Bouchot mossel — risotto met saffraan

Bouchot mossel risotto met saffraan

Bouchot mossel — risotto met saffraan

Een recept voor risot­to met Bou­chot mos­se­len voor een per­fect huwe­lijk tus­sen de Ita­li­aan­se en Nor­man­di­sche gastronomie.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 40 mins
Cour­se Hoofd­scho­tels, mos­sel­ge­rech­ten, Visgerechten
Cui­si­ne Schaal en Schelpdieren
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 536 kcal

Materiaal — Benodigdheden

MOA braadpan met deksel
2 braad­pan­nen met dek­sel
kaasrasp
1 kaas­rasp om de par­me­zaan­se kaas te raspen

Ingrediënten
  

Als afwerking

  • wat ver­se fij­ne krui­den (peter­se­lie, bies­look, basi­li­cum, kori­an­der, wat je maar vekiest…)

Instructies
 

Voor de risotto

  • Ver­hit 1 eet­le­pel olie in de braad­pan en stoof de gesnip­per­de sjalot.
  • Giet de arbo­rio-rijst erin, roer door, en voeg de saf­fraan toe. (Tip : Je kan de saf­fraan ook toe­voe­gen aan de bouil­lon voor een bete­re kleurverdeling.)
  • Giet een lepel goed gekrui­de bouil­lon en het kook­vocht van de bou­chot mos­se­len bij de rijst.
  • Kook de rijst op een zacht vuur, zon­der te stop­pen met roe­ren met een spa­tel.
  • Voeg de rest van de bouil­lon beet­je bij beet­je toe zodat de rijst hem absor­beert en dit tot je kor­rel gaar is!
  • Proef regel­ma­tig, tot je over­tuigd bent van de gaar­heid van je risotto.
  • Schep er de 2 eet­le­pels cré­me frai­che door.
  • Zo krijg je de romi­ge tex­tuur van een risotto.
  • Voeg de mos­se­len toe, maar houd wat mos­se­len in de schelp over als gar­ni­tuur op je risotto.
  • Rasp er wat par­me­zaan over en roer voor­zich­tig door.
  • Kruid met peper en zout naar smaak. Proef!
  • Schep op een bord en werk af met wat bou­chot mos­se­len in de schelp, en strooi er wat vers gesnip­per­de krui­den over naar keuze.
  • Je risot­to met saf­fraan en bou­chot mos­se­len is klaar! Ser­veer onmiddellijk!

Notities

Bouchot mossel — risotto met saffraan

Een recept voor risot­to met Bou­chot mos­se­len voor een per­fect huwe­lijk tus­sen de Ita­li­aan­se en Nor­man­di­sche gastronomie.

TIPS EN INFO

Bouchot mossel - ILLE-ET-VILAINE, France
Bou­chot mos­sel — ILLE-ET-VILAINE, France
  • Mou­les de Bou­chot de la Baie du Mont-Saint-Michel zijn ver­se mos­se­len van de soort Myti­lus edu­lis, die wor­den gekweekt op de hoge hou­ten palen die in het water zijn geplaatst in de baai van Mont-Saint-Michel tus­sen de regio’s Ille et Vilai­ne en Man­che in Frankrijk.
  • De mos­se­len heb­ben een har­de, zwar­te schelp en groot, oran­je vlees aan de bin­nen­kant. Het is een van de gas­tro­no­mi­sche juweel­tjes van de streek, die sinds 1954 wordt gekweekt, en van­daag de dag een fas­ci­ne­ren­de 270 kilo­me­ter mos­sel­lij­nen telt. Het sei­zoen waar­in ze wor­den geoogst loopt van juli tot februari.
  • Het vlees is deli­caat zacht en romig, met een tex­tuur die smelt in de mond. Deze mos­se­len wor­den het best gege­ten met wit­te wijn en gese­lec­teer­de krui­den, in risotto’s of romi­ge sauzen.
  • Meer weten over de Bou­chot mos­sel? Klik hier!
  • Natuur­lijk kan je dit gerecht ook maken met de geken­de Zeeuw­se mos­se­len.

Wat is de beste rijst voor risotto?

In ons recept, en over het alge­meen gebrui­ken we om risot­to te maken “Arbo­rio — rijst”. Arbo­rio-rijst is over het alge­meen de bes­te rijst voor risot­to. Deze rijst heeft een hoog zet­meel­ge­hal­te, waar­door het de karak­te­ris­tie­ke romi­ge tex­tuur van risot­to geeft wan­neer het wordt gekookt. Ande­re soor­ten rijst, zoals Car­naro­li of Via­lo­ne Nano, wor­den ook vaak gebruikt voor risot­to en geven ver­ge­lijk­ba­re resul­ta­ten. Het belang­rijk­ste is om rijst te kie­zen die veel zet­meel bevat, zodat je een romi­ge en smeu­ï­ge risot­to krijgt.
arborio risotto rijst
arbo­rio risot­to rijst

Saffraan in risotto.

Saf­fraan wordt vaak gebruikt in risot­to. Het voegt niet alleen een aan­ge­na­me smaak toe aan de risot­to, maar ook een mooie gele kleur. Meest­al wordt een klei­ne hoe­veel­heid saf­fraan opge­lost in een beet­je war­me bouil­lon en ver­vol­gens toe­ge­voegd aan de risot­to tij­dens het kook­pro­ces. Dit zorgt ervoor dat de smaak en kleur gelijk­ma­tig ver­deeld wor­den door de hele risotto.
saffraan
saf­fraan
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Bou­chot mos­se­len met risot­to en saf­fraan. Heerlijk!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Bou­chot mos­sel — risot­to met saffraan
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
536
% Dai­ly Value*
Fat
 
13
g
20
%
Satu­ra­ted Fat
 
5
g
31
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
2
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
4
g
Cho­les­te­rol
 
66
mg
22
%
Sodi­um
 
1166
mg
51
%
Pot­as­si­um
 
778
mg
22
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
67
g
22
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
4
g
4
%
Pro­tein
 
33
g
66
%
Vita­min A
 
437
IU
9
%
Vita­min C
 
11
mg
13
%
Cal­ci­um
 
265
mg
27
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word bou­chot mos­sel, risot­to, saffraan
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!