Spareribs traag garen in de oven! Heerlijk!

Spareribs! All time BBQ favoriet, maar ook gegaard in de oven kan dit stuk vlees ons als Belg enorm bekoren. Het is het meest verkochte stuk vlees tijdens de zomermaanden, en als je ze gaat bereiden volgens ons recept ga je ze nooit nog anders willen! Beloofd!

De sleutel to succes met spareribs is tijd! Het vlees met de nodige zorg voorbereiden en langzaam bakken is het geheim voor ribben waarvan het vlees van het bot valt. Sommige mensen denken dat je het garen moet overlaten aan de “pit of bbq masters”. Ik bewijs je het tegendeel!

Trouwens, 95% van de tijd die nodig is, is achterover leunen en ontspannen terwijl de ribbetjes traag garen in de oven.

Aan de slag!

spareribs

Welk vlees zijn Spareribs?

Spareribs zijn de vlezige ribben die uit de buik van het varken worden gesneden. Ze zijn niet altijd even populair geweest want vroeger waren spareribs namelijk niet meer dan een restproduct van het varken. Veel bot, weinig vlees. En dat wou niemand! Ondertussen weten we wel beter en wereldwijd is het vlees een ‘hit’. Het bot geeft niet alleen heel veel smaak af, maar leent zich ook bijzonder goed voor een gelijkmatige garing van het vlees.

Niet elke streng ribben zijn overigens spareribs zoals wij ze kennen. De meest gekende spareribs hier in België zijn de lende-ribben. In Amerika bekend als ‘Baby Back ribs’. Een andere variant die bij ons veel gebruikt wordt zijn de ‘st. Louis Style ribs’. Spareribs uit het buikgedeelte met meer vlees, maar ze hebben wel een stevigere vleesstructuur.

Ook het ras is bepalend voor smaak, structuur en vetgehalte van je vlees. Het meest gekende en gebruikte ras is het LIVAR – varken. Met dit ras zit je meestal ook safe. Sappig vlees, bomvol smaak en ook niet te vet. Een varkensras zoals het Iberico varken geeft heel smaakvolle ribben maar bevat veel meer vet. Ieder z’n smaak natuurlijk. Ik ga altijd voor ‘baby back ribs’ van het Livar varken.

Welk vlees zijn spareribs

Spareribs voorbereiden is essentieel!

Wanneer we spareribs traag willen garen in de oven zodat het vlees van het bot valt is de voorbereiding van het stuk vlees essentieel!

Spoel om te beginnen de spareribs af onder de kraan om alle losse deeltjes, botsplinters en gruis te verwijderen! Dep de spareribs droog met keukenpapier, en snijd met een scherp mes al het overtollige vet en kleine loshangende stukjes vlees weg.

Het allerbelangrijkste klusje dat je moet doen is het verwijderen van het membraan. Het witte vlies dat aan de onderzijde van de ribben hangt. Het is meestal een lastige klus, maar echt wel nodig voor het eindresultaat! Het best doe je dit door de botte kant van een gewoon mes tussen het vlies en het bot aan de dikke zijde van de sparerib te wurmen. Heb je dit eenmaal voor elkaar, trek het vlies dan van de botten in de richting van het smalle deel. Dit gaat het best met een stuk keukenpapier.

Een beeld zegt meer dan woorden! Hieronder kan je een filmpje zien dat exact laat zien wat ik bedoel!

YouTube video
Spareribs voorbereiden.

Het kruiden van spareribs

Het kruiden van spareribs wordt meestal gedaan met een ‘rub‘. Een rub is niet meer dan een mengeling van droge kruiden die uiteindelijk smaak moeten geven aan je vlees. Het aanbod aan voorgeprepareerde ‘rubs‘ is tegenwoordig enorm, maar niets houdt je tegen om zelf je eigen ‘rub’ te maken.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en het komt allemaal neer op je persoonlijke voorkeur en smaak. Een algemene basis voor een rub bestaat uit gelijke delen zout en grove zwarte peper, gemengd met andere kruiden zoals korianderzaad, selderijzout, uiengranulaat, knoflookgranulaat, oregano, tijm en meestal wat paprikapoeder voor de kleur.

De keuze is aan jou!

Dry-rub voor spareribs

Saus of lak.

Uiteindelijk heb je dan ook een saus nodig om je spareribs af te lakken en die heerlijk gekarameliseerde toplaag te krijgen. Dit geeft je ribben extra smaak en maakt ze onweerstaanbaar lekker!

