Asperges op Vlaamse wijze.

Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze.

De Klas­sie­ker onder de asper­ge­ge­rech­ten! Asper­ges op vlaam­se wijze…met ei, geklaar­de boter en vers gehak­te peter­se­lie! Lekker!
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 30 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Klas­sie­kers, Voorgerechten
Cui­si­ne Asper­ges, Bel­gisch, Groen­ten, Klassiekers
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 992 kcal

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We maken asper­ges op Vlaam­se wij­ze! De klassieker!

De asperges!

  • Schil de asper­ges zorg­vul­dig met een dun­schil­ler.
    28 stuks Asperges
  • Hou elke asper­ge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rond­om rond.
  • Breek ver­vol­gens het hou­te­ri­ge ‘kont­je’ van de asper­ges af.
  • Leg de geschil­de asper­ges in de asper­ge­pan. Vul met water, voeg een snuif zout toe en ver­hit de pot met dek­sel op een matig vuur. 
    zout
  • Breng het water tot aan het kook­punt, laat het heel even bub­be­len en zet de pot ver­vol­gens weg van het vuur.
  • Laat de asper­ges nog enke­le minu­ten rus­tig ver­der garen in de pan.
  • Reken 5 tot 10 minu­ten voor een flin­ke portie.
  • Proef even, en con­tro­leer of ze de juis­te garing heb­ben. Liefst beetgaar!
  • Schep de asper­ges uit het kook­vocht en laat ze uit­lek­ken op een pro­pe­re netel­doek.

De geklaarde boter!

  • Leg de room­bo­ter in een saus­pan en laat ze rus­tig smel­ten op een heel zacht vuur.
    500 gr gezou­ten roomboter
  • Voor onze asper­ges op Vlaam­se wij­ze heb je geklaar­de boter nodig.
  • De gesmol­ten boter moet geel zijn zon­der wit­te restjes(eiwitresten).
  • Wan­neer je room­bo­ter gesmol­ten is, schep je de wit­te melk­res­ten voor­zich­tig met een lepel uit de gesmol­ten boter.
  • Een deel­tje van het resi­du zakt naar de bodem. Ook dat gebruik je niet.
  • Giet de geklaar­de boter voor­zich­tig over in een ande­re saus­pan en hou de boter warm op een zeer zacht vuur of aan de kant van je vuur.

Je peterselie!

  • Spoel de peter­se­lie, laat uit­lek­ken en knip er de steel­tjes af.
    1 bus­sel peterselie
  • Hak en snij de ver­se peter­se­lie fijn op een snij­plank met een vlijm­scherp mes.

De mimosa van ei!

  • Breng een pot of een pan­ne­tje met water aan de kook.
  • Leg de eie­ren in het koken­de water en kook ze hard in zo’n 8 tot 10 minuten.
    6 eie­ren
  • Koel ze nadien onmid­del­lijk in koud water. Ze moe­ten “schrik­ken”, dan pel­len ze veel makkelijker!
  • Pel de eie­ren en doe ze in een meng­kom.
  • Plet ze met een vork tot ‘mimo­sa’. Maak er geen puree van, maar behoud fij­ne stuk­jes ei.
  • Schep de geprak­te eie­ren in de war­me geklaar­de boter.
  • Voeg er ook een flin­ke por­tie peter­se­lie­snip­pers aan toe en meng alles.
  • Kruid af met ver­se noot­mus­kaat, zout en peper van de molen
    noot­mus­kaat, peper, zout
  • Voeg even­tu­eel nog een klein scheu­tje van het asper­ge­wa­ter toe, en meng opnieuw.

Afwerken en serveren!

  • Zorg ervoor dat je diner­bord voor­ver­warmd is! Plaats ze hier­voor even in je oven, of warm ze even op in je magnetron.
  • Ser­veer per per­soon 7 war­me asper­ges op een groot bord. ( Als voor­ge­recht zijn 4 stuks voldoende)
  • Schep daar­over een flin­ke por­tie van de eier­mi­mo­sa met geklaar­de boter en ver­se peterselie.
  • Opti­o­neel kan je er wat extra gesmol­ten boter over­schen­ken om het nog smeu­ï­ger te maken.
  • Je asper­ges op Vlaam­se wij­ze zijn klaar! Ser­veer met brood, toast, puree of krielaardappeltjes.
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Asperges op Vlaamse wijze.

Dit is de klas­sie­ker onder de asper­ge­ge­rech­ten! Onze konin­gin der groen­ten met ei, geklaar­de boter en vers gehak­te peter­se­lie! Ik begin nu al te watertanden!

Tips en Info :

  • Asper­ges zijn ons wit­te goud, en helaas ook een sei­zoens­groen­te. Wil je meer weten van asper­ges?
  • Veel ingre­di­ën­ten heeft dit gerecht niet. Zorg dus voor kraak­ver­se pro­duc­ten! En als het even kan…steun je loca­le boer! Indien er een asper­ge­boer bij je in de buurt zit, zal hij/zij waar­schijn­lijk wel de moge­lijk­heid bie­den om je asper­ges recht­streeks te kopen. Mis­schien heeft hij/zij zelfs boter die ze zelf maken?
  • Weet je niet waar te begin­nen? Kijk eens op rechtvanbijdeboer.be. Voor onze Neder­land­se lezers en vol­gers : op lekkerder.nl kan je héél wat info terug­vin­den hier­over. Voor onze vol­gers die dicht bij ons wonen : Asper­ge­hoe­ve Lavrij­sen teelt asper­ges in Herk de Stad! Ze heb­ben een hoe­ve­win­kel en bie­den ook een web­shop voor onli­ne bestel­lin­gen. Toppie!
  • Om asper­ges mak­ke­lijk te koken gebruik je best een asper­ge­pan. De asper­ges wor­den recht­op­staand gekookt en de deli­ca­te top­pen ste­ken boven het kook­wa­ter uit waar­door ze eigen­lijk gaar gestoomd wor­den. Indien je een asper­ge­lief­heb­ber bent mag deze pan niet ont­bre­ken in je assortiment!
  • aspergepan
    asper­ge­pan
  • Ben je op zoek naar meer asper­ge­ge­rech­ten? In onze recep­ten­bun­del kan je meer­de­re terug­vin­den. Asper­ge­soep, duo van asper­ges, asper­ges met das­look, … neem zeker eens een kijkje!
 
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Asper­ges op Vlaam­se wij­ze is een klas­sie­ker! Heer­lijk op zich­zelf, maar ook met kriel­pa­tat­jes bij­voor­beeld, een gerecht om dui­men en vin­gers te likken.

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Asper­ges op Vlaam­se wijze.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
992
% Dai­ly Value*
Fat
 
108
g
166
%
Satu­ra­ted Fat
 
66
g
413
%
Trans Fat
 
4
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
5
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
29
g
Cho­les­te­rol
 
514
mg
171
%
Sodi­um
 
898
mg
39
%
Pot­as­si­um
 
137
mg
4
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
1
g
0
%
Fiber
 
0.2
g
1
%
Sugar
 
0.5
g
1
%
Pro­tein
 
10
g
20
%
Vita­min A
 
3554
IU
71
%
Vita­min C
 
1
mg
1
%
Cal­ci­um
 
69
mg
7
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word asper­ges, asper­ges koken, asper­ges op vlaam­se wij­ze, eie­ren, geklaar­de boter, klas­sie­kers, roomboter
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!