Het originele pad thai recept.

Het originele pad thai recept

Het originele pad thai recept.

Pad Thai is het nati­o­na­le gerecht van Thai­land. Dit is het ori­gi­neel recept voor een sma­ke­lijk roer­bak­ge­recht (pad in het Thais) bestaan­de uit rijst­noe­dels, kip, soja­scheu­ten, eie­ren en saus. 
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Oosters
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 3 per­so­nen
Calo­ries 603 kcal

Ingrediënten
  

Voor de Pad Thai saus:

Om de kipfilet te marineren

Voor de Pad Thai:

Voor de afwerking.

Instructies
 

Pad Thai Saus:

  • Meng al de ingre­di­ën­ten voor de Pad Thai saus onder elkaar in een meng­kom.
    1,5 el tama­rin­de saus, 3 el brui­ne sui­ker, 2 el vis­saus, 1,5 el oestersaus
  • Klop alles goed onder elkaar tot een glad­de saus.

Marineer je kipfilet.

  • Snijd de kip­pen­borst in plakjes.
    500 gr kipfilet
  • Meng met wat zout, gema­len wit­te peper en mai­ze­na.
    1 tl maïs­zet­meel, 1/2 tl zout, 1/2 tl wit­te peper
  • Voeg de zoe­te soja­saus toe en roer door elkaar.
    2 tl zoe­te sojasaus
  • Laat dit mini­mum 20 minu­ten, en afge­dekt rus­ten in de koel­kast, maar ook niet lan­ger dan een uur.

Week je noedels.

  • Doe de noe­dels in een gro­te kom en over­giet met heet water.
    400 gr gedroog­de thai­se rijstnoedels
  • Laat de noe­dels in 5 minu­ten gaar wor­den en giet ze af. (Het kan dat je noe­dels wat lan­ger nodig heb­ben, dit moet je een beet­je uitproberen)
  • Laat ze goed uit­lek­ken en droog ze op een zui­ve­re keu­ken­hand­doek of thee­doek. (Dit is belang­rijk! Zorg dat je noe­dels droog zijn!)
  • Om de noe­dels niet te laten kle­ven kan je ze bespren­ke­len met wat sesam olie. Werk de olie onder de noe­dels met je han­den. Gebruik nitril weg­werp­hand­schoe­nen indien je de han­den niet wil vuilmaken.
    5 drup­pels sesam olie
  • Zet ze afge­dekt in de koel­kast om af te koe­len. (Dit wokt beter!)

Wokken

  • Doe de ara­chi­de­olie in een gro­te wok op mid­del­hoog vuur.
    el ara­chi­de­olie
  • Als de wok heet is voeg je de ui en de knof­look toe.
    1 stuk ui, 3 teen­tjes knoflook
  • Roer­bak 1 à 2 minuten.
  • Voeg de gema­ri­neer­de kip toe.
    de gema­ri­neer­de kip
  • Roer­bak opnieuw een 3 tal minuten.
  • Duw de kip, ui en look aan de bui­ten­zij­de van je wok.
  • Voeg opnieuw wat ara­chi­de­olie toe aan je wok.
    el ara­chi­de­olie
  • Voeg de los­ge­klop­te eie­ren toe.
    2 eie­ren
  • Laat even bakken.
  • Roer­bak de eie­ren samen met de kip.
  • Voeg dan de soja­scheu­ten, tofu en noe­dels toe, gevolgd door de Pad Thai — saus.
    1 pak­je tofu, 1 hand­vol soja­scheu­ten, de pad thai saus
  • Zet het vuur hoog en roer­bak krach­tig tot alles is opgenomen.
  • Ver­min­der het vuur tot middelhoog.
  • Voeg 3 el van de gehak­te pinda’s en de Chi­ne­se bies­look toe.
    1 hand­vol Chi­ne­se bies­look, 3 el geroos­ter­de pinda’s
  • Roer­bak tot de bies­look begint te verwelken.
  • Haal van het vuur.
  • Meng alles nog eens goed door elkaar.
  • Ser­veer in een kom, strooi er de rest van de gehak­te pinda’s over.
    1 el geroos­ter­de pinda’s
  • Werk af met wat chi­li, en pers er een kwart­je limoen over uit.
    wat chi­li­poe­der, 1 kwart­je limoen
  • Je pad thai is klaar! Smakelijk!

Notities

Pad Thai

(Kway Teow Pad Thai, Phat Thai, Phad Thai, ผัดไทย)

Thailand
Thai­land
Eén van ’s werelds meest gelief­de noe­del­ge­rech­ten. Samen met Thai Green Cur­ry en Red Cur­ry is dit het gerecht waar­aan elk Thais res­tau­rant wordt afge­me­ten. Zoveel smaak! Zo lek­ker! Pro­beer ons pad thai, ori­gi­neel recept”.

