Thai red curry met scampi en zoete aardappel.

Thai red curry - liliesfood

Thai red curry met scampi en zoete aardappel.

Thai red curry is een van de meest voorkomende curry-variëteiten in Thailand. Het combineert rode currypasta, kokosmelk, groenten en vis of vlees tot een verrukkelijke en stevige maaltijd.
5 from 1 vote
Voorbereiding 40 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 1 hour 10 minutes
Course Oosters
Cuisine Oosters
Servings 4 personen
Calories 389 kcal

Ingrediënten
  

Voor de rode curry pasta

  • 4 stuks kaffir limoenblaadjes fijngehakt
  • 3 stuks gedroogde rode pepers geweekt in heet water en uitgelekt wanneer ze zacht zijn
  • 5 stuks verse rode pepers
  • 4 stuks Thaise sjalotten fijngehakt
  • 30 gr galanga wortel fijngehakt
  • 1 stukje verse kurkuma
  • 30 gr gember fijngehakt (vinger gember als je het kan vinden)
  • 2 stengels citroengras fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 gr koriander(stengels) fijngehakt
  • 1 tl komijnzaad geroosterd
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el paprikapoeder voor een dieprode kleur
  • 1 tl garnalenpasta

Thai red curry met garnalen

  • 1 grote zoete aardappel gewassen, geschild en in grote stukken gesneden
  • 500 gr scampi gepeld en ontdaan van het darmkanaal
  • 100 gr babymaïs in hapklare stukjes gesneden
  • 100 gr peultjes
  • 100 gr aubergine (babyaubergine - is optioneel)
  • 1 blik kokosmelk 400ml
  • 4 stuks kaffir limoenblaadjes zonder steeltje
  • wat verse koriander bladeren geplukt/gehakt
  • 10 blaadjes Thaise basilicum gescheurd
  • 1 stuk rode chilipeper in plakjes gesneden
  • een glaasje water of kippenbouillon
  • 3 el vissaus
  • 2 el palmsuiker
  • 2 el arachideolie

Als bijgerecht

Instructies
 

BEREIDING (RODE CURRY PASTA)

  • begin met je gedroogde chili 10 minuten te weken in lauw water, en laat ze goed uitlekken. Snijd ze erna fijn.
    3 stuks gedroogde rode pepers
  • Hak en snijd 4 kaffir limoenblaadjes fijn met je hakmes en voeg het toe aan je vijzel.
    4 stuks kaffir limoenblaadjes
  • Plet de verse kurkuma en voeg toe aan je vijzel.
    1 stukje verse kurkuma
  • Plet de vinger gember en voeg toe.
    30 gr gember
  • Tip : gebruik gewone gember indien je geen vinger gember kan vinden.
  • Snijd je citroengras, l, knoflook, Thaïse sjalot en verse rode chili fijn.
    5 stuks verse rode pepers, 4 stuks Thaise sjalotten, 30 gr galanga wortel, 2 stengels citroengras, 3 teentjes knoflook
  • Voeg dan alles toe aan je vijzel, samen met je gesneden, geweekte droge chili.
  • Versnijd je korianderstengels heel fijn met je hakmes en voeg ze ook toe aan je vijzel.
    50 gr koriander(stengels)
  • Nu het zware werk! Stamp alles onder elkaar in je vijzel met je stamper. Je moet een pasta krijgen.
  • Voeg dan de geroosterde komijnzaadjes, het paprikapoeder en de korianderzaadjes toe en maak uiterst fijn in je vijzel met stamper.
    1 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad, 1 el paprikapoeder
  • Voeg de garnalenpasta toe en stamp tot een gladde massa.
    1 tl garnalenpasta
  • Tip : Om een degelijke pasta te verkrijgen zal dit zeker 10 minuten in beslag nemen!

Thai red curry met garnalen en zoete aardappel.

  • Schil je zoete aardappel met een dunschiller en versnijd in blokjes.
    1 grote zoete aardappel
  • Versnijd je babymaïs.
    100 gr babymaïs
  • Zet je peultjes en kaffir limoenblaadjes klaar.
  • Pluk je baby (erwt)aubergines of versnijd je aubergine (als je geen babyaubergine kan vinden)
    100 gr aubergine
  • Zorg dat je scampi gepeld zijn en ontdaan van hun darmkanaal.
    500 gr scampi
  • Tip : Zorg dat je alles klaar hebt staan. Voorbereiding is alles!
  • Doe de olie in een kookpan op gemiddeld vuur.
    2 el arachideolie
  • Voeg 3 grote eetlepels rode currypasta toe en roer voortdurend tot het geurig is.
  • Bak de rode curry zeker 4 tot 5 minuten. Het mag zelfs wat aanzetten op de bodem van je kookpot (aanzetten, niet verbranden!)
  • Voeg dan 1/3e van een blik kokosmelk erbij en roer voortdurend tot het suddert.
    1 blik kokosmelk
  • Zorg dat je aanbaksels mee los komen.
  • Voeg de resterende kokosmelk toe en breng onder voortdurend roeren zachtjes aan de kook.
  • Zet je vuur lager en laat wat sudderen.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe samen met je babyaubergine. Let op! Indien je gewone aubergine hebt voeg je dit later toe (deze heeft niet zo een lange gaartijd als baby-aubergine)
  • Voeg bij deze bereiding een extra glaasje water of kippenbouillon toe aan je red curry (mits hij langer zal moeten koken om de zoete aardappel te garen)
    een glaasje water
  • Zet het deksel op de pan en laat minstens 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig om.
  • Voeg de kaffir limoenblaadjes toe aan je curry en roer ze erdoor.
    4 stuks kaffir limoenblaadjes
  • Kruid je curry nu met 3 tl vissaus en 2 el palmsuiker.
    3 el vissaus, 2 el palmsuiker
  • Roer alles door, zorg dat je suiker is opgelost en proef! Je moet een goede balans krijgen tussen zoet, zuur en pittig!
  • Voeg dan je peultjes en je babymaïs toe aan je Thai red curry. Laat nog zo'n 4 minuten zachtjes koken.
    100 gr peultjes, 100 gr babymaïs
  • Doe je scampi bij je curry en geef het opnieuw zo'n 4 minuten onder deksel om te koken. Roer af en toe voorzichtig door.
    500 gr scampi
  • Garneer dan met wat Thaise basilicumblaadjes en roer ze door je red curry. (Gebruik geen gewone basilicum! Dit heeft niet de smaak die je wil hebben!)
    10 blaadjes Thaise basilicum
  • Je Thai red curry met scampi en zoete aardappel is klaar!
  • Schep in een serveerkom en versier(indien gewenst) met wat rode pepers en wat verse koriander.
    wat verse koriander, 1 stuk rode chilipeper
  • Serveer met gestoomde rijst.
    200 gr jasmijnrijst
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Thai red curry met scampi en zoete aardappel.

