Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

LiliesfoodLiliesfood
Een makkelijke aspergesoep afgewerkt met room. Fluweelzacht van smaak en zowel warm als ijsgekoeld te serveren.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 45 minutes
Course aspergegerechten, Hapjes, amuses en bites, Voorgerechten
Cuisine Asperges, Belgisch, Soepen
Servings 8 personen
Calories 157 kcal

Ingrediënten
  

  • 20 gr boter
  • 1 kg asperges vers
  • ½ stengel prei
  • 1 ui groot (of 2 kleine)
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gr bloem
  • 1,5 L kippenbouillon
  • 500 ml kookvocht van de aspergeschillen
  • 25 cl culinaire room
  • wat peper van de molen
  • wat zout van de molen

Als Afwerking (optioneel)

  • 500 gr asperges vers
  • wat gerookte zalm
  • wat bieslook gesnipperd

Instructies
 

  • We maken aspergeroomsoep.
  • Verwijder de onderste delen van je asperges en gooi deze weg.
    1 kg asperges, 500 gr asperges
  • Schil de asperges dan héél zorgvuldig met een dunschiller.
  • Doe de schillen in een sauspan en zet ze onder water. (Min. 500ml)
  • Versnijd je asperges in stukken van 2 cm en zet appart.
  • Let op! De 500 gr asperges die dienen als afwerking (garnituur in de soep) versnijden we nog niet en houden we appart..
  • Maak de prei en de ui proper en versnipper deze in blokjes.
    1/2 stengel prei, 1 ui
  • Pel je teentjes knoflook en leg deze klaar met je lookpers. (Indien je geen lookpers hebt dan snipper je de knoflook fijn met een mesje.)
    2 teentjes knoflook
  • Zet een braadpan op je vuur en laat de boter erin smelten.
    20 gr boter
  • Stoof de gesnipperde prei, ui en aspergestukken aan in je boter. Laat stoven, niet bakken!
  • Versnijd je asperges die dienen als afwerking in 2 en voeg deze toe aan de pan met je aspergeschillen.
  • Zet deze pan dan ook op het vuur en breng ze aan de kook. Let op, breng ze aan de kook en zet dan onmiddellijk van het vuur af.
  • De asperges die je hebt meegekookt hou je in de gaten en haal ze uit het kookvocht wanneer ze beetgaar zijn.
  • Pers ondertussen de knoflook met je lookpers en voeg deze toe aan je braadpan. Stoof even mee.
  • Voeg de bloem toe aan je pan en roer deze door je gestoofde groenten. (We creëren hiermee eigenlijk een roux waardoor onze aspergeroomsoep beter zal binden)
    20 gr bloem
  • Laat dit geheel even stoven en bakken.
  • Zet een fijne zeef op je braadpan en giet het kookvocht van je aspergeschillen door de zeef in de pan.
    500 ml kookvocht van de aspergeschillen
  • Voeg de kippenbouillon toe, roer het geheel goed door met een spatel en breng aan de kook.
    1,5 L kippenbouillon
  • Zet het vuur onder je pan zachter en laat de aspergesoep voor zo'n 20 minuutjes zachtjes koken.
  • Mix dan de soep grondig met je staafmixer.
  • Neem een andere braadpan en giet de soep door een fijne zeef of puntzeef over in pan.
  • Breng de soep terug zachtjes aan de kook, voeg de room toe en klop deze voorzichtig onder je soep.
    25 cl culinaire room
  • Kook het geheel al roerend nog eventjes door en zet dan je soep van het vuur.
  • Proef, en kruid naar smaak eventueel bij met wat peper en zout.
    wat zout, wat peper
  • Je aspergeroomsoep is klaar!

Afwerken van je aspergeroomsoep.

  • Versnijd nu de asperges die je beetgaar gekookt hebt in stukjes. (Je kan deze direct aan je soep toevoegen indien je dit wenst)
  • Neem een soepkom en leg een lepel aspergestukjes in de kom.
  • Snipper wat gerookte zalm en voeg deze ook bij de aspergestukjes.
    wat gerookte zalm
  • Schep de warme soep bij in je kom, en werk af met wat peper van de molen en gesnipperde bieslook.
    wat peper, wat bieslook
  • Smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Aspergeroomsoep.

