Tiramisu…het Icoon van de Italiaanse desserts!

Tiramisu is een vrij recente uitvinding. Ondanks dit geniet het dessert een iconische status onder de Italiaanse zoetigheden. De naam is afgeleid van de Italiaanse uitdrukking “tirami sù”. Deze betekent letterlijk “pep me op”. Het verwijst hiermee naar het oppeppende effect van suiker, likeur en koffie.

Tiramisu - het originele recept
Tiramisu – origineel

Historiek van tiramisu.

Over de oorsprong van tiramisu wordt zwaar getwist tussen de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Vaak is gesuggereerd dat de eerste tiramisu in Veneto werd gemaakt in het begin van de jaren 1980.

Het vroegst gedocumenteerde recept voor tiramisù (interessant genoeg zonder alcohol!) werd in 1981 afgedrukt in het voorjaarsnummer van het tijdschrift ‘Vin Veneto’. Het was in een artikel over ‘desserts op basis van koffie’ door Giuseppe Maffioli. Hij was een gerenommeerd culinair criticus en lid van de Italiaanse Academie voor de Keuken.

In augustus 2017 werd de tiramisu van Friuli-Venezia Giulia echter officieel toegevoegd aan de lijst van traditionele streekgerechten.

Ongeacht deze geschillen moet de perfecte tiramisu altijd een serieuze cafeïne-kick geven! Een shot sterke espresso zorgt hiervoor, al dan niet in samenspel met een Marsala-wijn. Deze zorgt dan voor een lekkere zoete toets.

Aldo Campeol

Aldo Campeol was de restaurantuitbater van “Le Beccherie” in Treviso. Het is hier dat zogezegd per toeval het originele recept voor tiramisu is uitgevonden.

Bij het bereiden van het huisgemaakte vanille-ijs zou de toenmalige chef Roberto Linguanotto wat mascarpone gemorst hebben in het eiermengsel voor het ijs. Ze proefden het mengsel, en samen met Aldo en zijn vrouw Alba hebben ze er de gekende tiramisu van gemaakt.

Aldo en Alba Campeol
Aldo en Alba Campeol

Het recept is overgenomen door chefs over heel de wereld waardoor we nu allemaal bekend zijn met het dessert.

‘Le Beccherie’ bestaat nog steeds. De familie Campeol opende het restaurant in 1939. Hun zoon Aldo nam het samen met zijn vrouw over van zijn ouders na de tweede wereldoorlog.

In 2021 en op 93 jarige leeftijd is Aldo helaas van ons heengegaan.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Het originele recept.

We hebben het hierboven al eens laten vallen, het originele recept voor tiramisu bevat geen alcohol, alsook geen opgeklopt eiwit. Het is de eenvoud zelve zodus ook niet zo moeilijk om te maken.

Tiramisu - infographic
Tiramisu – infographic
Tiramisu - origineel recept

Het originele recept voor tiramisu.

Voor het originele recept voor tiramisu gaan we naar restaurant 'Le Beccherie', gelegen in de Venetiaanse provincie Treviso. Dit is de bakermat van het origineel. De traditie van het recept wil dat er geen alcohol wordt gebruikt, waardoor het dessert delicater van smaak is. Bovendien heeft de originele tiramisu een ronde vorm, wat het een herkenbaar uitzicht geeft.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 15 minutes
opstijven in de koelkast 1 day
Totale tijd 1 day 30 minutes
Course Dessert
Cuisine Desserts, Italiaans
Servings 10 personen
Calories 734 kcal

Materiaal en benodigdheden

of klopper - indien je geen robot of mixer hebt
fijn zeefje -strooier
1 fijn zeefje - voor het cacao poeder te strooien

Ingrediënten
  

 • 12 eidooiers
 • 500 g suiker
 • 1 kg mascarpone
 • 60 stuks Savoiardi – lange vingers
 • sterke koffie naar behoefte en smaak
 • ongezoet cacaopoeder

