Skrei…of winterkabeljauw, een wonder der natuur!

In de koude wateren van Noorwegen ligt een culinaire schat verscholen, bekend als skrei. Deze speciale vis, ook wel winterkabeljauw genoemd, heeft de harten van fijnproevers over de hele wereld veroverd. Met zijn unieke smaak, seizoensgebonden beschikbaarheid en indrukwekkende voordelen voor de gezondheid, is skrei veel meer dan alleen maar een vis. Laten we samen deze bijzondere vis ontdekken en alle geheimen onthullen die schuilen in de diepten van de Barentszzee.

Skrei

Wat is skrei voor een vis?

Skrei is eigenlijk gewone kabeljauw (Gadus morhua) die zich onderscheidt door zijn migratiegedrag. Elk jaar, tijdens de koude wintermaanden, trekt de skrei van de Barentszzee naar de kustwateren van Noorwegen om te paaien. Deze lange trektocht kan honderden kilometers beslaan.

De vis heeft een zwaar lichaam met een grote kop, een stompe snuit en een duidelijke barbeel (een snorhaarachtig orgaan, zoals bij een meerval) onder de onderkaak.
Hun kleur varieert van licht geelgroen tot rood en olijfkleurig, meestal met donkere vlekken op de kop, de vinnen, de staart en het lichaam. De buik is licht van kleur en meestal vlekkeloos.

Fysiek is de skrei de enige groep vissen met drie afzonderlijke rugvinnen en twee afzonderlijke buikvinnen. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door op of nabij de zeebodem.

Skrei kan meer dan 20 jaar oud worden, tot 50 centimeter groot en wel 35kg wegen.
Ze kunnen zich voortplanten als ze 2 tot 3 jaar oud zijn, wanneer ze tussen de 12 en 16 centimeter lang zijn.

Het zijn echte roofvissen die leven op de bodem van de oceaan, en voeden zich met een verscheidenheid van ongewervelde dieren en vissen.

Skrei met keurmerk

Waar komt skrei vandaan?

Skrei vindt zijn thuis in de koude en onherbergzame wateren van de Barentszzee, gelegen ten noorden van Noorwegen en Rusland. Maar wat skrei echt bijzonder maakt, is zijn opmerkelijke jaarlijkse trektocht.

Elk jaar, tussen januari en eind maart, ondernemen de skrei-kabeljauwen een avontuurlijke reis van meer dan 800 kilometer naar het zuiden, naar de betoverende Lofoten-eilanden. Ze maken deze uitgebreide tocht om te paaien en hun kuit te schieten. Tijdens deze paaiperiode leggen de grotere vrouwtjeskabeljauwen een indrukwekkend aantallen eieren – ergens tussen de 3 tot 9 miljoen stuks. Deze kostbare eitjes verlaten de moeders en drijven mee op de warme golfstroom, geleid door de krachtige Noord-Atlantische golfstroom, op weg naar het noorden.

Het is op deze reis dat de skrei zich ontwikkelt, opgroeit en uitgroeit tot de volwassen, forse vissen die zo geliefd zijn. En het is specifiek de kabeljauw die gevangen wordt tijdens dit seizoen en op deze locatie, die de eervolle titel “skrei” mag dragen.

Liliesfood - Wie zijn we?
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Lofoten - eilanden

Een wonder der natuur.

Het woord ‘skrei’ komt van het Noorse woord ‘skreid’, dat ‘zwerver‘ betekent. Het verwijst naar de grote afstanden die de vis aflegt in zijn leven.

De aankomst van de skrei op de Lofoten – eilanden is een jaarlijks terugkerend natuurwonder waar de lokale vissers dagenlang naar uitkijken. Niemand kan uiteindelijk precies voorspellen wanneer hij aankomt. Gewoonlijk is dat ergens eind januari, vaak bij volle maan, maar het kan ook in februari of zelfs pas in maart zijn.

Wanneer de skrei er is kan de vangst beginnen. Het seizoen loopt tot maart-april en de vangst is streng gereguleerd en aan quota gekoppeld. Zo is men er zeker van dat ook de volgende jaren er nog genoeg skrei zal zijn. De vis is dus maar beperkt verkrijgbaar.

De vangst van deze bijzondere vis is vooral iets voor kleinere, traditionele visserij-bedrijfjes. De vis wordt meestal aan de lijn gevangen, slechts in mindere mate met netten. Door het lijnvissen wordt de vis niet beschadigd, maar het is wel zwaar werk. Het extreem ruwe klimaat en de krachtige stroming rond de Lofoten maakt de vangst bovendien niet ongevaarlijk voor de vissers.