Wij gebruiken hier altijd onze zelfgemaakte BBQ-saus. Voor ons is deze saus perfect, maar ze is ook de ideale basis om verder af te werken, of aan te passen naar je eigen voorkeur.

Indien je ze pittiger wil kan je chilipoeder toevoegen, wil je ze zoeter dan is suikersiroop een goed idee. Enkel wat toevoegen aan de saus en klaar!

Beide recepten zijn gemaakt op 15 minuten of minder, en supersimpel! Je kan ze terugvinden in onze receptenbundel of klik hieronder op de link. Print ze af en je kan ermee aan de slag!

BBQ-saus-maken

Spareribs bereiden.

Spareribs bereiden kan op wel honderd manieren. De BBQ of ‘smoker‘ is een veel gebruikt hulpmiddel, maar om het wat makkelijker te maken gebruik ik vaak de oven. Zeker om ze te garen. Daarna kan je de ribben afgrillen in de oven, of op de BBQ. Het is maar wat je verkiest.

Indien je ze in de oven gaart is het easy-peasy. Gaar je ze op de bbq dan zal je er tijd en energie moeten insteken. Vooral het op de juiste temperatuur houden van je bbq vergt moeite en skills! Over het garen in de oven kan je verder in het verhaal meer vinden, eerst een beter inzicht op het grillen met de BBQ.

Zelf ben ik absoluut geen BBQ-expert! Grillen en roken is een kunst op zich en heeft wel wat oefening nodig om je te kunnen ontplooien tot een grill-master. Wel heb ik weet van technieken en een beetje de ‘know how’. Hieronder kan je 1 van de meest gebruikte methodes vinden voor traag gegaarde ribbetjes met behulp van een BBQ.

De 3-2-1 methode met de smoker – BBQ.

De 3-2-1 methode verwijst naar de techniek die wordt gebruikt om spareribs traag te garen, zodat ze hun smaak ontwikkelen zonder uit te drogen. Eerst worden de ribben 3 uur op lage temperatuur gerookt. Daarna worden ze in folie gewikkeld en gedurende 2 uur gestoomd. Tot slot worden ze ingesmeerd met een saus of glazuur en nog 1 uur gegrild. Elke fase van de 3-2-1 methode dient een ander doel.

  • De “3” in deze methode is de eerste 3 uur waarbij de spareribs direct op het rooster liggen en de rooksmaak van het hout opnemen dat wordt gebruikt. Laat de deur van de bbq dicht tijdens deze stap en zorg ervoor dat de warmte zo constant mogelijk blijft en net onder de 100°C. Zo verdampt het vocht niet, maar gaan de vetten in het vlees wel smelten (Vet in vlees smelt bij een temperatuur van 55°C). Ook is dit de manier om goed de rokerige smaak op te nemen.
  • De “2” is waar de ribben mals worden. Als de eerste 3 uur voorbij zijn, wikkel je elk ribstuk in een groot stuk aluminiumfolie. Sluit de folie rond elk rack van ribben en leg de gewikkelde ribben terug op het rooster voor 2 uur. Het doel is om langzaam de interne temperatuur te verhogen en het collageen en de spiervezels in de ribben af te breken. Zo worden ze lekker sappig.
  • De “1” in deze methode staat voor het laatste uur in het garen van de ribben. Als de “2” klaar is, haalt u de in folie gewikkelde ribben uit de rookoven, verwijdert u de folie en legt u de ribben terug op het rooster, gelakt in een saus of glazuur naar keuze. Zo krijg je de beste traag gegaarde ribbetjes op een BBQ!
smoker bbq

Spareribs uit de oven.

Dit is de makkelijke manier! En het resultaat mag er absoluut zijn! Je hebt enkel wat voorbereidend werk en vooral ‘tijd’ nodig!

Wat je ook kan doen is de spareribs bereiden op deze manier, enkel voor de laatste stap kan je ze ook grillen op de BBQ.

Heb je bijvoorbeeld een BBQ gepland met wat vrienden of familie? Laat je ribbetjes traag garen in de oven (tot de laatste stap), laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar ze dan in de koelkast tot je ze afwerkt op je BBQ. Lak ze met je BBQ saus en gril ze dan nog even af! Makkelijk toch!?

Ons recept.

spareribs oven

Spareribs traag garen in de oven!

