Thaise zoetzure scampi.

Thaise zoetzure scampi

Thaise zoetzure scampi.

Thai­se zoet­zu­re scam­pi is geliefd van­we­ge de fris­se en leven­di­ge sma­ken. Het biedt een har­mo­ni­eu­ze mix van zoet, zuur en pit­tig, waar­door het een ware smaak­sen­sa­tie is. Mak­ke­lijk te berei­den in een mum van tijd.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minu­tes
Cook Time 10 minu­tes
Total Time 25 minu­tes
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, rijst­ge­rech­ten, zeevruchten
Cui­si­ne Klas­sie­kers, Oosters
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 494 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de gebakken rijst :

Voor de zoetzure saus :

De groenten :

  • 4 teen­tjes knof­look grof gehakt
  • ½ ui gesne­den
  • 2 rode uien gesne­den
  • 1 rode papri­ka
  • 1 kom­kom­mer
  • 100 gr ver­se ananas
  • 3 len­te-uitjes
  • 1 rode chi­li peper

Overig :

Instructies
 

  • We maken Thai­se zoet­zu­re scampi!
  • Zorg ervoor dat je scam­pi gepeld zijn en ont­daan van het darmkanaal.
  • De rijst voor je gebak­ken rijst moet gestoomd en min­stens een nacht gekoeld zijn in je koelkast.

Bereid je groenten voor.

  • Ont­doe je kom­kom­mer van de uit­ein­den, snijd door­mid­den en ver­wij­der de zaad­lijst. Snij hem dan in blokjes.
  • Doe het­zelf­de voor de papri­ka en de chilipeper.
  • Maak je uien pro­per en ver­snijd ze in gro­ve­re ringen.
  • Maak de knof­look­teen­tjes pro­per en leg ze klaar om te per­sen in je look­pers.
  • Ver­snijd je len­te-ui in gro­ve­re ringetjes.
  • Maak je ana­nas pro­per en ver­snijd hem in hap­kla­re brokjes.

De Thaise zoetzure saus.

  • Voeg 3 el vis­saus, 2 el appel­azijn, 2 el oes­ter­saus, 2 el toma­ten­ket­chup en 3 el kris­tal­sui­ker samen in een kom of glas en meng het geheel tot de sui­ker is opge­lost. (opti­o­neel kan je hier de kip­pen­bouil­lon aan toe­voe­gen indien je graag meer saus in je gerecht hebt. — Zie INFO EN TIPS hieronder.)
  • Proef! En stel even­tu­eel de smaak bij naar je eigen voorkeur. 

Bak de rijst.

  • Zet een wok­pan op je vuur, warm hem op en voeg een el ara­chi­de­olie toe.
  • Breek onder­tus­sen 3 eie­ren in een kom en meng ze door elkaar.
  • Bak je ei aan in de wok en ver­deel het wat in stuk­ken met een spa­tel.
  • Schuif opzij en voeg opnieuw een el ara­chi­de­olie toe.
  • Doe de gestoom­de, gekoel­de rijst bij in je wok en roer­bak het geheel.
  • Kruid af met wat zout, en spren­kel er wat drup­pels sesam­olie over.
  • Roer­bak nog heel kort even door en doe de gebak­ken rijst dan in een kom.

De Thaise zoetzure scampi.

  • Veeg je wok pro­per, zet opnieuw op je vuur, maak hem goed heet en voeg een el ara­chi­de­olie toe.
  • Doe de gesne­den ui in je wok en roer hem even door.
  • Knijp je knof­look­teen­tjes uit in je look­pers en voeg toe aan je wok. Roer­bak het geheel kort.
  • Neem dan je papri­ka, kom­kom­mer en chi­li­pe­per en wok alles even door elkaar. Doe dit niet te lang! Je groen­ten mogen niet door­gaar wor­den want dan krijg je een pap. We wil­len nog een ‘bite’ aan de groenten.
  • Als laat­ste voeg je nu de blok­jes ana­nas toe. Wok opnieuw alles door elkaar.
  • Over­giet nu dit geheel op hoog vuur met je saus, en roer­bak opnieuw voor een minuutje.
  • Maak een men­ge­ling van 2 tl maïs­zet­meel en 2 el water en voeg dit toe aan je wok.
  • Laat het geheel een half minuut­je goed door­ko­ken, dit zal ervoor zor­gen dat je saus indikt.
  • Voeg dan de scam­pi toe aan je gerecht en meng ze onder je saus en groenten.
  • Laat dit alles al roe­rend gaar wor­den. Veel tijd neemt dit niet in beslag. Roer­bak tot je scam­pi net gaar zijn.
  • Voeg dan als afwer­king je len­te-ui toe en meng.
  • Je Thai­se zoet­zu­re scam­pi is klaar! 
  • Ser­veer onmid­del­lijk met je gebak­ken rijst op een voor­ver­warmd bord of in een ser­veer­kom.

