Klassieke chinese loempia’s

Loempia's maken

Klassieke chinese loempia’s

Leer klas­sie­ke Chi­ne­se loempia’s maken met ons mak­ke­lij­ke recept. Een meng­sel van var­kens­vlees en groen­ten in gefri­tuur­de loem­pia­wraps. Lekker!
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Cour­se Hap­jes, amu­ses en bites, Oos­ters, Voorgerechten
Cui­si­ne Hap­jes en snacks, Oosters
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 201 kcal

Ingrediënten
  

Voor de vulling

  • 200–250 g gehakt var­kens­vlees
  • ½ wor­tel
  • 2 blaad­jes Chi­nees blad Chi­ne­se kool of paksoi
  • ½ rode peper
  • 1 len­te-ui
  • 2 teen­tjes knof­look
  • Een hand­vol soja-scheu­ten gewas­sen.

Voor de marinade

Voor de Saus

Instructies
 

Begin met het voorbereiden van alle groenten.

  • Doe een hand­vol gewas­sen soja-scheu­ten in een kom, en hak ver­vol­gens de len­te-ui in fij­ne staaf­jes en leg die er bovenop.
    Een hand­vol soja-scheu­ten, 1 len­te-ui
  • Snijd ver­vol­gens de wor­tel, het Chi­ne­se blad en de rode peper in fij­ne plakjes.
    ½ wor­tel, 2 blaad­jes Chi­nees blad, ½ rode peper
  • Pel de knof­look en hak hem in gro­ve stukken.
    2 teen­tjes knoflook
  • Tijd om uw wok­klok te bou­wen! (leg je ingre­di­ën­ten kloks­ge­wijs op een bord, begin­nend met het ingre­di­ënt dat het eerst en het langst de wok in moet.)
  • Leg op een groot bord de fijn­ge­hak­te knof­look op 12 uur, en schik ver­vol­gens de wor­tel, het Chi­ne­se blad, de rode peper en de kom met soja scheu­ten en len­te-ui met de klok mee rond de rest van je bord.
  • Zet even opzij.
  • Doe het var­kens­ge­hakt in een gro­te kom, voeg alle ingre­di­ën­ten van de mari­na­de toe en mas­seer ze goed door het vlees.
    200–250 g gehakt var­kens­vlees, 1 eet­le­pel lich­te soja, 1 thee­le­pel sesam­olie, ½ thee­le­pel suiker
  • Meng in een apar­te kom of schaal alle ingre­di­ën­ten voor de saus en zorg ervoor dat u goed mengt, zodat alle palm­sui­ker oplost.
    2 eet­le­pels vis­saus, 2 eet­le­pels oes­ter­saus, 1 eet­le­pel palmsuiker
  • Maak je klaar om te wokken!

Het wokken!

  • Zet de wok op een hoog vuur en voeg een scheu­tje plant­aar­di­ge olie toe, draai het in de wok tot­dat het rook­punt is bereikt.
  • Doe dan het var­kens­ge­hakt erbij, scheid het vlees met de zij­kant van uw pol­le­pel of lepel en laat het in onge­veer 3–5 minu­ten gaar wor­den. (Tip: ver­min­der de warm­te van de wok als het vlees begint aan te bakken).
  • Duw het vlees aan de kant en voeg de knof­look toe in het mid­den van de wok, snel gevolgd door de wortel.
  • Laat 1 minuut bak­ken alvo­rens de peper en het Chi­ne­se blad toe te voe­gen en de groen­ten door het gehakt te vou­wen. Giet, terug op hoog vuur, de saus over de hele wok en roer­bak nog 2 minuten.
  • Zet het vuur dan uit en schep de gewas­sen soja-scheu­ten en len­te-ui door de rest van het var­kens­vlees en de groen­ten. Laat de rest­warm­te van de wok de soja-scheu­ten licht­jes ver­wel­ken, zon­der dat ze hun knap­pe­rig­heid verliezen.
  • Zet snel een zeef boven een gro­te kom.
  • Doe de inhoud van je wok in de zeef, en laat het meng­sel uit­lek­ken en vol­le­dig afkoelen!!!
  • Wacht mini­maal 30 minu­ten voor­dat je je loempia’s maakt.
  • (Hint: je kunt het meng­sel zelfs in de koel­kast zet­ten om dit pro­ces te ver­snel­len! Een dag laten afkoe­len in de koel­kast kan ook!)

