De Slagmolen…culinaire passie in de bosbeekvallei!

#My Kitchen Heroes – 10

Bert Meeuwis en Karlijn Libbrecht

De Slagmolen

De slagmolen kan U terugvinden in hartje Limburg. Temidden van een oase aan rust baten eigenaars Bert Meeuwis en Karlijn Libbrecht hun familierestaurant uit. Ondertussen al zo’n 28 jaar, goed voor 2 sterren Michelin, en een 18/20 vermelding in de GaultMillau. Bert kreeg in 2020 de vermelding van ‘Chef van het jaar”, Karlijn in 2017 “Gastvrouw van het jaar”. In 2013 werd de zaak ook nog eens bekroond met “Het mooiste terras”. De punten lopen op, en terecht! Hun Zonen Giel en Klaas vervolledigen het team, dus we zijn op weg naar nog eens vele jaren Limburgse trots!

Zelf heb ik al een paar keer mogen genieten van de gastvrijheid en culinaire geneugten die “De Slagmolen” te bieden heeft. Bert en z’n team combineren klassieke basics met de modernste technieken. Smaak met respect voor het product. Daar draait het om! De gerechten zijn ‘puur’ en bevatten ‘een spel van texturen’ dat zorgt voor vrolijke verrassingen en gerechten die elkaar opvolgen als echte schilderijen. Zo bouwen ze samen verder aan ‘hun Slagmolen’. Trouw aan de roots maar steeds vernieuwend. Zowel in het pand, op hun kaart, doorheen de provincie en verder!

De Slagmolen – geschiedenis

De slagmolen heeft alvast een rijke geschiedenis. Ze fungeerde als oliemolen waar koolzaad werd geplet tot smout, en werd voor het eerst vermeld in 1511. Tijdens de Hollandse Oorlog verviel de molen, maar ze werd in 1685 weer hersteld. Het huidige gebouw dateert van 1859. De slagmolen werd toen afgebroken, en de molenstenen staan tot op vandaag nog steeds voor de deur. Uiteindelijk werd ze hersteld als graanmolen en functioneert nog steeds. Op 1 Oktober 1994 zijn Bert en Karlijn er hun familierestaurant begonnen. De molen was toen immers eigendom van Karlijn’s vader. Hierna werd het gebouw beschermd als monument, en ook de omgeving werd als ‘beschermd dorpsgezicht’ geclassificeerd.

Bert Meeuwis

Bert is de gastheer en chef-kok van ‘De slagmolen’. Hij heeft zijn opleiding genoten in hotelschool ‘Ter duinen‘ in Koksijde, en erna zijn vakmanschap bijgeschaafd in allerlei bekende restaurants zoals ‘De Barrier’ in Houthalen, Kasteel ‘St.Paul’ in Lummen, ‘La côte Saint Jacques‘ in Frankrijk, ‘La Belle Epoque’ in Leuven, ‘Sir Anthony van Dijck’ in Antwerpen en ga zo maar verder. Ook bij collega Johan Segers, topkok en wellicht de eerste sterrenchef die ons land rijk was, heeft hij mee in de pannen geroerd.

Bert Meeuwis

Bert is een getalenteerd kok maar vooral ook een levensgenieter. In de beginjaren van ‘De Slagmolen’ was er geen personeel en deden ze alles zelf. Vier jaar later wordt hun inzet en harde werk beloond met een eerste Michelinster. In de jaren die volgen blijft Bert Meewis altijd trouw aan zijn klassieke kookstijl. Dit wordt uiteindelijk beloond met een 2e ster, wat uiteindelijk de grootste boost gegeven heeft aan hun zaak.

Karlijn Libbrecht

Karlijn is de gastvrouw van de Slagmolen. Ze had totaal geen horeca achtergrond, is afgestudeerd als graduaat orthopedagogie, en nu toch al sinds jaar en dag (samen met Bert) het gezicht van hun zaak. Getrouwd met de kok, en samen de schouders onder hun project gezet. Knap!

Mensen komen naar een restaurant om lekker te eten, maar ook om een aangenaam moment te beleven. Het ontvangen van de gasten en een juiste presentatie van de maaltijd is gewoon heel belangrijk. De beste kok heeft nood aan een gastvrouw die er ook voor zal zorgen dat mensen terugkomen! En hierin is Karlijn gewoon top!

Karlijn, Giel en Bert

De slagmolen in een nieuw kleedje

De Slagmolen - de nieuwe aanbouw

Vanaf 2 september 2021 had de familie Meeuwis hun tenten opgeslagen bij het nagelnieuwe hoofdkantoor van het logistiek bedrijf H.Essers in Genk. De zaak in Oudsbergen heeft 2 Michelin-sterren op de schouw staan, en om die status te behouden moet er regelmatig vernieuwd worden.

Het meest recente uitbreidingsproject is afgerond begin 2022. Het restaurant kreeg een volledige facelift, en werd vergroot met een nieuwe aanbouw, die subtiel is verbonden met het historische gedeelte aan de oude watermolen.

Ze hebben ervoor gekozen om de extra ruimte niet vol te stouwen met bijkomende tafels, maar er wordt ingezet op extra beleving voor de gasten. Dit uit zich in een samenspel van het klassieke pand met moderne architectuur. De glazen gevels bieden een mooi zicht op de natuur en zorgen voor een andere sfeer. Bovendien is het geheel aangekleed met enkele kunstwerken gerealiseerd door Will Beckers.

