Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Een makΒ­keΒ­lijΒ­ke asperΒ­geΒ­soep afgeΒ­werkt met room. FluΒ­weelΒ­zacht van smaak en zowel warm als ijsΒ­geΒ­koeld te serveren.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minuΒ­tes
Cook Time 30 minuΒ­tes
Total Time 45 minuΒ­tes
CourΒ­se asperΒ­geΒ­geΒ­rechΒ­ten, HapΒ­jes, amuΒ­ses en bites, Voorgerechten
CuiΒ­siΒ­ne AsperΒ­ges, BelΒ­gisch, Soepen
SerΒ­vings 8 perΒ­soΒ­nen
CaloΒ­ries 157 kcal

IngrediΓ«nten
  

  • 20 gr boter
  • 1 kg asperΒ­ges vers
  • Β½ stenΒ­gel prei
  • 1 ui groot (of 2 kleine)
  • 2 teenΒ­tjes knofΒ­look
  • 20 gr bloem
  • 1,5 L kipΒ­penΒ­bouilΒ­lon
  • 500 ml kookΒ­vocht van de aspergeschillen
  • 25 cl culiΒ­naiΒ­re room
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

Als Afwerking (optioneel)

  • 500 gr asperΒ­ges vers
  • wat gerookΒ­te zalm
  • wat biesΒ­look gesnipΒ­perd

Instructies
 

  • We maken aspergeroomsoep.
  • VerΒ­wijΒ­der de onderΒ­ste delen van je asperΒ­ges en gooi deze weg.
    1 kg asperΒ­ges, 500 gr asperges
  • Schil de asperΒ­ges dan héél zorgΒ­vulΒ­dig met een dunΒ­schilΒ­ler.
  • Doe de schilΒ­len in een sausΒ­pan en zet ze onder water. (Min. 500ml)
  • VerΒ­snijd je asperΒ­ges in stukΒ­ken van 2 cm en zet appart. 
  • Let op! De 500 gr asperΒ­ges die dieΒ­nen als afwerΒ­king (garΒ­niΒ­tuur in de soep) verΒ­snijΒ­den we nog niet en houΒ­den we appart..
  • Maak de prei en de ui proΒ­per en verΒ­snipΒ­per deze in blokjes.
    1/2 stenΒ­gel prei, 1 ui
  • Pel je teenΒ­tjes knofΒ­look en leg deze klaar met je lookΒ­pers. (Indien je geen lookΒ­pers hebt dan snipΒ­per je de knofΒ­look fijn met een mesΒ­je.)
    2 teenΒ­tjes knoflook
  • Zet een braadΒ­pan op je vuur en laat de boter erin smelten.
    20 gr boter
  • Stoof de gesnipΒ­perΒ­de prei, ui en asperΒ­geΒ­stukΒ­ken aan in je boter. Laat stoΒ­ven, niet bakken!
  • VerΒ­snijd je asperΒ­ges die dieΒ­nen als afwerΒ­king in 2 en voeg deze toe aan de pan met je aspergeschillen.
  • Zet deze pan dan ook op het vuur en breng ze aan de kook. Let op, breng ze aan de kook en zet dan onmidΒ­delΒ­lijk van het vuur af.
  • De asperΒ­ges die je hebt meeΒ­geΒ­kookt hou je in de gaten en haal ze uit het kookΒ­vocht wanΒ­neer ze beetΒ­gaar zijn.
  • Pers onderΒ­tusΒ­sen de knofΒ­look met je lookΒ­pers en voeg deze toe aan je braadΒ­pan. Stoof even mee.
  • Voeg de bloem toe aan je pan en roer deze door je gestoofΒ­de groenΒ­ten. (We cre­ë­ren hierΒ­mee eigenΒ­lijk een roux waarΒ­door onze asperΒ­geΒ­roomΒ­soep beter zal binden)
    20 gr bloem
  • Laat dit geheel even stoΒ­ven en bakken.
  • Zet een fijΒ­ne zeef op je braadΒ­pan en giet het kookΒ­vocht van je asperΒ­geΒ­schilΒ­len door de zeef in de pan.
    500 ml kookΒ­vocht van de aspergeschillen
  • Voeg de kipΒ­penΒ­bouilΒ­lon toe, roer het geheel goed door met een spaΒ­tel en breng aan de kook.
    1,5 L kippenbouillon
  • Zet het vuur onder je pan zachΒ­ter en laat de asperΒ­geΒ­soep voor zo’n 20 minuutΒ­jes zachtΒ­jes koken.
  • Mix dan de soep gronΒ­dig met je staafΒ­mixer.
  • Neem een andeΒ­re braadΒ­pan en giet de soep door een fijΒ­ne zeef of puntΒ­zeef over in pan.
  • Breng de soep terug zachtΒ­jes aan de kook, voeg de room toe en klop deze voorΒ­zichΒ­tig onder je soep.
    25 cl culiΒ­naiΒ­re room
  • Kook het geheel al roeΒ­rend nog evenΒ­tjes door en zet dan je soep van het vuur.
  • Proef, en kruid naar smaak evenΒ­tuΒ­eel bij met wat peper en zout.
    wat zout, wat peper
  • Je asperΒ­geΒ­roomΒ­soep is klaar!

