Skreihaasje met witte wijnsaus

Skreihaasje witte wijnsaus

Skreihaasje met witte wijnsaus

Skrei! Witte wijn en kabeljauw: we maken de ideale culinaire combinatie! Het sappigste stukje van de kabeljauw, geserveerd met een witte wijnsaus. Lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 1 hour
Course Hoofdgerechten, Visgerechten
Cuisine Frans, Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 681 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We maken skreihaasje met een witte wijnsaus en groentjes.

Maak de groenten proper en versnijd ze.

  • Begin met 1 bussel bospeen, haal het loof eraf, schil ze met een dunschiller en ontdoe ze van alle vuil.
  • Maak dan 3 uien proper, samen met 2 teentjes knoflook.
  • Maak 2 stengels prei proper, snijd zoveel mogelijk groen eraf, versnijd de prei tot 2 maal toe in 2 zodat hij makkelijk uit te spoelen is onder de kraan. (De video laat je zien hoe.)
  • Dit spoelen is nodig omdat het zand dat tussen de preibladeren zit verwijderd moet worden. Dit wil je niet in je gerecht.
  • Versnijd je prei dan ook in blokjes.
  • Schil dan 1,5 kg aardappel, versnijd deze in gelijke blokjes, spoel ze af onder koud water en doe ze dan in een kookpot met gezouten water.
  • Zet je gepelde knoflook klaar in je lookpers en versnijd je uien in blokjes.

Het Skreihaasje.

  • Verdeel 1 kg Skreihaasje in 4 gelijke delen.
  • Kruid het haasje alvast met wat peper en zout en besprenkel deze met een geutje olijfolie.
  • Wrijf de skreifilet goed in en zet voorlopig even aan de kant.

Maak de groenten klaar.

  • Zet alvast je aardappelen op je vuur. We gaan ze beetgaar koken.
  • Zet een braiseerpan op je vuur en smelt wat bakboter in je pan.
  • Voeg wat van je gesnipperde ui en je proper gemaakte bospeen eraan toe. Bak deze even aan in je pan.
  • Voeg dan 2 laurierblaadjes toe, pluk wat blaadjes van 3 takjes tijm en voeg toe aan je pan, evenals de takjes tijm zelf.
  • Laat het geheel even bakken, voeg dan een geut van je kippenbouillon toe en plaats het deksel op je braiseerpan.
  • Zet je vuur lager en laat de wortelen zachtjes garen.
  • Ondertussen zijn je aardappelen wel gaar. Controleer dit, giet ze af en laat ze even afkoelen.
  • Ook de prei gaan we aanstoven. Zet een sauspan op je vuur met wat roomboter. Laat de boter smelten en voeg opnieuw een deel van je gesnipperde ui eraan toe.
  • Voeg je gesneden prei toe, kruid met wat peper en zout, en laat op een zacht vuur stoven. Roer af en toe door met een spatel.

De witte wijnsaus.

  • Gebruik een andere sauspan en smelt er een goede klont roomboter in.
  • Voeg het laatste deel van je gesnipperde ui eraan toe en stoof het geheel aan.
  • Blus dan de gestoofde ui met 1 glas droge witte wijn en kruid met wat peper en zout.
  • Neem 1/4 citroen en pits het sap uit boven de sauspan. Laat alvast wat inkoken.
  • Voeg ondertussen ook je knoflook toe aan je gestoofde prei. Haal de lookteentjes door je lookpers, voeg ze toe aan de prei en stoof nog kort heel even mee. Dan is je gestoofde prei klaar. (Hou warm een een heel laag vuur).
  • Voeg dan 500ml kippenbouillon toe aan de reductie van je witte wijn. Laat op een hoog vuur staan en kook dit geheel grondig door. De bedoeling is dat je het inkookt tot zeker 1/3.
  • Terug naar de bospeen. Voeg alvorens de wortelen net gaar zijn 1 tl mosterd en 1 el honing toe aan je pan, bevochtig met een paar eetlepels kippenbouillon, en meng het geheel onder elkaar. Laat even doorstoven en je wortelen zijn klaar. (Hoe ze warm op een heel laag vuur)
  • Voeg dan ook 25 cl room toe aan je witte wijnsaus en kook verder in.
  • De aardappelen gaan we bakken. Zet een koekenpan op je vuur en smelt er een goed stuk roomboter in. Laat smelten en bak je aardappelen kort en hevig aan op het vuur.
  • Hevel ze dan over naar een braadslede en zet ze onder de grill van je oven om verder te bakken.

