Iced Coffee!
Je hebt zo van die dranken die het wereldwijd goed doen. In het éne land het hele jaar door, in het andere (zoals bij ons) vooral wanneer in de lente de eerste zonnestralen tevoorschijn komen.
Momenteel bereikt de temperatuur zachtjes de 20 graden en warme koffie lijkt passé. We krijgen dat zomergevoel…en als de temperaturen stijgen dan hunkeren we naar die ijskoude opkikker!
Iced coffee komt in allerlei vormen. Bitter, zoet, milky, zelfs spicy! Hoe dan ook, het is een energie booster die we allemaal kunnen smaken.
Een beetje geschiedenis.
Voor de eerste ijskoffie moeten we teruggaan tot 1840, in Algerije. De eerste ijskoffie heette mazagran (of masagran). Het was een koude en zoete koffiedrank die werd uitgevonden door het Franse leger tijdens de Slag bij Mazagran. In die tijd vocht het Franse leger tegen Arabische en Berberse troepen als onderdeel van de 17-jarige verovering van Algerije.
Toen de melk op was, voegden ze water toe aan hun koffie en besloten ze de koffie koud te drinken om de hitte te bestrijden. Andere soldaten in de buurt van Mazagran kregen ook een soortgelijk soort koffie, gemaakt van koffiesiroop vermengd met water. Iced coffee was geboren.
Bij hun terugkeer in Parijs stelden de soldaten van Mazagran aan de caféhouders voor om deze nieuwe koffiesoort aan de klanten te serveren. Zij adviseerden deze koffie te serveren in een hoog glas. Vanaf dat moment werd deze koffie officieel mazagran genoemd.
De ijskoffie die we vandaag kennen, bestaat meestal uit espresso, gefilterde koffie of koffiesiroop gemengd met ijsblokjes en melk. IJskoffie won aan populariteit toen Starbucks in 1995 frappuccino, frappe (gekoeld in ijs) + cappuccino, introduceerde.
Liliesfood
We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.
Waarom Iced Coffee?
Het drinken van iced coffee is simpelweg verfrissend! In landen waar de zon bijna haast nooit weg te denken is, is de drank standaard in het straatbeeld aanwezig. Hete koffie moet u laten afkoelen tot ‘drinkbare’ temperatuur, terwijl je van een iced coffee onmiddellijk kan genieten.
Het vervelendste van hete koffie is dat als je hem niet relatief snel opdrinkt, hij niet van heet naar lauw gaat, maar gewoon koud wordt. Het ergste bij ijskoffie is dat hij op zijn ‘heetst’ net zo koud is als lauwe koffie (als je begrijpt wat ik bedoel), en dat is helemaal geen straf. De ijskoffie is dan net zo lekker om te drinken als wanneer hij extreem koud is. Hete koffie die koud is geworden, is een heel ander verhaal.
een extra voordeel
Iced coffee, vooral indien gemaakt met koud gezette koffie, is minder zuur dan zijn warme tegenhanger. In feite is het tot 67% minder zuur dan warme koffie, wat beter is voor je maag en tanden. De zuurgraad in koffie zorgt voor een bittere smaak, wat ervoor zorgt dat ijskoffie zowel gezonder als smaakvoller is dan warme koffie. Top dus!
Vijf stappen om thuis de perfecte iced coffee te maken
Het maken van deze oppeppende heerlijkheid kan een groot probleem zijn. Hoewel het op papier absurd eenvoudig is – koffie geserveerd met ijs en geroerd met melk – zijn er allerlei variabelen die de kwaliteit kunnen beïnvloeden. Het is dus niet slecht om wat meer te weten over het maken van iced coffee, zodat je naar hartelust kan experimenteren om je persoonlijke favoriet te ontdekken.
Hieronder vind je 5 stappen die je op weg helpen :
Stap één – De keuze van koffie
- Koffiebonen! Koop om je koffie te zetten geen voorgemalen koffie. Probeer altijd te gaan voor bonen die je zelf maalt. Gebruik dan ook 1 soort boon, geen mengeling. Een mengeling van koffiebonen wordt meestal gebruikt om hete, echte koffie te brouwen, en is dus minder geschikt om iced coffee mee te maken. Bij het koud opgieten van koffie zal bij een mengeling van bonen je koffie zuurder, dus bitterder zijn. Dat willen we niet!
