Prei puree
Puree met prei! Bloemige aardappelen in samenspel met verse prei en bieslook.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 8 stuks aardappelen bloemige, groot
- 1 stengel prei vers
- 1 el bieslook vers
- 30 gr gezouten roomboter
- 1 eidooier
- 1 scheutje room
- wat peper naar smaak
- wat zout
- wat nootmuskaat
Instructies
- We maken prei puree!
- Plaats de boter uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt en zacht wordt.30 gr gezouten roomboter
- Schil de aardappelen met je dunschiller en snijd ze kleiner in gelijke stukken met een aardappelmesje!8 stuks aardappelen
- Dit is belangrijk! Mix geen kleine en grote stukken aardappel!
- Snijd het groen voor 3/4 van de prei af. (gooi dit niet weg!)1 stengel prei
- Snijd de prei overlangs door, en was onder koud stromend water.
- Snij de prei fijn.
- Doe de aardappelen in een kookpot met gezouten water.
- Breng aan de kook en laat gedurende een achttal minuten koken.
- Voeg de gesneden prei toe.
- Laat nog zo'n tien minuten koken tot de aardappelen volledig gaar zijn.
- Check dit! Laat je aardappelen niet overgaar worden!
- Giet de aardappelen en de prei af in een vergiet.
- Laat goed uitlekken.
- Doe dan terug in de kookpot en droog nog even op het vuur.
- Haal indien gedroogd van het vuur en laat even rusten.
- Snijd ondertussen de bieslook fijn met een vlijmscherp mes. Meng deze dan met de zachte boter.1 el bieslook
- Pureer de aardappelen en de prei met een pureestamper.
- Voeg nu een scheutje room, 1 eidooier en de malse boter met bieslook toe.1 eidooier, 1 scheutje room
- Pureer alles nog eens goed met je stamper.
- Kruid met peper van de molen, vers gemalen nootmuskaat en zout naar smaak.wat peper, wat zout, wat nootmuskaat
- Meng alles grondig onder elkaar.
- Uw prei puree is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Prei Puree
Puree met prei, bloemige aardappelen in samenspel met verse prei en verse bieslook.INFO EN TIPS
- Voor puree gebruik je steeds bloemige aardappelen!
- Zorg steeds dat je aardappelen in stukken snijd van dezelfde grootte. Anders zal een deel van je aardappelen overgaar zijn waardoor deze water beginnen op te slorpen. Als resultaat krijg je dan een waterige puree en dat willen we niet!
- Pureer altijd je aardappelen alvorens iets toe te voegen. Zo heb je zicht op de consistentie van je puree. Dit hangt af van de aardappelsoort en hoe lang je ze gekookt hebt. Erna kan je dan de andere ingrediënten toevoegen om je puree smeuïg te maken en af te kruiden.
- Gebruik altijd nootmuskaat(noten) die je zelf raspt. Koop geen gemalen nootmuskaat in potjes. De smaak is zoveel beter!
- Dit is een basisrecept! Laat het je niet tegenhouden om te experimenteren, of de Prei puree verder af te werken met bijvoorbeeld wat gestoofde ui of sjalot, of voeg eventueel wat uitgebakken spekjes toe.
- Deze puree gaat altijd goed samen met vis, maar ook met worst, kotelet, varkenshaasje, ... je kan er alle richtingen mee uit. In samenspel met een bruine vleessaus is dit oh zo lekker!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Prei puree
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
457
% Daily Value*
Fat
8
g
12
%
Saturated Fat
4
g
25
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
2
g
Cholesterol
65
mg
22
%
Sodium
96
mg
4
%
Potassium
1982
mg
57
%
Carbohydrates
89
g
30
%
Fiber
11
g
46
%
Sugar
7
g
8
%
Protein
11
g
22
%
Vitamin A
1939
IU
39
%
Vitamin C
96
mg
116
%
Calcium
118
mg
12
%
Iron
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.