Afwerken van je aspergeroomsoep.

  • VerΒ­snijd nu de asperΒ­ges die je beetΒ­gaar gekookt hebt in stukΒ­jes. (Je kan deze direct aan je soep toeΒ­voeΒ­gen indien je dit wenst)
  • Neem een soepΒ­kom en leg een lepel asperΒ­geΒ­stukΒ­jes in de kom.
  • SnipΒ­per wat gerookΒ­te zalm en voeg deze ook bij de aspergestukjes.
    wat gerookΒ­te zalm
  • Schep de warΒ­me soep bij in je kom, en werk af met wat peper van de molen en gesnipΒ­perΒ­de bieslook.
    wat peper, wat biesΒ­look
  • SmaΒ­keΒ­lijk!

Video

Notities

Aspergeroomsoep.

Dit is een klasΒ­sieΒ­ke en gebonΒ­den asperΒ­geΒ­roomΒ­soep. Zacht van smaak en lekΒ­ker zoals ze is. Het voorΒ­deel van deze soep is dat je ze kan afwerΒ­ken naar eigen keuze.
 

INFO EN TIPS :

  • Deze soep staat of valt door 2 zaken. De kwaΒ­liΒ­teit van je kipΒ­penΒ­bouilΒ­lon en de manier waarΒ­op je de asperΒ­ges schilt! Zorg voor verΒ­se asperΒ­ges en ontΒ­doe ze degeΒ­lijk van hun onderΒ­ste deel. Schil ze ook zorgΒ­vulΒ­dig zodat elke vezel van de asperΒ­ge is. WaarΒ­om? Het zijn de vezels en het onderΒ­ste stuk van de steel die ervoor kunΒ­nen zorΒ­gen dat je asperΒ­geΒ­roomΒ­soep bitΒ­ter gaat smaken.
  • Zorg er ook voor dat wanΒ­neer je de schilΒ­len en asperΒ­ges gaat koken (om een bouilΒ­lon te krijΒ­gen) dat je ze aan de kook brengt en dan van het vuur haalt. Laat schilΒ­len nooit lang koken! Breng ze aan de kook en laat ze zo nog even trekΒ­ken in het kookΒ­waΒ­ter. De asperΒ­ges die je evenΒ­tuΒ­eel meeΒ­kookt laat je zo verΒ­der garen tot ze beetΒ­gaar zijn, haal ze dan uit het kookΒ­vocht en laat ze uitΒ­lekΒ­ken op een doek.
  • Het liefst gebruik je dus een kipΒ­penΒ­bouilΒ­lon die je zelf gemaakt hebt. Maar je kan de soep ook maken met een groenΒ­teΒ­bouilΒ­lon of blanΒ­ke fond.
  • Wil je meer weten over bouilΒ­lon en fond?
  • Indien je nu echt geen bouilΒ­lon hebt kan je de soep natuurΒ­lijk ook gaan maken met lieΒ­big-blokΒ­jes. Tel 1 bouilΒ­lonΒ­blokΒ­je per 500ml water. Of je gebruikt een voorΒ­geΒ­maakΒ­te kipΒ­penΒ­geΒ­lei van Knorr. Ook Toppie!
  • Let wel op indien je deze proΒ­ducΒ­ten gebruikt! Ze bevatΒ­ten meestΒ­al al redeΒ­lijk wat zout. Zorg ervoor dat je de asperΒ­geΒ­soep niet overΒ­kruid! Proef!
  • Deze soep serΒ­veer je heet, maar je kan ze ook ijsΒ­geΒ­koeld serΒ­veΒ­ren. Op een WarΒ­me dag zal dit zeker smaken!
  • Zo kan je ze ook serΒ­veΒ­ren als apeΒ­riΒ­tiefΒ­hapΒ­je. Schep de soep ijsΒ­geΒ­koeld in glaasΒ­jes en werk ze af met wat stukΒ­jes asperΒ­ge, wat gerookΒ­te zalm en verΒ­se kruiΒ­den. Ook verΒ­geΒ­zeld met een toastΒ­je en zelfΒ­geΒ­maakΒ­te kruiΒ­denΒ­boΒ­ter is lekker!
  • LieΒ­ver zin in een asperΒ­geΒ­soep die nog zachΒ­ter is? ProΒ­beer dan eens een  asperΒ­geΒ­veΒ­louΒ­tΓ© of asperΒ­geΒ­conΒ­somΒ­mΓ©.
  • Meer weten over asperΒ­ges? Onze blogΒ­post verΒ­telt alles wat je moet weten over de koninΒ­gin der groenten.

