Jet Tila…de man die het evangelie van “Thai Food” predikt.

#My Kitchen Heroes – 6

“Laat ons de smaken van de wereld samensmelten!” Zo kan je Jet’s gedachtengang omschrijven.
Tila groeide op in de keuken die Pad Thai naar Amerika bracht. Zijn doel? Ieders culinaire horizon verbreden, maaltijd per maaltijd.

Jet-Tila - Liliesfood
Jet-Tila – Liliesfood

Hoe het begon

Jet Tila, het was die kleine jongen die de schappen bevoorraadde in de kruidenierszaak van zijn ouders. Na hun immigratie naar de Verenigde Staten in de jaren ’60 openden Tila’s ouders in 1972 de Bangkok Market. “Het was de eerste Thaise kruidenierszaak in de geschiedenis van Amerika”. Hij leefde in een tijd waarin de “fusionkeuken” aan populariteit won. Elk gekend restaurant en elke beroemde chef-kok in L.A. deed zijn boodschappen bij de kruidenierszaak van zijn ouders. Het was de enige plek om al die dingen te krijgen die toen exotisch waren – Thaise currypasta, kokosmelk, enz.

Jet kreeg al heel vroeg een band met de kinderen en restaurateurs in de omgeving omdat hij de jongen was die hun hielp met hun Aziatische boodschappen. Hij leverde de producten huis aan huis en van zaak tot zaak. Hij was gekend in heel de buurt.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

YouTube video

De start van Jet’s Carrière…

Omdat zijn familie naast de kruidenierswinkel ook een aantal restaurants uitbaatte, werkte Tila al op zeer jonge leeftijd in de keuken. Maar zijn carrière verliep niet volgens een rechte lijn. Hij moest eerst wat avonturen beleven voor hij zijn weg vond. Na de middelbare school te hebben verlaten en wat lessen te hebben gevolgd aan de gemeenschapsuniversiteit, was Tila een typische 22-jarige die wanhopig op zoek was naar een manier om de rekeningen te betalen. En dit zonder in de restaurants van zijn familie te werken.

En toen kwam het keerpunt! …

Jet kreeg van kennissen steeds de vraag of hij ze niet kon leren om Oosterse gerechten te maken. Doordat de vraag zo groot werd begon hij kooklessen te geven in zijn eigen achtertuin. Hij trok een koksvest aan, nodigde mensen uit en leerde hen “the way of Thai Food”! De L.A. Times kreeg het in de gaten en schreef een paginagroot artikel over Jet’s kooklessen. De vraag die dat artikel creëerde was de vonk die hij nodig had.

Tila wilde grondig zijn, dus volgde hij zowel Franse als Japanse culinaire opleidingen en ging hij vervolgens aan de slag met gastronomisch koken. Deze opleidingen hielpen hem zodat hij zichzelf kon ontplooien als een multifunctionele tool in de keuken.

Jet tila
Jet tila

Iets van balans vinden en ‘Umami’

Met al zijn opleiding en zijn indrukwekkende cv heeft Tila bewezen dat hij over een brede kennis van koken beschikt. Hoewel hij in staat is om de meest complexe gerechten ter wereld te maken, zal Tila altijd iets maken dat veel bescheidener is.

“Ik ben eenvoudig – vijf kruiden en gestoofde varkenspootjes

Jet TIla

“Dat is het gerecht dat mijn oma maakte omdat we zo arm waren als de straat. Je kon varkenspoten kopen voor 25 cent per pond omdat niemand ze wilde. Ze stoofde ze op, kruidde ze met “vijf kruiden” (verwijzend naar de oosterse kruiding ‘five spice’), wat gember en we aten ze op met witte rijst.”

Jet Tila is opgegroeid in de kleine strook tussen Chinatown, Little Tokyo, Little Armenia en Little El Salvador. Hij noemt zichzelf ook een vijf smaken kerel. Heet, zuur, zout, zoet en hartig. En al dit moet terug te vinden zijn in alles wat hij doet en eet.

“Ik moet altijd de balans en combinatie hebben tussen alle smaken.”

Jet Tila

Verdere verloop…

Ontelbare tv optredens passeerde de revue. Hij was te zien in televisieseries waaronder Beat Bobby Flay, The Best Thing I Ever Ate, Chopped, Cutthroat Kitchen, en Guy’s Grocery Games. Hij was een deelnemer aan Iron Chef America maar verloor deze wedstrijd nipt. In 2018 keerde hij terug naar Iron Chef America als verslaggever.

Tila won $ 20.000 als de zegevierende deelnemer in Guy’s Grocery Games, en werd bekroond met een ceremoniële titel van “culinaire ambassadeur” voor Thailand.

Het schrijven van een aantal kookboeken. Head chef in “Wazuzu” sinds 2011 (dit is nog steeds een Oosters restaurant onder de “Wynn group” in Las vegas). Hij was de bedenker van het gesloten dessert-project ‘Kuma Snow Cream‘.

Ondertussen heeft Jet een nationale en internationale aanhang opgebouwd met zijn tv-optredens op Food Network en online kookprogramma’s. Een manusje van alles, maar altijd bescheiden gebleven.

Momenteel is Jet de chef-kok van de restaurants ‘The Charleston’ en ‘Pakpao Thai’. In 2021 opende hij ‘Dragon Tiger Noodle Company’ met allemaal recepten uit zijn eigen hand en een eigen noodle-productie.

(Dragon Tiger Noodle Co, 31050 Southern Highlands Parkway, 702-361-6000. Dagelijks geopend van 10.30 tot 2.00 uur.)

Dragon_Tiger_Noodle_Co
Dragon_Tiger_Noodle_Co

Als slot…

Jet Tila is voor mezelf ook weer zo een figuur dat ik niet kon weglaten in #My Kitchen Heroes. Het laat nog maar eens zien dat er steeds personen zijn (niet altijd bekend bij ons) die absoluut een inspiratie kunnen zijn voor anderen.

Tila brengt passie en liefde voor koken! Hij predikte het evangelie van “Thai Food” in zijn eigen achtertuin. En heeft dit altijd ongedwongen willen delen met anderen. Dat siert hem! Liliesfood is ook opgebouwd rond hetzelfde idee. Dus daarom … Jet Tila…we salute u!

Zin om zelf aan de slag te gaan met de wok. Zin in Oosterse gerechten? Klik hier!

Ervaringen? Laat uw reactie achter onder dit bericht.

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...