(Thai Red Curry, แกงเผ็ด)
Thai red curry is één van de meest voorkomende curry-variëteiten in Thailand. Het combineert rode currypasta, kokosmelk, groenten, vis en vlees tot een verrukkelijke en stevige maaltijd.
 
In ons recept gebruiken we scampi in combinatie met zoete aardappel. Dit zijn zetmeelhoudende groenten, en zorgt voor een wat langere gaartijd. Maar niets houd je tegen om te experimenteren met andere groenten.

INFO EN TIPS

    • Dit gerecht staat of valt met je keukenmateriaal! Zorg voor een goede vijzel met stamper alsook een degelijke kookpot met deksel!
    • Tip! Je kan de currypasta ook maken in een keukenrobot, maar dan moet je wat extra olie toevoegen.
    • Let wel op, onze voorkeur gaat uit naar het maken met de vijzel omdat je met een robot nooit hetzelfde resultaat zal krijgen.
    • Maak voldoende currypasta! Gebruik 3 eetlepels voor dit recept en vries de overige pasta in. Handig hiervoor zijn ijsblokvormpjes. Zo heb je de pasta geportioneerd bij de hand en bespaar je jezelf een hoop werk indien je een volgende keer Thai red curry wil maken!
    • Currypasta en kokosmelk vormen de basis van het gerecht, en hun combinatie resulteert in een perfect uitgebalanceerde, romige en kruidige bouillon.
    • De pasta wordt gemaakt van droge rode chili's die worden gemengd en gemalen met Thaise kruiden zoals sjalot, knoflook, l, kaffir- limoenblaadjes, citroengras, garnalenpasta, koriander en komijn.
    • Wanneer de rode curry bouillon is gemaakt, worden andere ingrediënten, zoals vlees, zeevruchten of tofu, en diverse groenten toegevoegd en gekookt in de bouillon om alle geurige aroma's te verspreiden. In dit geval dus scampi!
    • Thai red curry is pittig!!! Niet voor iedereen toegankelijk dus.
    • Je kan gerust experimenteren met andere groenten. Hou 1 basisregel in de gaten! Voeg de groenten aan je curry toe naargelang hun gaartijd. Zoete aardappel in ons recept heeft een lange gaartijd, voeg je daarentegen kool of champignons toe dan zal je kooktijd héél wat minder zijn.
    • Indien je zoals in ons recept werkt met groenten die een langere gaartijd hebben kan je een glaasje water of kippenbouillon toevoegen aan je curry. Door de langere kooktijd zal dit mengen en ervoor zorgen dat je curry niet te hard indikt.
    • De scampi kan je ook vervangen door andere eiwitten zoals kip, vis of vlees. Wel raden we je dan aan om deze eerst te marineren. Hoe je dit best doet kan je hier terugvinden!
    • Proef!!!!! Wanneer je de vissaus en palmsuiker toevoegt laat je de red curry even doorkoken maar je moet hem proeven. Je kan de kruiding bijstellen naar je eigen smaak. De bedoeling is dat je een perfecte balans krijgt tussen zoet, zout, zuur en pittig.
    • De curry verschilt van typische Indiase curry's omdat de bouillon dunner is en soms bijna soep-achtig.
    • Ook al is het pittig, de belangrijkste kenmerken van rode curry zijn de frisheid en romige smaak door de kokosmelk.
    • Het gerecht wordt overal in Thailand gegeten en is zowel te vinden in toprestaurants of als streetfood.
    • Thai red curry wordt meestal geserveerd met gestoomde rijst en wordt vooral gegeten als lunch of diner.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Thai red curry met scampi is een klassiek Thais gerecht. Probeer het en ontdek de smaken van Thailand in je bord!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Thai red curry met scampi en zoete aardappel.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
389
% Daily Value*
Fat
 
9
g
14
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.03
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
5
g
Cholesterol
 
216
mg
72
%
Sodium
 
1325
mg
58
%
Potassium
 
934
mg
27
%
Carbohydrates
 
47
g
16
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
11
g
12
%
Protein
 
32
g
64
%
Vitamin A
 
10430
IU
209
%
Vitamin C
 
25
mg
30
%
Calcium
 
156
mg
16
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword thaise rode curry met kip
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...