Loempia maken

Loempia maken

Loempia maken

Leer klassieke Chinese loempia maken met ons makkelijke recept. Een mengsel van varkensvlees en groenten in gefrituurde loempiawraps. Lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 45 minutes
Afkoeltijd 2 hours
Totale tijd 3 hours
Course Hapjes, amuses en bites, Oosters, Voorgerechten
Cuisine Hapjes en snacks, Oosters
Servings 4 personen
Calories 307 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de vulling

  • 250 gr gehakt varkens
  • 1 el arachideolie
  • ½ wortel
  • 1 Chinese kool
  • ½ rode paprika
  • 1 lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr soja-scheuten gewassen.

Voor de marinade

Voor de Saus

Instructies
 

  • We gaan loempia maken!

Begin met het voorbereiden van alle groenten.

  • Schil ½ wortel met een dunschiller en versnijd deze in hele fijne reepjes. Vervolgens doe je hetzelfde met 1 Chinese kool.
    ½ wortel, 1 Chinese kool, ½ rode paprika
  • Pel 2 teentjes knoflook en hak ze fijn.
    2 teentjes knoflook
  • Versnijd je ½ rode paprika ook in reepjes, samen met 1 lente-ui. Leg de lente-ui met 100 gr soja-scheuten in een mengkom.
  • Zet even opzij.
  • Doe 250 gr gehakt in een grote mengkom. Meng het vlees met 1 el lichte sojasaus, 1 tl sesamolie½ tl suiker.
    250 gr gehakt, 1 el lichte sojasaus, 1 tl sesamolie, ½ tl suiker
  • Kneed de marinade goed doorheen je vlees.
  • Meng in een aparte kom of schaal 2 el vissaus, 2 el oestersaus en 1 el palmsuiker en zorg ervoor dat je het goed mengt, zodat alle palmsuiker is opgelost.
    2 el vissaus, 2 el oestersaus, 1 el palmsuiker
  • Maak je klaar om te wokken!

De loempia vulling.

  • Zet de wok op een hoog vuur en voeg 1 el arachideolie toe, draai het in de wok totdat het rookpunt is bereikt.
    1 el arachideolie
  • Doe dan het varkensgehakt erbij, scheid het vlees met de zijkant van uw pollepel of lepel en laat het in ongeveer 3-5 minuten gaar worden. (Tip: verminder de warmte van de wok als het vlees begint aan te bakken).
  • Duw het vlees aan de kant en voeg de knoflook toe in het midden van de wok, snel gevolgd door de wortel.
  • Laat 1 minuut bakken alvorens de paprika en de Chinese kool toe te voegen. Meng de groenten goed door het gehakt.
  • Giet, terug op hoog vuur, de saus over de hele wok en roerbak nog 2 minuten.
  • Zet het vuur dan uit en schep de gewassen soja-scheuten en lente-ui door de rest van het varkensvlees en de groenten. Laat de restwarmte van de wok de soja-scheuten lichtjes verwelken, zonder dat ze hun knapperigheid verliezen.
  • Zet snel een fijne zeef boven een grote mengkom.
  • Doe de inhoud van je wok in de zeef, en laat het mengsel uitlekken en volledig afkoelen!!!
  • Wacht minimaal 30 minuten voordat je je loempia's maakt.
  • (Hint: je kunt het mengsel zelfs in de koelkast zetten om dit proces te versnellen! Een dag laten afkoelen in de koelkast is nog beter!)

Zodra het mengsel volledig is afgekoeld, begin je met het inpakproces.

  • Neem 1 pak loempiavellen en leg een vel loempiadeeg in een ruitvorm voor je neer. Schep 1-2 eetlepels vulling in het midden van de onderste helft van de ruit.
    1 pak loempiavellen
  • Vouw de onderste hoek van het loempiadeeg over de vulling en houd uw vingertoppen boven de bedekte vulling. Gebruik uw duimen om het deeg één of twee keer om te rollen en zo de vulling verder te omhullen en een strakke sigaarachtige rol te maken.
  • Vouw nu, ongeveer halverwege de ruit, beide kanten dicht om een enveloppe-achtige vorm te creëren.
  • Gebruik 1 banaan als een pritt-stick om de bovenkant van de envelopvorm te bedekken en rol het deeg verder op tot de rol compleet is.
    1 banaan
  • Herhaal dit tot alle vulling is gebruikt, of tot je het gewenste aantal loempia's hebt bereikt.

