Poke bowl…Hawaïaanse eetcultuur in een kom!

Poke Bowl!

Heb jij er al kennis mee gemaakt?

Een nieuwere food-trend en manier om verse zeevruchten te eten. In de Hawaiiaanse culinaire tradities betekent “poke” letterlijk “iets snijden”. Men snijdt (meestal) rauwe vis of zeevruchten in plakjes of blokjes en serveert deze met groenten en rijst. Om het af te maken oversausen we het om die perfecte ‘umami’ smaak te verkrijgen.

Voor mij is dit waar het om draait! De saus waarmee je de vis gaat marineren en opwerken. Hiermee maak of kraak je de Poke Bowl!

(Klinkt als ‘sushi’ ? – yep! – trendsetters noemen de poke ook de nieuwe ‘sushi – wave’.)

Poke Bowl Tuna
Poke Bowl Tuna

Wat is een Poke Bowl?

Blijkbaar weten de meeste mensen dat Poke Bowl een Hawaïaans nationaal gerecht is, maar weinigen weten dat het is ‘uitgevonden’ door vissers, die de afgesneden stukken van hun dagelijkse vangst (Pohkay) kruidden terwijl ze op hun boot zaten, en deze opaten.

Op Hawaï is het een hoofdgerecht en wordt het in de meeste buurtwinkels vers gemaakt. Je kan het op elke straathoek verkrijgen. Het zit in de eetcultuur ingebakken. No fancy stuff…gewoon snel, goed en gezond eten!

Poke bowls beloven dus gezond te zijn en zorgen voor een mooie maaltijd die je kunt aanpassen op basis van je persoonlijke voorkeuren.

Poke bowl zalm
Poke bowl zalm

Opbouw van een Poke Bowl

Het gerecht is meestal opgebouwd uit :

  • Rijst – De meeste kommen beginnen met een basislaag van rijst. Welke rijst is best voor een Poke Bowl? Dit kan jasmijnrijst zijn, bamboerijst, basmati, zelfs sushi-rijst …’t is maar wat je verkiest. De warme rijst vormt gewoon een mooi contrast met de ijskoude vis die gebruikt wordt.
  • Rauwe Vis – Sushi-kwaliteit vis is het hoofdingrediënt, meestal geelvin-tonijn (ahi). Maar je kunt kiezen uit verschillende vissoorten, waaronder zalm of baars. Als rauwe vis niet je ding is, kijk dan naar opties zoals tofu of gekookte kreeft of krab.
  • Kruiden – De blokjes vis worden gemengd met sesamzaadjes en schilfers rood zeezout om de smaak te versterken.
Hawaï rood zout

Hawaiiaans rood zout of alaea zout is een traditionele en ongeraffineerde zoutsoort afkomstig van Hawaï. Het zout wordt gemengd met alaea – vulkanische klei die rijk is aan ijzeroxide, en als gevolg daarvan is het zout rood van kleur. In het verleden werd dit zout door sjamanen gebruikt voor hun rituelen, terwijl de Hawaïanen het gebruikten om het lichaam te reinigen in verschillende ceremonies.

De smaak van het zout is intens, terwijl de aroma’s doen denken aan hazelnoten. Het wordt vaak gebruikt in lokale gerechten zoals poke, pipikaula (een tpye van Hawaïaanse jerky), en gegrilde of geroosterde vleesgerechten zoals ‘kalua varken’.

  • Dressing – Zoute sauzen vaak gemaakt met sojasaus, shoyu, ponzu of zelfs pittige zwarte-bonenpasta benadrukken de vette vis. Eigen gemaakte shoyu-sausen worden ook gebruikt. Deze maak je bijvoorbeeld met een combinatie van sojasaus, sesamolie, rijstazijn, mirin en een beetje vers citroensap. De dressing geeft dus de smaak, en zal er ook voor zorgen dat de vis enige gaarheid krijgt.
  • Groenten – Toevoegingen zoals avocado, gesneden of gebakken ui (Bicky uitjes lenen zich hier perfect voor!), zeewier en knapperige knoflook geven smaak en knapperigheid.
  • Hete saus – Het Japanse rode chilimengsel togarashi voegt hitte toe. Wasabi is ook een populaire optie, zelfs sriracha is een winnaar.
Infographic Poke Bowl
Infographic – voorbeeld Poke Bowl

Poke Bowl vegetarisch

Natuurlijk kan je met een Poke Bowl ook alle kanten uit. Vergeet een gewone salade zoals we ze kennen, en stel eens een Poke-bowl samen met enkel rijst en groenten.

Combineer de rijst met groenten die je graag hebt. Zorg voor crunch in je bowl en werk af met de juiste saus! Zo kan je hier de perfecte ‘Vegan” Bowl van maken.

Vegan Bowl
Vegan Bowl

Is een Poke Bowl gezond?