- De makkelijkste optie: capsules
Als je haast hebt, is de snelste manier om ijskoffie te maken een Nespresso (of vergelijkbaar) apparaat. Veel speciale branders maken pods die geschikt zijn voor Nespresso, en veel van die capsules zijn tegenwoordig gelukkig composteerbaar. - De dure optie: espressomachine
Als je het geluk hebt om thuis een espressomachine te hebben, kun je ook op deze manier je shot hete koffie zetten. De sleutel hier is consistentie. Een espresso-shot met 18,5gr zelf gemalen koffie zou perfect zijn! - De langst durende optie: koude koffie zetten
Als je geen van beide beschikbaar hebt, kun je proberen je eigen ‘cold brew’ te maken. Dit vergt veel meer tijd, omdat koud water de oplosmiddelen van de koffie niet zo veel of zo snel oplost als heet water dat doet. Het kan ook zijn dat je voor deze methode een ander soort boon moet kiezen. Kies voor een boon met lichte of milde branding. Anders ga je waarschijnlijk weer een koffie krijgen die veel te bitter is, en dat is niet lekker voor een iced coffee. Het recept is echter eenvoudig: neem je cafetière, voeg 120 gram grof gemalen koffie per liter koud water toe, roer, en laat 24 uur in de koelkast staan. Daarna kun je het overgieten door een fijne zeef, of door een filter in een kan of pot. Dit is je ‘cold brew’. Maar denk eraan, dit zal zwakker zijn dan een espresso shot, dus gebruik een dubbele hoeveelheid voor de iced coffee. - Een nog makkelijkere oplossing : oploskoffie! In vele recepten gebruikt men ook oploskoffie om een iced coffee te maken. In Thailand bijvoorbeeld wordt deze manier meer gebruikt dan de versie met ‘echte koffie’. Het is ook veel makkelijker en je kan de hoeveelheid (en smaak dus) ook makkelijk aanpassen. Dikwijls worden er dan ook andere smaken aan toegevoegd, zoals kardemom of gember bijvoorbeeld.
Stap 2 – Het zoeter maken van je iced coffee
- Het moet niet! Niets of niemand zegt dat je de drank zoeter moet maken. Theoretisch gezien heb je de perfecte koffiesoort gekozen en op de perfecte manier bereid, wat betekent dat hij zoet genoeg moet zijn om zo te drinken.
- Met Suiker! Maar als je de koffie toch zoeter wil en suiker moet toevoegen, doe dat dan bij het inschenken van de hete koffie. Als je een cold brew gebruikt, doe dan suiker in het glas vóór de koffie. Als je een capsule of een espressomachine gebruikt, maak de drank dan zoeter voordat je hem over het ijs in het glas schenkt.
- Met suikersiroop! Misschien ben je een echte zoetekauw en heb je graag die fluweelzachte, zoete smaak in een iced coffee. Dan kan suikersiroop de oplossing zijn. Deze kan je makkelijk zelf maken door dezelfde hoeveelheid water en suiker even op te koken in een steelpan tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en bewaar de siroop in een afgesloten fles in je koelkast. Over hoeveel je hiervan gaat toevoegen hangt af van je persoonlijke voorkeur. Gouden tip! Voeg een paar druppels citroensap toe aan je suikersiroop en je kan hem afgesloten in de koelkast tot 6 maanden bewaren!
- Met gezoete, gecondenseerde melk! Gecondenseerde melk is koemelk waaraan suiker is toegevoegd en water aan is onttrokken. De dikke, lichtgele melk zit in blik en kun je jaren buiten de koelkast bewaren. Mede daardoor is het heel populair in warme landen. Gecondenseerde melk kent veel toepassingen en wordt vaak gebruikt voor het maken van sauzen. Een bekende bereiding is ‘Dulce de Leche’, een karamelachtige saus, waarbij je het gesloten blikje onder water circa 3 tot 4 uur zachtjes laat koken. Dit leent zich dus enorm goed om te gebruiken als zoetmaker in je iced coffee. Nestlé is bij ons een heel gekende producent van gecondenseerde melk.
Stap drie – serveer over ijs
Goed nieuws, het moeilijkste deel is voorbij. Je shot (hete, tenzij je het koud gezet hebt) koffie gaat onder in het glas. Nu is het tijd om het ijs toe te voegen. Je vult het glas voor een derde tot de helft met ijs, om de koffie af te koelen. De eerste paar ijsblokjes zullen snel smelten door de hitte van de koffie.
Een alternatieve methode is om het geheel met ijs te mengen, maar dit heeft zijn nadelen. Je gaat de koffie dus eigenlijk mixen of shaken, en dit zorgt voor verdunning van de koffie. Je krijgt dus meer een slushie. Als je dit liever hebt kan je overwegen om de hoeveelheid espresso te verhogen, zelfs tot het dubbele, zodat het na het mixen evenwichtiger smaakt.