Dit is een klassieke en gebonden aspergeroomsoep. Zacht van smaak en lekker zoals ze is. Het voordeel van deze soep is dat je ze kan afwerken naar eigen keuze.
 

INFO EN TIPS :

  • Deze soep staat of valt door 2 zaken. De kwaliteit van je kippenbouillon en de manier waarop je de asperges schilt! Zorg voor verse asperges en ontdoe ze degelijk van hun onderste deel. Schil ze ook zorgvuldig zodat elke vezel van de asperge is. Waarom? Het zijn de vezels en het onderste stuk van de steel die ervoor kunnen zorgen dat je aspergeroomsoep bitter gaat smaken.
  • Zorg er ook voor dat wanneer je de schillen en asperges gaat koken (om een bouillon te krijgen) dat je ze aan de kook brengt en dan van het vuur haalt. Laat schillen nooit lang koken! Breng ze aan de kook en laat ze zo nog even trekken in het kookwater. De asperges die je eventueel meekookt laat je zo verder garen tot ze beetgaar zijn, haal ze dan uit het kookvocht en laat ze uitlekken op een doek.
  • Het liefst gebruik je dus een kippenbouillon die je zelf gemaakt hebt. Maar je kan de soep ook maken met een groentebouillon of blanke fond.
  • Wil je meer weten over bouillon?
  • Indien je nu echt geen bouillon hebt kan je de soep natuurlijk ook gaan maken met liebig-blokjes. Tel 1 bouillonblokje per 500ml water. Of je gebruikt een voorgemaakte kippengelei van Knorr. Ook Toppie!
  • Let wel op indien je deze producten gebruikt! Ze bevatten meestal al redelijk wat zout. Zorg ervoor dat je de aspergesoep niet overkruid! Proef!
  • Deze soep serveer je heet, maar je kan ze ook ijsgekoeld serveren. Op een Warme dag zal dit zeker smaken!
  • Zo kan je ze ook serveren als aperitiefhapje. Schep de soep ijsgekoeld in glaasjes en werk ze af met wat stukjes asperge, wat gerookte zalm en verse kruiden.
  • Ook vergezeld met een toastje en zelfgemaakte kruidenboter is lekker!
  • Liever zin in een aspergesoep die nog zachter is? Probeer dan eens een  aspergevelouté of aspergeconsommé.
  • Meer weten over asperges? Onze blogpost vertelt alles wat je moet weten over de koningin der groenten.

Onze keukentools voor aspergeroomsoep:

  • Dunschiller : Het mag duidelijk zijn, je asperges dienen zorgvuldig geschild te worden. Een degelijke dunschiller is hiervoor onontbeerlijk. We gebruiken al jaar en dag de dunschillers van Oxo. Een aanrader!
  • dunschillers oxo
    dunschillers oxo
  • Braadpan : Een goede braadpan mag niet ontbreken. Om aspergesoep te maken, maar je gebruikt ze evenzeer om vlees in te braden of heerlijke stoofschotels mee te bereiden. Zorg dat je pan geschikt voor elke warmtebron, maar vooral dat ze ook ovenbestendig is.
  • braadpan bk
    braadpan bk
  • Staafmixer : Het is van belang dat je de soep goed mixt. Een degelijke staafmixer is hiervoor een handig hulpmiddel. Indien we je een exemplaar mogen aanraden is dit de staafmixer van Braun. Dit exemplaar gebruiken we zelf al jaren. Topper!
  • Braun staafmixer
    Braun staafmixer
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Aspergeroomsoep, heerlijk van smaak, simpel om te maken. Probeer het!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Aspergeroomsoep
Serving Size
 
250 ml
Amount per Serving
Calories
157
% Daily Value*
Fat
 
6
g
9
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
15
mg
5
%
Sodium
 
296
mg
13
%
Potassium
 
635
mg
18
%
Carbohydrates
 
19
g
6
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
9
g
10
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
1533
IU
31
%
Vitamin C
 
13
mg
16
%
Calcium
 
63
mg
6
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword aspergeroomsoep
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...