Duo van asperges met tataki van zalm en tonijn.
Asperges en vis, altijd een goede combinatie! Een modern aspergegerecht met Japanse invloed, want de Tataki van zalm en tonijn maken het af.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
voor tataki van tonijn en zalm :
- 120 gr tonijnfilet
- 120 gr zalmfilet
- 2 el sojasaus
- 1 el mirin zoete rijstwijn
- 1 el sake Japanse rijstwijn
- 1 teentje knoflook fijngehakt of door de lookpers gehaald
- 1 tl gember geraspt
- 1 el sesamolie
- 1 el arachideolie
- 1 tl witte sesamzaadjes
- 1 tl zwarte sesamzaadjes
Duo van asperges :
- 16 stuks witte asperges
- 16 stuks groene asperges
- 1 el roomboter
- wat sushi azijn
- peper
- zout
Afwerking :
- 80 cl hollandaisesaus
- 16 cl japanse sesamsaus goma dare
- 16 cl sojasaus
- wat wasabi
- 2 cl gerookte olijfolie
- 6 gr furikake mix
- 4 gr red mustard koppert cress
Instructies
- We maken een duo van asperges met tataki van zalm en tonijn.
De TATAKI :
- Roer goed door elkaar met een kleine klopper.
- Bestrijk met een keukenborsteltje de tonijn- en zalmfilet aan beide kanten met het sojasausmengsel.
- Verhit de sesamolie en arachideolie in een koekenpan op hoog vuur.
- Bak de tonijn- en zalmfilet kort aan beide kanten, ongeveer 30 seconden per kant.
- Bestrooi de plakjes vis met witte en zwarte sesamzaadjes.
- Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
DE ASPERGES :
- Schil de witte asperges zorgvuldig met een dunschiller en verwijder de achterkanten.
- Doe de asperges in koud gezouten water en breng aan de kook in een aspergepan. Kook even op, zet van het vuur en laat ze verder garen in het kookwater tot ze beetgaar zijn.
- Ontdoe de groene asperges van hun onderkant en schil ze heel lichtjes met je dunschiller.
- Snijd de kopjes eraf op zo’n 5 cm.
- De rest van de steeltjes snijden we in hele fijne schijfjes en laten we even marineren in sushi azijn.
- Zet een koekenpan op je vuur en smelt de roomboter erin.
- Laat je groene asperges hier kort en zachtjes in aanbakken.
- Kruid met peper en zout, haal van het vuur en laat ze uitdruipen op wat keukenpapier.
- Maak je hollandaisesaus, voeg gerookte olijfolie toe naar eigen smaak en kruid goed af met peper en zout.
- Snij ook de witte aspergepunten af en snij de rest van de groente in fijne ringetjes.
- Snij de tataki van zalm en tonijn in zeer fijne sneetjes.
Afwerking
- Leg 3 witte en 3 groene aspergepunten op het bord en overgiet lichtjes met de hollandaisesaus.
- Besprenkel met wat gerookte olijfolie en strooi er wat furikake over
- Verspreid de aspergeringetjes erover en leg de tatakisneetjes van tonijn en zalm er in een waaier omheen.
- Werk de asperges af met wat red mustard cress.
- Je duo van asperges met tataki van zalm en tonijn is klaar!
- Smakelijk!
Notities
Duo van asperges met tataki van zalm en tonijn.
Asperges in een Japans getint gerecht, en vergis je niet, er is wel wat werk aan! Een modern aspergegerecht met klassieke elementen.Wat is Tataki?
Tataki is een Japanse kooktechniek waarbij een stuk vis of vlees kort wordt dichtgeschroeid op hoge temperatuur en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden. De buitenkant van de vis of vlees is dan gegaard terwijl de binnenkant nog rauw is. Tataki wordt vaak geserveerd met een saus op basis van sojasaus, gember en knoflook. Het is een populaire bereidingswijze voor zalm en tonijn en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een sushi-schotel. Ook Goma dare (een Japanse sesamsaus) komt hier dikwijls als toevoeging, net als wasabi.Red mustard koppert cress.
We werken het gerecht af met "red mustard cress". Dis een microgroente die bekend staat om zijn pittige mosterdsmaak en zijn felrode bladeren. Red Mustard is een populaire ingrediënt in de moderne keuken en wordt vaak gebruikt als garnering bij salades, visgerechten en vleesgerechten. "Koppert Cress" is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van microgroenten en andere innovatieve gewassen voor de culinaire wereld.TIPS EN INFO :
- Asperges, onze koningin der groenten komt hier samen met de Japanse keuken. De smaken passen nu éénmaal goed bij elkaar. Wil je meer weten over asperges?
- Als je fan bent van de Japanse keuken, bekijk dan zeker eens onze receptenbundel! Teriyaki, sushi, unagi, ... het zijn keukentermen die ons niet vreemd zijn. Of maak je zelf graag je eigen dragon rolls?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Duo van asperges met tataki van zalm en tonijn.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
282
% Daily Value*
Fat
22
g
34
%
Saturated Fat
5
g
31
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
7
g
Cholesterol
38
mg
13
%
Sodium
920
mg
40
%
Potassium
301
mg
9
%
Carbohydrates
6
g
2
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
16
g
32
%
Vitamin A
888
IU
18
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
28
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.