Mosselen natuur

Mosselen natuur

Mosselen natuur

Mosselen natuur! Klaargemaakt op klassieke wijze. Puur en eenvoudig. Zo zijn ze nog steeds het lekkerst!
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 35 minutes
Course Belgisch, Hoofdgerechten, mosselgerechten
Cuisine Belgisch, Klassiekers, Schaal en Schelpdieren, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 627 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 4 kg mosselen
  • wat verse peterselie (krul of blad, wat je verkiest)
  • 4 uien
  • 4 takjes tijm
  • 2 stengels bleekselder met blad
  • 80 gr gezouten roomboter
  • wat peper liefst van de molen
  • 1 scheutje water

Instructies
 

  • We maken mosselen natuur!

Maak je mosselen proper!

  • Doe je aangekochte mosselen in koud gezouten water in de gootsteen (Ze sterven in zoet water).
  • Spoel ze heel kort een paar keer door.
  • Controleer elke mossel appart op dat de schelp nog gesloten is. (Ja! Stuk per stuk!)
  • Mosselen die blijven openstaan, of waarvan de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
  • Neem elke mossel eens vast en knijp ze zacht tussen duim en wijsvinger.
  • Mosselen die niet meer goed zijn, of eventueel nog slib of zand bevatten zullen snel breken.
  • Gooi ook deze exemplaren weg. (Je wil immers niet dat er zand tussen je uiteindelijke bereiding zit.)
  • Haal ook eventueel de kokkels en ander vuil van de schelp met een aardappelmesje.
  • Spoel de mosselen nog een 2de en 3e keer onder koud stromend water.
  • Laat mosselen dus nooit in gewoon koud water liggen want dan sterven ze!

Versnijd je mosselgroenten!

  • Dit mag redelijk fijn gesneden zijn!
  • Snijd selder en peterselie in fijnere stukjes.
  • De uien snijd je in dunne ringen.

Mosselen koken

  • Vul de bodem van je mosselpot met de gesneden selder, ui en peterselie.
  • Rits de blaadjes van een takje tijm en voeg toe aan je groenten.
  • Vul de pot met je mosselen.
  • Neem je pepermolen en geef een paar goede draaien bovenop je mosselen.
  • Voeg een scheut water toe! (Zo heb je genoeg jus!)
  • Zet je pan op het vuur met deksel.
  • Kook de mosselen 1 keer op! (Als het kookvocht naar boven komt tegen je deksel is het goed!)
  • Haal het deksel van de pot, en schud je mosselen op zodat groenten en mosselen gemend zijn. (Doe dit met een keukenhanddoek zodat je jezelf niet verbrand.)
  • Zet de pot met deksel terug op het vuur!
  • Kook opnieuw kort 1 keer op.
  • Haal van het vuur!
  • Leg een klontje gezouten roomboter van 20gr bovenop je mosselen en zet je deksel even terug op de mosselen zodat de boter kan smelten over de mosselen. (Opgelet, zet je mosselen niet meer terug op het vuur! We willen geen rubber!)
  • Schud de mosselpot nog eens op.
  • Haal het deksel van je pot.
  • Je mosselen 'natuur' zijn klaar!
  • Serveer met mosselsaus, frieten of brood. En natuurlijk een goed glas bier!

Notities

Mosselen natuur!

Mosselen natuur! Ze zijn er weer en het liefst heb ik ze zo simpel mogelijk! Proef de pure smaak! Een mossel hoeft geen tierlantijntjes! Wat niet wil zeggen dat ze anders bereid niet lekker kunnen zijn, maar het product op zich is gewoon al top!

INFO EN TIPS

  • Was en controleer je mosselen grondig! Dit is eigenlijk het meeste werk, maar tevens ook het belangrijkste. Niemand wil een slechte, dode of zandmossel in de pot. Dan is je hele pot om zeep!
  • Vele recepten voegen look en witte wijn standaard toe voor het bereiden van 'mosselen natuur'. Voor mij gaat dit niet op. Natuur is natuur, en de mossel hoeft geen witte wijn of look om puur te eten.
  • Mosselen kan je op verschillende manieren bereiden. 'Mosselen natuur' zoals hier is puur en heerlijk van smaak, maar ook in de pan, met look of room, witte wijn of zelf op z'n Thaïs zijn ze heerlijk. Je kan ze ook verwerken in andere gerechten zoals een risotto.
  • Meestal gebruiken we de Zeeuwse mosselen, maar heb je de Franse tegenhanger als eens geprobeerd? Klein maar fijn en bomvol smaak....De BOUCHOT mossel. Een aanrader!
  • Wil je mosselen met witte wijn? Simpel, vervang de scheut water door een scheut droge witte wijn.
  • Mosselen met look? Leg 2 gesnipperde teentjes look bij de groenten!
  • Gooi het mosselvocht (het kookvocht) niet weg! Je kan er een heerlijk mosselsoepje van maken, waarin je eventueel overgebleven mosselen kan in verwerken.
  • Het recept voor onze mosselsaus kan je hier vinden!
  • Wil je meer weten over de mossel? Klik hier!

Welke wijn bij mosselen?

Voor een meer uitgebreide uitleg over welke wijn bij mosselen verwijzen we je naar ons verhaal over de mossel. Maar een topwijn die wij enorm graag drinken bij onze mosselen is de Reserve Chardonnay 2019. Je kan hem vinden bij onze partner Vivino.
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Mosselen natuur! Lekkernij uit Zeeland!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Mosselen natuur
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
627
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
12
g
75
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
186
mg
62
%
Sodium
 
1592
mg
69
%
Potassium
 
1805
mg
52
%
Carbohydrates
 
29
g
10
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
62
g
124
%
Vitamin A
 
1368
IU
27
%
Vitamin C
 
51
mg
62
%
Calcium
 
167
mg
17
%
Iron
 
21
mg
117
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword mosselen natuur
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...