Loempia s maken is eigenlijk niet zo moeilijk! Ze zijn eigenlijk van oorsprong een Chinees gerecht. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten, en het gerecht heeft ondertussen zijn weg gevonden in heel de Oosterse keuken. Filipijnse, Indonesische, Vietnamese, Cambodjaanse en Thaise loempia. Zelfs de Amerikanen hebben hun eigen “egg roll”. Een hele lijst, en dan vergeten we er nog wel een paar…

Wat is een loempia?
Oorspronkelijk werden loempia’s gemaakt voor Chinese nieuwjaarsbanketten en werden ze zo op elkaar gestapeld dat ze op goudstaven leken. De lekkernij dankt zijn naam aan het feit dat het nieuwe jaar het begin van de lente markeert in de Chinese maankalender.
Maar wat zijn ze precies?
Origineel hebben loempia’s een papierdun vel dat gemaakt is van bloem en water. Dit knapperige omhulsel is zo dun dat het versplintert als je het aanraakt. De vellen worden gevuld met een combinatie van varkensvlees (of vis), groenten, sojascheuten en rijstnoedels.
Ofwel bakt men het vel om ze dan te vullen, of de loempia wordt erna gefrituurd. Ze worden vaak geserveerd met een azijn, zoetzure saus of een chili-dipsaus. Ondertussen hebben ze een heuse transformatie ondergaan en kan je ze terugvinden in allerlei vormen, geuren en kleuren.
De verschillen
Wereldwijd zijn ze gekend! En toch maken en smaken deze hartige pakketjes overal anders. Het verschil in loempia’s zit dus in het deeg, de vulling en de manier van afwerken. De meest voorkomende sommen we hier even op.
Spring roll
De originele versie, dun deeg van bloem en water, gefrituurd waardoor de buitenkant heel knapperig is.
Egg roll
De egg roll is de Amerikaanse versie van de spring roll. Het verschil zit ‘m in – de naam zegt het al – de toevoeging van ei. Hierdoor is het omhulsel net zo knapperig, maar een stuk dikker en niet zo glad als bij een spring roll.
Nem Ran – Cha-gio
De gefrituurde Vietnamese loempia.

Goi Cuon
Deze variant wordt ook wel een “summer” of “fresh” spring roll genoemd. Hierbij wordt een rijstvel gevuld met verschillende groenten, glasnoedels, vlees of vis. Het wordt vervolgens niet gefrituurd en is daardoor een stuk gezonder.
Lumpia
Dit is de Indonesische variant van de spring roll en ook waar onze benaming loempia vandaan komt. Ook op de Filippijnen spreken ze wel van “Lumpia”.
Lumpiang Shanghai
De Filipijnse versie van de loempia is vaak wat langer en dunner dan de andere spring rolls. Het grootste deel van de vulling bestaat hier uit varkensgehakt en dit wordt omhuld door een loempiavel dat gemaakt is met ei.
Popiah
Popiah wordt gegeten in China, Taiwan, Maleisië en Singapore. Het heeft een flinterdunne, niet-gefrituurde buitenkant die gemaakt is van tarwemeel. Hier is ook weer een enorme verscheidenheid aan vulling en dipsaus. Een traditie in de cultuur van bovengenoemde landen zijn de zogeheten ‘popiah parties’, waarbij gasten hun eigen popiah kunnen samenstellen.

Liliesfood
We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.
Loempia’s maken
Als ik je nu eens vertel dat het helemaal niet zo moeilijk is om je eigen heerlijke loempia te maken….aan de slag!
En “aan de slag” is het wel…
Je hebt niet op één, twee, drie een hele kom loempia’s op tafel staan. Het vergt echt wel wat werk. Maar het is zo leuk om te doen, en geloof me…steek er veel liefde en aandacht in, en ze zijn zo veel beter als de voorgekochte van de supermarkt.
Onze vriend Jeremy van “School of wok” laat je in onderstaande video zien hoe…ik zou het zelf niet beter gekund hebben. Het recept tot in de puntjes nalezen kan je hier!
Loempia saus
Natuurlijk willen we ook graag een saus of dip om te gebruiken voor onze loempia. Je hebt de voorgemaakte die je zo kan kopen bij de toko. De meesten prefereren een zoete chili saus.
Maar het is ook niet zo moeilijk om de loempia saus zelf te maken. Hieronder kan je ons recept terugvinden voor de Vietnamese versie : Nuoc-Cham.
NUOC CHAM – Vietnamese dipsaus
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Instructies
- Meng water en suiker in een kom.
- Optioneel: Verwarm 1/3 van het water, meng dan om de suiker gemakkelijker op te lossen en voeg dan de rest van het water toe.
- Voeg geleidelijk limoensap toe tot je de smaak lekker vindt.
- Een goede richtlijn is dat het naar limonade moet smaken.
- Voeg kleine hoeveelheden vissaus toe tot je de smaak lekker vindt.
- Het moet een beetje sterk van smaak zijn.
- Voeg dan knoflook en gesneden chili toe.
- Optioneel kan je ook gember, lente-ui en koriander toevoegen (dit is persoonlijk mijn favoriet, maar het hoeft niet)
- Je Nuoc Cham is klaar voor gebruik! Dippen maar!
Notities
Nuoc Cham – Vietnamese dipsaus
In zijn basisvorm wordt deze Vietnamese saus bereid op een zure basis van limoensap (of azijn), suiker, water en vissaus. Er worden fijngesneden chilipepers, knoflook, sjalotten, lente-uitjes, gember of verse kruiden toegevoegd. De saus bestaat in vele regionale variëteiten, en de uiteindelijke samenstelling kan ook afhangen van het soort maaltijd waarmee hij wordt gecombineerd. Nước chấm wordt gewoonlijk geserveerd als dipsaus bij chả giò (loempia’s), bánh xèo (krokante pannenkoeken), en diverse vlees- of visgerechten, evenals noedels, soepen en poke bowl’s. Meer weten over loempia? Klik hier! Of zelf loempia maken? Klik hier!
De online toko
De ingediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is “de online toko”. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!

Voedingswaarde :
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.
Tot slot
Als voorgerecht, hapje, snack..Loempia kennen we allemaal. Ik hoop dat je met dit “verhaal” een duidelijker beeld gekregen hebt vanwaar dit lekker deeg pakketje komt, en hoe het uitgegroeid is tot één van de meest bekende snacks ter wereld. Ook wou ik even in de aandacht zetten dat een “springroll”, zoals we ook wel zeggen, niet zomaar een lekke hap is. Het is echt wel een gerecht ontstaan uit de eetcultuur die me nauw aan het hart ligt. De volgende keer dat je in Azië, of in een Oosters restaurant, of aan een streetfood-bar zo een loempia in alle heerlijkheid naar binnen peuzelt…weet en besef dan dat er heel wat werk en veel liefde in dat kleine pakketje steekt! Ze gaan zeker nog eens zo veel beter smaken!
Heb je zelf ervaringen met het maken van loempia’s? Of heb je vragen? Je reactie is altijd welkom onder deze pagina.
Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!
Zin om aan de slag te gaan met nog meer gerechten als dit? Dat kan hier!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Loempia maken mag nu geen probleem meer zijn!