INFO EN TIPS

    • Pad Thai is het nati­o­na­le gerecht van Thai­land, een sma­ke­lijk roer­bak­ge­recht (pad in het Thais) bestaan­de uit rijst­noe­dels, tofu, gedroog­de gar­na­len, tau­gé (soja­scheu­ten) en eie­ren. Als er vlees wordt gebruikt, zijn kip en var­kens­vlees de meest popu­lai­re keu­zes. De sma­ken zijn een inge­wik­kel­de com­bi­na­tie van zoet, zuur en zout, met een goed uit­ge­ba­lan­ceerd con­trast van texturen.
    • Pad Thai is waar­schijn­lijk een van de meest popu­lai­re Thai­se gerech­ten in het bui­ten­land. De oor­sprong kan wor­den her­leid tot een peri­o­de van nati­o­na­lis­me in het land, na de revo­lu­tie van 1932 die een ein­de maak­te aan de abso­lu­te monar­chie. Er werd een wed­strijd uit­ge­schre­ven om een nieuw nati­o­naal noe­del­ge­recht te vin­den, en de win­naar was een Pad Thai bestaan­de uit noe­dels, radijs, spruit­jes, pinda’s en eieren.
    • De mal­se rijst­noe­dels wor­den op smaak gebracht met sui­ker, tama­rin­de, limoen­sap, azijn en vis­saus, en het gerecht wordt tra­di­ti­o­neel geser­veerd met gema­len rode chi­li’s, wit­te azijn, sui­ker, ver­se limoen­part­jes en vis­saus, zodat elke con­su­ment de maal­tijd naar eigen voor­keur kan garneren.
  • Tama­rin­de is een vrucht van de tama­rin­de­boom. De pit van de tama­rin­de is omhuld door veze­lig vrucht­vlees en een brui­ne schil. Het vrucht­vlees smaakt zoet­zuur en ver­fris­send. Thai Dan­cer Assem (Tama­rin­de) Zon­der Pit bevat geen vrucht­pit­ten en is ide­aal voor de berei­ding van sau­zen (vaak gecom­bi­neerd met man­go), voor gril­ge­rech­ten en als mari­na­de voor vlees en vis. Sini­gang (Fili­pijn­se zure soep) wordt ook klaar­ge­maakt met tama­rin­de net zoals aller­lei Indi­a­se chut­neys en curries.
  • tamarinde
    tama­rin­de
  • De maï­ze­na in de berei­ding zal er voor zor­gen dat je kip sap­pig en mals blijft. Dit is een tech­niek die in Azië veel toe­ge­past wordt. Klik hier voor meer uitleg!
  • Hier wordt kip gebruikt voor ons recept. Maar voor Pad Thai kan je gerust de kip ver­van­gen door gar­na­len, var­kens­vlees of rundvlees.
  • Wil je meer weten over wok­ken en ‘de wok’ zelf?
  • Fan van de Tha­ï­se of de Oos­ter­se keu­ken in het alge­meen? Pro­beer dan ook eens onze Rode cur­ry, Tha­ï­se kip­sa­té of Gon Bao kip of de alom­ge­ken­de Kore­aan­se Kim­chi!

Welke noedels voor pad thai?

Als het gaat om het kie­zen van de juis­te noe­dels voor pad thai, zijn er een paar din­gen om in gedach­ten te hou­den. Pad thai is een van de bekend­ste gerech­ten uit de Thai­se keu­ken en het wordt tra­di­ti­o­neel gemaakt met dun­ne rijst­noe­dels die ook wel “sen lek” wor­den genoemd.
Bij het kie­zen van noe­dels voor pad thai is het belang­rijk om te zoe­ken naar noe­dels die gemaakt zijn van rijst­meel en water. Deze noe­dels heb­ben een zach­te tex­tuur en kun­nen gemak­ke­lijk wor­den gebak­ken zon­der dat ze aan elkaar kle­ven. Ver­mijd noe­dels gemaakt van tar­we­meel, want deze zijn te dik en zwaar voor pad thai.
Wan­neer je noe­dels voor pad thai koopt, zoek dan naar noe­dels die spe­ci­fiek zijn ont­wor­pen voor dit gerecht. Deze noe­dels zijn vaak aan­ge­duid als “pad thai nood­les” en zijn ver­krijg­baar bij de mees­te Azi­a­ti­sche super­mark­ten. Als je geen spe­ci­a­le noe­dels kunt vin­den, zoek dan naar dun­ne rijst­noe­dels die geschikt zijn voor roerbakgerechten.
Pad Thai rijstnoedels
Pad Thai rijstnoedels
Als je de noe­dels gaat berei­den, zorg er dan voor dat je ze niet kookt, maar gewoon laat weken in heet water. Dun­ne rijst­noe­dels heb­ben slechts een paar minu­ten nodig om te weken en je wilt voor­ko­men dat ze te zacht wor­den. Spoel de noe­dels na het weken af met koud water om plak­ke­ri­ge noe­dels te voorkomen.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Pad Thai is zo een gerecht wat in ver­schil­len­de vor­men en sma­ken gekend is. Maar pro­beer dit recept en het zal je niet teleurstellen!
Key­word Pad Thai
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!