Hoe schil je asperges?

Hoe schil ik asperges?

Hoe schil je asperges?

Asperges schillen! Hoe doe je dit? We geven je een kort maar krachtig antwoord en laten je stap voor stap zien hoe je zo snel mogelijk kan genieten van dit 'witte goud'.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 0 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course basiskennis, Keukentechnieken
Cuisine Asperges
Servings 4 personen
Calories 75 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

 • 1,5 kg asperges
 • wat zout

Instructies
 

 • We gaan asperges schillen!
 • Werk sowieso met Verse asperges!
  1,5 kg asperges
 • Snijd het onderste deel van de asperge zeker 1,5 tot 2 cm weg.
 • Gebruik een goede dunschiller!
 • Schil de asperge van de kop naar beneden
 • Zorg ervoor dat elke schilbeweging de vorige een beetje overlapt.
 • Schil en draai de asperge dan telkens een kwartslag tot je helemaal rond bent.
 • Herhaal dit nog een keer zodat alle harde delen verwijderd zijn.
 • Kook ze in ruim voldoende en gezouten water.
  wat zout
 • Breng ze aan de kook, zet je vuur uit en laat je asperges in het water verder garen tot ze beetgaar zijn (of tot ze voor jou de juiste gaartijd hebben).
 • Let op, overkook ze niet!
 • Wil je ze eerst bewaren alvorens te gebruiken en te koken? Wikkel ze dan in een vochtige neteldoek en plaats ze in je koelkast.
 • Zo kan je ze nog een dag bewaren.
 • De schillen kan je gebruiken als basis voor een aspergesoep of bouillon.

Video

YouTube video

Notities

Asperges schillen? Hoe doe je dit?

Leer hoe je asperges correct schilt om de beste smaak en textuur te behouden. Deze handige techniek is essentieel voor het bereiden van jouw favoriete aspergegerechten!

INFO EN TIPS :

 • Begin vers: Kies altijd verse asperges uit; deze zijn stevig en hebben gesloten toppen. Verse asperges zijn gemakkelijker te schillen en bieden de beste smaak en textuur.
 • Waterbad: Laat de asperges voor het schillen enkele minuten weken in koud water. Dit maakt ze minder broos en gemakkelijker te hanteren.
 • Snij de uiteinden af: Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges voordat je ze schilt, dit is ongeveer 1-2 centimeter van de onderkant.
 • Gelijkmatig schillen: Zorg dat je de asperges gelijkmatig schilt van net onder het kopje tot aan het einde, om een consistente gaarheid en textuur te garanderen.
 • Koken: Kook de geschilde asperges in een ruime hoeveelheid 'gezouten' water om te voorkomen dat ze tegen elkaar breken en beschadigd raken, alsook om de smaak te bevorderen.
 • Meer weten over asperges?

 Hoeveel asperges heb je nodig per persoon?

Bij het plannen van een maaltijd met asperges is de juiste hoeveelheid per persoon essentieel. Hier lees je hoeveel asperges je nodig hebt, afhankelijk van het type gerecht.
 • Voorgerecht: Voor een voorgerecht is 250 gram asperges per persoon aan te raden. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 tot 8 asperges, afhankelijk van hun grootte. Als je plant voor vier personen, bereid dan totaal 1 kilogram asperges voor.
 • Bijgerecht: Bij een bijgerecht, zoals tijdens een barbecue of diner, volstaat 150 tot 200 gram per persoon. Dit komt neer op ongeveer 4 tot 6 asperges. Een handige vuistregel is dat één asperge ongeveer 40 tot 50 gram weegt.
 • Hoofdgerecht: Als asperges het hoofdbestanddeel zijn, reken dan op ongeveer 500 gram per persoon. Bij combinatie met vlees of vis kun je respectievelijk 300 gram en 375 gram per persoon aanhouden. Voor een maaltijd voor vier personen heb je dus tussen de 1200 gram en 2000 gram asperges nodig.

