vanille ijs maken is zoveel beter dan de aangekochte versies uit de supermarkt!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
vanille ijs
Serving Size
 
1.5 Liter
Amount per Serving
Calories
2359
% Daily Value*
Fat
 
146
g
225
%
Saturated Fat
 
91
g
569
%
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
36
g
Cholesterol
 
548
mg
183
%
Sodium
 
358
mg
16
%
Potassium
 
1363
mg
39
%
Carbohydrates
 
243
g
81
%
Sugar
 
244
g
271
%
Protein
 
33
g
66
%
Vitamin A
 
6158
IU
123
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
1079
mg
108
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword vanille ijs, vanille ijs maken, zelf vanille ijs maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
4
Share to...