Video

Notities

Thaise zoetzure scampi.

Dit is een heer­lijk gerecht dat zijn oor­sprong vindt in de Thai­se keu­ken. Het com­bi­neert de sma­ken van zoet, zuur en een vleug­je pit op een ver­ruk­ke­lij­ke manier.

INFO EN TIPS : 

  • De kip­pen­bouil­lon die in het recept gebruikt wordt bij de saus is opti­o­neel! Indien je lie­ver hebt dat je uit­ein­de­lij­ke zoet­zu­re scam­pi echt meer saus bevat, dan gebruik je het wel. Zelf doen we dit niet omdat de smaak van het gerecht dan inten­ser is. De zoet­zu­re scam­pi in com­bi­na­tie met de gebak­ken rijst bevat voor ons meer dan genoeg smeu­ïg­heid. Toch zijn er veel men­sen die lie­ver wat meer saus heb­ben. Gebruik dan de kip­pen­bouil­lon, maar hou er reke­ning mee dat dit je gerecht van smaak wat afvlakt. Natuur­lijk kan je de smaak altijd bij­stel­len. Doe al de ingre­di­ën­ten voor je saus in een kom of glas, meng goed en PROEF! Stel bij indien nodig.
  • Voor onze gebak­ken rijst gebruik ik altijd wat sesam­olie om deze af te wer­ken. Dit accen­tu­eert de gebak­ken, zelfs roke­ri­ge smaak aan de rijst. Let wel, ik voeg hem altijd pas toe net voor de rijst klaar is met bak­ken. Indien je de olie zou gebrui­ken om de rijst in te wok­ken dan zal de olie een bit­te­re smaak geven aan je gerecht, en dat wil­len we niet.
  • sesamolie
    sesam­olie
  • Gebruik best ver­se ana­nas. Indien je dit niet dade­lijk ter beschik­king hebt zou je ana­nas uit blik kun­nen gebrui­ken, maar let dan wel op dat het de zoet-zuur balans van je gerecht niet uit even­wicht brengt. De inge­blik­te ana­nas zit meest­al in sui­ker­si­roop en is dus al meest­al veel zoe­ter van smaak.
  • We gebrui­ken hier een klei­ner for­maat van scam­pi. Ze zijn gepeld en ont­daan van hun darm­ka­naal. Meest­al raden we je aan om een maat 16/20 of 13/15 te gebrui­ken, maar mits we de scam­pi in het gerecht niet bak­ken, maar recht­streeks laten mee­ga­ren met de groen­ten en de saus kie­zen we dus voor een maatje klei­ner. Zo zijn ze snel­ler gaar. Maar het staat je natuur­lijk vrij om gro­te­re exem­pla­ren te gebruiken. 
  • Je kan ze dan appart bak­ken (of zelfs fri­tu­ren) om ze erna aan je groen­ten en saus toe te voegen.
  • Wil je meer weten over “de scam­pi”?
  • Fan van de Thai­se keu­ken? Pro­beer dan zeker ook eens “Pad thai”, Thai­se rode cur­ry, Thai­se kip­sa­té of Kip cas­hew.
  • Het mag dui­de­lijk zijn dat ik zelf een zwak heb voor de Thai­se keu­ken. De com­bi­na­tie van sma­ken, het exo­ti­sche gevoel dat er mee gepaard gaat, de een­voud, de balans van sma­ken. Ook enke­le van mijn “Kit­chen Heroes” zijn Thai. Zo kan je ons eer­be­toon terug­vin­den in onze bij­pas­sen­de rubriek. “Jay Fai” en “Jet Tila” zijn keu­ken­chefs waar­voor we een gro­te waar­de­ring hebben.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt om deze ‘zoet­zu­re saus’ te maken kan je niet altijd zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der! Indien we kun­nen hel­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Indien je op zoek bent naar een sma­ke­lijk en exo­tisch gerecht om je smaak­pa­pil­len te prik­ke­len, dan is Thai­se zoet­zu­re scam­pi zeker een aanrader! 
Copy­right © Lilie­s­food — DISCLOSURE: Som­mi­ge van de links hier zijn affi­li­a­te links. Deze hel­pen mij bij het maken en onder­hou­den van onze web­si­te en soci­a­le kanalen.

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Thai­se zoet­zu­re scampi.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
494
% Dai­ly Value*
Fat
 
20
g
31
%
Satu­ra­ted Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
5
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
11
g
Cho­les­te­rol
 
281
mg
94
%
Sodi­um
 
2204
mg
96
%
Pot­as­si­um
 
703
mg
20
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
51
g
17
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
19
g
21
%
Pro­tein
 
27
g
54
%
Vita­min A
 
1643
IU
33
%
Vita­min C
 
77
mg
93
%
Cal­ci­um
 
152
mg
15
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word Thai­se zoet­zu­re scam­pi, zoet­zu­re gar­na­len, zoet­zu­re scampi
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!