Instructies
 

 • Bereid de koffie en laat hem afkoelen.
 • Klop intussen de eierdooiers met de suiker tot een licht en luchtig mengsel (ruban).
 • Zorg dat de suiker volledig is opgelost! Idealiter gebruik je hiervoor een keukenrobot. Heb je deze niet, dan is het ‘hard labeur’.
 • Voeg er voorzichtig de mascarpone aan toe, en roer tot u een gladde massa bekomt.
 • Zodra de koffie is afgekoeld, begint u de lange vingers er een voor een in te dompelen, maar let op dat u ze niet te nat maakt.
 • Schik de lange vingers in één rij in het midden van een rond bord en bestrijk ze met de helft van de mascarpone-crème.
 • Herhaal de tweede stap met de overige 30 in koffie gedoopte koekjes, en schik ze bovenop de eerste laag.
 • Bestrijk met de overgebleven mascarpone-crème.
 • Bestrooi royaal met gezeefd cacaopoeder, en zet 24u in de koelkast tot het moment van serveren.

Notities

Het originele recept voor tiramisu.

Voor het originele recept voor tiramisu gaan we naar restaurant ‘Le Beccherie’, gelegen in de Venetiaanse provincie Treviso. Dit is de bakermat van het origineel. De traditie van het recept wil dat er geen alcohol wordt gebruikt, waardoor het dessert delicater van smaak is. Bovendien heeft de originele tiramisu een ronde vorm, wat het een herkenbaar uitzicht geeft.


FRIULI-VENEZIA GIULIA, Italy
TIPS EN INFO
 • Methode : Het belangrijkste bij de bereiding van tiramisu is dat het, nadat het in elkaar is gezet, 24 uur moet worden gekoeld, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
 • Ladyfingers : Kies altijd voor de lange lange vingers van Savoiardi of Pavesini. Deze zijn breder, kruimeliger en droger dan hun Franse tegenhangers, wat de textuur van het dessert lichter maakt.
 • Alcohol : Hoewel het originele recept geen alcohol bevat, is het tegenwoordig bijna aanwezig in ieder recept. De keuze is aan u! Gebruik dan best Marsala, vin santo, brandy of een andere versterkte wijn.
 • Eiwitten : Wat ook in vele recepten gedaan wordt is dat een deel van de eiwitten (die je zal over hebben van de eigelen die je hebt gebruikt) worden opgeklopt tot schuim en onder de mascarpone-crème worden verwerkt. Dit maakt het dessert veel luchtiger! Het originele recept bevat dus geen eiwitten.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrap Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Het originele recept voor tiramisu! Italië op je bord!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Het originele recept voor tiramisu.
Amount per Serving
Calories
734
% Daily Value*
Fat
 
51
g
78
%
Saturated Fat
 
30
g
188
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Cholesterol
 
347
mg
116
%
Sodium
 
75
mg
3
%
Potassium
 
31
mg
1
%
Carbohydrates
 
56
g
19
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
50
g
56
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
1745
IU
35
%
Calcium
 
171
mg
17
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Le Beccherie, origineel tiramisu recept, Tiramisu
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

De wereldbeker tiramisu

Al sinds 2017 bestaat er de wereldcup ‘tiramisu’ maken! Het is een wedstrijd voor non-professionals die zichzelf uitdagen om hun beste Tiramisu te bereiden!

De stopplaatsen van de TWC (tiramisu world cup) vinden plaats in Italië en in het buitenland. Uiteindelijk eindigen ze dan voor de grote finale in de magische stad Treviso. Hier wordt dan de wereldkampioen en de wereldkampioen ‘Creatieve Tiramisu’ uitgeroepen!

Hieronder kan je de video bekijken waarin de winnaar van 2021, Stefano Serafini, zijn recept met ons deelt.

YouTube video

Tot slot…

Natuurlijk kennen we ondertussen allerhande varianten om tiramisu te maken. De basisbereiding leent er zich dan ook toe om makkelijk je eigen recept te creeëren.

In onze receptenbundel kan je er een binnenkort een paar terug vinden.

Heb je vragen of reacties? Die zijn altijd welkom onder deze pagina!

Indien je zelf een overheerlijk recept hebt voor tiramisu en het wil delen met ons en onze lezers, voeg het dan hier toe! Doen! We hebben niet liever!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Tiramisu is dus nog een vrij jong dessert, maar we weten nu al dat deze smeuïge hap een blijver zal zijn.

Aan de slag nu want ook wij zijn heel benieuwd naar jullie creatieve creaties!

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...