Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Een mak­ke­lij­ke asper­ge­soep afge­werkt met room. Flu­weel­zacht van smaak en zowel warm als ijs­ge­koeld te serveren.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minu­tes
Cook Time 30 minu­tes
Total Time 45 minu­tes
Cour­se asper­ge­ge­rech­ten, Hap­jes, amu­ses en bites, Voorgerechten
Cui­si­ne Asper­ges, Bel­gisch, Soepen
Ser­vings 8 per­so­nen
Calo­ries 157 kcal

Ingrediënten
  

  • 20 gr boter
  • 1 kg asper­ges vers
  • ½ sten­gel prei
  • 1 ui groot (of 2 kleine)
  • 2 teen­tjes knof­look
  • 20 gr bloem
  • 1,5 L kip­pen­bouil­lon
  • 500 ml kook­vocht van de aspergeschillen
  • 25 cl culi­nai­re room
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

Als Afwerking (optioneel)

  • 500 gr asper­ges vers
  • wat gerook­te zalm
  • wat bies­look gesnip­perd

Instructies
 

  • We maken aspergeroomsoep.
  • Ver­wij­der de onder­ste delen van je asper­ges en gooi deze weg.
    1 kg asper­ges, 500 gr asperges
  • Schil de asper­ges dan héél zorg­vul­dig met een dun­schil­ler.
  • Doe de schil­len in een saus­pan en zet ze onder water. (Min. 500ml)
  • Ver­snijd je asper­ges in stuk­ken van 2 cm en zet appart. 
  • Let op! De 500 gr asper­ges die die­nen als afwer­king (gar­ni­tuur in de soep) ver­snij­den we nog niet en hou­den we appart..
  • Maak de prei en de ui pro­per en ver­snip­per deze in blokjes.
    1/2 sten­gel prei, 1 ui
  • Pel je teen­tjes knof­look en leg deze klaar met je look­pers. (Indien je geen look­pers hebt dan snip­per je de knof­look fijn met een mes­je.)
    2 teen­tjes knoflook
  • Zet een braad­pan op je vuur en laat de boter erin smelten.
    20 gr boter
  • Stoof de gesnip­per­de prei, ui en asper­ge­stuk­ken aan in je boter. Laat sto­ven, niet bakken!
  • Ver­snijd je asper­ges die die­nen als afwer­king in 2 en voeg deze toe aan de pan met je aspergeschillen.
  • Zet deze pan dan ook op het vuur en breng ze aan de kook. Let op, breng ze aan de kook en zet dan onmid­del­lijk van het vuur af.
  • De asper­ges die je hebt mee­ge­kookt hou je in de gaten en haal ze uit het kook­vocht wan­neer ze beet­gaar zijn.
  • Pers onder­tus­sen de knof­look met je look­pers en voeg deze toe aan je braad­pan. Stoof even mee.
  • Voeg de bloem toe aan je pan en roer deze door je gestoof­de groen­ten. (We cre­ë­ren hier­mee eigen­lijk een roux waar­door onze asper­ge­room­soep beter zal binden)
    20 gr bloem
  • Laat dit geheel even sto­ven en bakken.
  • Zet een fij­ne zeef op je braad­pan en giet het kook­vocht van je asper­ge­schil­len door de zeef in de pan.
    500 ml kook­vocht van de aspergeschillen
  • Voeg de kip­pen­bouil­lon toe, roer het geheel goed door met een spa­tel en breng aan de kook.
    1,5 L kippenbouillon
  • Zet het vuur onder je pan zach­ter en laat de asper­ge­soep voor zo’n 20 minuut­jes zacht­jes koken.
  • Mix dan de soep gron­dig met je staaf­mixer.
  • Neem een ande­re braad­pan en giet de soep door een fij­ne zeef of punt­zeef over in pan.
  • Breng de soep terug zacht­jes aan de kook, voeg de room toe en klop deze voor­zich­tig onder je soep.
    25 cl culi­nai­re room
  • Kook het geheel al roe­rend nog even­tjes door en zet dan je soep van het vuur.
  • Proef, en kruid naar smaak even­tu­eel bij met wat peper en zout.
    wat zout, wat peper
  • Je asper­ge­room­soep is klaar!

Afwerken van je aspergeroomsoep.

  • Ver­snijd nu de asper­ges die je beet­gaar gekookt hebt in stuk­jes. (Je kan deze direct aan je soep toe­voe­gen indien je dit wenst)
  • Neem een soep­kom en leg een lepel asper­ge­stuk­jes in de kom.
  • Snip­per wat gerook­te zalm en voeg deze ook bij de aspergestukjes.
    wat gerook­te zalm
  • Schep de war­me soep bij in je kom, en werk af met wat peper van de molen en gesnip­per­de bieslook.
    wat peper, wat bies­look
  • Sma­ke­lijk!

Video

Notities

Aspergeroomsoep.

