Asperges op Vlaamse wijze.

Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze.

De Klassieker onder de aspergegerechten! Asperges op vlaamse wijze...met ei, geklaarde boter en vers gehakte peterselie! Lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 30 minutes
Course Hoofdgerechten, Klassiekers, Voorgerechten
Cuisine Asperges, Belgisch, Groenten, Klassiekers
Servings 4 personen
Calories 992 kcal

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We maken asperges op Vlaamse wijze! De klassieker!

De asperges!

  • Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller.
    28 stuks Asperges
  • Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond.
  • Breek vervolgens het houterige ‘kontje’ van de asperges af.
  • Leg de geschilde asperges in de aspergepan. Vul met water, voeg een snuif zout toe en verhit de pot met deksel op een matig vuur.
    zout
  • Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even bubbelen en zet de pot vervolgens weg van het vuur.
  • Laat de asperges nog enkele minuten rustig verder garen in de pan.
  • Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.
  • Proef even, en controleer of ze de juiste garing hebben. Liefst beetgaar!
  • Schep de asperges uit het kookvocht en laat ze uitlekken op een propere neteldoek.

De geklaarde boter!

  • Leg de roomboter in een sauspan en laat ze rustig smelten op een heel zacht vuur.
    500 gr gezouten roomboter
  • Voor onze asperges op Vlaamse wijze heb je geklaarde boter nodig.
  • De gesmolten boter moet geel zijn zonder witte restjes(eiwitresten).
  • Wanneer je roomboter gesmolten is, schep je de witte melkresten voorzichtig met een lepel uit de gesmolten boter.
  • Een deeltje van het residu zakt naar de bodem. Ook dat gebruik je niet.
  • Giet de geklaarde boter voorzichtig over in een andere sauspan en hou de boter warm op een zeer zacht vuur of aan de kant van je vuur.

Je peterselie!

  • Spoel de peterselie, laat uitlekken en knip er de steeltjes af.
    1 bussel peterselie
  • Hak en snij de verse peterselie fijn op een snijplank met een vlijmscherp mes.

De mimosa van ei!

  • Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.
  • Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 8 tot 10 minuten.
    6 eieren
  • Koel ze nadien onmiddellijk in koud water. Ze moeten "schrikken", dan pellen ze veel makkelijker!
  • Pel de eieren en doe ze in een mengkom.
  • Plet ze met een vork tot ‘mimosa’. Maak er geen puree van, maar behoud fijne stukjes ei.
  • Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter.
  • Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.
  • Kruid af met verse nootmuskaat, zout en peper van de molen
    nootmuskaat, peper, zout
  • Voeg eventueel nog een klein scheutje van het aspergewater toe, en meng opnieuw.

Afwerken en serveren!

  • Zorg ervoor dat je dinerbord voorverwarmd is! Plaats ze hiervoor even in je oven, of warm ze even op in je magnetron.
  • Serveer per persoon 7 warme asperges op een groot bord. ( Als voorgerecht zijn 4 stuks voldoende)
  • Schep daarover een flinke portie van de eiermimosa met geklaarde boter en verse peterselie.
  • Optioneel kan je er wat extra gesmolten boter overschenken om het nog smeuïger te maken.
  • Je asperges op Vlaamse wijze zijn klaar! Serveer met brood, toast, puree of krielaardappeltjes.
  • Smakelijk!

Notities

Asperges op Vlaamse wijze.

Dit is de klassieker onder de aspergegerechten! Onze koningin der groenten met ei, geklaarde boter en vers gehakte peterselie! Ik begin nu al te watertanden!

Tips en Info :

  • Asperges zijn ons witte goud, en helaas ook een seizoensgroente. Wil je meer weten van asperges?
  • Veel ingrediënten heeft dit gerecht niet. Zorg dus voor kraakverse producten! En als het even kan...steun je locale boer! Indien er een aspergeboer bij je in de buurt zit, zal hij/zij waarschijnlijk wel de mogelijkheid bieden om je asperges rechtstreeks te kopen. Misschien heeft hij/zij zelfs boter die ze zelf maken?
  • Weet je niet waar te beginnen? Kijk eens op rechtvanbijdeboer.be. Voor onze Nederlandse lezers en volgers : op lekkerder.nl kan je héél wat info terugvinden hierover. Voor onze volgers die dicht bij ons wonen : Aspergehoeve Lavrijsen teelt asperges in Herk de Stad! Ze hebben een hoevewinkel en bieden ook een webshop voor online bestellingen. Toppie!
  • Om asperges makkelijk te koken gebruik je best een aspergepan. De asperges worden rechtopstaand gekookt en de delicate toppen steken boven het kookwater uit waardoor ze eigenlijk gaar gestoomd worden. Indien je een aspergeliefhebber bent mag deze pan niet ontbreken in je assortiment!
  • aspergepan
    aspergepan
  • Ben je op zoek naar meer aspergegerechten? In onze receptenbundel kan je meerdere terugvinden. Aspergesoep, duo van asperges, asperges met daslook, ... neem zeker eens een kijkje!
 
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Asperges op Vlaamse wijze is een klassieker! Heerlijk op zichzelf, maar ook met krielpatatjes bijvoorbeeld, een gerecht om duimen en vingers te likken.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Asperges op Vlaamse wijze.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
992
% Daily Value*
Fat
 
108
g
166
%
Saturated Fat
 
66
g
413
%
Trans Fat
 
4
g
Polyunsaturated Fat
 
5
g
Monounsaturated Fat
 
29
g
Cholesterol
 
514
mg
171
%
Sodium
 
898
mg
39
%
Potassium
 
137
mg
4
%
Carbohydrates
 
1
g
0
%
Fiber
 
0.2
g
1
%
Sugar
 
0.5
g
1
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
3554
IU
71
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
69
mg
7
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword asperges, asperges koken, asperges op vlaamse wijze, eieren, geklaarde boter, klassiekers, roomboter
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...