Het originele pad thai recept.

Pad Thai

Het originele pad thai recept.

Pad Thai is het nationale gerecht van Thailand. Dit is het origineel recept voor een smakelijk roerbakgerecht ('pad' in het Thais) bestaande uit rijstnoedels, kip, sojascheuten, eieren en saus.
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Hoofdgerechten, Oosters
Cuisine Oosters
Servings 3 personen
Calories 733 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de Pad Thai saus:

Om de kip te marineren.

Voor de Pad Thai met kip.

  • 400 gr rijstnoedels
  • de gemarineerde kip (zie hierboven)
  • de pad thai saus (zie hierboven)
  • 5 druppels sesam olie
  • 2 el arachideolie
  • 1 stuk ui in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden, of door de lookpers gehaald
  • 1 pakje tofu in blokjes (optioneel)
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 handvol sojascheuten
  • 1 handvol Chinese bieslook (Of gewone bieslook of lente-ui indien je deze niet ter beschikking hebt.)
  • 3 el geroosterde pinda's fijngehakt

Als afwerking.

Instructies
 

  • We maken Pad Thai! Volgens origineel recept!

Pad Thai Saus:

  • Voeg 1,5 el tamarinde saus, 3 el bruine suiker, 2 el vissaus en 1,5 el oestersaus voor de Pad Thai saus bij elkaar in een mengkom.
    1,5 el tamarinde saus, 3 el bruine suiker, 2 el vissaus, 1,5 el oestersaus
  • Klop alles goed onder elkaar tot een gladde saus met een klopper.

Marineer je kipfilet.

  • Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
    500 gr kipfilet
  • Meng met 1/2 tl zout , 1/2 tl witte peper en 1 tl maïszetmeel.
    1 tl maïszetmeel, 1/2 tl zout, 1/2 tl witte peper
  • Voeg 2 tl zoete sojasaus toe en meng het geheel goed door elkaar.
    2 tl zoete sojasaus
  • Laat dit minimum 20 minuten, en afgedekt rusten in de koelkast, maar ook niet langer dan een uur.

Week je noedels.

  • Doe 400 gr rijstnoedels in een grote kom en overgiet ze met heet water.
    400 gr rijstnoedels
  • Laat de noedels in 5 minuten gaar worden en giet ze af. (Het kan dat je noedels wat korter of langer nodig hebben, dit moet je een beetje uitproberen. Het hangt af van het merk en de soort.)
  • Laat ze goed uitlekken en droog ze op een zuivere keukenhanddoek of theedoek. (Dit is belangrijk! Zorg dat je noedels droog zijn!)
  • Om de noedels niet te laten kleven kan je ze besprenkelen met wat sesam olie. Werk de olie onder de noedels met je handen.
    5 druppels sesam olie
  • Zet ze afgedekt in de koelkast om af te koelen. (Dit wokt beter!)

Maak je Pad thai!

  • Doe de arachideolie in een grote wok op middelhoog vuur.
    2 el arachideolie
  • Als de wok heet is voeg je de ui en de knoflook toe.
    1 stuk ui, 3 teentjes knoflook
  • Roerbak 1 à 2 minuten.
  • Voeg dan je gemarineerde kip toe.
    de gemarineerde kip
  • Roerbak opnieuw een 3 tal minuten.
  • Duw de kip, ui en look aan de buitenzijde van je wok.
  • Voeg opnieuw wat arachideolie toe aan je wok.
    2 el arachideolie
  • Voeg de losgeklopte eieren toe.
    2 eieren
  • Laat even bakken.
  • Roerbak de eieren samen met de kip.
  • Voeg dan de sojascheuten, tofu en je gekoelde, geweekte noedels toe, gevolgd door de Pad Thai - saus.
    1 pakje tofu, 1 handvol sojascheuten, de pad thai saus
  • Zet het vuur hoog en roerbak krachtig tot alles is opgenomen.
  • Verminder het vuur tot middelhoog.
  • Voeg 3 el van de gehakte pinda's en de Chinese bieslook toe.
    1 handvol Chinese bieslook, 3 el geroosterde pinda's
  • Roerbak tot de bieslook begint te verwelken.
  • Haal van het vuur.
  • Meng alles nog eens goed door elkaar.
  • Serveer in een kom, strooi er de rest van de gehakte pinda's over.
    1 el geroosterde pinda's
  • Werk af met wat chili, en pers er een kwartje limoen over uit.
    wat chilipoeder, 1 kwartje limoen
  • Je pad thai is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Ons Pad Thai recept.

(Kway Teow Pad Thai, Phat Thai, Phad Thai, ผัดไทย)
Eén van 's werelds meest geliefde noedelgerechten. Samen met Thai Green Curry en Red Curry is dit het gerecht waaraan elk Thais restaurant wordt afgemeten. Zoveel smaak! Zo lekker! Probeer ons pad thai, origineel recept”.