Dit is een klas­sie­ke en gebon­den asper­ge­room­soep. Zacht van smaak en lek­ker zoals ze is. Het voor­deel van deze soep is dat je ze kan afwer­ken naar eigen keuze.
 

INFO EN TIPS :

  • Deze soep staat of valt door 2 zaken. De kwa­li­teit van je kip­pen­bouil­lon en de manier waar­op je de asper­ges schilt! Zorg voor ver­se asper­ges en ont­doe ze dege­lijk van hun onder­ste deel. Schil ze ook zorg­vul­dig zodat elke vezel van de asper­ge is. Waar­om? Het zijn de vezels en het onder­ste stuk van de steel die ervoor kun­nen zor­gen dat je asper­ge­room­soep bit­ter gaat smaken.
  • Zorg er ook voor dat wan­neer je de schil­len en asper­ges gaat koken (om een bouil­lon te krij­gen) dat je ze aan de kook brengt en dan van het vuur haalt. Laat schil­len nooit lang koken! Breng ze aan de kook en laat ze zo nog even trek­ken in het kook­wa­ter. De asper­ges die je even­tu­eel mee­kookt laat je zo ver­der garen tot ze beet­gaar zijn, haal ze dan uit het kook­vocht en laat ze uit­lek­ken op een doek.
  • Het liefst gebruik je dus een kip­pen­bouil­lon die je zelf gemaakt hebt. Maar je kan de soep ook maken met een groen­te­bouil­lon of blan­ke fond.
  • Wil je meer weten over bouil­lon en fond?
  • Indien je nu echt geen bouil­lon hebt kan je de soep natuur­lijk ook gaan maken met lie­big-blok­jes. Tel 1 bouil­lon­blok­je per 500ml water. Of je gebruikt een voor­ge­maak­te kip­pen­ge­lei van Knorr. Ook Toppie!
  • Let wel op indien je deze pro­duc­ten gebruikt! Ze bevat­ten meest­al al rede­lijk wat zout. Zorg ervoor dat je de asper­ge­soep niet over­kruid! Proef!
  • Deze soep ser­veer je heet, maar je kan ze ook ijs­ge­koeld ser­ve­ren. Op een War­me dag zal dit zeker smaken!
  • Zo kan je ze ook ser­ve­ren als ape­ri­tief­hap­je. Schep de soep ijs­ge­koeld in glaas­jes en werk ze af met wat stuk­jes asper­ge, wat gerook­te zalm en ver­se krui­den. Ook ver­ge­zeld met een toast­je en zelf­ge­maak­te krui­den­bo­ter is lekker!
  • Lie­ver zin in een asper­ge­soep die nog zach­ter is? Pro­beer dan eens een  asper­ge­ve­lou­té of asper­ge­con­som­mé.
  • Meer weten over asper­ges? Onze blog­post ver­telt alles wat je moet weten over de konin­gin der groenten.

Onze keukentools voor aspergeroomsoep:

  • Dun­schil­ler : Het mag dui­de­lijk zijn, je asper­ges die­nen zorg­vul­dig geschild te wor­den. Een dege­lij­ke dun­schil­ler is hier­voor onont­beer­lijk. We gebrui­ken al jaar en dag de dun­schil­lers van Oxo. Een aanrader!
  • dunschillers oxo
    dun­schil­lers oxo
  • Braad­pan : Een goe­de braad­pan mag niet ont­bre­ken. Om asper­ge­soep te maken, maar je gebruikt ze even­zeer om vlees in te bra­den of heer­lij­ke stoof­scho­tels mee te berei­den. Zorg dat je pan geschikt voor elke warm­te­bron, maar voor­al dat ze ook oven­be­sten­dig is.
  • braadpan bk
    braad­pan bk
  • Staaf­mixer : Het is van belang dat je de soep goed mixt. Een dege­lij­ke staaf­mixer is hier­voor een han­dig hulp­mid­del. Indien we je een exem­plaar mogen aan­ra­den is dit de staaf­mixer van Braun. Dit exem­plaar gebrui­ken we zelf al jaren. Topper!
  • Braun staafmixer
    Braun staaf­mixer
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der! Indien we kun­nen hel­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Asper­ge­room­soep, heer­lijk van smaak, sim­pel om te maken. Pro­beer het!
(nota : De voe­dings­waar­de hier ver­meld is enkel voor de soep, zon­der toe­voe­ging van de garnituur.)

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Asper­ge­room­soep
Ser­ving Size
 
250 ml
Amount per Serving
Calo­ries
157
% Dai­ly Value*
Fat
 
6
g
9
%
Satu­ra­ted Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
2
g
Cho­les­te­rol
 
15
mg
5
%
Sodi­um
 
296
mg
13
%
Pot­as­si­um
 
635
mg
18
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
19
g
6
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
9
g
10
%
Pro­tein
 
10
g
20
%
Vita­min A
 
1533
IU
31
%
Vita­min C
 
13
mg
16
%
Cal­ci­um
 
63
mg
6
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word asper­ge­room­soep
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!