NUOC CHAM – Vietnamese dipsaus

Nuoc Cham - Vietnamese dipsaus voor loempia

NUOC CHAM - Vietnamese dipsaus

Nuoc Cham! Deze Vietnamese dipsaus is licht, spicy en lekker. Ook het maken van deze saus is een fluitje van een cent en gebruik je vooral bij loempia's, pokébowls en gefrituurde gerechten.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Totale tijd 5 minutes
Course Aziatisch, dressings, sausen, toppings
Cuisine Oosters, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 35 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

  • 2 el Vissaus
  • 6 el Water
  • 2 el Suiker
  • 1,5 el limoensap
  • 1 teen knoflook fijn gehakt
  • 1 chilipeper fijn gesneden
  • 1 stukje gember fijn gesneden (optioneel)
  • 1 lente-ui fijn gesneden (optioneel)
  • ¼ sjalot fijn gesnipperd (optioneel)
  • wat koriander fijn gesneden (optioneel)

Instructies
 

  • We maken een zoet-zure, spicy dipsaus! Nuoc cham!
  • Meng 6 el Water en 2 el Suiker in een mengkom.
    6 el Water, 2 el Suiker
  • Optioneel: Verwarm 1/3 van het water, meng dan om de suiker gemakkelijker op te lossen en voeg dan de rest van het water toe.
  • Voeg geleidelijk 1,5 el limoensap toe. Richtlijn is dat het meer of minder kan zijn. Proef en voeg toe tot je de smaak lekker vindt.
    1,5 el limoensap
  • Smaakt het een beetje naar limonade dan zit je goed!.
  • Voeg tot 2 el Vissaus toe. Hier geldt opnieuw, proef en voeg toe tot je de smaak lekker vindt.
    2 el Vissaus
  • Het mag een beetje sterk van smaak zijn.
  • Voeg dan 1 teen knoflook en 1 chilipeper die je beiden fijn gehakt hebt toe aan de dipsaus.
    1 teen knoflook, 1 chilipeper
  • Optioneel kan je ook 1 stukje gember, 1 lente-ui, 1/4 sjalot en wat koriander fijnsnijden en toevoegen. (Dit is persoonlijk mijn favoriet, maar het hoeft niet)
    1 stukje gember, 1 lente-ui, 1/4 sjalot, wat koriander
  • Je Vietnamese dipsaus, Nuoc Cham is klaar voor gebruik! Dippen maar!

Notities

Nuoc Cham - Vietnamese dipsaus

Nuoc cham is een heerlijke Vietnamese dipsaus die vaak wordt geserveerd bij een verscheidenheid aan gerechten, zoals springrolls (verse loempia's) en gegrild vlees. Deze saus heeft een heerlijke balans tussen zoet, zuur, zout en pittig, en het kan een gerecht naar een hoger niveau tillen met zijn smaakprofiel.
De basis van nuoc cham bestaat meestal uit enkele veelvoorkomende ingrediënten, waaronder vissaus, limoensap, suiker, water, knoflook en rode pepers. De saus kan variëren in smaak en pittigheid, afhankelijk van de verhoudingen van deze ingrediënten.
Tokyo design studio
Op zoek naar een gepast servies voor Aziatische gerechten? ProbeerTokyo design studio!
De zoete component komt vaak van suiker of soms honing, terwijl het zure element afkomstig is van vers limoensap. Vissaus voegt een hartige, zoute smaak toe, terwijl knoflook en rode pepers voor wat pit zorgen. Het mengsel wordt doorgaans verdund met water om de gewenste consistentie te bereiken.
Nuoc cham wordt vaak geserveerd als een dip bij gerechten, maar het kan ook worden gebruikt als dressing voor salades of als marinade voor vlees en vis. Het is een veelzijdige saus die een onmisbare rol speelt in de Vietnamese keuken en wordt gewaardeerd om zijn smaakexplosie en de mogelijkheid om gerechten op te fleuren. Dus, als je van Vietnamese gerechten houdt, is de kans groot dat je al bekend bent met en dol bent op nuoc cham!

Weetjes over Nuoc Cham.

  1. Vietnamese Klassieker: Nuoc cham is een klassieke Vietnamese dipsaus die vaak wordt geserveerd bij gerechten als goi cuon (verse loempia's) en bun thit nuong (gegrild varkensvlees met noedels).
  2. Balans van Smaak: De saus staat bekend om zijn perfecte balans van smaken - zoet, zuur, zout en pittig - waardoor het een veelzijdige aanvulling is op verschillende gerechten.
  3. Variatie in Bereiding: Hoewel er een basisrecept is voor nuoc cham, zijn er talloze regionale en persoonlijke variaties die zich richten op de verhoudingen van de ingrediënten en het gewenste smaakprofiel.

Tips voor het Maken van Nuoc Cham.

  1. Verse Ingrediënten: Gebruik bij voorkeur verse ingrediënten, zoals vers limoensap en knoflook, voor de beste smaak.
  2. Zout en Zoet Balanceren: Pas de verhouding van vissaus, suiker en limoensap aan om het zoet-zout-zuur evenwicht aan te passen aan je smaak.
  3. Zoetheid Variëren: Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke zoetstoffen zoals honing in plaats van suiker voor een iets andere smaak.
  4. Opwarmen: Als je suiker in de saus gebruikt, kun je de saus kort verwarmen om de suiker volledig op te lossen en de smaken te mengen.

Andere mogelijkheden voor Nuoc Cham.

  1. Dressing voor Salades: Probeer nuoc cham als dressing voor je Aziatische salades met verse kruiden, groenten en noedels.
  2. Marinade voor Vlees en Vis: Gebruik de saus als marinade voor vlees, zoals kip of varkensvlees, voordat je gaat grillen.
  3. Dipsaus: Naast het serveren met loempia's, is nuoc cham ook een uitstekende dipsaus voor gegrilde gerechten.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Nuoc Cham! Simpel om maken, dus maak snel ook je eigen Vietnamese dipsaus!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
NUOC CHAM - Vietnamese dipsaus
Serving Size
 
1 el
Amount per Serving
Calories
35
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.01
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.03
g
Monounsaturated Fat
 
0.003
g
Sodium
 
720
mg
31
%
Potassium
 
85
mg
2
%
Carbohydrates
 
8
g
3
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
141
IU
3
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
10
mg
1
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword loempiasaus, Nuoc Cham
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
8
Share to...