Thaise zoetzure scampi.
Thaise zoetzure scampi is geliefd vanwege de frisse en levendige smaken. Het biedt een harmonieuze mix van zoet, zuur en pittig, waardoor het een ware smaaksensatie is. Makkelijk te bereiden in een mum van tijd.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de gebakken rijst :
- 2 el arachideolie
- 3 eieren
- 300 gr rijst gekookt en gekoeld
- wat zout
- ½ tl sesamolie
Voor de zoetzure saus :
- 3 el vissaus
- 2 el appelazijn
- 2 el oestersaus
- 2 el tomatenketchup
- 3 el kristalsuiker
- 120 ml kippenbouillon optioneel
- 2 tl maïszetmeel maïzena
- 2 el water
De groenten :
- 4 teentjes knoflook grof gehakt
- ½ ui gesneden
- 2 rode uien gesneden
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 100 gr verse ananas
- 3 lente-uitjes
- 1 rode chili peper
Overig :
- 500 gr garnalen gepeld en ontdaan van hun darmkanaal
- 2 el arachideolie
Instructies
- We maken Thaise zoetzure scampi!
- Zorg ervoor dat je scampi gepeld zijn en ontdaan van het darmkanaal.
- De rijst voor je gebakken rijst moet gestoomd en minstens een nacht gekoeld zijn in je koelkast.
Bereid je groenten voor.
- Ontdoe je komkommer van de uiteinden, snijd doormidden en verwijder de zaadlijst. Snij hem dan in blokjes.
- Doe hetzelfde voor de paprika en de chilipeper.
- Maak je uien proper en versnijd ze in grovere ringen.
- Maak de knoflookteentjes proper en leg ze klaar om te persen in je lookpers.
- Versnijd je lente-ui in grovere ringetjes.
- Maak je ananas proper en versnijd hem in hapklare brokjes.
De Thaise zoetzure saus.
- Voeg 3 el vissaus, 2 el appelazijn, 2 el oestersaus, 2 el tomatenketchup en 3 el kristalsuiker samen in een kom of glas en meng het geheel tot de suiker is opgelost. (optioneel kan je hier de kippenbouillon aan toevoegen indien je graag meer saus in je gerecht hebt. - Zie INFO EN TIPS hieronder.)
- Proef! En stel eventueel de smaak bij naar je eigen voorkeur.
Bak de rijst.
- Zet een wokpan op je vuur, warm hem op en voeg een el arachideolie toe.
- Breek ondertussen 3 eieren in een kom en meng ze door elkaar.
- Bak je ei aan in de wok en verdeel het wat in stukken met een spatel.
- Schuif opzij en voeg opnieuw een el arachideolie toe.
- Doe de gestoomde, gekoelde rijst bij in je wok en roerbak het geheel.
- Roerbak nog heel kort even door en doe de gebakken rijst dan in een kom.
De Thaise zoetzure scampi.
- Veeg je wok proper, zet opnieuw op je vuur, maak hem goed heet en voeg een el arachideolie toe.
- Doe de gesneden ui in je wok en roer hem even door.
- Knijp je knoflookteentjes uit in je lookpers en voeg toe aan je wok. Roerbak het geheel kort.
- Neem dan je paprika, komkommer en chilipeper en wok alles even door elkaar. Doe dit niet te lang! Je groenten mogen niet doorgaar worden want dan krijg je een pap. We willen nog een 'bite' aan de groenten.
- Als laatste voeg je nu de blokjes ananas toe. Wok opnieuw alles door elkaar.
- Overgiet nu dit geheel op hoog vuur met je saus, en roerbak opnieuw voor een minuutje.
- Maak een mengeling van 2 tl maïszetmeel en 2 el water en voeg dit toe aan je wok.
- Laat het geheel een half minuutje goed doorkoken, dit zal ervoor zorgen dat je saus indikt.
