Blanke fond

blanke fond

Blanke fond

Blanke fond wordt vooral gebruikt als basis voor witte sausen. Gebruik zoveel mogelijk kalfsschenkels, mits ze veel smaakgevend en gelatineus merg bevatten.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 7 hours
Totale tijd 7 hours 15 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, blanke fond
Cuisine Basiskeuken
Servings 3 liter
Calories 14 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 3 kg kalfsbeenderen en schenkel
  • 5 liter water
  • 2 stuks prei grof gehakt
  • 3 stuks selderstengels grof gekaht
  • 5 stuks wortel grof gehakt
  • 2 stuks gepikeerde uien uien gepikeerd met kruidnagel
  • 1 stuk bouquet garni
  • 2 koffielepels zout
  • 1 eetlepel geplette witte peperkorrels

Instructies
 

  • Breng Lichtgezouten water aan de kook en doe er de beenderen en de schenkel bij.
  • Blancheer (laat even opkoken) om alle onzuiverheden te verwijderen.
  • Giet af, en verfris onder koud stromend water.
  • Doe opnieuw in de pan, voeg het water toe en breng aan de kook.
  • Schuim af met een schuimspaan.
  • Voeg grof gehakte groenten, ui, bouquet garni, peper en zout toe.
  • Laat 5 tot 7 uur zacht pruttelen.
  • Schep regelmatig vet af dat komt bovendrijven
  • Giet erna door een fijne zeef en laat afkoelen
  • Eenmaal koud genoeg, laat dan doorkoelen in de koelkast
  • Wanneer koud, schep dan het gestolde vet af van de fond
  • de fond is nu klaar voor gebruik.

Notities

Blanke fond

Blanke fond wordt (zoals de naam al doet vermoeden)vooral gebruikt als basis voor witte sausen.
Gebruik zoveel mogelijk kalfsschenkels, mits ze veel smaakgevend en gelatineus merg bevatten.

INFO

Meer weten over fond en bouillons? Klik hier!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrap Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Blanke fond
Serving Size
 
100 cl
Amount per Serving
Calories
14
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword basisfonds, basisgerechten, blanke fond, klassieke Franse keuken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...