Spareribs! All time BBQ favoriet, maar ook gegaard in de oven kan dit stuk vlees ons als Belg enorm bekoren. Dit is een recept waarmee je zal watertanden! Ribbetjes traag garen in de oven tot het vlees van het bot valt. Heerlijk!
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 4 hours
Totale tijd 4 hours 20 minutes
Course Hoofdgerechten
Cuisine Amerikaans, Grill gerechten
Servings 4 personen
Calories 2534 kcal

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We gaan ribbetjes traag garen in de oven!
  • Verwarm de oven voor op 130°C.
  • Bekleed 2 bakplaten of braadsledes met aluminiumfolie.
  • Verwijder het witte vlies aan de achterkant van de ribben. Schuif gewoon je vingers rond de zijkant om het los te maken en scheur het er zo af. Gebruik wat keukenpapier voor een betere grip als het glad is
    4 racks spareribs
  • Dit is een essentiële stap!!!! Sla dit niet over indien je een topresultaat wil!
  • Roer in een kommetje de ingrediënten voor de 'rub' door elkaar.
    1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl mosterdpoeder
  • Wrijf dit mengsel royaal over de buitenkant van de ribben. Zowel de voor als de achterzijde smeer je in.
  • Leg de gekruide ribben in een enkele laag op de voorbereide bakplaat of braadslee.
  • Dek de plaat of braadslede goed af met aluminiumfolie. (Goed afdekken is belangrijk! De ribben moeten eigenlijk wat gaan stomen in het vocht dat ze zelf loslaten! Zorg dus dat je folie goed afsluit voor je het als pakket in je oven schuift!)
  • Bak de ribben 3 tot 4 uur in de voorverwarmde oven op 130°C tot ze gaar zijn.
  • Opgelet. Deze tijd varieert en hangt af van de werking van je oven en van de dikte van je spareribs. Controleer het vlees af en toe.
  • Haal de ribbetjes uit de oven en verwijder de aluminiumfolie.
  • Zet je oven nu op de grillstand!
  • Bestrijk de ribbetjes met barbecuesaus d.m.v. een keukenborsteltje.
    wat barbecuesaus
  • Plaats de bakplaat of braadslede terug in de oven.
  • Bak ze 3-5 minuten onder de grill tot de barbecuesaus begint te borrelen en te karamelliseren.
  • Je spareribs uit de oven zijn klaar! Lak ze eventueel nog eens af met wat BBQ saus.
  • Serveer op een houten bord voor een authentieke uitstraling. Geef er frieten, rijst, puree met prei, gratin of brood bij.
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Spareribs uit de oven, zo zacht dat het vlees van het bot valt!

Spareribs! All time BBQ favoriet, maar ook gegaard in de oven kan dit stuk vlees ons als Belg enorm bekoren. Dit is een recept waarmee je zal watertanden! Kruidig en malse ribben waarvan het vlees van het bot valt. Heerlijk!

INFO EN TIPS :

  • De belangrijkste stap bij het zelf bereiden van spareribs is het verwijderen van het membraan. Het witte vlies onderaan de rack ribben. Indien je dit niet verwijderd zal het samentrekken, zorgen dat het vlees niet door en door sappig wordt en bij het eten blijf je erop kauwen! Verwijderen dus!
  • Om de spareribs af te lakken gebruiken we onze eigen BBQ-saus. Nu, smaken verschillen, dus niets houdt je tegen om een andere saus of mengeling te gebruiken om dit proces af te werken. Misschien hou je van heel zoete spareribs, of net niet, misschien mag het allemaal wat pittiger…Onze saus is een goede basis. Je kan haar afwerken zoals je wil. Wil je haar pittiger, voeg wat chilipoeder toe. Zoeter? Dan is wat Suikersiroop de oplossing.
  • Meer weten over spareribs?

Rub voor spareribs.

Zoals je merkt maken we graag onze rub zelf. Helemaal niet zo moeilijk om te doen en het voordeel eraan is dat je zelf wat kan experimenteren met de samenstelling. Zorg voor een gelijke verdeling van peper en zout die je aanvult met kruiden naar keuze. Zo kan je er weinig aan mis doen.
Heb je nu geen zin om zelf je kruidenmengeling of rub te maken voor je spareribs dan zijn er tegenwoordig ook mengelingen in de handel verkrijgbaar die evenzeer zeer lekker zijn.
Dry rub spareribs
Dry rub spareribs
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Spareribs uit de oven. Zo zacht en sappig dat het vlees van het bot valt! Probeer het en laat ons weten wat je er van vond!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Spareribs traag garen in de oven!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
2534
% Daily Value*
Fat
 