Loempia maken.

  • Bekleed eerst een grote kom met keukenpapier en hou dit bij de hand.
  • Vul vervolgens uw wok of frituurpan voor de helft met plantaardige olie, en verhit tot max 170C.
  • Test de temperatuur van uw olie door de punt van een houten voorwerp, zoals een spies of eetstokje, in de olie te plaatsen: als het hout langzaam begint te bruisen, is de olie op de juiste temperatuur, een onmiddellijke bruis geeft aan dat de olie te heet is. (Een friteuse is natuurlijk makkelijker!)
  • Zodra de olie de juiste temperatuur heeft, breng je de eerste loempia's in de wok aan.
  • Zorg ervoor dat je wok niet te vol zit.
  • Laat de olie op een matig vuur borrelen en laat de loempia's frituren tot het deeg knapperig goudbruin is, ongeveer 3-4 minuten per lading.
  • Leg de gare loempia's in een beklede kom om te drogen en herhaal dit proces tot alle loempia's gefrituurd zijn.
  • Je loempia is klaar! Schik de gefrituurde loempia's op een bord en serveer ze indien gewenst met een kom Zoete chili dipsaus. Smakelijk!
    Zoete chili dipsaus

Video

YouTube video

Notities

Loempia maken.

Zelf loempia maken! Wie kan er nu weerstaan aan die heerlijke deegpakketjes boordevol smaak? Als je ooit hebt overwogen om zelf loempia's te maken, dan ben je bij ons aan het juiste adres.
In dit recept laten we je stap voor stap zien hoe je je eigen loempia's kunt bereiden, gevuld met knapperige wortel, kleurrijke paprika, frisse Chinese kool en smaakvol varkensgehakt.
Met onze eenvoudige instructies en handige tips, zul je in een mum van tijd genieten van deze heerlijke Aziatische lekkernijen. Dus laten we samen aan de slag gaan en ontdekken hoe je zelf thuis de perfecte loempia's kunt maken. Eet smakelijk!

TIPS EN INFO :

  • Meer weten over Loempia's??? We hebben er een heel verhaal over geschreven!
  • Om de loempia te maken gebruiken we hier loempiavellen. Je kan het natuurlijk ook doen met filodeeg of rijstpapier. Dit zal er voor zorgen dat de loempia nog wat minder vet opslorpt, dus ze zullen een beetje 'lichter" zijn.
  • Het goede aan dit gerecht is dat je de loempia eigenlijk kan opvullen met wat je zelf graag wil. Liever zonder vlees? Gebruik dan enkel groenten. Gebruik gerust ook kip of garnalen om ze te vullen. Enkel groenten? Natuurlijk, zo kan je een groente loempia maken. Er gelden enkel 2 regels waaraan je moet vasthouden. Zorg voor smaak in je vulling! Wat je ook gebruikt om je loempia te vullen, zorg voor smaak en pit! Gebruik kruiden of een marinade zoals in dit recept. Een tweede vuistregel is dat je vulling koud moet zijn, en zo weinig mogelijk vocht moet bevatten. Dit om te voorkomen dat je deeg zacht wordt waardoor bij het frituren je loempia zou kunnen barsten waardoor ze hun vullen met olie en vet. Dat is niet lekker!
  • Meer weten over de wok?

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt om loempia te maken kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze terugvinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Loempia maken is uiteindelijk niet zo moeilijk! Probeer het een keer!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Loempia maken
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
307
% Daily Value*
Fat
 
19
g
29
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Trans Fat
 
0.01
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
9
g
Cholesterol
 
45
mg
15
%
Sodium
 
1292
mg
56
%
Potassium
 
965
mg
28
%
Carbohydrates
 
22
g
7
%
Fiber
 
5
g
21
%
Sugar
 
12
g
13
%
Protein
 
16
g
32
%
Vitamin A
 
2515
IU
50
%
Vitamin C
 
87
mg
105
%
Calcium
 
201
mg
20
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword chinese loempia, loempia maken, Loempia's, loempiasaus, Springrolls
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
42
Share to...