
BBQ saus maken.
Zelf een heerlijk BBQ saus maken is niet zo moeilijk als je zou denken. Zuur, zoet en pit in een saus. Heerlijk bij kip, varkensvlees, pulled pork of burgers. Ook om spareribs af te lakken is deze saus een winnaar!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gr tomatenketchup
- 4 el witte wijnazijn
- 5 el bruine suiker
- 2 el siroop (peren of appelsiroop, maar rietsuikersiroop kan ook)
- 3 el honing
- 2 el maïsolie
- 1 el worcestershiresaus
- ½ el mosterdpoeder (gebruik een tl echte mosterd indien je dit niet hebt)
- ½ el zwarte peper van de molen
- 1 el gerookt paprikapoeder (of gewoon paprikapoeder)
Optionele toevoegingen
- 1 el vers citroensap (voor wat meer zuur)
- 1 tl zeezout (extra zout)
- 1 tl sriracha (maakt het pittiger/spicy)
- 1 tl knoflookgranulaat (geeft een looksmaak)
Instructies
- We gaan zelf BBQ saus maken!
- Meng alle ingrediënten in een middelgrote sauspan op middelhoog vuur.300 gr tomatenketchup, 4 el witte wijnazijn, 5 el bruine suiker, 2 el siroop, 3 el honing, 2 el maïsolie, 1 el worcestershiresaus, 1/2 el mosterdpoeder, 1/2 el zwarte peper, 1 el gerookt paprikapoeder
- Optioneel kan je op dit moment nog wat andere kruiden of smaken toevoegen naar je eigen smaak.1 el vers citroensap, 1 tl zeezout, 1 tl sriracha, 1 tl knoflookgranulaat
- Breng de saus al roerend aan de kook met een klopper of spatel.
- Zet het vuur dan laag en laat de BBQ saus 10 minuutjes inkoken.
- Dit zorgt voor een intense smaak en zal de saus ook indikken.
- Je BBQ saus is klaar.
- Gebruik onmiddellijk, of laat afkoelen en bewaar tot een maand in een goed afgesloten weckpot in de koelkast.
RECEPT VIDEO

Notities
Zelf je BBQ saus maken!
Maak je BBQ compleet met deze zelfgemaakte BBQ-saus, eenvoudig te bereiden en vol van smaak. Deze saus is perfect voor het marineren van vlees of als dip. Bewaar hem in een glazen weckpot voor een authentieke presentatie en langere houdbaarheid. Volg ons recept via stap-voor-stap instructies en tips om je saus te perfectioneren.
Wat is de beste bbq saus?
De beste bbq saus die maak je zelf! Je merkt dat het absoluut niet zo moeilijk is om ze te maken. Zo weet je immers ook wat er in je saus zit! Ons recept is een basissaus! Voel je vrij om aan de slag te gaan met andere ingrediënten indien je dit zou verkiezen.Mosterdpoeder.
In ons recept gebruiken we mosterdpoeder. Dit wordt gemaakt van gemalen mosterdzaadjes, die afkomstig zijn van een mosterdplant. Het poeder heeft een scherpe, prikkelende smaak en wordt vaak gebruikt in marinades, dressings, sauzen en als smaakmaker in vleesgerechten. Het grote voordeel van mosterdpoeder ten opzichte van mosterd uit een potje, is dat je zelf de intensiteit van de mosterdsmaak kunt bepalen. Dit door simpelweg meer of minder mosterdpoeder toe te voegen aan een gerecht. Mosterdpoeder is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, online en in speciaalzaken of ook via onze link hier. Het wordt vaak verkocht in kleine potjes en is relatief goedkoop. Het is een handig ingrediënt om in huis te hebben als je graag kookt en experimenteert met smaken.
Gerookt paprikapoeder.
Gerookt paprikapoeder of pimentón, is een heerlijk en veelzijdig ingrediënt dat steeds populairder wordt in de keuken. (pimentón de la véra is hiervan een heel gekend merk!)

INFO EN TIPS :
- U zult merken dat de saus een beetje naar azijn ruikt als hij in de pan pruttelt, maar de azijngeur en -smaak worden mooi zachter als de saus afkoelt.
- Laat de saus altijd volledig afkoelen alvorens de weckpot af te sluiten en in de koeling te plaatsen. Indien je dit niet doet zal er condensvorming optreden waardoor je saus kan gaan schimmelen in je koelkast.
Bewaar je zelfgemaakte sauzen, dips en confituur in deze handige glazen weckpotjes. Ideaal voor portiecontrole en langdurige versheid. - Indien je de BBQ saus wil gebruiken wanneer hij koud is, laat hem dan minstens op kamertemperatuur komen, of warm het even op. Doe dit zeker indien je spareribs of ander vlees ermee gaat lakken.
- Meer weten over Spareribs? Keuze, bewerken en bereiden?
Spareribs traag garen in de oven! Heerlijk!Spare ribs! All time BBQ favoriet, maar ook gegaard in de oven kan dit stuk vlees ons als Belg enorm bekoren. Het is het meest verkochte stuk vlees tijdens de zomermaanden, en als je ze gaat bereiden volgens ons recept ga je ze nooit nog anders willen! Beloofd!
- In het recept zie je optionele toevoegingen. Je kan zelf het recept wat aanpassen naargelang je eigen smaak.
- Let op! Eénmaal de pot terug geopend, wanneer hij uit de koelkast komt, gebruik hem dan binnen een week!
- Het is makkelijker om de saus te bewaren in kleinere weckpotjes, zo open je maar een hoeveelheid die je telkens kan opwerken.



Voedingswaarde :
Nutrition Facts
BBQ saus maken.
Serving Size
500 ml
Amount per Serving
Calories
1500
% Daily Value*
Fat
0.1
g
0
%
Saturated Fat
0.01
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.02
g
Monounsaturated Fat
0.04
g
Cholesterol
0.003
mg
0
%
Sodium
11
mg
0
%
Potassium
3
mg
0
%
Carbohydrates
0.5
g
0
%
Fiber
0.01
g
0
%
Sugar
0.4
g
0
%
Protein
0.01
g
0
%
Vitamin A
10
IU
0
%
Vitamin C
0.04
mg
0
%
Calcium
0.2
mg
0
%
Iron
0.01
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Dankjewel Yvonne voor deze reactie! Het doet ons deugd om te horen dat jullie het recept gebruiken en er tevreden van zijn! Veel kookplezier!
Het is een lekker en makkelijk recept! Klaar in een handomdraai.
Zelf had ik 2 in plaats van 1 eetlepel knoflookpoeder toegevoegd en nog een eetlepel gemberpoeder. Omdat ik geen citroen meer had heb ik in plaats daarvan limoensap gebruikt.
Dus je kunt met de basis inderdaad variëren.