Mosselen kuisen.
Mosselen kuisen is eenvoudig met onze handige gids. Leer hoe je mosselen grondig schoonmaakt voor een veilig en smakelijk gerecht. Volg onze tips voor de beste resultaten.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kg mosselen
Instructies
- We gaan mosselen kuisen!
- Doe je aangekochte mosselen in koud gezouten water in de gootsteen (Ze sterven in zoet water).
- Spoel ze heel kort een paar keer door.
- Controleer elke mossel appart op dat de schelp nog gesloten is.
- Mosselen die blijven openstaan, of waarvan de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
- Neem elke mossel eens vast en knijp ze zacht tussen duim en wijsvinger. Mosselen die niet meer goed zijn, of eventueel nog slib of zand bevatten zullen snel breken. Gooi ook deze exemplaren weg. (Je wil immers niet dat er zand tussen je uiteindelijke bereiding zit.)
- Haal ook eventueel de kokkels en ander vuil van de schelp met een aardappelmesje.
- Spoel de mosselen nog een 2de en 3e keer.
- Spoel ze door in je gootsteen, en spoel ze nog eens snel af onder koud stromend water.
- Je mosselen zijn gekuist.
- Ze zijn klaar voor verdere verwerking.
RECEPT VIDEO
Notities
Mosselen Kuisen: De Ultieme Gids voor Perfecte Mosselen!
Mosselen zijn een heerlijke Belgische delicatesse, maar het juist schoonmaken is essentieel voor de smaak en veiligheid. In deze gids leer je stap voor stap hoe je mosselen perfect kunt kuisen en bereiden.INFO en TIPS :
- Een smakelijk gerecht met mosselen begint met het kuisen van je mosselen! Neem er de tijd voor en doe het grondig! Je uiteindelijke bereiding zal er wel bij varen!
- Laat dus mosselen nooit in gewoon kraantjeswater liggen, dan sterven ze.
- Doe dus steeds een ruime hoeveelheid zout in je water waneer je mosselen gaat schoonmaken. De bedoeling is eigenlijk dat je het zeewater, waarin ze gegroeid zijn, gaat nabootsen. Wanneer je ze een uur in dit zoutwater laat liggen zullen ze zelf vuil en andere resten gaan uitspuwen. Het zijn immers levende weekdieren.
- Je kan de mosselen gerust enkele uren van tevoren kuisen. Bewaar ze dan in een open bak in je koelkast tot je ze gaat verwerken. Bewaar ze nooit in water!
Weetjes :
- Belgen eten gemiddeld 5,5 kg mosselen per jaar
- 100 gram mosselen bevat 70 kcal en 10,5 gram eiwit
- 20% van de mosselen wordt niet goed gekuisd
- In België wordt jaarlijks 10 miljoen kg mosselen gekuisd.
Mosselen Bereiden: Klassieke Recepten.
Nu je mosselen proper zijn, is het tijd om ze te bereiden. Hier zijn enkele klassieke Belgische recepten:Mosselen Natuur
Een eenvoudig maar heerlijk recept voor Mosselen Natuur. Perfect voor beginners!Mosselen Lookroom
Voor liefhebbers van knoflook is er Mosselen Lookroom, een romige variatie op de klassieker.Thaise Mosselen
Wil je iets exotisch? Probeer dan eens Thaise Mosselen met kokosmelk en rode curry.Tips voor het Serveren van Mosselen
Mosselen zijn niet compleet zonder de juiste bijgerechten en dranken. Hier zijn enkele suggesties:Frietjes
10-12 frietjes per persoon, knapperig gebakken. Voor de perfecte frietjes bij je mosselen, overweeg een goede friteuse.Brood
Vers stokbrood of volkorenbrood, apart geserveerdBelgisch Bier
Fris pilsje of stevig tripel-bier in een breed glasWitte Wijn
Droge wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc in een smal glasEetgewoonten en Etiquette
In België hebben we enkele unieke gewoontes bij het eten van mosselen:- Gebruik een lege mosselschelp als 'pincet' om andere mosselen uit hun schelp te halen.
- Leg lege schelpen in een aparte kom of aan de zijkant van je bord.
- Dip je frietjes gerust in de mosselsaus!
- Het kookvocht van je mosselen gooi je niet zomaar weg! Maak er eens een lekker mosselsoepje van!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Mosselen kuisen.
Amount per Serving
Calories
439
% Daily Value*
Fat
11
g
17
%
Saturated Fat
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
3
g
Cholesterol
143
mg
48
%
Sodium
1459
mg
63
%
Potassium
1632
mg
47
%
Carbohydrates
19
g
6
%
Protein
61
g
122
%
Vitamin A
816
IU
16
%
Vitamin C
41
mg
50
%
Calcium
133
mg
13
%
Iron
20
mg
111
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Top!