Balletjes in tomatensaus
Balletjes in tomatensaus! Een onweerstaanbare Belgische klassieker die jong en oud kan bekoren. Comfortfood met een tijdloze smaak, eenvoudig te bereiden en geliefd door velen. Ontdek de eenvoud van genieten met ons simpele, doch verrukkelijke recept.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor je balletjes.
- 800 gr gemengd gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- wat peper
- wat zout
- 15 gr parmezaanse kaas
- 1 ei
- 45 gr paneermeel
- 1 takje tijm
- 10 gr bakboter
- 1 el olijfolie
Voor de tomatensaus.
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 5 gr roomboter
- 1 el olijfolie
- 1 bouquet garni
- ½ rode paprika
- 1 stuk selder
- 20 cl droge witte wijn
- ¼ chilipeper (zaadjes verwijderd)
- 1 tomaat
- 250 ml passata
- 400 gr tomatenpulp (1 blik)
- 25 cl water
- ½ vleesbouillonblokje
- 1 klontje suiker
- wat peper
- wat zout
Bijgerechten en afwerking.
- 4 eieren
- 200 gr langkorrelrijst
Instructies
- We gaan balletjes in tomatensaus maken!
De vleesballetjes.
- Doe 800 gr gemengd gehakt in een grote mengkom en maak 1 ui proper.800 gr gemengd gehakt, 1 ui
- Snipper de ui fijn en voeg hem toe aan het gehakt.
- Pel 2 teentjes knoflook en doe ze in je knoflookpers.2 teentjes knoflook
- Pers de look uit boven de mengkom.
- Kruid het geheel met wat zout en wat peper.wat peper, wat zout
- Rasp 15 gr parmezaanse kaas en voeg dit eveneens toe aan je mengkom.15 gr parmezaanse kaas
- Vul aan met 1 ei, 45 gr paneermeel, en pluk de blaadjes van 1 takje tijm.1 ei, 45 gr paneermeel, 1 takje tijm
- Meng het vlees grondig en vorm ze tot niet al te grote balletjes.
- Zet een braiseerpan op een matig vuur en voeg 10 gr bakboter en 1 el olijfolie toe.10 gr bakboter, 1 el olijfolie
- Verhit de vetstof en bak je vleesballetjes aan in de pan. Draai ze om wanneer ze aan de onderkant zijn dichtgeschroeid.
- Laat ze dan aan de andere zijde ook dichtschroeien, schud ze eens op, zet je vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat de balletjes nu zo zachtjes verder garen.
De tomatensaus.
- Maak 2 sjalotten proper en snipper ze fijn.2 sjalotten
- Pel 2 teentjes knoflook en leg deze ook klaar in je knoflookpers.2 teentjes knoflook
- Zet een sauspan op een matig vuur en smelt er 5 gr roomboter in samen met 1 el olijfolie5 gr roomboter, 1 el olijfolie
- Voeg de gesnipperde sjalot toe en stoof ze aan. Erna pers je ook de knoflook met je pers en voeg je deze toe aan de sjalot. Bak het geheel even op.
- Voeg dan 1 bouquet garni toe aan je sauspan en stoof even mee aan.1 bouquet garni
- Snij 1/2 rode paprika en 1 stuk selder fijn en voeg deze toe aan de pan. Stoof mee.1/2 rode paprika, 1 stuk selder
- Snijd 1/4 chilipeper open, verwijder de zaadlijsten, snij fijn en voeg toe aan je pan. Stoof mee.1/4 chilipeper
- Ontdoe 1 tomaat van haar kroontje en snijd in fijne blokjes.1 tomaat
- Wanneer de groenten voldoende aangestoofd zijn blus je het geheel met 20 cl droge witte wijn.20 cl droge witte wijn
- Roer alles goed door en laat voldoende inkoken.
- Voeg de blokes tomaat, 250 ml passata, 400 gr tomatenpulp en 25 cl water toe. (Met het water spoelen we het flesje passata en het blik tomaten uit, zo verlies je niets.)250 ml passata, 400 gr tomatenpulp, 25 cl water
- Roer het geheel alvast eens goed door en voeg 1/2 vleesbouillonblokje en 1 klontje suiker toe aan je saus.1/2 vleesbouillonblokje, 1 klontje suiker
- Kook de saus op, zet je vuur laag en laat je tomatensaus zo zachtjes sudderen gedurende een kwartier tot 20 minuutjes.
Kook de rijst.
- Doe 200 gr langkorrelrijst in je rijstkoker. (Om de rijst te koken gebruiken we in de video een rijstkoker van tupperware.)200 gr langkorrelrijst
- Spoel en was de rijst grondig met koud water. Herhaal dit proces tot 3 maal, of tot je water helder is. Dit is om overtollig zetmeel alvast weg te spoelen.
- Vul dan je gewassen rijst opnieuw aan met ongeveer een dubbele hoeveelheid water. Plaats de rijstkoker in je microgolfoven tussen 10 en 12 minuten op 900Watt. (zie tips)
Kook je eieren.