Onze keukentools voor aspergeroomsoep:

  • DunΒ­schilΒ­ler : Het mag duiΒ­deΒ­lijk zijn, je asperΒ­ges dieΒ­nen zorgΒ­vulΒ­dig geschild te worΒ­den. Een degeΒ­lijΒ­ke dunΒ­schilΒ­ler is hierΒ­voor onontΒ­beerΒ­lijk. We gebruiΒ­ken al jaar en dag de dunΒ­schilΒ­lers van Oxo. Een aanrader!
  • dunschillers oxo
    dunΒ­schilΒ­lers oxo
  • BraadΒ­pan : Een goeΒ­de braadΒ­pan mag niet ontΒ­breΒ­ken. Om asperΒ­geΒ­soep te maken, maar je gebruikt ze evenΒ­zeer om vlees in te braΒ­den of heerΒ­lijΒ­ke stoofΒ­schoΒ­tels mee te bereiΒ­den. Zorg dat je pan geschikt voor elke warmΒ­teΒ­bron, maar voorΒ­al dat ze ook ovenΒ­beΒ­stenΒ­dig is.
  • braadpan bk
    braadΒ­pan bk
  • StaafΒ­mixer : Het is van belang dat je de soep goed mixt. Een degeΒ­lijΒ­ke staafΒ­mixer is hierΒ­voor een hanΒ­dig hulpΒ­midΒ­del. Indien we je een exemΒ­plaar mogen aanΒ­raΒ­den is dit de staafΒ­mixer van Braun. Dit exemΒ­plaar gebruiΒ­ken we zelf al jaren. Topper!
  • Braun staafmixer
    Braun staafΒ­mixer
Onze recepΒ­tenΒ­bunΒ­del werΒ­den mogeΒ­lijk gemaakt door softΒ­waΒ­re van BootΒ­strapΒ­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
BootΒ­strapΒ­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geproΒ­beerd? Of heb je een vraag of opmerΒ­king over het recept? Laat dan een reacΒ­tie achΒ­ter hierΒ­onΒ­der! Indien we kunΒ­nen helΒ­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je sociΒ­al media en tag ons!.
MisΒ­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? AbonΒ­neer je op onze nieuwsΒ­brief en volg ons op youΒ­tuΒ­be, TikΒ­Tok, FacebookPinΒ­teΒ­rest en InstΒ­agram voor alle laatΒ­ste updates.
AsperΒ­geΒ­roomΒ­soep, heerΒ­lijk van smaak, simΒ­pel om te maken. ProΒ­beer het!
(nota : De voeΒ­dingsΒ­waarΒ­de hier verΒ­meld is enkel voor de soep, zonΒ­der toeΒ­voeΒ­ging van de garnituur.)

Voedingswaarde :

NutriΒ­tiΒ­on Facts
AsperΒ­geΒ­roomΒ­soep
SerΒ­ving Size
 
250 ml
Amount per Serving
CaloΒ­ries
157
% DaiΒ­ly Value*
Fat
 
6
g
9
%
SatuΒ­raΒ­ted Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
PolyunΒ­saΒ­tuΒ­raΒ­ted Fat
 
1
g
MonounΒ­saΒ­tuΒ­raΒ­ted Fat
 
2
g
ChoΒ­lesΒ­teΒ­rol
 
15
mg
5
%
SodiΒ­um
 
296
mg
13
%
PotΒ­asΒ­siΒ­um
 
635
mg
18
%
CarΒ­boΒ­hyΒ­draΒ­tes
 
19
g
6
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
9
g
10
%
ProΒ­tein
 
10
g
20
%
VitaΒ­min A
 
1533
IU
31
%
VitaΒ­min C
 
13
mg
16
%
CalΒ­ciΒ­um
 
63
mg
6
%
Iron
 
5
mg
28
%
* PerΒ­cent DaiΒ­ly ValuΒ­es are based on a 2000 caloΒ­rie diet.
KeyΒ­word asperΒ­geΒ­roomΒ­soep
Dit recept delen op facebook?VerΒ­meld @liliesfood.be or tag #lilieΒ­sΒ­food!
Dit recept delen op InstΒ­agram?VerΒ­meld @liliesfood.be or tag #lilieΒ­sΒ­food!
Dit recept geproΒ­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!