Vis en groenten verdienen een hoge plaats als het gaat om gezonde ingrediënten. Maar niet alle poke bowls hebben dezelfde hoeveelheid calorieën, vet of koolhydraten. Hoe gezond een poke bowl is, of hoeveel calorieën de kom bevat hangt af van de ingrediënten en hoe ze bereid zijn. Standaard gaan we uit van zo’n 700 tot 800Kcal per kom. Let gewoon op de toppings en sauzen als je overweegt een caloriearme poke bowl te maken. Maar over het algemeen is het gerecht een gezonde optie als het gaat om beter eten.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Poke Bowl saus en topping.

Welke saus gebruik je nu voor je Poke Bowl? De variaties zijn oneindig! Je hebt de voorgemaakte sausen, maar je kan gerust ook zelf naar hartelust experimenteren om je eigen top-saus te maken.

Voorgemaakte sausen.
  • Teriyaki Mayo – Perfect voor je pokébowl met kip of runds. Teriyaki saus matcht heerlijk met gegrild vlees! Het geeft het een mooi, smakelijke glans én combineert goed met de rijst. De mix van mayo met teriyaki geeft de saus een romige finish.  
  • Wasabi mayonaise– Ook bij een pokébowl past de smaak van pittige wasabi heel goed. De romige mayonaise doet het perfect met de scherpe smaak van wasabi. Deze saus geeft jouw gerecht een extra kick!
  • Spicy Mayo – Mijn persoonlijke favoriet voor op je poke bowl! De scherpe Sriracha wordt in balans gebracht door de romige mayonaise. Lekker bij een poke met gefrituurde garnalen bijvoorbeeld. 
Spicy Mayo - Flying Goose
Spicy Mayo – Flying Goose


De saus drukt zijn stempel op je poké, maar ook het gebruik van de juiste topping tilt jouw poke bowl naar een hoger niveau.

Poke Bowl Topping
  • Sesamzaadjes – een veel voorkomende topping in de Aziatische keuken! Zowel witte als zwarte sesamzaadjes worden afwisselend gebruikt. De zaadjes hebben een verfijnde smaak.
  • Wasabi sesamzaadjes – een mooi vervolg op de gewone sesamzaadjes zijn wasabi sesamzaadjes. Ze zijn pittiger dan de gewone zaadjes. Combineer ze met een saus die minder scherp is bijvoorbeeld.
  • Furikake – Steeds geliefder bij ons! Een crunchy topping die bestaat uit bijvoorbeeld sesamzaadjes, zeewier en bonito. Er wordt gezegd dat de topping is uitgevonden door een Japanse farmaceut om het calciumtekort onder de Japanse bevolking terug te dringen. Vissengraat, sesamzaad en zeewier zijn de hoofdbestanddelen en het product kreeg in Japan de toepasselijke naam ‘A Friend For Rice’. Tegenwoordig komt het in allerlei vormen en smaken. Doordat het zo rijk is aan proteïne en calcium werd het gecommercialiseerd. Deze topping geeft je poke bowl net dat ietsje meer.
Zelf Poke Bowl saus maken.

Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag om je favoriete saus te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we helpen je even op weg.

  • Japanse sesamsaus – Deze heerlijke saus wordt gemaakt met sesamolie, rijstazijn en rijstwijn en een beetje suiker. Easy as that.
  • Crispy chili saus – Wij denken dat Crispy Chili Oil écht overal lekker bij is en dus ook in ene kleine hoeveelheid op je poke bowl. De chili olie zorgt voor kleur, spicy en crunch.
  • Nuoc Cham – Een lichtere variant van de bovenstaande chili olie is deze Vietnamese dipsaus. Licht, spicy en lekker.

Je kan het recept voor deze 3 sausen in onze receptenbundel terug vinden, of klik op de naam en je komt onmiddellijk op het juiste recept.

Onze Poke Bowl recepten

De recepten die momenteel opgenomen zijn in onze receptenbundel :

De kom voor Poke Bowl

Traditioneel wordt de Poke bowl gegeten uit een kom met chopsticks. Je kan natuurlijk ook een bord gebruiken om alles te dresseren, maar het is gewoon handiger uit een kom. Ze komen in allerlei vormen en kleuren, en je kan ze vinden in verschillende winkels en online.

Tot slot…

Poke Bowl maakt furore en sluit aan met het lijstje van verschillende trends die we de laatste jaren hebben mogen ontdekken. Denk maar aan sushi, ramen of de “buddha bowl”. Nieuwe gerechten en manieren van eten ontdekken hoort erbij. We zijn als ‘foodie’ immers toch altijd benieuwd en op zoek naar meer en ander culinair genot. En poké mag het lijstje vervullen. Indien juist klaargemaakt en gecombineerd met de juiste saus en topping is dit een kom die de zinnen prikkelt en onze smaakpapillen doet daveren! Proberen maar!

Heb je zelf ervaringen met het maken van Poke Bowl? Of heb je vragen? Je reactie is altijd welkom onder deze pagina.

Heb je zelf een recept wat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan, we hebben niet liever! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...