Lofoten - Skreivangst

Skrei – kwaliteitslabel.

Skrei die volgens de regels gevangen en geëxporteerd is herken je aan z’n keurmerk. De vishandelaar kan de herkomst van de vis bewijzen door middel van een officiële verklaring waarin onder meer staat waar en in welke viszone hij gevangen is en door welke vissersboot.

Het label garandeert dat de vis aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Deze eisen omvatten aspecten zoals versheid, grootte, textuur en smaak van de vis. Skrei wordt beoordeeld op basis van deze criteria voordat het het felbegeerde label mag dragen. Bovendien worden duurzaamheidsnormen gehandhaafd om ervoor te zorgen dat de visserij op skrei de mariene ecosystemen en populaties niet schaadt. Dit maakt het label niet alleen een teken van kwaliteit, maar ook van respect voor de natuur.

Mariene ecosysteem infographic

Het Skrei-merk is een gerenommeerd keurmerk en biedt consumenten de garantie dat ze kunnen genieten van een vis van de hoogste kwaliteit, met een unieke smaak en een rijke culinaire traditie. Dus als je op zoek bent naar de beste skrei-ervaring, let dan op dit label wanneer je de vis koopt of proeft. Het is uiteindelijk een waardevol instrument om consumenten te informeren en hen te helpen genieten van een van de meest geliefde lekkernijen uit de Noorse keuken.

Skrei - logo

Wat is het verschil tussen kabeljauw en skrei?

Skrei is een bijzondere variant van kabeljauw, en er zijn enkele duidelijke verschillen tussen de twee.

  • Seizoensgebonden Beschikbaarheid: Het belangrijkste verschil ligt in de seizoensgebonden beschikbaarheid. Skrei is een migrerende populatie kabeljauw die jaarlijks vanuit de Barentszzee naar de Noorse kust trekt om te paaien. Daarom is skrei alleen verkrijgbaar in de winter en het vroege voorjaar. Gewone kabeljauw daarentegen is het hele jaar door beschikbaar.
  • Grootte en Vetgehalte: Over het algemeen is skrei groter en heeft het een hoger vetgehalte in vergelijking met gewone kabeljauw. Tijdens zijn lange trektocht naar de Noorse kust neemt skrei veel voedsel tot zich om energie op te slaan voor de paaitijd.
  • Textuur en Smaak: Skrei onderscheidt zich door zijn stevige textuur en milde smaak. Het visvlees is parelmoer wit van kleur en heeft een bijzonder stevige structuur, wat het een favoriete keuze maakt voor koks en fijnproevers.

Kortom, het verschil tussen kabeljauw en skrei komt neer op seizoensgebonden beschikbaarheid, grootte, vetgehalte, textuur en smaak. Skrei is een unieke en gewaardeerde delicatesse die je vooral in de wintermaanden kunt vinden, en hij staat bekend om zijn onderscheidende kenmerken.

Is skrei duurder dan kabeljauw?

Over het algemeen is skrei duurder dan gewone kabeljauw. Er zijn enkele geldige redenen voor deze prijsverschillen.

  • Seizoensgebonden : Het belangrijkste verschil in prijs is te wijten aan de seizoensgebonden beschikbaarheid van skrei. De vis is enkel beschikbaar in de winter en het vroege voorjaar. Dit beperkte seizoen betekent dat de vis slechts gedurende een beperkte tijd per jaar beschikbaar is. Natuurlijk verhoogt hiermee de vraag en daarmee ook de prijs van de vis.
  • Migratie en Visserspraktijken: De specifieke migratiepatronen van skrei vereisen gespecialiseerde visserspraktijken. Dit kan de kosten voor de vissers verhogen en zich vertalen in een hogere marktprijs voor skrei.
  • Kwaliteit en Smaak: Skrei heeft een reputatie als een “premium vis” vanwege zijn hogere vetgehalte, stevigere textuur en milde smaak. Dit maakt het een gewilde keuze voor fijnproevers en chef-koks. Deze kwaliteit rechtvaardigt vaak de hogere prijs.
  • Marktvraag: Skrei wordt vaak beschouwd als een delicatesse, wat de vraag naar deze vis verder stimuleert. De wet van vraag en aanbod speelt hierbij een rol, waarbij een beperkt aanbod en een grotere vraag kunnen resulteren in hogere prijzen.