Stap vier – melk toevoegen
Nu vul je het glas aan met melk. Ook hier gaat persoonlijke voorkeur voor alles, dus voel je vrij om te experimenteren met wat voor jou werkt. Volle melk geeft een vollere smaak. Maar melkalternatieven werken net zo goed. Sojamelk is wel te vermijden, omdat ‘de zuurgraad’ in de koffie vaak soja kan splitsen en dat is niet ideaal. Havermelk die goed koud is werkt ook, en het voegt een lichte koekjessmaak toe aan je koffie. Kokosmelk is ook een goede vervanger, het brengt je nog dichter bij de tropische sfeer! Probeer en zie waar je voorkeur naar toe gaat.
Stap vijf: roer krachtig
Je iced coffee is bijna klaar. De laatste stap is roeren. Roeren, en niet shaken! Ik heb het over vier of vijf keer flink roeren in het glas. Wat je wilt is dat de koffie, de melk en het ijs zich vermengen en hard afkoelen, zodat je die lekkere ijskoude smaak krijgt die er helemaal doorheen zit.
Iced coffee varianten
Van gezouten karamel, over aardbei tot vanille, u kunt iced coffee drinken zoals u het lekker vindt. Maar als purist ga je voor de smaak van echte koffie! Er bestaan tegenwoordig ook talloze koffiesiropen. Gaande van amandel tot kaneel. De mogelijkheden zijn oneindig. Deze siropen kan je simpelweg toevoegen alvorens je de iced coffee roert met het ijs.
Wereldwijd is de iced coffee gekend, en overal bestaan er andere versies. Amerikanen zijn zot van hun ‘Iced Americano’ of ‘Iced Latté’, in Griekenland speelt ‘café frappé’ een hoofdrol, en in Thailand gaat ‘Oliang’ vlot over de toonbank.
Iced Coffee – recept
Iced coffee – de snelle, perfecte versie!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kop koffie op kamertemperatuur (hoe sterk je hem zelf graag drinkt). Zelf gebruik ik Starbucks, Medium roast capsules voor Nespresso machine.
- 2 cups echte koffiemelk Nutroma bv. (en mag meer zijn, naar smaak). Indien je niet veel echte koffiemelk gebruikt (zoals ik) zijn de nutroma cups heel handig. Heb je een grotere fles, gebruik dan 1 of 2 eetlepels.
- ijsblokjes
Voor de Vanille-siroop
- 100 g suiker
- 25 cl water
- ½ tl vanille-extract (gebruik een Bio-versie, geen chemisch spul!)
Instructies
Voor de vanille siroop
- Meng de suiker en het water in een middelgrote sauspan op een matig vuur.100 g suiker, 25 cl water
- Roer tot de suiker is opgelost.
- Laat volledig afkoelen!!!
- Roer het vanille-extract erdoor.1/2 tl vanille-extract
- Zet opzij in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
- tip : indien je meer vanillesiroop wil maken kan dit! Doe de siroop in een goed afsluitbare fles in de koeling, dan is hij tot een half jaar houdbaar!
Maak je Iced Coffee
- Neem een groot koffieglas en vul het met ijsblokjes.ijsblokjes
- Giet je koffie over het ijs, gevolgd door de koffiemelk.1 kop koffie, 2 cups echte koffiemelk
- Voeg dan 1 theelepel vanillesiroop toe (of meer naar smaak).
- Roer alles goed door!
- Geniet van je Iced coffee!
Notities
Iced coffee – de snelle, perfecte versie!
Dit is een recept/variant dat ik zelf altijd gebruik. Heerlijk van smaak! In het begin zal je even moeten zoeken naar je juiste verhouding, maar probeer tot je een eigen versie hebt waar jezelf tevreden mee bent. Minder of meer koffiemelk, minder of meer siroop, welke koffie je gebruikt en hoe sterk je de koffie maakt…het hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je de vanillesiroop klaar hebt dan is deze iced coffee in een wip gemaakt.- Meer weten over Iced Coffee? Klik hier!
Voedingswaarde :
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
In onze receptenbundel kan je er nog een paar terug vinden.
Tot slot
Door er zo over te schrijven heb ik zelf zin gekregen om mij zo’n energie booster te gaan maken. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een betere inkijk hebt gekregen in het maken van deze ijskoude opkikker.
Heb je vragen of reacties? Die zijn altijd welkom onder deze pagina! Indien je zelf een overheerlijk recept hebt voor iced coffee en het wil delen met ons en onze lezers, voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Iced coffee is dus niet zo moeilijk om te maken, zolang je het maar op de juiste manier doet, en de juiste ingrediënten gebruikt.