Zodra het mengsel volledig is afgekoeld, begin je met het inpakproces.

  • Leg een vel loem­pi­a­deeg in een ruit­vorm voor je neer, en schep 1–2 eet­le­pels vul­ling in het mid­den van de onder­ste helft van de ruit.
    1 pak loempiavellen
  • Vouw de onder­ste hoek van het loem­pi­a­deeg over de vul­ling en houd uw vin­ger­top­pen boven de bedek­te vul­ling. Gebruik uw dui­men om het deeg één of twee keer om te rol­len en zo de vul­ling ver­der te omhul­len en een strak­ke sigaar­ach­ti­ge rol te maken.
  • Vouw nu, onge­veer hal­ver­we­ge de ruit, bei­de kan­ten dicht om een enve­lop­pe-ach­ti­ge vorm te creëren.
  • Gebruik de hal­ve banaan als een pritt-stick om de boven­kant van de envel­op­vorm te bedek­ken en rol het deeg ver­der op tot de rol com­pleet is.
    1 banaan
  • Her­haal dit tot alle vul­ling is gebruikt, of tot je het gewens­te aan­tal loempia’s hebt bereikt. 
  • (Hint: u kunt even­tu­eel een gemengd ei gebrui­ken in plaats van banaan).

Eindelijk, tijd om te frituren!

  • Bekleed eerst een gro­te kom met keu­ken­pa­pier en laat dit bij de hand.
  • Vul ver­vol­gens uw wok of fri­tuur­pan voor de helft met plant­aar­di­ge olie, en ver­hit tot 170C.
  • Test de tem­pe­ra­tuur van uw olie door de punt van een hou­ten voor­werp, zoals een spies of eet­stok­je, in de olie te plaat­sen: als het hout lang­zaam begint te brui­sen, is de olie op de juis­te tem­pe­ra­tuur, een onmid­del­lij­ke bruis geeft aan dat de olie te heet is. (Een fri­teu­se is natuur­lijk makkelijker!)
  • Zodra de olie de juis­te tem­pe­ra­tuur heeft, breng je de eer­ste loempia’s in de wok aan.
  • Zorg ervoor dat je wok niet te vol zit.
  • Laat de olie op een matig vuur bor­re­len en laat de loempia’s fri­tu­ren tot het deeg knap­pe­rig goud­bruin is, onge­veer 3–4 minu­ten per lading.
  • Leg de gare loempia’s in een bekle­de kom om te dro­gen en her­haal dit pro­ces tot alle loempia’s gefri­tuurd zijn.
  • Schik de gefri­tuur­de loempia’s op een bord en ser­veer ze met een kom zoe­te chi­li­saus, indien gewenst.
    Zoe­te chi­li dipsaus

Video

Notities

Klassieke chinese loempia’s

Leer klas­sie­ke Chi­ne­se loempia’s maken met ons mak­ke­lij­ke recept. Een meng­sel van var­kens­vlees en groen­ten in gefri­tuur­de loem­pia­wraps. Lekker!

Tips

Meer weten over Loem­pi­a’s??? We heb­ben er een heel ver­haal over geschreven!
Het ver­haal kan je hier terug­vin­den.
Meer weten over de wok? Klik hier!

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­s­trap Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe! 
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Klas­sie­ke Chi­ne­se loem­pi­a’s, ser­veer het met een dip­saus en smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Klas­sie­ke chi­ne­se loempia’s
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
201
% Dai­ly Value*
Fat
 
11
g
17
%
Satu­ra­ted Fat
 
4
g
25
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
5
g
Cho­les­te­rol
 
36
mg
12
%
Sodi­um
 
134
mg
6
%
Pot­as­si­um
 
531
mg
15
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
15
g
5
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
4
g
4
%
Pro­tein
 
12
g
24
%
Vita­min A
 
2066
IU
41
%
Vita­min C
 
14
mg
17
%
Cal­ci­um
 
96
mg
10
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word chi­ne­se loem­pia, Loem­pi­a’s, Springrolls
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!