Aspergesoep
Aspergesoep! We gebruiken de schillen van de asperges voor het bereiden van een heerlijk romige aspergesoep. Eigenlijk is de soep een veloutésoep mits we een liason gebruiken om de soep wat in te dikken en romig te maken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 1 stengel preiwit
- 2 eetlepels roomboter
- 1,5 liter kippenbouillon
- 1,5 kg Asperges vers
- 1 stuk bouquet garni
- 2,5 dl culinaire room
- 2 stuks eidooiers
- wat peper van de molen naar eigen smaak
- wat zout naar eigen smaak
- wat nootmuskaat naar eigen smaak
Instructies
- We maken aspergesoep!
- Ontdoe de asperges van het onderste deel, snijd zeker 2 cm weg.
- Schil dan de asperges zorgvuldig met een dunschiller, en snijd ze in stukken van zo'n 2 cm.1,5 kg Asperges
- Doe de schillen in een neteldoek en bind deze goed dicht.
- Pel en snipper de uien fijn.2 grote uien
- Was het preiwit en snipper dit ook fijn.1 stengel preiwit
- Verhit de boter in de kookpot, en stoof de uien en de prei hierin glazig.2 eetlepels roomboter
- Voeg de kippenbouillon toe.1,5 liter kippenbouillon
- Voeg de aspergestukken, de neteldoek gevuld met de schillen en de bouquet garni toe aan de bouillon.1 stuk bouquet garni
- Breng aan de kook.
- Zet het vuur zacht.
- Leg een deksel op de kookpot, en laat de soep voor zo'n 15 minuten zachtjes koken. (Tegen het kookpunt)
- Zet van het vuur af, en laat op kamertemperatuur komen.
- Haal dan de neteldoek met schillen en de bouquet garni er uit.
- Mix de soep met een staafmixer.
- Giet de soep door een fijne puntzeef om alle resterende vezels te verwijderen.
- Warm de soep terug op.
- 2,5 dl culinaire room, 2 stuks eidooiers
- Roer met een klopper de liason voorzichtig onder de soep, zonder deze nog te laten koken!!!! (indien je ze kookt gaat de eidooier stollen!)
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.wat peper van de molen, wat zout, wat nootmuskaat
- Je aspergesoep is klaar!
- Dien de soep heet op in een soepkom!
- Serveer met brood.
- Smakelijk.
Notities
Aspergesoep
Deze soep maken we standaard tijdens het aspergeseizoen! Dit omdat we de schillen van de verse asperges gebruiken om de soep nog meer de smaak van de asperges te geven. De aspergesoep die we hier maken is eigenlijk een aspergevelouté. We gebruiken een liason om de soep in te dikken. Een liason is een mengsel van eierdooiers en room dat aan het einde van het kookproces aan de soep wordt toegevoegd om deze te binden en een romige textuur te geven. De aspergevelouté is hierdoor nog zachter en romiger dan een gewone aspergesoep. Het is een heerlijk en verfijnd gerecht dat gebaseerd is op de klassieke Franse keuken.TIPS EN INFO
-
- Je kan aan de soep ook stukjes asperge, wat gerookte zalm, forel of vers gehakte groene kruiden (bieslook, perselie, basilicum,..) toevoegen.
- Gerookte ham met wat geplukte kervel is ook best lekker!
- Ook geprakt, hard gekookt ei met wat stukjes gekookte ham in de soep is een aanvulling!
- Een warme lentedag? Drink deze soep dan eens ijskoud! Maak de soep volgens het recept, laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en koel ze erna helemaal door in je koelkast. Serveer ijskoud met wat extra garnituur of vers gesnipperde kruiden! Je zal versteld staan!
- Op deze manier is zo'n aspergesoepje ook ideaal als aperitiefhapje bij een glaasje prosecco of champagne! Geef er een klein lookbroodje bij met zelfgemaakte kruidenboter! Hemels!
- Opgelet! Deze soep kan je best niet invriezen en is er eigenlijk op voorzien om onmiddellijk te gebruiken. Of je laat de soep afkoelen en serveert ze ijskoud. Maar bewaar ze niet te lang. Een gewone aspergesoep kan je invriezen maar mits we hier een liason gebruiken is dit moeilijk.
- Meer weten over asperges?
- Ook een aspergeconsommé en andere aspergegerechten kan je terugvinden in onze receptenbundel.
Waarom is mijn aspergesoep bitter?
Een aspergesoep kan soms bitter smaken vanwege de vezelige stukjes in de asperges. Deze vezels kunnen moeilijk te verteren zijn en een bittere smaak achterlaten. Ook kan de bittere smaak veroorzaakt worden door de uiteinden van de asperges. Deze worden vaak niet genoeg weggesneden. En wanneer je ze gaat meekoken zullen ze hun bittere smaak afgeven aan de soep. Om te voorkomen dat de soep bitter smaakt, is het belangrijk om de asperges goed te schillen en eventuele vezels te verwijderen voordat ze aan de soep worden toegevoegd. Ook moeten de uiteinden van de asperges goed worden afgesneden voordat ze worden gekookt.Asperges schillen!
Gebruik altijd een degelijke dunschiller om je asperges te schillen. Blijf weg van de zogenaamde aspergeschillers. Deze zullen je asperges nooit goed schillen! De enige juiste manier om een asperge te schillen is door het onderste deel van de stengel weg te snijden, en ze erna stuk voor stuk van kop naar voet te schillen met een dunschiller. Zorg dat je snedes overlappen zodat er geen enkel vezelstukje meer op je asperge zit. Moest je nog op zoek zijn naar een goede dunschiller dan kunnen we je de exemplaren van OXO aanraden! Deze gebruiken we zelf al jaar en dag en is echt topmateriaal! Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Aspergesoep
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
287
% Daily Value*
Fat
19
g
29
%
Saturated Fat
11
g
69
%
Trans Fat
0.01
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
5
g
Cholesterol
59
mg
20
%
Sodium
381
mg
17
%
Potassium
815
mg
23
%
Carbohydrates
20
g
7
%
Fiber
5
g
21
%
Sugar
10
g
11
%
Protein
13
g
26
%
Vitamin A
2539
IU
51
%
Vitamin C
15
mg
18
%
Calcium
99
mg
10
%
Iron
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.