Gegrilde hoevekip, witte asperges, morieljes en daslook
Een aspergegerecht met kip in een modern jasje! Indien met veel liefde bereid...en topper!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 2 stuks kipffilet (dubbel)met vel (bressekip of zwartpootkip)
- wat kipkruiden
- 1 el olijfolie
- 12 stuks witte asperges
- 2 el bonenkruid
- 1,5 l water
- 250 ml druivenpitolie
- ijswater
- wat zout
- wat peper
- wat kappertjes
- 75 gr daslook
- 50 gr Morieljes
- 1 el Xanthaangom
- 1 el limoensap
- 1 el roomboter
- 15 gr daslook
Instructies
- Zorg voor kipfilets met vel.
- Kruid de kipfilets goed met kipkruiden en smeer ze in met wat extra vierge olijfolie.2 stuks kipffilet (dubbel)met vel, wat kipkruiden, 1 el olijfolie
- Warm je oven voor op 75°C
- Zet een grillpan op je vuur en grill de kipfilets kort.
- Zet de kipfilets dan in je voorverwarmde oven en laat verder garen op 75°C gedurende 20 tot 25 min.
- Ontdoe de asperges van hun onderste harde stuk en schil ze zorgvuldig met een dunschiller.12 stuks witte asperges
- Neem de schillen en doe ze in een sauspan. Voeg 1,5L water, een snuf zout en het bonenkruid hieraan toe.2 el bonenkruid, wat zout, 1,5 l water
- Breng het geheel aan de kook, zet je vuur lager en laat zo'n 5 minuten trekken.
- Zeef nu de bouillon en verwarm hem opnieuw tot net onder het kookpunt.
- Snij de asperges doormidden en ook op z'n langst nog eens doormidden.
- Gaar in de bouillon de asperges 8 à 9 minuten en verfrissen ze hierna onmiddellijk in ijswater. Ze moeten beetgaar zijn.ijswater
- Laat nu in dezelfde bouillon de morieljes kort zwellen. Plaats ze erna op huishoudpapier om ze te drogen. Zet ze weg op een warme plaats.50 gr Morieljes
- Mix in een hoge maatbeker met een staafmixer 75 gr daslook samen met 250 ml , 1 el limoensap en de xanthaangom.250 ml druivenpitolie, 75 gr daslook, 1 el limoensap, 1 el Xanthaangom
- Stort dit door een fijne puntzeef in een mengkom en laat volledig uitlekken.
- Zet opnieuw je grillpan op het vuur en grill de beetgare asperges kort in de pan terwijl je ze kruid met wat peper en zout.wat peper, wat zout
- Neem een koekenpan. Smelt hierin 1 el roomboter en bak de morieljes hier kort in aan.1 el roomboter
Dresseren
- Neem een voorverwarmd dinerbord.
- Als eerste snijden we de kip overlangs door, zodat de garing mooi naar boven kan liggen.
- Schik hier de asperges en de kortgebakken morieljes rond.
- Afwerken doe je met de daslook olie , wat verse daslook en wat kappertjes.wat kappertjes, 15 gr daslook
- Je gegrilde hoevekip met witte asperges, morieljes en daslook is klaar!
- Smakelijk.
Notities
Gegrilde hoevekip, witte asperges, morieljes en daslook
Een aspergegerecht in een modern jasje! Indien met veel liefde bereid...en topper!TIPS EN INFO
- Voor dit gerecht gebruiken we de kipfilet met vel van de zwartpootkip of de "Poulet de Bresse". Gewoonweg omdat deze rassen het beste vlees voortbrengen. Het gerecht is opgebouwd uit niet zoveel ingrediënten dus zorg voor kraakverse waren van topkwaliteit. Over de kippenrassen kan je hieronder wat meer terugvinden.
- Ook voor de morieljes...indien je de verse kan vinden mag je natuurlijk deze gebruiken. Maar het is niet altijd zo evident om ze op de kop te tikken. Daarom zijn de gedroogde morieljes een goed alternatief. Hieronder meer over deze champignon.
