Chili olie maken.

chili olie maken

Chili olie maken.

Chi­li olie maken! Breng je graag wat “pit” in je eten? Deze olie is heer­lijk bij dum­plings, noe­dels, nasi, dim sum, Poke Bowl, gestoom­de rijst…en ga zo maar door! 
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
afkoel­tijd 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Cour­se Azi­a­tisch, dres­sings, sau­sen, toppings
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 250 ml
Calo­ries 9 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Ver­hit een 1 el olie in een gro­te koe­ken­pan en roer er de gedroog­de chi­li door op een laag vuur.
    1 el olie, 30 gr gedroog­de chilipepers
  • Zorg dat de chi­li niet verbrand! 
  • Roer­bak met een spa­tel. Heb geen haast, de kleur ver­an­dert van licht naar don­ker en u ruikt ook een zeer pit­ti­ge pepergeur.
  • Wan­neer klaar, zet dan de geroer­bak­te chi­li­pe­pers opzij en laat afkoelen.
  • Hak de knof­look en gem­ber fijn. Tip : Je kan de knof­look en gem­ber ook door de look­pers halen indien je dit mak­ke­lij­ker vind.
    3 teen­tjes Knof­look, 2 plak­jes Gember
  • Snijd je len­te ui in fij­ne reepjes.
    1 Bos­je lente-ui
  • Ver­hit de olie in een saus­pan op een zacht vuur, en voeg ste­ra­nijs, lau­rier­blad en gesne­den len­te ui toe aan de olie.
    3 stuks Ste­ra­nijs, 240 ml Zon­ne­bloem­olie, 2 stuks Laurierblaadjes
  • Laat dit geheel een tijd­je doorwarmen.
  • Haal dan de krui­den terug uit de olie.
  • Stamp onder­tus­sen de gebak­ken chi­li­pe­pers in een vij­zel. Zorg ervoor dat het niet hele­maal fijn is gestampt (we wil­len stuk­jes, geen poe­der). Indien je wenst kan je dit ook doen met een keu­ken­ro­bot.
  • Doe de gestamp­te pepers in een ande­re saus­pan en voeg hier de knof­look, gem­ber, komijn­poe­der, wit­te peper, wit­te sesam­zaad­jes en een scheu­tje soja­saus aan toe.
    1 tl Komijn, 1 el Wit­te peper, 1 el Sesam­zaad­jes, 1 Scheu­tje Sojasaus
  • Giet dan beet­je bij beet­je de hete olie over het kruidenmengsel.
  • Je chi­li olie is klaar! Laat hem afkoe­len en hevel de olie over in een afsluit­baar weck­pot­je.
  • Bewaar de chi­li olie in de koel­kast of een don­ke­re plek, en deze is mini­maal 6 maan­den houdbaar!
  • Met dank aan ASIAN FOOD LOVERS!

Notities

Chili olie maken.

Chi­li olie is een popu­lai­re smaak­ma­ker die wordt gebruikt in veel Azi­a­ti­sche keu­kens en gerech­ten. Het kan wor­den gebruikt op ver­schil­len­de manie­ren. Het geeft die extra kick aan je gerech­ten. Loopt het water jou ook al in de mond? 

TIPS EN INFO

  • Deze pit­ti­ge olie is top, en geloof me, als je het een­maal zelf maakt, koop je hem nooit meer in de winkel. 
  • In de koel­kast, en indien goed afge­slo­ten kan je de olie min­stens zes maan­den bewa­ren. Een weck­pot­je is hier ide­aal voor!
  • Weckpot 50 cl
    Weck­pot 50 cl
    Je kan chi­li olie gebrui­ken op ver­schil­len­de manieren : 
  • Als dip: Je kunt chi­li olie ser­ve­ren als dip bij bij­voor­beeld gebak­ken groen­ten, noe­dels of dumplings.
  • Als saus: Voeg een scheut chi­li olie toe aan je favo­rie­te saus voor een extra pit­je. Of “drizz­le” er wat van over je gestoom­de of gebak­ken rijst.
  • In mari­na­des: Chi­li olie kan wor­den gebruikt in mari­na­des voor vlees, vis of groen­ten voor een extra smaakimpuls.
  • In soe­pen: Voeg een beet­je chi­li olie toe aan soe­pen, zoals ramen of won­ton­soep, voor een extra pitje.
  • In roer­bak­ge­rech­ten: Voeg chi­li olie toe aan je wok of roer­bak­ge­rech­ten voor een extra pit­ti­ge smaak.

    De online toko

    De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
    Asian food lovers - De online toko
    Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Zelf chi­li olie maken is dus niet zo moei­lijk. In plaats van hem kant en klaar te kopen, maak je hem gewoon zelf! Als je het pro­beert, ver­geet dan niet een foto te maken en deel het met ons op je “soci­al media”! Tot de vol­gen­de keer!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Chi­li olie maken.
Ser­ving Size
 
1 eet­le­pel
Amount per Serving
Calo­ries
9
% Dai­ly Value*
Fat
 
1
g
2
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.1
g
1
%
Trans Fat
 
0.004
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.3
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Sodi­um
 
0.3
mg
0
%
Pot­as­si­um
 
3
mg
0
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
0.1
g
0
%
Fiber
 
0.05
g
0
%
Sugar
 
0.05
g
0
%
Pro­tein
 
0.02
g
0
%
Vita­min A
 
32
IU
1
%
Vita­min C
 
0.1
mg
0
%
Cal­ci­um
 
0.4
mg
0
%
Iron
 
0.02
mg
0
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word chi­li olie, chi­li olie maken
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!