213
g
328
%
Saturated Fat
 
69
g
431
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
36
g
Monounsaturated Fat
 
78
g
Cholesterol
 
728
mg
243
%
Sodium
 
1329
mg
58
%
Potassium
 
2267
mg
65
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
0.3
g
0
%
Protein
 
141
g
282
%
Vitamin A
 
877
IU
18
%
Vitamin C
 
0.2
mg
0
%
Calcium
 
147
mg
15
%
Iron
 
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword spareribs, spareribs oven, spareribs uit de oven
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

Ik hoop dat je zin in al dit lekkers ondertussen aangewakkerd is. Je weet nu perfect hoe je de lekkerste spareribs op je bord kan toveren. Koop dus niet meer van die voorgekookte of voorverpakte ribben! Neem je tijd, ga bij je slager de juiste spareribs halen, onbewerkt en onbehandeld, en ga er zelf mee aan de slag!

Niet twijfelen, begin er maar aan!

Ben je ook een liefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan, geef ons dikke “like” en deel het bericht!

Heb je zelf een recept voor spareribs? Of een BBQ-saus? Zou je dit willen delen met ons en onze lezers? Voeg het dan hier toe!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op TikTok, Facebook, Pinterest, youtube en Instagram voor alle laatste updates.

2 reacties op “Spareribs traag garen in de oven! Heerlijk!”

  1. Ik wil de Spareribs graag eerst in de oven garen. Op welke temperatuur die ik dit het beste en hoe lang ongeveer. Moeten deze ook in zilverpapier gewikkeld worden?
    De dag nadien zou ik ze op de bbq willen leggen. Hoe lang hou ik ze op de bbq en welke temperatuur ongeveer? We hebben een gasbbq.
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Hallo, alvast dank voor je reactie! Je gaart de ribben op 130°C gedurende 3 tot 4 uur in een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Zorg er steeds voor dat het witte membraan (vlies) van de ribben verwijderd is. Dit kan een lastig karweitje zijn maar de stap is essentieel! De tijd hangt af van je oven, dit moet je even controleren. Zelf zou ik na 3 uur eens controleren. De bedoeling is dat het vlees zo van je ribben komt (mals). Is dit nog niet het geval, dan laat je ze nog even langer garen. Zover je eerste stap.
      Erna leg je ze dus voor een nacht of meer in je koelkast waarmee je ribben door en door koud zullen zijn. Haal ze goed op tijd uit je koeling alvorens je ze gaat afgrillen. Zo komt het vlees terug op kamertemperatuur. Breng ze op smaak met een heerlijke bbqsaus (https://liliesfood.be/recept/bbq-saus-maken) en grill ze dan af op je gasbarbecue. Hier zijn stappen die je kunt volgen:
      Stel je gasbarbecue in op een middelhoog tot hoog vuur. Dit zorgt voor een gemiddelde grilltemperatuur die de spareribs gelijkmatig gaar maakt zonder ze te verbranden. De exacte temperatuur kan variëren afhankelijk van het type gasbarbecue dat je hebt, maar over het algemeen kun je de branders op ongeveer 180-200°C instellen.
      Het is belangrijk om de barbecue goed voor te verwarmen voordat je de spareribs erop legt.
      Terwijl de barbecue opwarmt, kun je de bbqsaus voorbereiden of een kant-en-klare saus gebruiken.
      Lak je spareribs met de bbqsaus. Gebruik een kwast om de saus gelijkmatig over de ribben te verdelen. Zorg ervoor dat je alle zijden van de ribben bedekt.
      Leg de spareribs op de voorverwarmde gasbarbecue. Plaats ze op het grillrooster met het bot naar beneden. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
      Sluit het deksel van de barbecue en laat de spareribs ongeveer 5-10 minuten grillen. Open het deksel regelmatig om de ribben te controleren. De bedoeling is om de saus te karameliseren zodat de ribben een mooie glans krijgen.
      Indien je een vleesthermometer hebt, de interne temperatuur van het vlees moet rond de 70-75°C zijn voor een sappige en malse textuur.
      Zodra de spareribs gaar zijn, haal je ze van de barbecue.
      Laat ze een paar minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Dit helpt om de sappen in het vlees te behouden.
      Nu ben je helemaal klaar! Geniet van je maaltijd en veel plezier met barbecueën!
      Ons volledig recept met video en extra uitleg kan je terugvinden via deze link : https://liliesfood.be/spareribs/

      Beantwoorden

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
63
Share to...