Verschil tussen witte en groene asperges:

Groene asperges wegen minder (30 tot 40 gram per stuk) en zijn dunner dan witte asperges. Hierdoor heb je meer groene asperges nodig dan witte asperges voor hetzelfde gewicht.
Of je nu witte of groene asperges gebruikt, beide soorten kun je uitstekend bereiden in een gewone kookpan of als je de kopjes goed wil bewaren in een aspergepan. Voor de beste resultaten volg onze specifieke tips over hoe je asperges het beste kunt koken.
Met deze richtlijnen zorg je dat je altijd de juiste hoeveelheid asperges serveert, ongeacht het type gerecht.

Waarom witte asperges schillen?

Witte asperges worden geschild omdat de schil taai en vezelig is, wat het eetgenot kan bederven. Het is absoluut niet lekker om deze vezels in je mond te hebben. Bovendien helpt het schillen ook om eventuele onzuiverheden te verwijderen, omdat witte asperges ondergronds groeien en dus vaak vuil bevatten.
Voor het beste resultaat is het aanbevolen om de asperges eerst een half uur in koud water te leggen, waardoor de schillen soepeler worden en makkelijker te verwijderen zijn met een dunschiller.
De schillen en het onderste harde gedeelte van de asperges hoef je echter niet weg te gooien. Deze kunnen namelijk uitstekend gebruikt worden om een rijke bouillon of een smaakvolle aspergesoep te bereiden.
Deze praktische benaderingen zorgen niet alleen voor minder verspilling, maar geven je ook de kans om volop te genieten van de heerlijke smaak van asperges in diverse gerechten.

Keukentools om asperges te schillen :

In deze sectie kan je de essentiële gereedschappen vinden die nodig zijn voor het schillen van asperges:
 1. Aspergeschiller: Een speciale aspergeschiller heeft een dun, scherp mes dat ideaal is voor het dun en gelijkmatig schillen van de stengels zonder te veel afval.
  Aspergeschiller
  Aspergeschiller
 2. Dunschiller: Een goede kwaliteit dunschiller kan ook worden gebruikt als alternatief voor een aspergeschiller. Zorg dat het mes scherp is om het schillen te vergemakkelijken.
  dunschiller OXO
  dunschiller OXO
 3. Snijplank: Gebruik een stabiele snijplank om de asperges op te leggen tijdens het schillen, wat helpt bij het veilig en efficiënt uitvoeren van de taak.
  VDN Snijplank
  VDN Snijplank
 4. Koksmes: Een scherp koksmes is handig om de houtachtige uiteinden van de asperges schoon en snel af te snijden.
  koksmes
  koksmes
 5. Aspergepan: Hoewel niet nodig voor het schillen zelf, is een aspergepan ontworpen om asperges verticaal te koken, wat helpt de kopjes zacht te houden terwijl de stelen goed gaar worden. Handig wanneer je de kopjes van de asperges heel wil laten.
  aspergepan
  aspergepan

Aspergegerechten.

Je kan op Liliesfood meerdere aspergegerechten terugvinden in onze receptenbundel. Denk hierbij aan aspergesoep, hapjes met asperge, maar ook klassiekers als "asperges op Vlaamse wijze". Ook meer moderne gerechten passeren de revue. Asperges met tataki van zalm en tonijn, of in combinatie met moriljes en bressekip.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Hoe schil je asperges? Deze vraag is nu beantwoord!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Hoe schil je asperges?
Serving Size
 
250 gr
Amount per Serving
Calories
75
% Daily Value*
Fat
 
0.5
g
1
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.2
g
Sodium
 
8
mg
0
%
Potassium
 
758
mg
22
%
Carbohydrates
 
15
g
5
%
Fiber
 
8
g
33
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin A
 
2835
IU
57
%
Vitamin C
 
21
mg
25
%
Calcium
 
90
mg
9
%
Iron
 
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword asperges schillen, Hoe schil je asperges
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

1 reactie op “Hoe schil je asperges?”

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...