Kort samengevat is skrei doorgaans duurder dan gewone kabeljauw vanwege seizoensgebonden beschikbaarheid, gespecialiseerde visserspraktijken, kwaliteit en de vraag van de markt. Deze factoren dragen bij aan de aantrekkingskracht van skrei als een culinaire traktatie, maar zullen ook de prijs beïnvloeden.

Is skrei gezond?

Skrei is een uitstekende keuze voor een gezonde voeding en biedt diverse voordelen voor je welzijn.

  • Rijk aan voedinsstoffen: Deze vis zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine D, vitamine B12, fosfor en selenium. Deze dragen bij aan een goede gezondheid en welzijn.
  • Omega-3 Vetzuren: Skrei is ook een bron van omega-3 vetzuren, essentiële vetten die gunstig zijn voor je hart en hersenen. Ze bevorderen een gezonde cardiovasculaire functie en kunnen ontstekingen verminderen.
  • Laag in Calorieën en Vet: Ondanks skrei meer vet bevat dan de gewone kabeljauw is de vis nog steeds “mager” en bevat hij relatief weinig calorieën en vet. Dit maakt het een geschikte keuze voor mensen die hun gewicht in de gaten willen houden of willen afvallen.
  • Eiwitrijk: Het is rijk aan eiwitten, wat essentieel is voor de opbouw en reparatie van weefsels in je lichaam. Eiwitten dragen bij aan spierkracht en een gezonde stofwisseling.
  • Minimaal Verontreinigingen: Skrei heeft de neiging om minder verontreinigingen te bevatten dan sommige andere vissoorten, waardoor het een veilige keuze is voor regelmatige consumptie.
Vis vol eiwit

Hoe smaakt skrei?

Skrei heeft een aangename, milde smaak en wordt gekenmerkt door een stevige textuur. Het visvlees is wit en schilferig, en heeft een subtiele zoetheid met een vleugje zilte tonen. Sommige mensen ervaren de smaak als zachter en iets zoeter in vergelijking met gewone kabeljauw, vanwege het hogere vetgehalte van skrei.

Deze veelzijdige vis leent zich uitstekend voor diverse bereidingswijzen, waaronder koken, bakken, stomen en grillen. De smaak van skrei kan goed samengaan met verschillende kruiden en smaken, waardoor het een populaire keuze is voor culinaire experimenten.

Culinaire toepassingen.

Skrei is een veelzijdige vis die in verschillende gerechten kan worden verwerkt:

  • 1. Gebakken : Skrei leent zich uitstekend voor bakken. De stevige textuur van de vis zorgt ervoor dat deze goed bij elkaar blijft en niet uit elkaar valt. Bak de skrei in boter of olijfolie met kruiden naar keuze voor een eenvoudige, smaakvolle bereiding.
  • 2. Gegrild : Skrei kan ook op de grill worden bereid, wat een heerlijke rokerige smaak aan de vis kan toevoegen. Marineer de skrei voor het grillen in je favoriete kruidenmix en serveer met gegrilde groenten voor een gezonde maaltijd.
  • 3. Gestoomd : Het stomen van skrei houdt de vis mals en behoudt zijn natuurlijke smaak. Voeg wat citroen, knoflook en dille toe aan de stoomschaal voor extra smaak.
  • 4. Skrei in Vissoepen en Stoofschotels: De vis is een geweldige aanvulling op vissoepen en stoofschotels. Het absorbeert de smaken van de bouillon en vult deze aan met zijn eigen milde en rijke smaak.
  • 5. Met saus : Skrei kan goed samengaan met verschillende sauzen, zoals boter en citroensaus, witte wijnsaus, of tomatensaus. Deze sauzen voegen extra smaaklagen toe aan de vis.
  • 6. Skrei als ‘Ceviche’: Als je van rauwe visgerechten houdt, kun je de vis gebruiken voor ceviche. Snijd de vis flinterdun en marineer de skrei in een mengsel van citroen- of limoensap, ui, en kruiden. Zo krijg je een verfrissende en pittige smaak.
  • 7. Sushi en Sashimi: Skrei kan ook worden gebruikt in sushi en sashimi, waarbij de verse vis zijn milde smaak goed combineert met de rijst en andere ingrediënten.

Skrei is een flexibele keuze voor koks en biedt talloze mogelijkheden om heerlijke maaltijden te bereiden. Het is een vis van topkwaliteit die de aandacht verdient in de keuken.

Skrei recept.

