
Aspergeroomsoep
Een makΒkeΒlijΒke asperΒgeΒsoep afgeΒwerkt met room. FluΒweelΒzacht van smaak en zowel warm als ijsΒgeΒkoeld te serveren.
Materiaal β Benodigdheden
IngrediΓ«nten
- 20 gr boter
- 1 kg asperΒges vers
- Β½ stenΒgel prei
- 1 ui groot (of 2 kleine)
- 2 teenΒtjes knofΒlook
- 20 gr bloem
- 1,5 L kipΒpenΒbouilΒlon
- 500 ml kookΒvocht van de aspergeschillen
- 25 cl culiΒnaiΒre room
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
Als Afwerking (optioneel)
- 500 gr asperΒges vers
- wat gerookΒte zalm
- wat biesΒlook gesnipΒperd
Instructies
- We maken aspergeroomsoep.
- VerΒwijΒder de onderΒste delen van je asperΒges en gooi deze weg.1 kg asperΒges, 500 gr asperges
- Schil de asperΒges dan héél zorgΒvulΒdig met een dunΒschilΒler.
- Doe de schilΒlen in een sausΒpan en zet ze onder water. (Min. 500ml)
- VerΒsnijd je asperΒges in stukΒken van 2 cm en zet appart.
- Let op! De 500 gr asperΒges die dieΒnen als afwerΒking (garΒniΒtuur in de soep) verΒsnijΒden we nog niet en houΒden we appart..
- Maak de prei en de ui proΒper en verΒsnipΒper deze in blokjes.1/2 stenΒgel prei, 1 ui
- Pel je teenΒtjes knofΒlook en leg deze klaar met je lookΒpers. (Indien je geen lookΒpers hebt dan snipΒper je de knofΒlook fijn met een mesΒje.)2 teenΒtjes knoflook
- Zet een braadΒpan op je vuur en laat de boter erin smelten.20 gr boter
- Stoof de gesnipΒperΒde prei, ui en asperΒgeΒstukΒken aan in je boter. Laat stoΒven, niet bakken!
- VerΒsnijd je asperΒges die dieΒnen als afwerΒking in 2 en voeg deze toe aan de pan met je aspergeschillen.
- Zet deze pan dan ook op het vuur en breng ze aan de kook. Let op, breng ze aan de kook en zet dan onmidΒdelΒlijk van het vuur af.
- De asperΒges die je hebt meeΒgeΒkookt hou je in de gaten en haal ze uit het kookΒvocht wanΒneer ze beetΒgaar zijn.
- Pers onderΒtusΒsen de knofΒlook met je lookΒpers en voeg deze toe aan je braadΒpan. Stoof even mee.
- Voeg de bloem toe aan je pan en roer deze door je gestoofΒde groenΒten. (We creΒΓ«Βren hierΒmee eigenΒlijk een roux waarΒdoor onze asperΒgeΒroomΒsoep beter zal binden)20 gr bloem
- Laat dit geheel even stoΒven en bakken.
- Zet een fijΒne zeef op je braadΒpan en giet het kookΒvocht van je asperΒgeΒschilΒlen door de zeef in de pan.500 ml kookΒvocht van de aspergeschillen
- Voeg de kipΒpenΒbouilΒlon toe, roer het geheel goed door met een spaΒtel en breng aan de kook.1,5 L kippenbouillon
- Zet het vuur onder je pan zachΒter en laat de asperΒgeΒsoep voor zoβn 20 minuutΒjes zachtΒjes koken.
- Mix dan de soep gronΒdig met je staafΒmixer.
- Neem een andeΒre braadΒpan en giet de soep door een fijΒne zeef of puntΒzeef over in pan.
- Breng de soep terug zachtΒjes aan de kook, voeg de room toe en klop deze voorΒzichΒtig onder je soep.25 cl culiΒnaiΒre room
- Kook het geheel al roeΒrend nog evenΒtjes door en zet dan je soep van het vuur.
- Proef, en kruid naar smaak evenΒtuΒeel bij met wat peper en zout.wat zout, wat peper
- Je asperΒgeΒroomΒsoep is klaar!
Afwerken van je aspergeroomsoep.
- VerΒsnijd nu de asperΒges die je beetΒgaar gekookt hebt in stukΒjes. (Je kan deze direct aan je soep toeΒvoeΒgen indien je dit wenst)
- Neem een soepΒkom en leg een lepel asperΒgeΒstukΒjes in de kom.
- SnipΒper wat gerookΒte zalm en voeg deze ook bij de aspergestukjes.wat gerookΒte zalm
- Schep de warΒme soep bij in je kom, en werk af met wat peper van de molen en gesnipΒperΒde bieslook.wat peper, wat biesΒlook
- SmaΒkeΒlijk!
Video
Notities
Aspergeroomsoep.
Dit is een klasΒsieΒke en gebonΒden asperΒgeΒroomΒsoep. Zacht van smaak en lekΒker zoals ze is. Het voorΒdeel van deze soep is dat je ze kan afwerΒken naar eigen keuze.INFO EN TIPS :
- Deze soep staat of valt door 2 zaken. De kwaΒliΒteit van je kipΒpenΒbouilΒlon en de manier waarΒop je de asperΒges schilt! Zorg voor verΒse asperΒges en ontΒdoe ze degeΒlijk van hun onderΒste deel. Schil ze ook zorgΒvulΒdig zodat elke vezel van de asperΒge is. WaarΒom? Het zijn de vezels en het onderΒste stuk van de steel die ervoor kunΒnen zorΒgen dat je asperΒgeΒroomΒsoep bitΒter gaat smaken.
