Bouchot mossel – risotto met saffraan

Bouchot mossel risotto met saffraan

Bouchot mossel - risotto met saffraan

Een recept voor risotto met Bouchot mosselen voor een perfect huwelijk tussen de Italiaanse en Normandische gastronomie.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Hoofdschotels, mosselgerechten, Visgerechten
Cuisine Schaal en Schelpdieren
Servings 4 personen
Calories 536 kcal

Materiaal en benodigdheden

MOA braadpan met deksel
2 braadpannen - met deksel
kaasrasp
1 kaasrasp - om de parmezaanse kaas te raspen

Ingrediënten
  

Als afwerking

  • wat verse fijne kruiden (peterselie, bieslook, basilicum, koriander, wat je maar vekiest...)

Instructies
 

  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Houd 1 gesnipperde sjalot appart voor de risotto.
  • Bak de overige sjalot in olijfolie zonder te kleuren in een braadpan.
  • Voeg de witte wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de schoongemaakte mosselen toe en bak ze afgedekt in de pan tot ze openen.
  • Zeef het sap met een fijne zeef en hou de mosselen appart.

Voor de risotto

  • Verhit 1 eetlepel olie in de braadpan en stoof de gesnipperde sjalot.
  • Giet de arborio-rijst erin, roer door, en voeg de saffraan toe. (Tip : Je kan de saffraan ook toevoegen aan de bouillon voor een betere kleurverdeling.)
  • Giet een lepel goed gekruide bouillon en het kookvocht van de bouchot mosselen bij de rijst.
  • Kook de rijst op een zacht vuur, zonder te stoppen met roeren met een spatel.
  • Voeg de rest van de bouillon beetje bij beetje toe zodat de rijst hem absorbeert en dit tot je korrel gaar is!
  • Proef regelmatig, tot je overtuigd bent van de gaarheid van je risotto.
  • Schep er de 2 eetlepels créme fraiche door.
  • Zo krijg je de romige textuur van een risotto.
  • Voeg de mosselen toe, maar houd wat mosselen in de schelp over als garnituur op je risotto.
  • Rasp er wat parmezaan over en roer voorzichtig door.
  • Kruid met peper en zout naar smaak. Proef!
  • Schep op een bord en werk af met wat bouchot mosselen in de schelp, en strooi er wat vers gesnipperde kruiden over naar keuze.
  • Je risotto met saffraan en bouchot mosselen is klaar! Serveer onmiddellijk!

Notities

Bouchot mossel - risotto met saffraan

Een recept voor risotto met Bouchot mosselen voor een perfect huwelijk tussen de Italiaanse en Normandische gastronomie.

TIPS EN INFO

Bouchot mossel - ILLE-ET-VILAINE, France
Bouchot mossel - ILLE-ET-VILAINE, France
  • Moules de Bouchot de la Baie du Mont-Saint-Michel zijn verse mosselen van de soort Mytilus edulis, die worden gekweekt op de hoge houten palen die in het water zijn geplaatst in de baai van Mont-Saint-Michel tussen de regio's Ille et Vilaine en Manche in Frankrijk.
  • De mosselen hebben een harde, zwarte schelp en groot, oranje vlees aan de binnenkant. Het is een van de gastronomische juweeltjes van de streek, die sinds 1954 wordt gekweekt, en vandaag de dag een fascinerende 270 kilometer mossellijnen telt. Het seizoen waarin ze worden geoogst loopt van juli tot februari.
  • Het vlees is delicaat zacht en romig, met een textuur die smelt in de mond. Deze mosselen worden het best gegeten met witte wijn en geselecteerde kruiden, in risotto's of romige sauzen.
  • Meer weten over de Bouchot mossel? Klik hier!
  • Natuurlijk kan je dit gerecht ook maken met de gekende Zeeuwse mosselen.

Wat is de beste rijst voor risotto?

In ons recept, en over het algemeen gebruiken we om risotto te maken "Arborio - rijst". Arborio-rijst is over het algemeen de beste rijst voor risotto. Deze rijst heeft een hoog zetmeelgehalte, waardoor het de karakteristieke romige textuur van risotto geeft wanneer het wordt gekookt. Andere soorten rijst, zoals Carnaroli of Vialone Nano, worden ook vaak gebruikt voor risotto en geven vergelijkbare resultaten. Het belangrijkste is om rijst te kiezen die veel zetmeel bevat, zodat je een romige en smeuïge risotto krijgt.
arborio risotto rijst
arborio risotto rijst

Saffraan in risotto.

Saffraan wordt vaak gebruikt in risotto. Het voegt niet alleen een aangename smaak toe aan de risotto, maar ook een mooie gele kleur. Meestal wordt een kleine hoeveelheid saffraan opgelost in een beetje warme bouillon en vervolgens toegevoegd aan de risotto tijdens het kookproces. Dit zorgt ervoor dat de smaak en kleur gelijkmatig verdeeld worden door de hele risotto.
saffraan
saffraan
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Bouchot mosselen met risotto en saffraan. Heerlijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Bouchot mossel - risotto met saffraan
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
536
% Daily Value*
Fat
 
13
g
20
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
66
mg
22
%
Sodium
 
1166
mg
51
%
Potassium
 
778
mg
22
%
Carbohydrates
 
67
g
22
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
33
g
66
%
Vitamin A
 
437
IU
9
%
Vitamin C
 
11
mg
13
%
Calcium
 
265
mg
27
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword bouchot mossel, risotto, saffraan
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...