In onze receptenbundel laten we je kennismaken met enkele lekkere gerechten die de veelzijdige wereld van skrei kunnen bevatten. Maar dat is nog niet alles! Ze bieden niet enkel een eerbetoon aan deze bijzondere vis, maar ze laten je ook experimenteren met andere witte stevige vissoorten zoals gewone kabeljauw, zeeduivel, zeewolf of zelfs tongrolletjes. De recepten zijn veelzijdig zodat je vrij bent om te kiezen welke witte vis je wil gebruiken, afhankelijk van wat je bij de hand hebt of waar je zin in hebt. Ons geliefde en meest recente skrei recept kan je hieronder terugvinden.

Skrei met chorizo

Skrei met chorizo

Dit skrei recept is puur en eenvoudig. Dit geweldig stukje vis bereiden we met enkele ingrediënten zoals chorizo en witte bonen. Puur, eenvoudig en lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 1 hour 15 minutes
Tijd om de bonen te weken 1 day
Totale tijd 1 day 1 hour 30 minutes
Course Hoofdgerechten, Visgerechten
Cuisine Frans, Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 454 kcal

Ingrediënten
  

Voor de witte bonen.

Instructies
 

  • We gaan skrei maken met chorizo! Dit skrei recept bereid je met veel liefde en geduld!

De witte bonen

  • Je start met de bonen 24h te laten weken in koud water. Spoel ze eerste even af onder koud stromend water, doe ze in een mengkom, vul aan met water tot ze onder staan en plaats ze voor 24h in je koelkast.
    400 gr witte bonen
  • Haal de volgende dag de bonen uit je koelkast, giet ze door een fijne zeef en spoel ze voorzichtig even af.
  • Neem een braadpan en doe de bonen erin. Voeg 1,2 liter water, 1 stuk laurierblad, 1 stuk wortel, 1 stuk sjalot 1/2 stukje bleekselder toe aan de pan. Kruid voorzichtig met wat zout en wat peper.
    1 stuk wortel, 1 stuk sjalot, 1/2 stukje bleekselder, wat peper, 1 stuk laurierblad, 1,2 liter water, wat zout
  • Breng dit geheel aan de kook, zet dan je vuur lager en laat de bonen minstens 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Proef van tijd tot tijd zodat ze niet overgaar worden. Kook ze net zolang tot ze de 'bite' hebben die je zelf graag hebt.
  • Draai dan het vuur onder je bonen uit en zet ze even opzij.

Blancheer de Cavolo nero.

  • Gebruik enkel de bladeren van 1 stengel cavolo nero. Haal ze van de steel, versnijd ze in kleinere stukken en blancheer ze kort.
    1 stengel cavolo nero
  • Hevel ze over in wat ijswater, koel ze af, laat uitlekken en versnijd in nog wat kleinere stukken. Hou ze dan even appart in een mengkom.

Maak je skrei met chorizo.

  • Indien je een hele Skrei hebt zal je hem eerst nog moeten fileren. Voor dit recept gebruiken we 4 filets van zo'n 200gr elk.
    800 gr skrei
  • Zorg voor mooie, gelijke filets en leg ze even op een propere theedoek of wat keukenpapier zodat ze droog zijn.
  • Zet je braiseerpan op een middelhoog vuur.
  • Versnijd 200 gr chorizo in blokjes en stoof deze aan in je pan.
    200 gr chorizo
  • Versnijd ondertussen 2 stuks sjalot in ringen, en snijd ook 2 teentjes knoflook fijn.
    2 stuks sjalot, 2 teentjes knoflook
  • Wanneer de chorizo is aangebakken voeg je de gesneden sjalot en knoflook toe aan je pan.
  • Stoof het geheel verder aan voor een paar minuutjes.
  • Pits dan je geblancheerde cavolo nero uit en voeg de stukken kool toe aan je braiseerpan.
  • Stoof het geheel opnieuw aan.
  • Snijd 200 gr trostomaatjes in kwartjes en voeg ze eveneens toe aan je pan.
    200 gr trostomaatjes
  • Stoof even mee.
  • Voeg dan je gekookte bonen toe aan de pan samen met een deel van het kookvocht. (Normaal is dit vocht niet meer zoveel wan het is ingekookt maar de smaak willen we in de pan. Laat wel de wortel, selder, sjalot en laurierblad eruit).
  • Voeg 500 ml visfumet toe aan je pan en kook het geheel even goed door.
    500 ml visfumet
  • Leg dan voorzichtig de 4 skreifilets op het vel bij in je pan en zet het deksel erop.
  • Draai je vuur wat zachter en laat de skrei 5 tot max 6 minuutjes braiseren.
  • De filets zijn gaar waneer je het vel zo van de visfilet kan halen en de skrei echt vlokkig is waneer je er zachtjes op duwt. Gaar hem zeker niet te ver!
  • Je skrei met chorizo is klaar. Serveer de groenten met de jus en een stuk skrei op een voorverwarmd dinerbord. Besprenkel de vis met wat olijfolie en kruid eventueel nog even af met wat peper en wat zout.
    wat olijfolie, wat peper, wat zout
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Skrei met chorizo, Cavolo nero en boterbonen.