INFO EN TIPS :

  • Pad Thai is het nationale gerecht van Thailand, een smakelijk roerbakgerecht (pad in het Thais) bestaande uit rijstnoedels, tofu, taugé (sojascheuten) en eieren. Als er vlees wordt gebruikt, zijn kip en varkensvlees de meest populaire keuzes. De smaken zijn een ingewikkelde combinatie van zoet, zuur en zout, met een goed uitgebalanceerd contrast van texturen.
  • Maar niet enkel vlees kan dienen, Vervang de kip door scampi voor een pad thai scampi, of ga voor een vegetarische versie en voeg wat extra tofu of tempeh toe aan het gerecht. Experimenteer en kijk wat voor jou het best smaakt!
  • Pad Thai is waarschijnlijk een van de meest populaire Thaise gerechten in het buitenland. De oorsprong kan worden herleid tot een periode van nationalisme in het land, na de revolutie van 1932 die een einde maakte aan de absolute monarchie. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om een nieuw nationaal noedelgerecht te vinden, en de winnaar was een Pad Thai bestaande uit noedels, radijs, spruitjes, pinda's en eieren.
  • De malse rijstnoedels worden op smaak gebracht met suiker, tamarinde, limoensap en vissaus. Traditioneel wordt het gerecht geserveerd zoals beschreven in het recept, maar dan krijg je er nog een appart bordje bij met gemalen rode chili's, witte azijn, suiker, verse limoenpartjes en vissaus, zodat elke consument de maaltijd naar eigen voorkeur kan garneren.
  • In de video kan je zien dat het niet altijd nodig is om de kip te marineren. Op zich is dit optioneel, maar we raden het wel ten zeerste aan! De maïzena in de bereiding zal er voor zorgen dat je kip sappig en mals blijft. Dit is een techniek die in Azië veel toegepast wordt.
  • Fan van de Thaïse of de Oosterse keuken in het algemeen? Probeer dan ook eens onze Singapore noodlesRode curry, Thaïse kipsaté of Gon Bao kip of de alomgekende Koreaanse Kimchi!

Tamarinde.

Tamarinde is een vrucht van de tamarindeboom. De pit van de tamarinde is omhuld door vezelig vruchtvlees en een bruine schil. Het vruchtvlees smaakt zoetzuur en verfrissend.
Thai Dancer Assem (Tamarinde) zonder pit is ideaal voor de bereiding van sauzen (vaak ook  gecombineerd met mango), voor grilgerechten en als marinade voor vlees en vis. Verder kom je tamarinde ook tegen in de Filipijnse en Indische keuken.
Mits wij het zelf niet zoveel gebruiken in onze keuken (buiten het maken van pad thai) hebben we altijd een klein potje tamarindepuree van Jeeny's in onze koelkast staan. Zo is er steeds wat voorradig en zelf zijn we heel tevreden over het product.
tamarinde
Tamarinde puree Jeeny's

 

Welke noedels voor pad thai?

Als het gaat om het kiezen van de juiste noedels voor pad thai, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Pad thai is een van de bekendste gerechten uit de Thaise keuken en het wordt traditioneel gemaakt met dunne rijstnoedels die ook wel "sen lek" worden genoemd.
Bij het kiezen van noedels voor pad thai is het belangrijk om te zoeken naar noedels die gemaakt zijn van rijstmeel en water. Deze noedels hebben een zachte textuur en kunnen gemakkelijk worden gebakken zonder dat ze aan elkaar kleven. Vermijd noedels gemaakt van tarwemeel of eiernoedels want deze zijn te dik en zwaar voor pad thai.
Wanneer je noedels voor pad thai koopt, zoek dan naar noedels die specifiek zijn ontworpen voor dit gerecht. Deze noedels zijn vaak aangeduid als "pad thai noodles" en zijn verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten. Als je geen speciale noedels kunt vinden, zoek dan naar dunne rijstnoedels die geschikt zijn voor roerbakgerechten.
Pad Thai rijstnoedels
Pad Thai rijstnoedels
 
Als je de noedels gaat bereiden, zorg er dan voor dat je ze niet kookt, maar gewoon laat weken in heet water. Dunne rijstnoedels hebben slechts een paar minuten nodig om te weken en je wilt voorkomen dat ze te zacht worden.
Spoel de noedels na het weken af met koud water om plakkerige noedels te voorkomen. Stort ze uit of een zuivere theedoek en maak ze zo droog mogelijk. Laat ze dan volledig afkoelen, het best zelfs in je koelkast. Zo krijg je de beste noedels om te gebruiken in je wok.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor Pad Thai kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Pad Thai is zo een gerecht wat in verschillende vormen en smaken gekend is. Maar probeer dit recept en het zal je niet teleurstellen!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Het originele pad thai recept.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
733
% Daily Value*
Fat
 
37
g
57
%
Saturated Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
9
g
Monounsaturated Fat
 
15
g
Cholesterol
 
234
mg
78
%
Sodium
 
1880
mg
82
%
Potassium
 
561
mg
16
%
Carbohydrates
 
56
g
19
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
16
g
18
%
Protein
 
41
g
82
%
Vitamin A
 
410
IU
8
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
71
mg
7
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Pad Thai, pad thai kip, pad thai recept, pad thai saus, pad thai scampi
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
38
Share to...