Skreihaasje bakken.

  • Gebruik de pan van je aardappelen zonder extra vetstof. Zet de pan op het vuur en laat ze heet worden. Leg dan de skreihaasje met de velkant naar beneden in de pan en bak ze aan.
  • Draai na het aanbakken de filets om, leg wat bakboter bij in je pan en plaats er een deksel op. Zet je vuur lager en laat de vis garen in je pan.
  • Héél lang heeft de vis niet nodig. Door het deksel op de pan te zetten maak je eigenlijk een oven van de pan, en de vis zal ook wat van zijn sappen verliezen. De vis is gaar wanneer hij eiwitten begint los te laten en hij vlokkig is.
  • Zet je vuur héél laag, doe wat van het vocht uit de pan bij je witte wijnsaus, zet het deksel terug op de pan en laat de vis zo nog even op een heel laag vuur rusten.
  • Kook de saus dan nog even héél goed door!
  • Klaar met koken! Zet je vuur uit!
  • Neem een goede eetlepel roomboter en roer deze al kloppend onder je witte wijnsaus. Proef, en kruid indien gewenst nog even bij met wat peper en zout.
  • Snijd 2 trostomaten in blokjes en voeg deze toe aan de hete saus.
  • Haal da aardappelen ook uit de oven, deze zijn gebakken!
  • Je Skreihaasje met witte wijnsaus is klaar! Dresseren maar!
  • Serveer de vis op voorverwarmde borden, zo koelt je gerecht niet te snel af!
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Skreihaasje met witte wijnsaus.

Dit recept brengt het beste stukje van de skreifilet naar jouw keuken, vergezeld van seizoensgroenten en overheerlijke ovengebakken aardappeltjes. Een smaakvolle symfonie die je smaakpapillen betovert en je tafel omtovert tot een culinair paradijs. Lekker! Dat beloven we!

INFO EN TIPS : 

  • Skrei of winterkabeljauw is een seizoensgebonden product. De vis is enkel maar verkrijgbaar van Januari tot ergens Maart, begin April.
  • Wil je meer weten over dit wonder der natuur?
  • De witte wijnsaus die we hier maken is niet echt volgens het klassieke recept. De handelingen zijn wel hetzelfde, enkel hebben we de ingrediënten wat aangepast. Voor een klassieke witte wijnsaus gebruik je visfumet, in ons recept vervangen we dit door wat kippenbouillon.
  • De saus krijgt van ons nog een toevoeging. We snijden graag wat tomaat in blokjes om ze dan net voor het serveren in de witte wijnsaus op te nemen. Zo bekomen we eigenlijk een "dugleré" saus. Dit in een saus uit de Klassieke Franse keuken. We brengen ze wel niet zo verfijnd omdat dit voor ons absoluut geen must is, maar wil je de saus opwaarderen, ontvel en ontpit dan je tomaat alvorens ze in blokjes te snijden. We gebruiken dan eigenlijk 'tomates concasées'.
  • Het skreihaasje serveren we in ons recept met aardappeltjes uit de oven, maar het gerecht kan natuurlijk ook geserveerd worden met een gewone aardappelpuree, preipuree, puree van knolselderij .. of waarom geen frieten?
  • Ook de geserveerde groenten kan je aanpassen naar je smaak en behoefte.
  • Wil je de aardappelen beredeiden zoals we in het recept doen, zorg dan wel dat je een vastkokende aardappel hebt. Een bloemige aardappel is goed om puree te maken, maar niet om te gebruiken als gebakken aardappel. Hij zal uit elkaar vallen.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Skreihaasje met witte wijnsaus. Probeer het eens, en laat ons absoluut weten hoe het was!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Skreihaasje met witte wijnsaus
Serving Size
 
250 gr
Amount per Serving
Calories
681
% Daily Value*
Fat
 
8
g
12
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
122
mg
41
%
Sodium
 
530
mg
23
%
Potassium
 
3183
mg
91
%
Carbohydrates
 
86
g
29
%
Fiber
 
11
g
46
%
Sugar
 
13
g
14
%
Protein
 
60
g
120
%
Vitamin A
 
810
IU
16
%
Vitamin C
 
93
mg
113
%
Calcium
 
130
mg
13
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword dugleré, filet de skrei, skrei recept, witte wijnsaus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...