Het nieuwe menu dat vanaf de heropening gepresenteerd wordt heeft trouwens dezelfde naam gekregen als het voornaamste kunstwerk dat ten pronk staat:

“Becoming”!

Slagmolen Menu

Je kan in De Slagmolen terecht voor verschillende menu’s.

 • Het Lunchmenu, 3 of 4 gangen en respectievelijk 95,00€ of 125,00€ p/p (behalve op feestdagen),
 • Het “Slagmolen – menu’ aan 190,00€ p/p (excl.wijnen-drank),
 • Of je verkiest het nieuwe ‘Becoming’-menu aan 205,00€ p/p (excl.wijnen-drank).
Signature dishes

De slagmolen serveert al jaar en dag enkele gerechten die sinds het begin van het restaurant op de kaart staan.

 • Salade van kreeft met appel.
 • Jonge duif uit Anjou.
 • Gebakken – gegrilde tarbot.
 • Dame Blanche

Hieronder kan je een video bekijken van het Njam-kanaal. Bert en Karlijn nemen je mee in hun verhaal van De Slagmolen. De video dateert van zo’n 8 jaar geleden, maar je kan hier perfect zien, horen en voelen hoe gepassioneerd ze zijn. Echte liefde voor het vak! Bert laat je ook zien hoe hij zijn ‘signature dishes’ klaarmaakt, en verklapt hier ook zijn recept voor vanille-ijs! Top!

YouTube video
De Slagmolen – Een inkijk in het restaurant, en op de gerechten die al jaar en dag op de kaart staan.

FEESTZAAL

In 2013 vatten ze het plan op om de oude opslagschuur van ‘De Slagmolen’ te verbouwen tot feestzaal. Er was een grote vraag naar feesten, maar het restaurantgedeelte was te klein om dit te kunnen aanbieden. De verbouwing van schuur tot feestzaal, met eigen inkom, toiletten, bar en keuken biedt nu plaats aan 80 gasten (zittend aan tafel) of tot 140 gasten voor een walking dinner. Voor de inrichting ervan werd een beroep gedaan op de 25 jaar lange ervaring in interieurarchitectuur van Pascal Segers van PAS Interieur uit Dilsen-Stokkem. Door zijn unieke architectuur en indeling is de sfeervolle feestzaal van de Slagmolen geschikt voor elke gelegenheid. Van droomhuwelijk tot verjaardagfeest, meetings en events. Deze schitterende locatie is van alle comfort voorzien om onvergetelijke herinneringen te creëren.

De Slagmolen - feestzaal

GASTENVERBLIJF

Ook hebben Bert en Karlijn een B&B voorzien!

Geniet na een culinaire avond van het gastenverblijf dat op wandelafstand ligt van het restaurant. Vier kamers staan ter beschikking van de gasten. Afgewerkt met hoogwaardige materialen, ingericht en voorzien van alle hedendaags comfort. Bij ‘De Slagmolen’ combineren ze ultieme rust met luxe en verwennerij. De Prijzen liggen tussen de 195,00€ en 225,00€.

 • Prijzen zijn per nacht per kamer en incl. gebruik minibar en ontbijt
 • Gratis wifi, gratis parking
 • Huisdieren en roken niet toegelaten!
 • Inchecken tussen 15u & 19u
 • Uitchecken voor 11u

Hun kamers kunnen enkel telefonisch gereserveerd worden:

T. 089 85 48 88 

De Slagmolen - kamer B&B

Toekomstperspectief

De Slagmolen - Bert, Giel en Klaas

De slagmolen zal ook verder uitbreiden. In het Bilzens kasteel “Edelhof” zullen zonen ‘Klaas en Giel’ een 2de zaak starten die gepland is om tegen de zomer van 2023 de deuren te openen.

Het concept is om een bistro uit te bouwen tot gastronomisch goed, “Bistronomie” als het ware. Op de eerste verdieping zal je kunnen genieten van een fusie tussen gastronomie en gezellig tafelen. Je kan er terecht voor een betere zakenlunch, maar ook gewoon een heerlijk avondje uit. Kwaliteit en streekproducten staan centraal, net als in de slagmolen.

Op het gelijkvloers komt een trendy bar met twee grote terrassen, en tot slot is er ook nog de ambitie om in de authentieke gewelfde kelders iets met wijnbeleving te doen.

Wie weet krijgt de provincie Limburg wel een nieuwe sterrenlocatie bij op de kaart?!

Tot slot…

Als tweesterrenchef in onze provincie zijn Bert Meewis en Karlijn Libbrecht de vaandeldragers van de Limburgse gastronomie. Zij lokken fijnproevers van heinde en ver, maar bedienen iedere gast in “De Slagmolen” met dezelfde passie en liefde voor hun vak. Kwaliteit en eenvoud staan centraal.

Bert, je hedendaagse maar toch ‘Klassieke’ keuken blijft me boeien! En Karlijn, we hopen dat je nog vele jaren de gastvrouw mag zijn in jullie restaurant, en dat je glimlach nog vele gasten mag verwelkomen!

Vanuit ons meest oprechte gevoel….We salute u!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...