- Xanthaangom is een bind, of verdikkingsmiddel dat veel gebruikt werd door Sterrenchef Ferran Adria. Hij ontwikkelde een lijn van producten die gebruikt werden in zijn "moleculaire keuken" onder de naam " Texturas ".
- Het aspergeseizoen is terug gestart! Meer weten over asperges?
Wat zijn morieljes?
Morieljes zijn een soort wilde paddenstoelen die bekend staan om hun kenmerkende honingraatstructuur en aardse smaak. Ze hebben een kegelvormig uiterlijk met een gedraaide, holle steel en een bolvormige kop die lijkt op een bijenkorf. Morieljes worden vaak geoogst in het voorjaar en groeien vaak in bosrijke gebieden, vooral onder loofbomen zoals eiken en elzen. Ze worden beschouwd als een delicatesse en worden vaak gebruikt in de Franse en Europese keuken in gerechten zoals soepen, sauzen, risotto en ragouts. Let wel op: morieljes moeten goed worden gekookt voordat ze worden gegeten, omdat ze giftige stoffen bevatten als ze rauw zijn. Morieljes zijn seizoensgebonden en niet het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden vaak gevonden in het wild of gekweekt door gespecialiseerde telers en worden meestal verkocht op boerenmarkten, bij gespecialiseerde paddenstoelenwinkels en soms ook in supermarkten. Het seizoen voor verse morieljes is meestal in het voorjaar, van maart tot mei, afhankelijk van de weersomstandigheden en de regio waarin ze worden gekweekt of geoogst. Het kan echter moeilijk zijn om verse morieljes te vinden, omdat ze vrij duur zijn en niet in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Daarom worden gedroogde morieljes vaak gebruikt als alternatief voor verse morieljes, omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en langer kunnen worden bewaard.Wat is daslook?
Daslook is een wilde plant die inheems is in Europa en bekend staat om zijn knoflookachtige smaak en geur. Het heeft lange, smalle bladeren die lijken op die van lelies en kleine witte bloemen die in de lente bloeien. De plant groeit vaak in vochtige, bosrijke gebieden en kan worden gevonden in het wild of worden gekweekt als tuinplant. De bladeren en bloemen van daslook worden vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker en worden toegevoegd aan salades, soepen, sauzen en pesto's. Daslook heeft ook enkele geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt als natuurlijk middel om de bloedsomloop te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen.De zwartpootkip.
De zwartpootkip is een kippenras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt en bekend staat om zijn zwarte poten en blauwachtige verenkleed. De kippen hebben een slank en langwerpig lichaam en een opvallende kam op hun kop. Het ras wordt vaak gehouden vanwege de kwaliteit van het vlees, dat mals en smaakvol is. De kippen worden vaak buiten gehouden en hebben daarom veel ruimte nodig om te bewegen en te scharrelen. Ze worden ook wel "Label Rouge" kippen genoemd, vanwege de Franse kwaliteitsstandaard waar ze aan voldoen."Poulet de Bresse" of Bressekip.
De Bressekip is een kippenras dat afkomstig is uit de regio Bresse in Frankrijk en staat bekend om zijn hoge kwaliteit vlees. De kippen hebben een blauwachtig verenkleed en een rode kam en lellen. Ze worden gehouden volgens strikte kwaliteitsnormen en moeten minstens vier maanden vrij kunnen rondscharrelen voordat ze worden geslacht. De kippen worden gevoed met een speciaal dieet dat bestaat uit granen en zuivelproducten om de smaak van het vlees te verbeteren. Poulet de Bresse heeft een beschermde geografische aanduiding (BGA) en wordt beschouwd als een van de beste kippenrassen ter wereld. Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Gegrilde hoevekip, witte asperges, morieljes en daslook
Serving Size
250 g
Amount per Serving
Calories
647
% Daily Value*
Fat
65
g
100
%
Saturated Fat
11
g
69
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
34
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
8
mg
3
%
Sodium
125
mg
5
%
Potassium
151
mg
4
%
Carbohydrates
18
g
6
%
Fiber
6
g
25
%
Sugar
0.4
g
0
%
Protein
3
g
6
%
Vitamin A
499
IU
10
%
Vitamin C
15
mg
18
%
Calcium
235
mg
24
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.