- Voeg dan de scampi toe aan je gerecht en meng ze onder je saus en groenten.
- Laat dit alles al roerend gaar worden. Veel tijd neemt dit niet in beslag. Roerbak tot je scampi net gaar zijn.
- Voeg dan als afwerking je lente-ui toe en meng.
- Je Thaise zoetzure scampi is klaar!
- Serveer onmiddellijk met je gebakken rijst op een voorverwarmd bord of in een serveerkom.
RECEPT VIDEO
Notities
Thaise zoetzure scampi.
Dit is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Thaise keuken. Het combineert de smaken van zoet, zuur en een vleugje pit op een verrukkelijke manier.INFO EN TIPS :
- De kippenbouillon die in het recept gebruikt wordt bij de saus is optioneel! Indien je liever hebt dat je uiteindelijke zoetzure scampi echt meer saus bevat, dan gebruik je het wel. Zelf doen we dit niet omdat de smaak van het gerecht dan intenser is. De zoetzure scampi in combinatie met de gebakken rijst bevat voor ons meer dan genoeg smeuïgheid. Toch zijn er veel mensen die liever wat meer saus hebben. Gebruik dan de kippenbouillon, maar hou er rekening mee dat dit je gerecht van smaak wat afvlakt. Natuurlijk kan je de smaak altijd bijstellen. Doe al de ingrediënten voor je saus in een kom of glas, meng goed en PROEF! Stel bij indien nodig.
- Voor onze gebakken rijst gebruik ik altijd wat sesamolie om deze af te werken. Dit accentueert de gebakken, zelfs rokerige smaak aan de rijst. Let wel, ik voeg hem altijd pas toe net voor de rijst klaar is met bakken. Indien je de olie zou gebruiken om de rijst in te wokken dan zal de olie een bittere smaak geven aan je gerecht, en dat willen we niet.
- Gebruik best verse ananas. Indien je dit niet dadelijk ter beschikking hebt zou je ananas uit blik kunnen gebruiken, maar let dan wel op dat het de zoet-zuur balans van je gerecht niet uit evenwicht brengt. De ingeblikte ananas zit meestal in suikersiroop en is dus al meestal veel zoeter van smaak.
- We gebruiken hier een kleiner formaat van scampi. Ze zijn gepeld en ontdaan van hun darmkanaal. Meestal raden we je aan om een maat 16/20 of 13/15 te gebruiken, maar mits we de scampi in het gerecht niet bakken, maar rechtstreeks laten meegaren met de groenten en de saus kiezen we dus voor een maatje kleiner. Zo zijn ze sneller gaar. Maar het staat je natuurlijk vrij om grotere exemplaren te gebruiken.
- Je kan ze dan appart bakken (of zelfs frituren) om ze erna aan je groenten en saus toe te voegen.
- Wil je meer weten over "de scampi"?
- Fan van de Thaise keuken? Probeer dan zeker ook eens "Pad thai", Thaise rode curry, Thaise kipsaté of Kip cashew.
- Het mag duidelijk zijn dat ik zelf een zwak heb voor de Thaise keuken. De combinatie van smaken, het exotische gevoel dat er mee gepaard gaat, de eenvoud, de balans van smaken. Ook enkele van mijn "Kitchen Heroes" zijn Thai. Zo kan je ons eerbetoon terugvinden in onze bijpassende rubriek. "Jay Fai" en "Jet Tila" zijn keukenchefs waarvoor we een grote waardering hebben.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt om deze 'zoetzure saus' te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Thaise zoetzure scampi.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
494
% Daily Value*
Fat
20
g
31
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
11
g
Cholesterol
281
mg
94
%
Sodium
2204
mg
96
%
Potassium
703
mg
20
%
Carbohydrates
51
g
17
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
19
g
21
%
Protein
27
g
54
%
Vitamin A
1643
IU
33
%
Vitamin C
77
mg
93
%
Calcium
152
mg
15
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.