Chili olie maken.

chili olie maken

Chili olie maken.

Chili olie maken! Breng je graag wat "pit" in je eten? Deze olie is heerlijk bij dumplings, noedels, nasi, dim sum, Poke Bowl, gestoomde rijst...en ga zo maar door!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
afkoeltijd 1 hour
Totale tijd 1 hour 20 minutes
Course Aziatisch, dressings, sausen, toppings
Cuisine Oosters
Servings 250 ml
Calories 9 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Verhit een 1 el olie in een grote koekenpan en roer er de gedroogde chili door op een laag vuur.
    1 el olie, 30 gr gedroogde chilipepers
  • Zorg dat de chili niet verbrand!
  • Roerbak met een spatel. Heb geen haast, de kleur verandert van licht naar donker en u ruikt ook een zeer pittige pepergeur.
  • Wanneer klaar, zet dan de geroerbakte chilipepers opzij en laat afkoelen.
  • Hak de knoflook en gember fijn. Tip : Je kan de knoflook en gember ook door de lookpers halen indien je dit makkelijker vind.
    3 teentjes Knoflook, 2 plakjes Gember
  • Snijd je lente ui in fijne reepjes.
    1 Bosje lente-ui
  • Verhit de olie in een sauspan op een zacht vuur, en voeg steranijs, laurierblad en gesneden lente ui toe aan de olie.
    3 stuks Steranijs, 240 ml Zonnebloemolie, 2 stuks Laurierblaadjes
  • Laat dit geheel een tijdje doorwarmen.
  • Haal dan de kruiden terug uit de olie.
  • Stamp ondertussen de gebakken chilipepers in een vijzel. Zorg ervoor dat het niet helemaal fijn is gestampt (we willen stukjes, geen poeder). Indien je wenst kan je dit ook doen met een keukenrobot.
  • Doe de gestampte pepers in een andere sauspan en voeg hier de knoflook, gember, komijnpoeder, witte peper, witte sesamzaadjes en een scheutje sojasaus aan toe.
    1 tl Komijn, 1 el Witte peper, 1 el Sesamzaadjes, 1 Scheutje Sojasaus
  • Giet dan beetje bij beetje de hete olie over het kruidenmengsel.
  • Je chili olie is klaar! Laat hem afkoelen en hevel de olie over in een afsluitbaar weckpotje.
  • Bewaar de chili olie in de koelkast of een donkere plek, en deze is minimaal 6 maanden houdbaar!
  • Met dank aan ASIAN FOOD LOVERS!

Notities

Chili olie maken.

Chili olie is een populaire smaakmaker die wordt gebruikt in veel Aziatische keukens en gerechten. Het kan worden gebruikt op verschillende manieren. Het geeft die extra kick aan je gerechten. Loopt het water jou ook al in de mond?   

TIPS EN INFO

  • Deze pittige olie is top, en geloof me, als je het eenmaal zelf maakt, koop je hem nooit meer in de winkel. 
  • In de koelkast, en indien goed afgesloten kan je de olie minstens zes maanden bewaren. Een weckpotje is hier ideaal voor!
  • Weckpot 50 cl
    Weckpot 50 cl
    Je kan chili olie gebruiken op verschillende manieren : 
  • Als dip: Je kunt chili olie serveren als dip bij bijvoorbeeld gebakken groenten, noedels of dumplings.
  • Als saus: Voeg een scheut chili olie toe aan je favoriete saus voor een extra pitje. Of "drizzle" er wat van over je gestoomde of gebakken rijst.
  • In marinades: Chili olie kan worden gebruikt in marinades voor vlees, vis of groenten voor een extra smaakimpuls.
  • In soepen: Voeg een beetje chili olie toe aan soepen, zoals ramen of wontonsoep, voor een extra pitje.
  • In roerbakgerechten: Voeg chili olie toe aan je wok of roerbakgerechten voor een extra pittige smaak.

    De online toko

    De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
    Asian food lovers - De online toko
    Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Zelf chili olie maken is dus niet zo moeilijk. In plaats van hem kant en klaar te kopen, maak je hem gewoon zelf! Als je het probeert, vergeet dan niet een foto te maken en deel het met ons op je "social media"! Tot de volgende keer!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Chili olie maken.
Serving Size
 
1 eetlepel
Amount per Serving
Calories
9
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Trans Fat
 
0.004
g
Polyunsaturated Fat
 
0.3
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Sodium
 
0.3
mg
0
%
Potassium
 
3
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.1
g
0
%
Fiber
 
0.05
g
0
%
Sugar
 
0.05
g
0
%
Protein
 
0.02
g
0
%
Vitamin A
 
32
IU
1
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
0.4
mg
0
%
Iron
 
0.02
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword chili olie, chili olie maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
7
Share to...