- Zorg er ook voor dat wanΒneer je de schilΒlen en asperΒges gaat koken (om een bouilΒlon te krijΒgen) dat je ze aan de kook brengt en dan van het vuur haalt. Laat schilΒlen nooit lang koken! Breng ze aan de kook en laat ze zo nog even trekΒken in het kookΒwaΒter. De asperΒges die je evenΒtuΒeel meeΒkookt laat je zo verΒder garen tot ze beetΒgaar zijn, haal ze dan uit het kookΒvocht en laat ze uitΒlekΒken op een doek.
- Het liefst gebruik je dus een kipΒpenΒbouilΒlon die je zelf gemaakt hebt. Maar je kan de soep ook maken met een groenΒteΒbouilΒlon of blanΒke fond.
- Wil je meer weten over bouilΒlon en fond?
- Indien je nu echt geen bouilΒlon hebt kan je de soep natuurΒlijk ook gaan maken met lieΒbig-blokΒjes. Tel 1 bouilΒlonΒblokΒje per 500ml water. Of je gebruikt een voorΒgeΒmaakΒte kipΒpenΒgeΒlei van Knorr. Ook Toppie!
- Let wel op indien je deze proΒducΒten gebruikt! Ze bevatΒten meestΒal al redeΒlijk wat zout. Zorg ervoor dat je de asperΒgeΒsoep niet overΒkruid! Proef!
- Deze soep serΒveer je heet, maar je kan ze ook ijsΒgeΒkoeld serΒveΒren. Op een WarΒme dag zal dit zeker smaken!
- Zo kan je ze ook serΒveΒren als apeΒriΒtiefΒhapΒje. Schep de soep ijsΒgeΒkoeld in glaasΒjes en werk ze af met wat stukΒjes asperΒge, wat gerookΒte zalm en verΒse kruiΒden. Ook verΒgeΒzeld met een toastΒje en zelfΒgeΒmaakΒte kruiΒdenΒboΒter is lekker!
- LieΒver zin in een asperΒgeΒsoep die nog zachΒter is? ProΒbeer dan eens een asperΒgeΒveΒlouΒtΓ© of asperΒgeΒconΒsomΒmΓ©.
- Meer weten over asperΒges? Onze blogΒpost verΒtelt alles wat je moet weten over de koninΒgin der groenten.
Onze keukentools voor aspergeroomsoep:
- DunΒschilΒler : Het mag duiΒdeΒlijk zijn, je asperΒges dieΒnen zorgΒvulΒdig geschild te worΒden. Een degeΒlijΒke dunΒschilΒler is hierΒvoor onontΒbeerΒlijk. We gebruiΒken al jaar en dag de dunΒschilΒlers van Oxo. Een aanrader!
dunΒschilΒlers oxo - BraadΒpan : Een goeΒde braadΒpan mag niet ontΒbreΒken. Om asperΒgeΒsoep te maken, maar je gebruikt ze evenΒzeer om vlees in te braΒden of heerΒlijΒke stoofΒschoΒtels mee te bereiΒden. Zorg dat je pan geschikt voor elke warmΒteΒbron, maar voorΒal dat ze ook ovenΒbeΒstenΒdig is.
braadΒpan bk - StaafΒmixer : Het is van belang dat je de soep goed mixt. Een degeΒlijΒke staafΒmixer is hierΒvoor een hanΒdig hulpΒmidΒdel. Indien we je een exemΒplaar mogen aanΒraΒden is dit de staafΒmixer van Braun. Dit exemΒplaar gebruiΒken we zelf al jaren. Topper!
Braun staafΒmixer


Voedingswaarde :
NutriΒtiΒon Facts
AsperΒgeΒroomΒsoep
SerΒving Size
250 ml
Amount per Serving
CaloΒries
157
% DaiΒly Value*
Fat
6
g
9
%
SatuΒraΒted Fat
3
g
19
%
Trans Fat
0.1
g
PolyunΒsaΒtuΒraΒted Fat
1
g
MonounΒsaΒtuΒraΒted Fat
2
g
ChoΒlesΒteΒrol
15
mg
5
%
SodiΒum
296
mg
13
%
PotΒasΒsiΒum
635
mg
18
%
CarΒboΒhyΒdraΒtes
19
g
6
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
9
g
10
%
ProΒtein
10
g
20
%
VitaΒmin A
1533
IU
31
%
VitaΒmin C
13
mg
16
%
CalΒciΒum
63
mg
6
%
Iron
5
mg
28
%
* PerΒcent DaiΒly ValuΒes are based on a 2000 caloΒrie diet.
Dit recept delen op facebook?VerΒmeld @liliesfood.be or tag #lilieΒsΒfood!
Dit recept delen op InstΒagram?VerΒmeld @liliesfood.be or tag #lilieΒsΒfood!
Dit recept geproΒbeerd?Laat ons weten hoe het was!