Dit skrei recept geeft je een heerlijke maaltijd. Eenvoudig en lekker maar je moet er wel wat tijd voor nemen.
Rode draad doorheen dit recept is ‘zachtjes’. Zowel de bonen als de skrei wanneer je het gerecht maakt worden bereid op een zacht vuur. Zachtjes sudderen, zachtjes koken.

INFO EN TIPS : 

  • We maken dit gerecht nu met skrei, maar je kan dit gerust ook maken met andere vissoorten of gewone kabeljauwhaasjes. Wel liefst een stevige witvis. Tarbot, griet, zeewolf, zeeduivel of zelfs tong of pladijsrolletjes kunnen best!
  • Wil je meer weten over skrei?
  • De witte bonen die we hier gebruiken zijn eigenlijk boterbonen. Het is absoluut noodzakelijk om ze een dag te weken in koud water. Ook de gaartijd varieert tussen 1,5 tot zelfs 2 uur. Maar opnieuw, ‘zachtjes’, je moet de bonen ‘al pruttelend’ garen.
  • We gebruiken cavolo nero. Eigenlijk een oeroude koolsoort die gelijkt op groene kool. In Nederland noemen ze de soort ook wel eens palmkool. Kan je deze niet vinden, dan kan een gewone groene kool natuurlijk ook, zelfs savooikool kan ook prima.
  • Natuurlijk is goed keukenmateriaal het halve werk! Gebruik een goede braadpan en braiseerpan op je gerecht te bereiden. De braadpan voor de bonen, de braiseerpan om je vis te bereiden. Op zoek naar de betere pan? We kunnen je de braadpan van BK aanraden, evenals de braiseerpan van KitchenAid.
  • braiseerpan
    braiseerpan
     
  • We maken dit recept nu rechtstreeks op het vuur, maar je kan dit recept evenzeer in een braadpan maken en je skrei in de oven bereiden. 
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Skrei met chorizo! Eenvoudig en lekker!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Skrei met chorizo
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
454
% Daily Value*
Fat
 
14
g
22
%
Saturated Fat
 
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
0.4
g
Cholesterol
 
117
mg
39
%
Sodium
 
542
mg
24
%
Potassium
 
1561
mg
45
%
Carbohydrates
 
24
g
8
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
55
g
110
%
Vitamin A
 
566
IU
11
%
Vitamin C
 
14
mg
17
%
Calcium
 
106
mg
11
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Skrei, skrei met chorizo, skrei recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Nog enkele weetjes…

  • Niet alleen het visvlees zelf is een topper, ook de tong, wangetjes, lever en kuit van de skrei worden beschouwd als een ware delicatesse. Let wel, we spreken hier dan wel over uitsluitend “verse vis”!
  • Slechts zo’n 10% van de gevangen skrei wordt vers aangeboden. De rest wordt verwerkt tot stokvis en klipvis: de eerste wordt in de wind gedroogd, de tweede eerst gezouten, geperst en dan gedroogd ( in Portugal serveert men dit als bacalhau).
  • In februari zie je overal skrei op de valentijnsmenu’s staan, en da’s niet alleen omdat hij rond die periode op z’n lekkerst is. De skrei staat namelijk ook bekend als een liefdesvis, omdat de vrouwtjes en mannetjes bij het paaien gezellig buik tegen buik zwemmen.

Tot slot…

In het kort, skrei is niet zomaar een vis, het is een culinaire schat uit de ijskoude wateren van Noorwegen. Met zijn rijke smaak, veelzijdige bereidingsmogelijkheden en gezondheidsvoordelen, verdient skrei een speciale plaats in onze keuken. Dus, laat je smaakpapillen verwennen en ontdek de heerlijke wereld van skrei – een vis van topkwaliteit die de seizoenen verrijkt en je maaltijden tot een waar festijn maakt

We mogen hopen dat je na het lezen van dit artikel meer te weten gekomen bent van deze wonderlijke vis! Daar doen we het alleszins voor!

Heb je vragen op opmerkingen? Laat gerust een bericht, of reageer onder deze pagina. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Heb je zelf een recept dat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Skrei is seizoensgebonden…geniet dus zolang het kan!

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...