- Als bijgerecht hebben we graag een gekookt ei als begeleiding bij onze balletjes in tomatensaus. Zet hiervoor een pot met water op je vuur en breng dit tegen het kookpunt aan.
- Voeg dan 4 eieren toe aan het kokende water en laat ze 7 minuutjes zachtjes koken.4 eieren
De tomatensaus afwerken.
- Nu is het tijd om je tomatensaus af te werken. Ontdoe je sauspan van je bouquet garni, deze heeft z'n werk gedaan.
- Gebruik dan een staafmixer en mix je saus glad.
- Kook de saus terug op, zet je vuur zachter en laat ze even sudderen. (Kruid eventueel af met wat zout en wat peper.)
Rijst afwerken.
- Wanneer je rijst gekookt heeft in de magnetron, haal dan de rijstkoker eruit en laat de rijstkoker nog 5 minuten ongestoord. Doe het deksel niet open.
Eieren spoelen.
- Neem na 7 minuten je kookpot van de eieren van het vuur en spoel de eieren onder koud stromend water. Laat ze dan verder nog even afkoelen in koud water.
- Door dit te doen zal je ei veel makkelijker en vlotter pellen.
Balletjes in tomatensaus afwerken.
- Ontdoe de pan waarin je de balletjes hebt aangebakken van het vet, en plaats ze terug op een zacht vuur.
- Hevel de saus van je sauspan nu over de balletjes in je braiseerpan.
- Zet het deksel er even terug op en laat de balletjes in tomatensaus nog een 5 tal minuutjes zachtjes sudderen.wat peper, wat zout
Terug naar de rijst.
- Na 5 minuten kan je het deksel van je rijstkoker openen. Ga dan eens met een lepel door je gekookte rijst. Het overtollige vocht zal door de restwarmte verdampen.
- Je rijst is nu klaar.
Afwerken.
- Zet je vuren uit en neem een voorverwarmd bord!
- Je balletjes in tomatensaus zijn klaar! Serveer met de gekookte rijst en een eitje voor een ongelooflijk simpel maar overheerlijk gerecht!
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Balletjes in tomatensaus! Simpel en lekker!
Onze klassieke gerechten zijn echte blijvers! Dit recept voor balletjes in tomatensaus hoort hier zeker in thuis. Geen poespas, verse ingrediënten, niet moeilijk om te maken en om duimen en vingers af te likken. Puur comfort food waar je steeds nog meer van wil eten. Dit is hetgeen we op tafel willen zetten! Hier doen we het voor!INFO EN TIPS :
- Zowel bij het maken van de balletjes als bij de tomatensaus kan je variaties maken. We geven je ons recept en gebruikte ingrediënten, maar laat je niet tegenhouden om te experimenteren. De parmezaanse kaas die we bijvoorbeeld toevoegen aan het vlees is geen must. Gebruik ook gerust andere kruiden, bruschetta kruiden, bieslook, dragon, basilicum, ... creëer je eigen smaak. Wat basilicum, salie of verse oregano in de saus kan absoluut ook een aanvulling zijn. Of gebruik wat madeira i.p.v. de droge witte wijn, of marsala.
- Als bijgerecht serveren we in het recept gestoomde rijst. Wij hebben dit graag, maar balletjes in tomatensaus smaakt zeker zeker zo goed met aardappelpuree, puree van prei of knolselder, frieten of zelfs gewoon met een goed stuk donker brood!
- In de video van het recept kan je zien dat we de rijst stomen (koken) in een rijstkoker van Tupperware. Deze is een handig hebbeding wanneer je zoals ons met regelmaat rijst wil koken. Geen gemors, je rijst wordt gekookt in de magnetron, je hebt er geen omkijken meer naar en éénmaal je de juiste insteltijd op je magnetron gevonden hebt heb je steeds de perfect gestoomde rijst. We kunnen deze rijstkoker absoluut aanraden, we gebruiken hem zelf ook om onze rijst te koken voor gebakken rijst of nasi. Top!
- Indien je de rijst kookt op deze manier kan je ervoor kiezen om wat extra zout aan het kookproces toe te voegen voor wat meer smaak. Dit is persoonlijk, en zeker geen must. Ook zou je het kookwater nog kunnen vervangen door kippenbouillon bijvoorbeeld. Zoals we hierboven al aangeven, experimenteer en kijk wat voor jou het meest gewenste resultaat geeft.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Balletjes in tomatensaus
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1047
% Daily Value*
Fat
61
g
94
%
Saturated Fat
21
g
131
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
27
g
Cholesterol
360
mg
120
%
Sodium
670
mg
29
%
Potassium
1536
mg
44
%
Carbohydrates
73
g
24
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
14
g
16
%
Protein
51
g
102
%
Vitamin A
1936
IU
39
%
Vitamin C
52
mg
63
%
Calcium
272
mg
27
%
Iron
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.